Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Wina i nalewki lecznicze

Wina i nalewki lecznicze (ebook)

Autor:  

Wina i nalewki lecznicze Barbara Jakimowicz-Klein - okładka książki
PdfPDF
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 0,34 zł
9,91 zł 10,25 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

E-book – "Wina i nalewki lecznicze". Seria książki kucharskie.

Wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? Czy to jest możliwe? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić wiele dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń oraz w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki, a także oleje i octy. Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swojej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane. A zatem... Na zdrowie! Pamiętając jednak, że – co za dużo, to niezdrowo...

Recenzja książki:

Francuzi do każdego obiadu wypijają lampkę wina, bowiem wspomaga trawienie i jest zdrowe na serce. Potwierdzono to naukowo i nie budzi to najmniejszych sprzeciwów opinii publicznej. Jednak nie każdy wie o innych właściwościach leczniczych win i innych alkoholi (oczywiście jeżeli nie spożywa się ich w nadmiarze).

Wina i nalewki zawdzięczają swój niepowtarzalny smak i aromat owocom, ziołom i korzennym przyprawom. Pijąc je można nie tylko delektować się ich smakiem, ale i jednocześnie łagodzić wiele dolegliwości zdrowotnych! Wino z pieprzu lub korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? To działa! Współczesna nauka potwierdziła lecznicze właściwości roślin przyprawowych, a także sposoby utrwalania czy wręcz wywoływania tychże poprzez wyrób nalewek, win czy ziołowych olejów i octów.

Dzieje się tak z prostego powodu. Wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy są nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń i w profilaktyce. To olbrzymia skarbnica mikroelementów, soli mineralnych i witamin, które z kolei są niezbędne każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania jego organizmu.

Barbara Jakimowicz-Klein ze znaną sobie wnikliwością i humorem prezentuje chyba najprzyjemniejszy sposób leczenia naturalnego! Opisuje jak przyrządzić wina i nalewki pokrzepiające, wzmacniając oraz uzdrawiające duszę i ciało. Obok receptur trunków, łatwych do przygotowania w domowych warunkach, autorka podzieliła się bogatą wiedzą na temat prostych przepisów przyrządzania ziołowych olejów i octów, które znacznie podnoszą walory zdrowotne potraw, do których są dodawane.


Autor recenzji
Dariusz Kardela

Wstęp 7

Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT), czyli o tym, jak zachować
zdrowie i świetną formę 9
Podstawowe założenia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka 10
Zioła przyprawowe jako ważny komponent win, nalewek, olejów i octów w Diecie Funkcjonalnej 16
Wina domowe 29
Podział win 30
Naczynia i sprzęt potrzebne do wyrobu wina w domu 31
Etapy wyrobu wina domowego 32
Jak zrobić ziołowe wino typowo lecznicze 34
Zdrowotne właściwości wina 35
Przepisy na wina z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 38
Wina owocowe i ziołowe o właściwościach leczniczych 38
Wina ziołowe typowo lecznicze 47
Nalewki 57
Podział nalewek 58
Podstawowe zasady wyrobu nalewek 60
Zdrowotne właściwości nalewek 60
Przepisy na nalewki z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 62
Nalewki smakowe („stołowe”) o właściwościach leczniczych 62
Nalewki ziołowe typowo lecznicze 83
Oleje 102
Rodzaje oleju 102
Zdrowotne właściwości olejów z przyprawami leczącymi 104
Przepisy na oleje z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 106
Octy 112
Zdrowotne właściwości octów z przyprawami leczącymi 112
Przepisy na octy z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 114

Bibliografia 121

Indeks 123

logotypy