Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2017
Wino dla bystrzaków

Wino dla bystrzaków

Autorzy: ,

Ocena:
   3.7/6  Opinie  (3)
Stron: 440
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
34,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
niedostępna
eBook
Pdf ePub Mobi
34,90 zł

Dowiedz się więcej, a więcej zrozumiesz!
Tajemnice wytrawnego smaku

Wino. Fascynujący napój, opiewany przez poetów w setkach wierszy. Jest nieskończonym źródłem rozkoszy zarówno dla znawców, jak i amatorów-entuzjastów, podawanym równie chętnie na wyrafinowanych przyjęciach i niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich. Jeśli intryguje Cię nieprzebrany świat smaków tych białych, różowych i czerwonych trunków, jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na ich temat, a potem czerpać większą przyjemność z ich smakowania -- zapraszamy do lektury!

Dzięki tej książce poznasz podstawowe gatunki wina, sposoby jego degustowania i rodzaje winogron. Nauczysz się radzić sobie ze snobistycznymi sprzedawcami, kartami win w restauracji oraz otwieraniem butelek. Czeka Cię też niezapomniana podróż po najważniejszych winiarskich regionach Europy, a także wyprawa do Australii, Nowej Zelandii, Chile, Argentyny, Republiki Południowej Afryki i USA. Poznasz też szczegółowo egzotyczne oblicze wina, w tym jego fascynujące odmiany, takie jak szampan, sherry, porto, sauternes i wiele innych. Nie brak tu również informacji o tym, jak opisywać i oceniać wino oraz w jaki sposób dobierać odpowiedni napój do konkretnych potraw.

  • Naucz się rozpoznawać odmiany winogron i rodzaje wina.
  • Dowiedz się, jak czytać karty win i etykiety na butelkach.
  • Poznaj sposoby ubijania dobrego interesu przy kupowaniu win.
  • Sprawdź, jak wybrać wina odpowiadające Twojemu podniebieniu.
  • Wiedz, jak wybierać, składować, otwierać, nalewać i smakować wino.

Ponadto znajdziesz tu dwa dekalogi: obnażamy 10 mitów o winie i odpowiadamy na 10 popularnych pytań na jego temat

  • O autorach
  • Podziękowania od autorów
  • Wstęp
    • O książce
    • Konwencje zastosowane w książce
    • Naiwne założenia
    • Jak podzielona jest książka
      • Część I: Zapoznajmy się z winem
      • Część II: Wino i Ty: bliskie kontakty trzeciego stopnia
      • Część III: Stary świat wina
      • Część IV: Wina z Nowego Świata
      • Część V: Egzotyczne oblicze win
      • Część VI: Kiedy złapiesz bakcyla
      • Część VII: Dekalogi
      • Część VIII: Dodatki
    • Ikony zastosowane w tej książce
  • Część I. Zapoznajmy się z winem
  • Rozdział 1. Wino Lekcja 1.
    • Skąd bierze się wino
      • Co może być bardziej naturalne?
      • Współczesne wynalazki winiarskie
      • Główny składnik
      • Lokalny posmak
    • Jaki kolor ma Twój apetyt?
      • (Niezbyt) białe wino
      • Czy białe zawsze się nadaje?
      • Czerwone wino
      • Róża jest różą, lecz róż jest bielą
      • Kiedy jakie wino?
    • Inne sposoby dzielenia win
      • Wino stołowe
      • Wino deserowe
      • Wino musujące (i bardzo osobista lekcja czytania)
  • Rozdział 2. Z kubków smakowych należy korzystać
    • Specjalna technika smakowania wina
      • Cieszenie oczu widokiem wina
      • Nos wie
      • Wino w ustach
        • Poczucie smaku
    • Smakowanie zapachów
    • Parlez-vous winomowa?
      • Podniebienie sekwencyjne
      • Słodycz
        • Kwaśność
        • Garbniki
        • Smak
      • Wymiar smaku
    • Kwestia jakości
      • Czym jest dobre wino?
        • Zrównoważenie
        • Długość
        • Głębia
        • Złożoność
        • Zakończenie
        • Typowość
      • Kiedy wino jest złe?
    • Ostateczna analiza: czy Ci smakuje?
  • Rozdział 3. Zazdrość Pinot i inne tajemnice odmian winogron
    • Dlaczego winogrona są takie ważne
      • O gatunku i odmianie
      • Odmiany odmian
      • Czym różnią się winogrona
        • Osobnicze cechy odmian winogron
        • Cechy hodowlane odmian winogron
      • Winogrona królewskie i plebejskie
    • Przewodnik po odmianach białych winogron
      • Chardonnay
      • Riesling
      • Sauvignon Blanc
      • Pinot Gris/Pinot Grigio
      • Inne białe wina
    • Przewodnik po odmianach czerwonych winogron
      • Cabernet Sauvignon
      • Merlot
      • Pinot Noir
      • Syrah/Shiraz
      • Zinfadel
      • Nebbiolo
      • Sangiovese
      • Tempranillo
      • Inne czerwone wina
  • Rozdział 4. Nazwy win i kod etykiety
    • Zasady gry w etykietowanie
      • To nazwa szczepu czy miejsca?
      • Dzień dobry, nazywam się Chardonnay
        • Po co nazywać wino nazwą odmiany winogron?
        • Waluta odmianowa
      • Dzień dobry, nazywam się Bordeaux
        • Dlaczego nazwy miejsca?
        • Rządy terroiru
        • Nazwy miejsc na etykietach win amerykańskich
      • Inne sposoby nazywania win
        • Wina markowe
        • Wina o nazwie własnej
        • Wina generyczne
    • Awers i rewers etykiety wina
      • Sekwencja obowiązkowa
        • Wymogi europejskie
        • Apelacja pochodzenia
      • Opcjonalne terminy z etykiet
        • Rocznik
        • Reserve
        • Estate-bottled
        • Nazwa winnicy
        • Inne dodatkowe słowa na etykietach
  • Rozdział 5. Za kulisami produkcji
    • Hodowla winogron, produkcja wina i typowy dla tych dziedzin żargon
      • Viti-vini
      • Wariacje winorośli
      • Winiarskie cuda
        • Kiedy drewno nasiąka magią
        • Fermentowanie w beczkach kontra dojrzewanie w beczkach
  • Część II. Wino i Ty: bliskie kontakty trzeciego stopnia
  • Rozdział 6. Wędrówka po sklepie z winami
    • Kupowanie wina może wystraszyć każdego
    • Sprzedawcy wina wszelkiego autoramentu
      • Supermarkety, hipermarkety i inne
      • Specjalistyczne sklepy winiarskie
    • Wybór właściwego sprzedawcy wina
      • Właściwe postrzeganie ceny
      • Ocena wyboru i fachowości
      • Oczekuj uśmiechu
      • Ocena warunków przechowywania wina
    • Strategie kupowania wina
      • Kuj żelazo, póki gorące
      • Wyjaśnij, czego Ci trzeba
      • Podaj swoją cenę
  • Rozdział 7. Starcie z kartą win
    • Restauracyjne doświadczanie wina
    • W jaki sposób restauracje sprzedają wino
      • Wybór domu
      • Kieliszek premium
      • Specjalne (rezerwowe) karty win
      • (Mało) standardowa karta win
    • Jak czytać kartę win
      • Ocena organizacji win
      • Zasady wyceniania
      • Co powinna mówić karta win?
      • Ocena stylu
      • Wybór elektroniczny
    • Zamawianie wina
    • Rytuał prezentowania wina
    • Wskazówki dotyczące picia wina w restauracji
  • Rozdział 8. Wskazówki odnośnie podawania i korzystania z wina
    • Wyjmowanie korka
      • Jakich korkociągów nie używać
      • Jaki korkociąg kupić
      • Inne korkociągi warte używania
        • Kalifornijski korkociąg z podwójnym ostrzem
        • Najbardziej profesjonalny korkociąg
        • Korkociągi prestiżowe
      • Kelner, w moim winie jest korek!
      • Przypadek specjalny: otwieranie szampana i wina musującego
        • Zapomnij o tym, jak robią to na podium
        • Lepsze westchnięcie niż wystrzał
    • Czy wino naprawdę oddycha?
      • Jak natlenić wino
      • Jakie wina muszą oddychać?
        • Młode, garbnikowe wina czerwone
        • Starsze czerwone wina z osadem
        • Kilka białych win
        • Stare porto
        • Wyjątki od zasady dekantacji czerwonych win i porto
    • Czy szkło ma znaczenie?
      • Właściwy kolor: żaden
      • Cienkie, ale nie małe
        • Wielkość
        • Grubość i kształt
      • Tulipany, stożki, szampanki i inne malownicze nazwy
      • Ilu kieliszków właściwie potrzebuję?
      • Mycie kieliszków
    • Nie za ciepłe, nie za zimne
    • Co robić z resztkami wina
    • Zabawa z winem
      • Wszystko w swoim czasie
      • Jak dużo, to za dużo?
  • Część III. Stary świat wina
  • Rozdział 9. Przerabiamy Francję
    • Francuski model
      • Zrozumienie przepisów win francuskich
      • Drobne różnice w rangach
    • Francuskie regiony winiarskie
    • Bordeaux: bez porównania
      • Podregiony czerwonego Bordeaux
      • Mozaika z Médoc
      • Klasyfikacja
      • Jakiego wina z Bordeaux spróbować?
      • Wartość win z Bordeaux
        • Cru Bourgeois: klasa średnia win z Médoc
        • Fronsac i Canon-Fronsac
        • Petits Chateaux
        • Generyczne Bordeaux
      • Praktyczne wskazówki dotyczące picia czerwonego Bordeaux
      • Bordeaux może być też białe
    • Burgundia: inne doskonałe francuskie wino
      • Chardonnay, Pinot Noir, Gamay
      • Rozbicie dzielnicowe
      • Od regionalnych do wysublimowanych
      • Côte dOr: serce Burgundii
      • Côte Chalonnaise: tanie wina burgundzkie
      • Chablis: unikalne białe wina
        • Chablis godne degustacji
        • Siedmiu najlepszych producentów Chablis
      • Mâcon: białe wina w przystępnej cenie
      • Beaujolais: dobre i tanie
        • Lekkie, łatwe Beaujolais
        • Poważne gatunki
    • Mocne wina z doliny Rodanu
      • Hojne wina z południa
      • Szlachetne wina z północy
    • Dolina Loary: niebiańskie białe wina
    • Wina alzackie: z Francji, nie z Niemiec
    • Południe i południowy zachód
      • Midi: tani region
      • Wieczna Prowansja
      • Południowo-zachodnia Francja
    • Inne francuskie regiony winiarskie
  • Rozdział 10. Włochy, kraina vina
    • Winnica Europy
      • Wina zwyczajne i elitarne
      • Kategorie win włoskich w ujęciu prawnym
      • Włoskie regiony winiarskie
    • Czerwień Piemontu
      • Codzienne czerwone
        • Dolcetto
        • Barbera
        • Nebbiolo
      • Białe wina w roli drugoplanowej
    • Piękna Toskania
      • Chianti: niedoceniany włoski majstersztyk
      • Monumentalne Brunello di Montalcino
      • Vino Nobile, Carmigiano i Vernaccio
      • Jeszcze dwa czerwone i jedno białe
      • Super Toskany
    • Tre Venezie
      • Trzy łagodne wina z Werony
      • Sojusz włosko-austriacki
      • Dalekie strony: Friuli-Wenecja Julijska
    • Migawki z pozostałych części Włoch
  • Rozdział 11. Hiszpania, Portugalia, Niemcy i inne kraje
    • Intrygujące wina ze starej Hiszpanii
      • Rioja przewodzi stadu
      • Wyzwanie Ribera del Duero
      • Priorato: powrót z przeszłości
      • Pięć innych ważnych regionów Hiszpanii
        • Penedés
        • Rias Baixas: Białe wino z Galicji
        • Nawarra
        • El Toro
        • Verdejo z Ruedy
    • Portugalia: nie tylko porto
      • Portugalskie zielone białe
      • Ważne portugalskie wina czerwone
    • Niemcy: europejski indywidualista
      • Riesling i jego hordy
      • Niemieckie wina: styl i przepisy
        • Wytrawne, półwytrawne lub łagodne
        • Czy pleśń może być szlachetna?
      • Regiony winiarskie Niemiec
        • Mosel-Saar-Ruwer
        • Rheingau
        • Rheinhessen
        • Palatynat
        • Nähë
    • Szwajcarskie wina domowe
    • Austria doskonałe wina białe (i czerwone)
    • Powrót Węgier
    • Chwała Grecji
  • Część IV. Wina z Nowego Świata
  • Rozdział 12. Południowa półkula dochodzi do głosu
    • Potęga win australijskich
      • Produkcja wina, winogrona i terroir
      • Winiarskie regiony Australii
    • Nowa Zelandia w natarciu
    • Chile wychodzi z cienia
      • Regiony winiarskie w Chile
      • Oblicze i smak win
    • Argentyna, zawodnik pierwszej ligi
      • Regiony i odmiany
      • Nazwy, które warto znać
    • Winiarskie safari w Południowej Afryce
      • Główne regiony winiarskie RPA
      • Steen, Pinotage i spółka
  • Rozdział 13. Ameryko, Ameryko
    • Nowy Świat win amerykańskich
      • Własne drogi
      • Własne zasady
    • Kalifornia
      • Tam, gdzie rosną kalifornijskie wina
      • Kiedy wina są dobre
    • Dolina Napa: mała, lecz wielka
      • Winogrona z Napa
    • Kto jest kim w dolinie Napa
    • Przyziemna Sonoma
      • AVA z Sonomy
      • Producenci z Sonomy oraz ich wina
    • Mendocino i Lake
    • Zatoka San Francisco
    • Góry Santa Cruz
    • Co nowego w starym Monterey
    • Na tych wzgórzach majom wino!
    • Kontrasty San Louis Obispo
    • Santa Barbara, kalifornijski raj
    • Gdzie indziej w Kalifornii
    • Oregon, opowieść o dwóch Pinotach
      • Inny Pinot z Oregonu
      • Kto jest kim w dolinie Willamette
      • Dwa inne winiarskie regiony w Oregonie
    • Wino na pustyni: Waszyngton
      • Regiony winiarskie Waszyngtonu
    • Kto jest kim w Waszyngtonie
    • Fałszywa Stolica
      • W centrum i na obrzeżach
      • Kto jest kim w Nowym Jorku
    • Kanada pachnąca żywicą
      • Ontario
      • Kolumbia Brytyjska
  • Część V. Egzotyczne oblicze win
  • Rozdział 14. Szampan i inne wina musujące
    • Nie wszystko Szampan, co się świeci
    • Rodzaje win musujących
      • Jak słodkie jest to wino?
      • Jak dobre jest to wino?
    • Skąd się bierze wino musujące
      • Fermentowanie w zbiornikach: ekonomia skali
      • Fermentacja w butelkach: małe jest piękne
      • Smak dowodem ostatecznym
    • Szampan i jego magiczne wina
      • Co czyni szampana winem specjalnym
      • Szampany bez roczników
      • Szampan rocznikowy
      • Blanc de blancs i blancs de noirs
      • Różowy szampan
      • Kategorie słodyczy
      • Najlepsi producenci Szampana
    • Inne wina musujące
      • Francuskie wina musujące
      • Amerykańskie wina musujące
      • Włoskie spumante: słodkie lub wytrawne
        • Asti i Moscato dAsti
        • Wytrawne spumante
        • Prosecco
      • Hiszpańskie wina musujące (Cava)
      • Gwiazdy z południa
    • Kupowanie i podawanie win musujących
  • Rozdział 15. Rzadkie gatunki: wina wzmocnione i deserowe
    • Najważniejszy jest czas
    • Sherry: niezrozumiane wino
      • Trójkąt Jerez
      • Fenomen floru
      • Wspólne starzenie
      • Dwa, czyli dwanaście
      • Podawanie i przechowywanie sherry
      • Zalecane sherry
      • Montilla: analog sherry
    • Marsala, Vin Santo i spółka
    • Porto: chluba Portugalii
      • Dom na Douro
      • Porto niejedno ma imię
      • Przechowywanie i podawanie porto
        • Zalecani producenci Porto
    • Niech żyje Madera
      • Nieskończone, niezniszczalne i smaczne
      • Niekończąca się końcówka
    • Sauternes i szlachetna pleśń
      • Sauternes: płynne złoto
      • Wydobycie złota
      • Polecane gatunki Sauternes
      • Wszystko musi dojrzeć
      • Prawie jak Sauternes
  • Część VI. Kiedy złapiesz bakcyla
  • Rozdział 16. Kupowanie i kolekcjonowanie win
    • Wina trudno dostępne
    • Gra w kotka i myszkę
      • Kupowanie win na aukcjach
      • Kupowanie wina z katalogu lub przez internet
      • Chęć posiadania: kolekcjonowanie wina
      • Zarządzanie zbiorami
        • Wina codzienne
        • Wina leżakujące
      • Organizacja zapewnia spokój
    • Zdrowe otoczenie dla wina
      • Pasywna piwniczka
      • Jeśli nie możesz być pasywny, bądź agresywny
        • Kontrola klimatu
        • Szafki na wino
        • Izolacja
      • Przenośne piwniczki dla mieszkańców bloków
  • Rozdział 17. Studia dla miłośników win
    • Z powrotem do szkoły
    • Szkolenie w działaniu
    • Różne oblicza degustacji
    • Kiedy wejdziesz między wrony...
      • Pluć, czy nie pluć?
      • Jak to brzmi?
      • Etykieta degustacji
      • Obiad z winiarzem
      • Wizyta w winiarni
        • Wszystko zgodnie z planem
        • Nie znasz języka? Nie ma problemu!
    • Podróżowanie bez wychodzenia z domu
      • Internetowe biuletyny i inne interesujące strony
  • Rozdział 18. Opisywanie i ocena win
    • Słowa tego nie opiszą...
    • Kiedy dojdziesz do głosu
      • Organizowanie myśli
      • Opisy wina
      • Opisywanie wina: puryzm kontra poezja
    • Ocena jakości wina
  • Rozdział 19. Łączenie wina z potrawami
    • Dynamika jedzenia i wina
      • Wina garbnikowe
      • Wina słodkie
      • Wina kwaśne
      • Wina o wysokiej zawartości alkoholu
    • Swój do swego, a może przyciąganie się przeciwności?
    • Mądrość wieków
  • Część VII. Dekalogi
  • Rozdział 20. Odpowiedzi na dziesięć popularnych pytań na temat wina
    • Jakie wino jest najlepsze?
    • Kiedy należy wypić to wino?
    • Czy wino tuczy?
    • Z jakiego szczepu winogron wykonano to wino?
    • Jaki rocznik należy wybrać?
    • Czy istnieją wina bez siarczynów?
    • Czym są wina organiczne?
    • Kim jest ekspert winiarski?
    • Skąd mam wiedzieć, kiedy pić specjalne wino, które trzymam w piwniczce?
    • Czy stare wina wymagają specjalnego obchodzenia się z nimi?
  • Rozdział 21. Obnażamy dziesięć mitów o winie
    • Najlepsze wina to wina odmianowe
    • Tylko drogie wina są dobre
    • Czerwone wina są tym lepsze, im są ciemniejsze
    • Białe wino do ryby, czerwone do mięsa
    • Liczby nie kłamią
    • Rocznik jest najważniejszy(rocznik się nie liczy)
    • Specjaliści od win są nieomylni
    • Stare wina są zawsze dobre
    • Wspaniałe wina smakują kiepsko w młodości
    • Szampany nie dojrzewają
  • Część VIII. Dodatki
  • Dodatek A. Przewodnik po wymowie
  • Dodatek B. Słowniczek terminów winiarskich
  • Dodatek C. Tabela roczników 1985 2004
    • Przydatne terminy
      • Przewodnik po rocznikach
    • Błyskawiczna identyfikacja wina
    • Pozytywne myślenie miłośnika wina

Najczęściej kupowane razem ebooki:

Wino dla bystrzaków plus Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody!
Cena zestawu: 97,48 zł 114,70 zł
Oszczędzasz: 17,22 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Wino dla bystrzaków

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Ekonomia dla bystrzaków. Wydanie II
Sean Masaki Flynn
Cena: 31,92 zł
FOREX dla bystrzaków. Wydanie II
Mark Galant, Brian Dolan
Cena: 31,20 zł
Elektronika dla bystrzaków. Wydanie II
Cathleen Shamieh, Gordon McComb
Cena: 31,20 zł
Angielski dla bystrzaków
Gavin Dudeney, Nicky Hockly
Cena: 31,92 zł
6
(0)
5
(2)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(1)

Liczba ocen: 3

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 5 

    Mimo, że nie przepadam za serią "for dummies" - ta książka jest absolutnie warta przeczytania, sporo wartościowych informacji i ciekawych rzeczy można się o winie dowiedzieć.
      Ocena : 5 

    Pierwsza część książki, w bardzo przystępny sposób, pomaga zupełnemu laikowi wejść w świat wina. Przedstawiona w drugiej części dość szczegółowa lista regionów i winnic momentami nieco przytłacza ilością oraz formą.
      Ocena : 1 

    Najgorsza pozycja na polskim rynku jaką mógłbym polecić dla osób interesujących się winem. Kilkanaście bardzo poważnych błędów, przeinaczanie faktów i tendencyjność autorów. Książka napisana przez amerykanów, ewidentnie gloryfikująca ich udział w przemyśle winiarskim. Nie wiem czy to wina wiedzy autorów, czy tłumacz źle tłumaczył, ale nie polecam się opierać na zapożyczonej z tej książki wiedzy bo możemy wyjść na idiotów :) Np - według autorów, filoksera pochodzi z Europy i została zawleczona do USA przez europejczyków - bzdura niesamowita, sądzę że wina złego tłumaczenia bo nikt kto troszkę się zna na winie nie może być tak głupi.
    logotypy