Wstęp 7
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT), czyli o tym, jak zachować
zdrowie i świetną formę 9
Podstawowe założenia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka 10
Zioła przyprawowe jako ważny komponent win, nalewek, olejów i octów w Diecie Funkcjonalnej 16
Wina domowe 29
Podział win 30
Naczynia i sprzęt potrzebne do wyrobu wina w domu 31
Etapy wyrobu wina domowego 32
Jak zrobić ziołowe wino typowo lecznicze 34
Zdrowotne właściwości wina 35
Przepisy na wina z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 38
Wina owocowe i ziołowe o właściwościach leczniczych 38
Wina ziołowe typowo lecznicze 47
Nalewki 57
Podział nalewek 58
Podstawowe zasady wyrobu nalewek 60
Zdrowotne właściwości nalewek 60
Przepisy na nalewki z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 62
Nalewki smakowe („stołowe”) o właściwościach leczniczych 62
Nalewki ziołowe typowo lecznicze 83
Oleje 102
Rodzaje oleju 102
Zdrowotne właściwości olejów z przyprawami leczącymi 104
Przepisy na oleje z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 106
Octy 112
Zdrowotne właściwości octów z przyprawami leczącymi 112
Przepisy na octy z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT 114
Bibliografia 121
Indeks 123