Zespół jelita drażliwego (ZJD) to choroba przewlekła, wywołująca bolesne i krępujące objawy, takie jak: zaparcia, biegunka, nadmierne wydzielanie gazów, wzdęcia. Obecnie nie jest znany sposób, aby trwale wyleczyć tę chorobę – postępowanie ogranicza się do łagodzenia objawów, jednak nawet ono pozostaje wyzwaniem. Osobom borykającym się na co dzień z uciążliwymi symptomami ZJD zaleca się zwykle jedzenie większej ilości błonnika, warzyw, owoców czy potraw łagodnych dla układu trawiennego. U jednych przynosi to pożądany efekt, inni nie odczuwają żadnej poprawy, a u niektórych objawy się… pogłębiają. Chorzy na własną rękę zaczynają więc szukać sposobów, aby sobie pomóc.
Niniejsza książka jest owocem takich poszukiwań. Jej autor, Piotr Powązka, po latach zmagań z ZJD wreszcie znalazł receptę pozwalającą zapanować nad objawami tej choroby. Tą receptą jest dieta o niskiej zawartości FODMAP (pewien rodzaj węglowodanów), oparta na naukowych podstawach i skuteczna w 75% przypadków. Co ważne, dieta uwzględnia fakt, że każdy przypadek ZJD jest inny i że nie ma jednej uniwersalnej metody, która okaże się skuteczna u wszystkich chorych. Jeśli zrealizujesz trwający sześć – osiem tygodni program diety, dowiesz się, które produkty Ci w ogóle nie szkodzą, które możesz jeść w ograniczonych ilościach, a których się wystrzegać. Mając tę wiedzę, pozbędziesz się kłopotliwych objawów albo złagodzisz je na tyle, że odczujesz wyraźną ulgę, a twoja codzienność stanie się o wiele bardziej komfortowa. To szansa na powrót do normalności, którą ZJD Ci odebrał. Zatem do dzieła!
Spis treści
Część I. WPROWADZENIE
Trochę o mnie i moich żywieniowych doświadczeniach
Jak korzystać z książki?
Kto powinien spróbować tej diety?
W wielkim skrócie o programie diety i eliminacji FODMAP
Komu zawdzięczamy wiedzę o FODMAP?
Część II. TWOJE ZDROWIE I KWESTIE OGÓLNE, O KTÓRE POWINIENEŚ ZADBAĆ
O zespole jelita drażliwego (ZJD, IBS) – czy dotyczy akurat Ciebie?
Wyklucz inne problemy zdrowotne
ZJD w połączeniu z innymi problemami układu pokarmowego. Różnice między ZJD a nieswoistymi zapaleniami jelit (NZJ)
Trochę o celiakii
Przypadki bezwzględnie wymagające pomocy PROFESJONALISTY
Znaczna utrata wagi lub niedowaga i niedożywienie
Nietolerancja fruktozy (fruktozemia, HFI)
Alergie i nadwrażliwości pokarmowe
Inne uwarunkowania medyczne
Standardowa terapia w przypadku ZJD
Jak FODMAP wywołują objawy
Program diety eliminacyjnej jako doświadczenie
Część III. PROGRAM DIETY
Faza I: obserwuj i wyeliminuj
Krok 1: Dowiedz się więcej o FODMAP, porozmawiaj z lekarzem i przygotuj się
Krok 2: Notuj swoje dotychczasowe objawy
Jak opisywać objawy?
Krok 3: Zaplanuj, co będziesz jadł, zrób listę produktów i idź na zakupy
Moje przykładowe menu
Lista zakupów dla przykładowego menu
Krok 4: Wyeliminuj FODMAP z diety i obserwuj objawy
Co z innymi produktami, których nie ma na liście?
Krok 5: Obserwuj i zapisuj postępy w likwidacji objawów, a następnie porównaj je z objawami sprzed diety
Faza II: rzucamy rękawicę i testujemy
Krok 6: Pod kontrolą wprowadzaj do diety FODMAP i obserwuj reakcje organizmu
Testujemy laktozę przez dwa dni
Testujemy fruktozę przez trzy dni
Testujemy fruktany przez dwa dni
Testujemy poliole przez dwa dni
Testujemy galaktany (galaktooligosacharydy GOS), przez dwa dni
Faza III: wnioski, ocena rezultatów i utrzymanie diety
Część IV. Rozszerzamy wiedzę
Rodzaje węglowodanów i ich przyswajanie w kontekście FODMAP
Laktoza
Fruktoza
Fruktany
Poliole
Galaktany (GOS)
Jak trawimy węglowodany i dlaczego może wystąpić problem z ich przyswajaniem?
Absorpcja płynów
Fermentacja
Wodorowy test oddechowy
Podsumowanie
Bibliografia
Przypisy