Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2020
Zarządzanie produktem dla bystrz...

Zarządzanie produktem dla bystrzaków

Autorzy:   ,

Stron: 384
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
49,00 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 9,80 zł
39,20 zł 49,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
Wysyłamy w 24h + do przechowalni + do przechowalni

Druk
Książka drukowana
49,00 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
39,20 zł
49,00 zł

Opracuj skuteczną strategię dla swojego produktu

Uzyskaj informacje zwrotne od klientów i z rynku, żeby zmaksymalizować przychody

Naucz się wywierać wpływ na zespół

Podręcznik efektywnego zarządzania produktem

W Stanach Zjednoczonych menedżer produktu jest uznawany za czwartą najważniejszą osobę w firmie. Jednak tylko nieliczna grupa menedżerów produktu przeszła formalne szkolenie zawodowe. Jeśli planujesz objąć to stanowisko lub obecnie je zajmujesz, ta książka zapewni Ci solidne podstawy, czyli koncepcje, praktyki i narzędzia, których potrzebujesz, by rozwijać swoją karierę.

W książce:

  • Zasady zarządzania produktem
  • Fazy cyklu życia produktu
  • Skuteczne badania rynku
  • Analiza konkurencji
  • Efektywne wprowadzanie produktu na rynek

O autorach 15

Podziękowania od autorów 17

Wprowadzenie 19

CZĘŚĆ I: PODSTAWY ZARZĄDZANIA PRODUKTEM 23

Rozdział 1: Witaj w świecie zarządzania produktem 25

  • Po co zarządzać produktem 26
  • Dlaczego zarządzanie produktem ma tak duże znaczenie 27
    • Definicja zarządzania produktem 27
    • Zarządzanie produktem jako strategiczna siła napędowa dla biznesu 27
  • Zarządzanie produktem w skrócie: bieżące obowiązki menedżera produktu 30
    • Zarządzanie produktem przez cały cykl jego życia 30
    • Magiczne sztuczki 31

Rozdział 2: Wczuj się w rolę: odkryj, na czym polega praca menedżera produktu 33

  • Pierwsze kroki: zapoznanie się z rolą menedżera produktu 34
    • Wczytaj się w opis stanowiska 35
    • Miejsce zarządzania produktem na schemacie organizacyjnym 38
    • Formułowanie manifestu menedżera produktu 38
  • Menedżer produktu a pozostałe stanowiska 40
    • Czym jest marketing produktu 40
    • Rzut oka na zarządzanie programami 43
    • Spojrzenie na zarządzanie projektami 44
    • Pozostałe osoby, z którymi będziesz współpracował 46
  • Samoocena: cechy skutecznego menedżera produktu 51
    • Wyczucie biznesowe 51
    • Wiedza branżowa i specjalistyczna 52
    • Wiedza techniczna 52
    • Umiejętności interpersonalne 53
    • Umiejętność podejmowania decyzji 53
    • Zdolność do rozwiązywania problemów 54
    • Opanowanie 54
    • Zdolności przywódcze 55
    • Ocena Twoich cech jako menedżera produktu 56
  • Macierze RACI i DACI: podział odpowiedzialności 57
    • Macierz RACI 57
    • Macierz DACI 58
    • Skuteczne wykorzystywanie modeli RACI i DACI 60

Rozdział 3: Czym jest cykl życia produktu 61

  • Definicja cyklu życia produktu: czym jest, a czym nie 61
    • Fazy i bramki 62
    • Model faza-bramka a metodyka agile 63
  • Wszystko przemija: analiza poszczególnych etapów cyklu życia produktu 66
    • Faza I: narodziny koncepcji 66
    • Faza II: planowanie 67
    • Faza III: rozwój produktu 68
    • Faza IV: kwalifikacja 69
    • Faza V: wprowadzenie na rynek 70
    • Faza VI: maksymalizacja sprzedaży 71
    • Faza VII: wycofanie produktu z rynku 71
  • Szczegółowe omówienie optymalnego procesu tworzenia innowacji produktowych (OPP) 73
    • Na czym polega proces 73
    • Omówienie dziewięciu podstawowych dokumentów 75

CZĘŚĆ II: ODKRYWANIE, OCENIANIE I PLANOWANIE ZNAKOMITYCH PRODUKTÓW I USŁUG 77

Rozdział 4: Generowanie pomysłów na znakomity produkt 79

  • Czym jest proces twórczy 80
    • Poszukiwanie źródeł pomysłów 80
    • Pozwól zespołowi się wykazać 81
  • Generowanie pomysłów: techniki i wskazówki 83
    • Burza mózgów 84
    • Konsultacje z przedstawicielami klientów 86
    • Wykorzystanie mocy map myśli 86
    • Podejście bardziej usystematyzowane: macierz czterech działań 88

Rozdział 5: Jak zrozumieć, kim jest Twój klient 91

  • Od rynków do segmentów 92
    • Definiowanie rynków i segmentów 92
    • Segmentacja rynku 92
  • Kreatywne tworzenie person 94
    • Co powinien zawierać opis persony 94
    • Tworzenie person 96
  • Upewnij się, że bierzesz pod uwagę wszystkie zaangażowane persony 99
  • Wizyty u klientów 100
    • Przestrzeganie zasad podczas wizyt u klientów 100
    • Wywiady z klientami 101

Rozdział 6: Odpowiednie przygotowanie: ocena pomysłów 105

  • Znaczenie badania rynku oraz wywiadu konkurencyjnego 106
    • Podział i rodzaje badań rynkowych 107
    • Od czego zacząć 108
  • Przeprowadzanie badań rynkowych 110
    • Dokładny opis procesu badania rynku 110
    • Zadawanie właściwych pytań 112
    • Przegląd metod badania rynku 113
  • Wywiad konkurencyjny 115
    • Poznawanie konkurencji 115
    • Zbieranie wszelkich możliwych danych na temat konkurencji 116
    • Śledzenie działań konkurencji 120
  • Weryfikacja pomysłów i hipotez 121
    • Prosty proces walidacji 121
    • Przykładowy proces walidacji produktu 122
  • Tworzenie prognoz finansowych 123

Rozdział 7: Priorytetyzacja i selekcja koncepcji 125

  • Priorytetyzacja koncepcji 125
    • Weryfikacja dopasowania za pomocą modelu oceny dopasowania produktu do rynku 126
    • Korzystanie z szablonów biznesowych 128
    • Ważenie różnych możliwości 132
  • Stosowanie modeli scoringowych 134
    • Jak oceniać zróżnicowanie: model Kano 134
    • Ocena efektywnego wykorzystania zasobów. Analiza: wartość kontra wysiłek 135
    • Wypełnianie macierzy priorytetyzacji 136
    • Zbieranie opinii: głosowanie kropkami 137
    • Kupowanie cech 138

Rozdział 8: Jak planować proces planowania: wybór odpowiedniego podejścia 139

  • Najlepsze praktyki w planowaniu 140
    • Zacznij wcześnie 140
    • Angażowanie zespołu 140
    • Traktuj swój plan jako żywy twór 141
  • Podejmowanie decyzji o stopniu planowania 142
    • Porównanie planowania zgodnie z koncepcją Lean oraz tworzenia szczegółowych planów 142
    • Macierz nowych produktów i usług 143
    • Określenie stopnia planowania odpowiedniego dla kultury organizacyjnej Twojej firmy 145
    • Weź pod uwagę oczekiwania kierownictwa 147
    • Ocena ryzyka inwestycyjnego 148
  • Usprawnianie procesu planowania za pomocą koncepcji Lean i prostego planowania 149
    • Czym jest podejście Lean 149
    • Jakie liczby bierzemy pod uwagę? 150
    • Rzut oka na popularny szablon modelu biznesowego 150
    • Bądź przygotowany na szybki zwrot 152
  • Bardziej wnikliwe podejście: szczegółowe planowanie 153
    • Podejmowanie decyzji o zakresie dokumentacji 154
    • Wykorzystywanie kluczowych dokumentów oraz związanych z nimi pytań 155
    • Szacowanie czasu 157

Rozdział 9: Opracowanie uzasadnienia biznesowego 159

  • Uzasadnienie biznesowe dla nowego produktu bądź usługi 160
    • Znaczenie uzasadnienia biznesowego 161
    • Zarys uzasadnienia biznesowego 161
    • Gromadzenie potrzebnych danych 162
  • Jak złożyć to wszystko w całość: opracowanie uzasadnienia biznesowego 163
    • Część I: streszczenie 163
    • Część II: problemy i możliwości 163
    • Część III: otoczenie rynkowe 164
    • Część IV: analiza konkurencji 166
    • Część V: analiza finansowa oraz niezbędnych zasobów 167
    • Część VI: czynniki ryzyka 169
    • Części VII - XI: pozostałe kwestie 169
    • Jak uzyskać przychylność dla swojego uzasadnienia biznesowego 172

Rozdział 10: Tworzenie strategii marketingowej 173

  • Znaczenie strategii marketingowej 174
  • Zapoznaj się ze strategicznymi narzędziami 175
    • Strategia wejścia na rynek 175
    • Modele strategiczne 176
  • Inne elementy strategii marketingowej 182
    • Produkt poszerzony 182
    • Obietnica marki 183
    • Proces ustalania ceny 184
    • Segmentacja 187
    • Pozycjonowanie 187
    • Wybór nazwy dla produktu 191
    • Formułowanie przekazu 192
  • Strategia marketingowa na piśmie 194
    • Część I: streszczenie 195
    • Część II: produkt poszerzony 196
    • Część III: ustalanie ceny 197
    • Część IV: segmentacja 198
    • Część V: pozycjonowanie 199
    • Część VI: przekaz marketingowy 199
    • Część VII: strategia 200
    • Część VIII: programy i działania dotyczące wprowadzenia na rynek 201
    • Część IX: budżet 201
    • Część X: podsumowanie 201

Rozdział 11: Tworzenie planu: potrzeby biznesowe, opis produktu i mapy drogowe 203

  • Odkrywanie potrzeb biznesowych i tworzenie opisu cech produktu 204
    • Obszar problemu 204
    • Obszar rozwiązania 204
    • Zestawienie potrzeb biznesowych i cech produktu 204
    • Przejrzyste dyskusje 206
  • Dokumentowanie potrzeb biznesowych 207
    • Dlaczego tak ważne jest "dlaczego" 207
    • Gromadzenie niezbędnych informacji 209
    • Szczegóły specyfikacji potrzeb 213
    • Ustalanie priorytetów dla szczegółowych cech oraz potrzeb biznesowych 217
  • Tworzenie opisu cech produktu 219
    • Zarys opisu produktu 220
    • Tworzenie opisu produktu 221
  • Planowanie ścieżki do sukcesu z mapą drogową 225

CZĘŚĆ III: BUDOWANIE I MAKSYMALIZACJA SUKCESU PRODUKTU - OD ROZWOJU PO WYCOFANIE 227

Rozdział 12: Od koncepcji produktu przez fazę jego rozwoju 229

  • Bez ubarwień o modelu kaskadowym w porównaniu z podejściem zwinnym 229
    • Model kaskadowy: zmierz dwa razy, przytnij raz 230
    • Agile: Planuj i dostarczaj szybko 231
    • Tworzenie rejestru w metodyce zwinnej 233
    • Podejmowanie typowych obowiązków 238
  • Sekrety "magicznego trójkąta" dla projektu tworzenia produktu 239
  • Utrzymywanie najlepszych praktyk podczas tworzenia produktu 241

Rozdział 13: Przygotowanie do wprowadzenia produktu na rynek: faza kwalifikacji 243

  • Przyspieszanie fazy kwalifikacji 244
    • Zapewnianie wewnętrznej i zewnętrznej walidacji jakości 244
    • Tworzenie planu testów beta 245
    • Unikanie typowych błędów podczas testów beta 246
  • Przeprowadzanie programu testów beta 247
    • Wyznaczanie właściwych celów 248
    • Konkretne cele 248
    • Rekrutacja uczestników 248
  • Decyzja o wprowadzeniu produktu na rynek 252

Rozdział 14: Start! Planowanie i skuteczne wprowadzenie produktu na rynek 255

  • Udana premiera produktu: co robić, a czego unikać 256
    • Znaczenie pierwszego wrażenia 256
    • Elementy udanego wprowadzenia produktu na rynek 257
  • Ustalanie celów 258
  • Różne rodzaje premier produktu 259
    • Premiery w metodyce zwinnej, czyli bardzo częste wydania 259
    • Wystarczy niewiele: "miękka premiera" 260
    • Niewielki wysiłek: program minimum 260
    • Na całość: pełna premiera 261
    • Wybór rodzaju premiery: najważniejsze wnioski 261
  • Jak bezproblemowo wprowadzić produkt na rynek 262
    • Budowanie zespołu 263
    • Kamienie milowe i odpowiedzialność 263
    • Przygotowanie handlowców i innych kluczowych interesariuszy 264
  • Tworzenie planu wprowadzenia produktu na rynek 265
    • Znaczenie planu 265
    • Wypełnianie szablonu planu 265
  • Weryfikacja planu pod kątem celów 269

Rozdział 15: Maksymalizacja przychodów i zysków ze sprzedaży 271

  • Podstawy marketingu 272
    • Marketing mix 272
    • Współpraca z zespołem ds. komunikacji marketingowej i tworzenie materiałów marketingowych 276
    • Jak dopasować się do lejka sprzedażowego i marketingowego 279
    • Jak zapewnić handlowcom narzędzia do sprzedaży produktu 282
    • Zacznij zwracać uwagę na reklamy 283
  • Prognozowanie: spojrzenie w przyszłość 284
    • Zbieranie danych 284
    • Założenia 287
  • Jak opracować skuteczny plan marketingowy 288
    • Znaczenie doskonałego planu marketingowego 288
    • Zarys planu marketingowego: co powinno się w nim znaleźć 289
    • Ustalanie celów 291
  • Kryteria oceny skuteczności sprzedaży produktu 293
    • Śledzenie lejka sprzedażowego: leady, możliwości i współczynniki konwersji 293
    • Analiza przychodów i rentowności 294
    • Jak mierzyć udział w rynku 294
    • Benchmarking: weryfikacja zgodności z planem 295
  • Zmiana kursu: korekty 295
    • Większe wsparcie dla handlowców 296
    • Zmiany w samym produkcie 297
    • Cięcie kosztów 297

Rozdział 16: Schyłek: zastąpienie produktu nowym lub wycofanie go z rynku 299

  • Podejmowanie decyzji o dalszych losach produktu 300
    • Weź pod uwagę oczekiwania z wewnątrz i z zewnątrz firmy 300
  • Zasadnicze kwestie związane z planem wycofania produktu z rynku 301
    • Problemy związane z zakończeniem cyklu życia produktu zależne od rodzaju produktu 301
    • Produkty fizyczne 301
    • Oprogramowanie 302
    • Usługi 303
    • Ustalanie różnych dat końcowych 303
    • Elementy planu wycofania produktu 304
  • Najlepsze praktyki stosowane w fazie wycofywania produktu z rynku 304

CZĘŚĆ IV: JAK STAĆ SIĘ FENOMENALNYM MENEDŻEREM PRODUKTU 307

Rozdział 17: Rozwijanie umiejętności przywódczych menedżera produktu 309

  • Cechy skutecznego lidera w kontekście zarządzania produktem 310
  • Doskonalenie własnego stylu przywództwa 311
    • Dążenie do efektów i motywowanie ludzi 311
    • Radzenie sobie ze stresem 313
    • Jak myśleć, działać i komunikować się jak lider 315

Rozdział 18: Doskonalenie sztuki perswazji 317

  • Przypomnienie podstawowych technik perswazji 318
    • Aktywne słuchanie 318
    • Przekonywanie tzw. metodą trzech argumentów 319
    • Jak w krótkich słowach prosić o to, na czym Ci zależy 321
  • Jak zyskać wsparcie kierownictwa 321
    • Naszkicuj swoją mapę wpływów 322
    • Budowanie relacji z kluczowymi graczami 323
    • Mów ich językiem: język kierownictwa 323
  • Jak przekonać do siebie zespół deweloperski 324
    • Budowanie wiarygodności 324
    • Oceń swój zespół i odpowiednio dopasuj swoje postępowanie 326
    • Jak rozpoznać różne typy deweloperów i jak sobie z nimi radzić 327
    • Budowanie dobrych relacji z zespołem 329
  • Jak przekonać do siebie handlowców 330
    • Jak ułatwić pracę handlowcom 330

Rozdział 19: Rozwój zawodowy menedżera produktu 333

  • Wytyczanie własnej ścieżki kariery: wyznaczanie celów i dat ich osiągnięcia 334
    • Ustalanie celów 334
    • Budowanie planu rozwoju zawodowego 335
    • Plany działania na rok, trzy lata i pięć lat 337
    • Przysługi popłacają 338
  • Zdobywanie fachowej wiedzy na temat rynku i nowych technologii 339
    • Pozycja eksperta od rynku i klienta 339
    • Poszerzanie wiedzy technicznej 340

CZĘŚĆ V: DEKALOGI 343

Rozdział 20: Dziesięć typowych błędów, których lepiej unikać na etapie wprowadzania produktu na rynek 345

  • Zbyt późne planowanie 346
  • Brak planu marketingowego na czas po wprowadzeniu produktu na rynek 346
  • Wprowadzenie na rynek produktu słabej jakości 347
  • Niewystarczające fundusze 348
  • Niedostateczna skuteczność działań marketingowych 349
  • Przyciąganie uwagi klientów do konkurencyjnego produktu 349
  • Zbyt wczesne informowanie 350
  • Brak zachęty do recenzowania produktów i kampanii wizerunkowej 351
  • Opóźnianie komunikacji 353
  • Brak wcześniejszego planu dotyczącego wejścia na rynki międzynarodowe 353

Rozdział 21: Dziesięć (plus jedna) map drogowych, które pomogą Ci odnieść sukces 355

  • Mapy drogowe produktu opracowane pod kątem tematu 356
  • Mapy drogowe produktu dostarczanego w regularnych odstępach czasu 358
  • Mapy drogowe opracowane pod kątem najważniejszej cechy produktu 359
  • Mapy drogowe opracowane pod kątem rynku i strategii 360
  • Wizjonerskie mapy drogowe 360
  • Mapa drogowa opracowana pod kątem konkurencji, trendów rynkowych i technologicznych 361
  • Technologiczne mapy drogowe 361
  • Mapa drogowa opracowana pod kątem porównania technologii stosowanych w różnych produktach 363
  • Mapa drogowa opracowana pod kątem platform 363
  • Mapa drogowa produktu w formie diagramu macierzowego 364
  • Mapy drogowe obejmujące wiele linii produktów 365

Rozdział 22: Dziesięć przyczyn niepowodzeń menedżerów produktu 367

  • Mówią więcej, niż słuchają 367
  • Koncentrują się tylko na cechach produktu 368
  • Nie uczą się na bieżąco 368
  • Wyważają otwarte drzwi 369
  • Nie szukają wsparcia 369
  • Są uparci i nigdy nie zgadzają się na kompromis 369
  • Nie odwiedzają klientów 370
  • Nie biorą na siebie odpowiedzialności za produkt poszerzony 370
  • Pracują zwinnie, ale tracą z oczu biznesowy aspekt produktu 370
  • Stają się dozorcami produktu zamiast menedżerami 371

Słowniczek 373

logotypy