Facebook

Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2020
Wege energia

Wege energia

Autor:  

Stron: 272
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
39,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,98 zł
31,92 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
39,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
31,92 zł
39,90 zł

Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!

Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń.

Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść.

Będzie smacznie, szybko i zdrowo.

Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów.

Katarzyna Gubała


„Niniejsza książka, choć traktuje o kuchni roślinnej, nie jest przeznaczona wyłącznie dla wegetarian i wegan. Jest to bowiem nade wszystko rzecz o dobrej kuchni, zatem jako człowiek, który jedzenie dzieli wyłącznie na dobre i niedobre, z prawdziwą przyjemnością i pożytkiem wielkim dla swego podniebienia nie raz będę z niej korzystał, czego i Państwu życzę."

Robert Makłowicz

 

Jestem pewna, że „Wege Energia” stanie się znakomitym przewodnikiem zarówno dla debiutantów jak i dla znawców kuchni roślinnej. Jako fanka książek „Wege w kwadrans” i „Warzywa górą!” nie mogę się doczekać, aż wprowadzę nowe pomysły kulinarne Kasi Gubały do mojej kuchni. Jestem przekonana, że dzięki niej, znów nakarmię moich bliskich tym co dobre, nie tylko pod względem smaków, ale też wartości odżywczych.

Alicja Janosz, piosenkarka

Patroni medialni:

ZIELONY STARTER

  • Moc i siła z roślin (8)
  • Pozytywny trend wege (12)
  • Dieta idealna - podstawy jedzenia (20)
  • Komponowanie roślinnego jadłospisu dla sportowców (24)
  • Niedobory u osób aktywnych na diecie wegańskiej (28)
  • Ile białka potrzebujemy i skąd je brać? (32)
  • Dobre kalorie z suszonych owoców (36)
  • Wegańskie odżywki białkowe (40)
  • Szybkie sposoby na wege energię (44)
  • Motywacja, czyli biegać każdy może (50)
  • Ćwicz serce i rozum (54)

BAZA

  • Humus z warzywami - wersja podstawowa (58)
  • Kanapki z pesto pietruszkowym i suszonymi pomidorami (60)
  • Kotleciki a la falafele z ajwarem (62)
  • Bakaliowe kulki raw (64)
  • Masło orzechowe z karobem i syropem z agawy (66)
  • Miso - odżywcza zupa (68)
  • Tofucznica - idealny start z rana (70)
  • Pasta bezjajeczna - idealna na kanapki (72)
  • Kotleciki pietruszkowe (74)
  • Ryż basmati z masłem orzechowym (76)
  • Twarożek śniadaniowy z naturalnego tofu (78)
  • Smoothie proteinowe po treningu (80)
  • Tatar z suszonych pomidorów (82)
  • Masło z orzechów włoskich, banana i awokado (84)
  • Leczo z cukinii (86)
  • Owocowe tofu a la serek homogenizowany (88)
  • Masło z awokado i krwawnika (90)
  • Smażone tofu na kanapki (92)
  • Proteinowa czekoladowa kasza manna (94)
  • Twarożek z nerkowców z gruszką i orzechami włoskimi (96)

WIOSNA

  • Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami (100)
  • Carpaccio z pomarańczy i banana z dżemem z dzikiego bzu czarnego i fiołkami (102)
  • Wytrawne gofry a la falafele z humusem (104)
  • Wegańskie fishburgery z selera (106)
  • Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i z mniszkiem (108)
  • Pieczone jabłka faszerowane ryżem i rodzynkami (110)
  • Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami (112)
  • Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze słonecznika z pomidorową salsą (114)
  • Makaron soba z pesto rzodkiewkowym, kremowym sosem chili i pieczarkami (116)
  • Mango lassi (118)
  • Pancakes z sezonowymi owocami (120)
  • Szybka pasta śniadaniowa z pieczarek i ze słonecznika (122)
  • Pasztet gryczany pełen roślinnego białka (124)
  • Pesto z podagrycznika i bazylii (126)
  • Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami (128)
  • Sałatka z pieczonych buraków i truskawek (130)
  • Sałatka szpinakowo-ciecierzycowa z guacamole i nasionami konopi (132)
  • Sojowy schabowy na niedzielny obiad (134)
  • Spaghetti z pesto i sosem serowym z ziemniaków (136)
  • Ziemniaki faszerowane pesto pietruszkowym (138)

LATO

  • Gryczotto na szpinaku z tofu (142)
  • Gulasz z boczniaków z pęczakiem (144)
  • Gofry jaglane na słodko (146)
  • Krem czekoladowy z orzechów i banana (148)
  • Banan zapiekany z jabłkiem i masłem orzechowym (150)
  • Panierowane kotlety z cukinii (152)
  • Pizza z wegańskim serem z ziemniaków (154)
  • Paluszki bezrybne - przekąska idealna (156)
  • Soczewicowe brownie z lodami i bitą śmietaną (158)
  • Smoothie lniane a la mango lassi (160)
  • Pesto z rukoli i młodej pokrzywy (162)
  • Placki cukiniowe z koperkiem (164)
  • Tarta pomarańczowa na surowo z nadzieniem orzechowo-gruszkowym (166)
  • Kasza jaglana na słodko z żółtymi burakami (168)
  • Ryżowe spring rollsy z awokado i ze szpinakiem (170)
  • Smoothie konopne z cytrusami i miętą (172)
  • Zupa miso - idealna dla dzieci (174)
  • Trufle - idealna przekąska przed treningiem (176)
  • Odżywcza zupa na siemieniu lnianym (178)
  • Wędzone burgery sojowe w bułkach domowego wypieku (180)

JESIEŃ

  • Budyń z siemienia lnianego i orzechów (184)
  • Dahl "na winie", czyli jakie białko się nawinie (186)
  • Gryczotto ze szpinakiem i z tofu marynowanym w kiszonkach (188)
  • Gulasz z czerwonej soczewicy (190)
  • Kaszotto z pieczonymi burakami i sosem pomidorowym (192)
  • Cukiniowe roladki z ogórkiem, pastą fasolową i rukolą (194)
  • Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą (196)
  • Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką (198)
  • Wegańskie naleśniki z dżemem i miętą (200)
  • Pieczone warzywa z wegańskim majonezem (202)
  • Pikantne masło orzechowe z ciastem francuskim (204)
  • Prozdrowotna kombucha (206)
  • Pomidorowa z ryżem (208)
  • Pasztet z czerwonej soczewicy do smarowania (210)
  • Spaghetti z cukinii - wegańskie danie na surowo (212)
  • Tarta z kaszy jaglanej z jabłkami (214)
  • Wegańska fasolka po bretońsku (216)
  • Sałatka owocowa - pełna dobrej energii (218)
  • Wrapy z czym tylko chcesz (220)
  • Rösti z duszonymi warzywami (222)

ZIMA

  • Wegańskie bezy (226)
  • Ciasteczka owsiano-sezamowe (228)
  • Cukiniowe roladki z pastą fasolową (230)
  • Białkowy budyń jaglany z owocami (232)
  • Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem (234)
  • Pieczone jabłka z czekoladowym budyniem jaglanym (236)
  • Kalafiorowa po hindusku (238)
  • Krem czekoladowy - jak oryginalny! (240)
  • Curry z soczewicy, ciecierzycy i sezonowych warzyw (242)
  • Makaron z grochu z pesto pietruszkowym (244)
  • Burgery kukurydziane z kurkumą (246)
  • Masło z mango, imbiru i migdałów (248)
  • Bakaliowe serca energetyczne (250)
  • Pasztet z soczewicy i ciecierzycy (252)
  • Ryż kurkumowy z awokado (254)
  • Sałatka ze szpinaku i z kaszy gryczanej z gruszką i tofu marynowanym w kiszonkach (256)
  • Selerybki - idealne danie bezrybne (258)
  • Klasyczny smalec z fasoli (260)
  • Szakszuka z falafelami (262)
  • Zimowa zupa bakaliowo-piernikowa (264)

PODZIĘKOWANIA

  • Zielone ukłony (266)
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Chyba wszyscy znamy powiedzenia, że "jedzenie ma znaczenie" i "jesteś tym, co jesz". Nie znam osoby, która nie chciałaby długo żyć i uniknąć chorób, ale spełnienie tego marzenia nie będzie możliwe bez stosowania zdrowej diety. Takiej, która będzie dostarczać nam wszystkich wartości odżywczych, ale także dodawać energii. Czy domyślasz się, co to za dieta? Ostatnio media obiegła przemowa tegorocznego laureata Oscara Joaquina Phoenixa, który namawiał w niej do zabierania głosu w imieniu tych, którzy sami nie mogą mówić. Aktor od lat wspiera działania organizacji walczących o prawa zwierząt i je dania wegańskie. Od dawna wiadomo, że dieta wegańska jest jedną z najzdrowszych, a jej stosowanie może przyczynić się do wyeliminowania wielu chorób i dolegliwości. Badaniom wpływu diety roślinnej na zdrowie i choroby cywilizacyjne swoją karierę poświęcił dr Thomas Colin Campbell, które po latach przedstawił w książce "Nowoczesne zasady odżywiania". Zdaniem dr. Campbella spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego znacząco przyczynia się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, w tym również określonych grup nowotworów. Jego zdanie popiera wielu przedstawicieli środowiska naukowego i lekarskiego. Weganizm a wegetarianizm Kilka lat temu rozmawiałam z lekarzem, który stanowczo stwierdził, że jemy za dużo mięsa. Jeśli już musimy je jeść (z różnych powodów), to by nie stanowiło podstawy naszej diety i by pojawiało się w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu. Więcej po prostu nie potrzebujemy. Dobrym rozwiązaniem dla naszego zdrowia, a także środowiska, byłoby zrezygnowanie ze spożywania mięsa i zastąpienie diety tradycyjnej wegetariańską lub wegańską. Zgodnie z ideą wegetarianizmu nie możemy jeść jedynie mięsa (również ryb, owoców morza), zaś weganizm wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli również mleko i jego przetwory, jajka, a zdaniem niektórych również miód. Wege energia Kilka lat temu zaczęłam swoją przygodę z dietą roślinną - wege i wegańską, i choć miałam okresy przerwy, gdy ponownie sięgałam po mięso, to na żadnej innej diecie nie czułam się tak dobrze, jak na roślinnej. Miałam znacznie więcej energii, chęci do działania, moje włosy i cera wyglądały najlepiej wtedy, gdy byłam weganką, a o problemach z układem pokarmowym i wszelkich bólach brzucha mogłam po prostu zapomnieć. Jeśli nie jesteście jeszcze gotowi, by całkowicie wykluczyć z diety choćby mięso lub chcecie to zrobić stopniowo, to polecam Wam książkę Katarzyny Gubały "Wege energia. Moc i siła z roślin". Jeśli do tej pory wydawało Wam się, że kuchnia roślinna jest droga, przepisy skomplikowane i z wymyślnych składników, to po lekturze tej książki zmienicie zdanie. Katarzyna Gubała pokazuje, że kuchnia roślinna może być smaczna, prosta i nie wymaga poświęcania godzin na przygotowanie dań. Po przeczytaniu "Wege kuchni" postanowiłam stworzyć wegański jadłospis na jeden dzień i sprawdzić, ile czasu spędzę na gotowaniu dań. Wegański jadłospis na 1 dzień Śniadanie: smoothie lniane Mango lassi Obiad: placki cukiniowe z koperkiem Kolacja: paluszki bezrybne z selera i arkuszy nori, a do tego spaghetti z cukinii na surowo Przekąski: jabłko, suszone daktyle i pestki słonecznika Przygotowując te dania spędziłam w kuchni godzinę. Początkowo miałam obawy, czy po wypiciu smoothie rano nie będę szybko głodna, ale dzięki płatkom owsianym i owocom (dodałam całe pomarańcze, a nie sam sok, jak radziła autorka) czułam się najedzona. Placki z cukinii często są w naszym menu, ale zazwyczaj dodawałam do nich jajko. Tym razem wykorzystałam zmielone siemię lniane i wyszły równie smaczne. Wystarczyła mała zmiana, by uzyskać danie wegańskie. Dwa lata temu pierwszy raz przygotowałam selerybę i... przepadłam. Nie sądziłam, że seler może tak dobrze smakować, a do tego pachnieć inaczej niż surowy. Tym razem paluszki z selera pierwszy raz przygotowałam z arkuszami nori do sushi i w panierce z mieszanki mąki pszennej i z pestek dyni (stąd taki kolor na zdjęciach) i wyszły naprawdę smaczne, a nawet lepsze niż bez nori. Paluszki trzeba smażyć, także zależało mi, by dodatek do nich był małokaloryczny, dlatego też zdecydowałam się na spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi. Można przygotować je z surowej lub gotowanej cukinii. Przede mną testowanie kolejnych przepisów, w tym na tofucznicę i pasztety roślinne. Może stworzę z nich nowy tekst z propozycjami na roślinne śniadania? Bardzo Wam polecam książkę Katarzyny Gubały, bowiem poza naprawdę prostymi przepisami, są tam praktyczne rady jak zacząć gotować roślinne dania, a do tego skąd brać białko, żelazo i inne składniki odżywcze.

www.slowlifestudio.pl/ Agnieszka Kubryn

    pokaż wszystkie
    logotypy