Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63
- informacje o księgarni septem.pl
- Program Partnerski
- O nas
- © Helion 1991-2018
Wino dla bystrzaków
Autorzy: Ed McCarthy, Mary Ewing-Mulligan
Dowiedz się więcej, a więcej zrozumiesz!
Tajemnice wytrawnego smaku
Wino. Fascynujący napój, opiewany przez poetów w setkach wierszy. Jest nieskończonym źródłem rozkoszy zarówno dla znawców, jak i amatorów-entuzjastów, podawanym równie chętnie na wyrafinowanych przyjęciach i niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich. Jeśli intryguje Cię nieprzebrany świat smaków tych białych, różowych i czerwonych trunków, jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na ich temat, a potem czerpać większą przyjemność z ich smakowania -- zapraszamy do lektury!
Dzięki tej książce poznasz podstawowe gatunki wina, sposoby jego degustowania i rodzaje winogron. Nauczysz się radzić sobie ze snobistycznymi sprzedawcami, kartami win w restauracji oraz otwieraniem butelek. Czeka Cię też niezapomniana podróż po najważniejszych winiarskich regionach Europy, a także wyprawa do Australii, Nowej Zelandii, Chile, Argentyny, Republiki Południowej Afryki i USA. Poznasz też szczegółowo egzotyczne oblicze wina, w tym jego fascynujące odmiany, takie jak szampan, sherry, porto, sauternes i wiele innych. Nie brak tu również informacji o tym, jak opisywać i oceniać wino oraz w jaki sposób dobierać odpowiedni napój do konkretnych potraw.
- Naucz się rozpoznawać odmiany winogron i rodzaje wina.
- Dowiedz się, jak czytać karty win i etykiety na butelkach.
- Poznaj sposoby ubijania dobrego interesu przy kupowaniu win.
- Sprawdź, jak wybrać wina odpowiadające Twojemu podniebieniu.
- Wiedz, jak wybierać, składować, otwierać, nalewać i smakować wino.
Ponadto znajdziesz tu dwa dekalogi: obnażamy 10 mitów o winie i odpowiadamy na 10 popularnych pytań na jego temat
- O autorach
- Podziękowania od autorów
- Wstęp
- O książce
- Konwencje zastosowane w książce
- Naiwne założenia
- Jak podzielona jest książka
- Część I: Zapoznajmy się z winem
- Część II: Wino i Ty: bliskie kontakty trzeciego stopnia
- Część III: Stary świat wina
- Część IV: Wina z Nowego Świata
- Część V: Egzotyczne oblicze win
- Część VI: Kiedy złapiesz bakcyla
- Część VII: Dekalogi
- Część VIII: Dodatki
- Ikony zastosowane w tej książce
- Skąd bierze się wino
- Co może być bardziej naturalne?
- Współczesne wynalazki winiarskie
- Główny składnik
- Lokalny posmak
- (Niezbyt) białe wino
- Czy białe zawsze się nadaje?
- Czerwone wino
- Róża jest różą, lecz róż jest bielą
- Kiedy jakie wino?
- Wino stołowe
- Wino deserowe
- Wino musujące (i bardzo osobista lekcja czytania)
- Specjalna technika smakowania wina
- Cieszenie oczu widokiem wina
- Nos wie
- Wino w ustach
- Poczucie smaku
- Podniebienie sekwencyjne
- Słodycz
- Kwaśność
- Garbniki
- Smak
- Czym jest dobre wino?
- Zrównoważenie
- Długość
- Głębia
- Złożoność
- Zakończenie
- Typowość
- Dlaczego winogrona są takie ważne
- O gatunku i odmianie
- Odmiany odmian
- Czym różnią się winogrona
- Osobnicze cechy odmian winogron
- Cechy hodowlane odmian winogron
- Winogrona królewskie i plebejskie
- Chardonnay
- Riesling
- Sauvignon Blanc
- Pinot Gris/Pinot Grigio
- Inne białe wina
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
- Syrah/Shiraz
- Zinfadel
- Nebbiolo
- Sangiovese
- Tempranillo
- Inne czerwone wina
- Zasady gry w etykietowanie
- To nazwa szczepu czy miejsca?
- Dzień dobry, nazywam się Chardonnay
- Po co nazywać wino nazwą odmiany winogron?
- Waluta odmianowa
- Dzień dobry, nazywam się Bordeaux
- Dlaczego nazwy miejsca?
- Rządy terroiru
- Nazwy miejsc na etykietach win amerykańskich
- Wina markowe
- Wina o nazwie własnej
- Wina generyczne
- Sekwencja obowiązkowa
- Wymogi europejskie
- Apelacja pochodzenia
- Rocznik
- Reserve
- Estate-bottled
- Nazwa winnicy
- Inne dodatkowe słowa na etykietach
- Hodowla winogron, produkcja wina i typowy dla tych dziedzin żargon
- Viti-vini
- Wariacje winorośli
- Winiarskie cuda
- Kiedy drewno nasiąka magią
- Fermentowanie w beczkach kontra dojrzewanie w beczkach
- Kupowanie wina może wystraszyć każdego
- Sprzedawcy wina wszelkiego autoramentu
- Supermarkety, hipermarkety i inne
- Specjalistyczne sklepy winiarskie
- Właściwe postrzeganie ceny
- Ocena wyboru i fachowości
- Oczekuj uśmiechu
- Ocena warunków przechowywania wina
- Kuj żelazo, póki gorące
- Wyjaśnij, czego Ci trzeba
- Podaj swoją cenę
- Restauracyjne doświadczanie wina
- W jaki sposób restauracje sprzedają wino
- Wybór domu
- Kieliszek premium
- Specjalne (rezerwowe) karty win
- (Mało) standardowa karta win
- Ocena organizacji win
- Zasady wyceniania
- Co powinna mówić karta win?
- Ocena stylu
- Wybór elektroniczny
- Wyjmowanie korka
- Jakich korkociągów nie używać
- Jaki korkociąg kupić
- Inne korkociągi warte używania
- Kalifornijski korkociąg z podwójnym ostrzem
- Najbardziej profesjonalny korkociąg
- Korkociągi prestiżowe
- Kelner, w moim winie jest korek!
- Przypadek specjalny: otwieranie szampana i wina musującego
- Zapomnij o tym, jak robią to na podium
- Lepsze westchnięcie niż wystrzał
- Jak natlenić wino
- Jakie wina muszą oddychać?
- Młode, garbnikowe wina czerwone
- Starsze czerwone wina z osadem
- Kilka białych win
- Stare porto
- Wyjątki od zasady dekantacji czerwonych win i porto
- Właściwy kolor: żaden
- Cienkie, ale nie małe
- Wielkość
- Grubość i kształt
- Wszystko w swoim czasie
- Jak dużo, to za dużo?
- Francuski model
- Zrozumienie przepisów win francuskich
- Drobne różnice w rangach
- Podregiony czerwonego Bordeaux
- Mozaika z Médoc
- Klasyfikacja
- Jakiego wina z Bordeaux spróbować?
- Wartość win z Bordeaux
- Cru Bourgeois: klasa średnia win z Médoc
- Fronsac i Canon-Fronsac
- Petits Chateaux
- Generyczne Bordeaux
- Chardonnay, Pinot Noir, Gamay
- Rozbicie dzielnicowe
- Od regionalnych do wysublimowanych
- Côte dOr: serce Burgundii
- Côte Chalonnaise: tanie wina burgundzkie
- Chablis: unikalne białe wina
- Chablis godne degustacji
- Siedmiu najlepszych producentów Chablis
- Lekkie, łatwe Beaujolais
- Poważne gatunki
- Hojne wina z południa
- Szlachetne wina z północy
- Midi: tani region
- Wieczna Prowansja
- Południowo-zachodnia Francja
- Winnica Europy
- Wina zwyczajne i elitarne
- Kategorie win włoskich w ujęciu prawnym
- Włoskie regiony winiarskie
- Codzienne czerwone
- Dolcetto
- Barbera
- Nebbiolo
- Chianti: niedoceniany włoski majstersztyk
- Monumentalne Brunello di Montalcino
- Vino Nobile, Carmigiano i Vernaccio
- Jeszcze dwa czerwone i jedno białe
- Super Toskany
- Trzy łagodne wina z Werony
- Sojusz włosko-austriacki
- Dalekie strony: Friuli-Wenecja Julijska
- Intrygujące wina ze starej Hiszpanii
- Rioja przewodzi stadu
- Wyzwanie Ribera del Duero
- Priorato: powrót z przeszłości
- Pięć innych ważnych regionów Hiszpanii
- Penedés
- Rias Baixas: Białe wino z Galicji
- Nawarra
- El Toro
- Verdejo z Ruedy
- Portugalskie zielone białe
- Ważne portugalskie wina czerwone
- Riesling i jego hordy
- Niemieckie wina: styl i przepisy
- Wytrawne, półwytrawne lub łagodne
- Czy pleśń może być szlachetna?
- Mosel-Saar-Ruwer
- Rheingau
- Rheinhessen
- Palatynat
- Nähë
- Potęga win australijskich
- Produkcja wina, winogrona i terroir
- Winiarskie regiony Australii
- Regiony winiarskie w Chile
- Oblicze i smak win
- Regiony i odmiany
- Nazwy, które warto znać
- Główne regiony winiarskie RPA
- Steen, Pinotage i spółka
- Nowy Świat win amerykańskich
- Własne drogi
- Własne zasady
- Tam, gdzie rosną kalifornijskie wina
- Kiedy wina są dobre
- Winogrona z Napa
- AVA z Sonomy
- Producenci z Sonomy oraz ich wina
- Inny Pinot z Oregonu
- Kto jest kim w dolinie Willamette
- Dwa inne winiarskie regiony w Oregonie
- Regiony winiarskie Waszyngtonu
- W centrum i na obrzeżach
- Kto jest kim w Nowym Jorku
- Ontario
- Kolumbia Brytyjska
- Nie wszystko Szampan, co się świeci
- Rodzaje win musujących
- Jak słodkie jest to wino?
- Jak dobre jest to wino?
- Fermentowanie w zbiornikach: ekonomia skali
- Fermentacja w butelkach: małe jest piękne
- Smak dowodem ostatecznym
- Co czyni szampana winem specjalnym
- Szampany bez roczników
- Szampan rocznikowy
- Blanc de blancs i blancs de noirs
- Różowy szampan
- Kategorie słodyczy
- Najlepsi producenci Szampana
- Francuskie wina musujące
- Amerykańskie wina musujące
- Włoskie spumante: słodkie lub wytrawne
- Asti i Moscato dAsti
- Wytrawne spumante
- Prosecco
- Najważniejszy jest czas
- Sherry: niezrozumiane wino
- Trójkąt Jerez
- Fenomen floru
- Wspólne starzenie
- Dwa, czyli dwanaście
- Podawanie i przechowywanie sherry
- Zalecane sherry
- Montilla: analog sherry
- Dom na Douro
- Porto niejedno ma imię
- Przechowywanie i podawanie porto
- Zalecani producenci Porto
- Nieskończone, niezniszczalne i smaczne
- Niekończąca się końcówka
- Sauternes: płynne złoto
- Wydobycie złota
- Polecane gatunki Sauternes
- Wszystko musi dojrzeć
- Prawie jak Sauternes
- Wina trudno dostępne
- Gra w kotka i myszkę
- Kupowanie win na aukcjach
- Kupowanie wina z katalogu lub przez internet
- Chęć posiadania: kolekcjonowanie wina
- Zarządzanie zbiorami
- Wina codzienne
- Wina leżakujące
- Organizacja zapewnia spokój
- Pasywna piwniczka
- Jeśli nie możesz być pasywny, bądź agresywny
- Kontrola klimatu
- Szafki na wino
- Izolacja
- Z powrotem do szkoły
- Szkolenie w działaniu
- Różne oblicza degustacji
- Kiedy wejdziesz między wrony...
- Pluć, czy nie pluć?
- Jak to brzmi?
- Etykieta degustacji
- Obiad z winiarzem
- Wizyta w winiarni
- Wszystko zgodnie z planem
- Nie znasz języka? Nie ma problemu!
- Internetowe biuletyny i inne interesujące strony
- Słowa tego nie opiszą...
- Kiedy dojdziesz do głosu
- Organizowanie myśli
- Opisy wina
- Opisywanie wina: puryzm kontra poezja
- Dynamika jedzenia i wina
- Wina garbnikowe
- Wina słodkie
- Wina kwaśne
- Wina o wysokiej zawartości alkoholu
- Jakie wino jest najlepsze?
- Kiedy należy wypić to wino?
- Czy wino tuczy?
- Z jakiego szczepu winogron wykonano to wino?
- Jaki rocznik należy wybrać?
- Czy istnieją wina bez siarczynów?
- Czym są wina organiczne?
- Kim jest ekspert winiarski?
- Skąd mam wiedzieć, kiedy pić specjalne wino, które trzymam w piwniczce?
- Czy stare wina wymagają specjalnego obchodzenia się z nimi?
- Najlepsze wina to wina odmianowe
- Tylko drogie wina są dobre
- Czerwone wina są tym lepsze, im są ciemniejsze
- Białe wino do ryby, czerwone do mięsa
- Liczby nie kłamią
- Rocznik jest najważniejszy(rocznik się nie liczy)
- Specjaliści od win są nieomylni
- Stare wina są zawsze dobre
- Wspaniałe wina smakują kiepsko w młodości
- Szampany nie dojrzewają
- Przydatne terminy
- Przewodnik po rocznikach
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
6 | (0) | |
5 | (2) | |
4 | (0) | |
3 | (0) | |
2 | (0) | |
1 | (1) |
Liczba ocen: 3
Średnia ocena
czytelników

Andrzej
Paweł
Maciek Modzelewski, ekspedient
Warto zajrzeć
© Helion S.A. 1991-2018
Webdesign:TonikStudio.pl