Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2019
Wina i nalewki

Wina i nalewki (ebook)

Autor:  

Wina i nalewki
Ocena:
   6.0/6  Opinie  (1)
2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: O-Press
Cena:
6,40 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Wino nieprzypadkowo określane jest mianem królewskiego napoju. Mimo stale rosnącej oferty win produkowanych w profesjonalnych winiarniach na całym świecie oraz ich powszechnej dostępności na rynku, nadal systematycznie rośnie liczba tych, którzy mają ambicje samemu wcielić się w rolę winiarza i wyprodukować napój, który zachwyci podniebienia rodziny, przyjaciół i znajomych.

Do nich właśnie adresowana jest niniejsza publikacja, zawierająca praktyczne porady dotyczące receptury i produkcji win w warunkach domowych. Potencjalnym winiarzem amatorem może zostać każdy, choćby posiadacz niewielkiego ogródka, który chce poświęcić nieco wolnego czasu i ma ambicje przetworzenia nadmiaru własnych owoców w wartościowy i smaczny napój. To wcale nie takie trudne.

Przekonaj się sam...

  • Wstęp
  • Rozdział I
    • Charakterystyka win domowych
    • Skład chemiczny wina
    • Najważniejsze proporcje
    • Jak dobrać moszcz?
    • Fermentacja
    • Dojrzewanie i klarowanie
  • Rozdział II
    • Składniki potrzebne do produkcji wina
    • Wybieramy owoce
    • Najlepsza źródlana
    • Jaki wybrać cukier?
    • Zabarwiamy wino
    • Kwasowość też ważna
  • Rozdział III
    • Rozdrabnianie owoców
    • Czym wycisnąć sok?
    • Wybieramy szklane naczynia
    • Korki i rurki
    • Dla pełnej kontroli
  • Rozdział IV
    • Ogólne zasady wyrobu wina domowego
    • Obróbka owoców
    • Doprawianie moszczu
    • Fermentacja
    • Zlewanie młodego wina
    • Dojrzewanie wina
    • Rozlew wina do butelek
    • Klarowanie, doprawianie, kupażowanie
  • Rozdział V
    • Przechowywanie wina
    • Kiedy do piwnicy
    • Układamy butelki
    • Jak długo przechowywać?
  • Rozdział VI
    • Sporządzanie nalewek i wódek
    • Smakują, pachną i... leczą
    • Surowce stosowane do wyrobu wódek i nalewek
    • Rodzaje nalewek
    • Ogólne zasady sporządzania nalewek
    • Na trzy sposoby
    • Morsy owocowe
    • Przygotowanie surowców
    • Sprzęt do sporządzania nalewek
    • Parametry nalewek i ich dobór
    • Obliczanie ilości cukru lub miodu
    • Projektowanie słodkości nalewki
    • Sporządź własną niepowtarzalną nalewkę...
  • Wybrane przepisy
    • WINA DOMOWE
      • ARCYDZIĘGLOWE WINO LECZNICZE
      • WINO Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
      • WINO Z ŻYTA
      • MIÓD PITNY DWÓJNIAK
      • MIÓD PITNY SYCONY TRÓJNIAK
      • BIAŁE WINO GRONOWE
      • CZERWONE WINO GRONOWE
      • WINO Z CZERWONYCH PORZECZEK
      • WINO Z CZARNEJ PORZECZKI
      • WINO POMARAŃCZOWE
      • WINO Z JABŁEK
      • WINO TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWE
      • WINO WIŚNIOWE
      • WINO ZE ŚLIWEK
      • WINO Z RYŻU
      • WINO Z PIGWY
      • WINO WERMUT
      • WINO MIODOWE MADERA
    • NALEWKI
      • AGRESTÓWKA
      • BRZOSKWINIÓWKA
      • CZEREMCHÓWKA
      • CZOSNKÓWKA
      • JAŁOWCÓWKA I
      • JAŁOWCÓWKA II
      • JARZĘBINÓWKA
      • JEŻYNÓWKA
      • KONIAK DOMOWY
      • MANDARYNKÓWKA
      • MIODÓWKA
      • ORZECHÓWKA
      • PIGWÓWKA
      • PIOŁUNÓWKA
      • ŚLIWÓWKA
      • TARNINÓWKA
      • TRUSKAWKÓWKA
      • ŻUBRÓWKA AROMATYZOWANA
      • KRUPNIK STAROPOLSKI
      • KARDAMONKA
      • MIĘTÓWKA
      • MORELÓWKA
      • ANYŻÓWKA
      • NALEWKA CYTRYNOWO-KAWOWA
      • NALEWKA HERBACIANA
      • NALEWKA WIŚNIOWA
      • WIŚNIÓWKA Z MIĘTĄ
      • WIŚNIÓWKA BABCI ZOSI
      • PIGWÓWKA Z RUMEM
      • OSTRA NALEWKA Z CHILI
      • CYTRYNÓWKA
      • NALEWKA Z BRZOSKINIĄ I MELONEM
      • JARZĘBIAK
      • NALEWKA GORZKA ZIOŁOWA
      • GORZKA WÓDKA
      • NALEWKA KORZENNA Z KARMELEM
      • KMINKÓWKA
      • SMORODINÓWKA
      • NALEWKA ŻURAWINOWA
      • WRZOSÓWKA, CZYLI MIÓD Z PRĄDEM
      • RATAFIA
      • MALINÓWKA
      • NALEWKA MALINOWA
      • NALEWKA Z TARNINY
      • NALEWKA WŁOSKA
      • SZYBKA POMARAŃCZÓWKA
      • POMARAŃCZÓWKA KORZENNA
      • NALEWKA KAWOWA
      • NALEWKA WINOGRONOWA Z TYMIANKIEM
      • NALEWKA UKRAIŃSKA
      • NALEWKA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
      • TUTTI FRUTTI
      • CYTRUSOWA ROZMARYNÓWKA
      • NALEWKA ZE ŚLIWEK WĘGIEREK I
      • NALEWKA ZE ŚLIWEK WĘGIEREK II
      • ŚLIWOWICA
      • NALEWKA ŚLIWKOWATA
      • NALEWKA IMBIROWA
      • NALEWKA STAROPOLSKA
      • PORTERÓWKA
    • LIKIERY
      • AJERKONIAK
      • ALASZ LIKIER KMINKOWY
      • LIKIER APTEKARSKI
      • LIKIER MALINOWY
      • LIKIER MIGDAŁOWY
      • LIKIER ORZECHOWY
      • LIKIER POZIOMKOWY
      • LIKIER RÓŻANY
  • Bibliografia

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Nauka dla rozwoju rolnictwa, ekologii i medycyn...
Anna Przybylska, Mateusz Gortat, Dariusz Wolski, Marcelina Olszak, Izabela Podgórska, Agata Kobył...
Cena: 0,00 zł
Naturalna księga zdrowia
Opracowanie zbiorowe
Cena: 41,58 zł
Surówki i sałatki
Iwona Czarkowska
Cena: 19,99 zł
Zdrowy chleb. Encyklopedia zdrowia
Monika von Basse
Cena: 1,60 zł
Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zd...
Magdalena Olszewska, Tomasz Olszewski
Cena: 31,92 zł
6
(1)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 1

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Warto mieć tę pozycję w swojej bibliotece nalewek, polecam!!!
    logotypy