Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2021
Wege dzieci. 104 proste wege prz...

Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza

Autor:  

Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza
okładka przód okładka tył
Ocena:
   6.0/6  Opinie  (1)
Stron: 272
Ksiazka drukowana Druk oprawa miękka 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
49,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 9,98 zł
39,92 zł 49,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
Wysyłamy w 24h + do przechowalni + do przechowalni

Druk
Książka drukowana
49,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
39,92 zł
49,90 zł

Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach!

WEGE DZIECI to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z najmłodszymi, a sporo przepisów wykona nawet kilkuletnie dziecko?

Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o zjedzeniu drugiego śniadania w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz ograniczać spożycie mięsa. Tutaj zielona kuchnia jest szybka i prosta. Najważniejsze, by pozwolić dziecku maczać w niej palce!

Uwaga! Na te 104 wege dania mamy pełną zgodę rodziców!


Nie oszukujmy się, pomysły na dania bez mięsa, bez glutenu, bez laktozy, bez białego cukru i bez jajek kończą się szybciej, niż trwa bunt dwulatka! Na co dzień szkolę szefów kuchni i wiem, że brak mięsa, masła czy jajek w potrawach może sprawić, że nawet najlepszy kucharz załamie ręce. Kochane mamy alergików, babcie mające wnuczków wege i wy, drogie dzieci - ta książka jest dla Was. Oddaję w Wasze ręce 104 przepisy na śniadania, dania do szkoły, obiady, podwieczorki i kolacje. To pełny pakiet zbilansowanych dań, które testowałam na setkach dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Ich zadowolone buzie i pełne brzuchy pozwalają mi sądzić, że taka kuchnia jest super.
                                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                                                                    Katarzyna Gubała

Patroni wydania:

  • Wstęp (8)

ROŚLINNE PODSTAWY

  • Żywienie dzieci od roślinnych podstaw (12)
  • Pięć posiłków to podstawa (20)
  • Co lubi jeść twoje dziecko? (24)
  • Wege dziecko oczami psychologa (28)
  • Piramida żywienia, czyli od tego zaczynamy (32)
  • Mleko roślinne - zdrowa alternatywa dla dzieci (36)
  • Pierwszy posiłek ważny! (40)
  • Stołówka szkolna - no to mamy problem! (42)
  • Zrób to sam - czyli domowa produkcja wszelaka (46)
  • Zainwestuj w dobry sprzęt. Opłaca się! (50)
  • Dobroczynne zioła w dziecięcej diecie (52)

ŚNIADANIE

  • Pierwsza owsianka dziecka (58)
  • Bruschetta z bazyliowym pesto i świeżym pomidorem (60)
  • Pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami (62)
  • Kasza jaglana z truskawkami o poranku (64)
  • Hummus w wersji klasycznej (66)
  • Kaszotto z sałatą rzymską (68)
  • Bakaliowa jaglanka na mleku kokosowym (70)
  • Zupa miso (72)
  • Kasza manna z bakaliami (74)
  • Owsianka czekoladowa (76)
  • Pasta z bakłażana i orzechów włoskich (78)
  • Pasztet soczewicowy z marchewką i słonecznikiem (80)
  • Pesto z liści rzodkiewki (82)
  • Ryż pełnoziarnisty z warzywnym ratatouille (84)
  • Pasta z soczewicy i pieczarek (86)
  • Pesto alla genovese, czyli klasyczne z bazylią (88)
  • Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem (90)
  • Tofucznica - energia z rana (92)
  • Twarożek ze słonecznika lub orzechów nerkowca (94)
  • Zupa wiśniowa (96)

DRUGIE ŚNIADANIE

  • Pszenny chleb na zakwasie (100)
  • Pietruszkowe pesto - bomba żelaza (102)
  • Budyń jaglany z malinami i mango (104)
  • Chałwa marchewkowa po hindusku (106)
  • Chapati, czyli indyjski chlebek (108)
  • Ser cheddar z nerkowców nie tylko na kanapki (110)
  • Zapiekanki z serem z ziemniaka i pomidorem (112)
  • Chleb bananowy z bakaliami (114)
  • Crumble jabłkowe do szkoły (116)
  • Kokosanki z komosą ryżową (118)
  • Krem czekoladowy jak oryginalny! (120)
  • Pancakes bananowe z owocami (122)
  • Spring rollsy idealne do szkoły (124)
  • Wegański keks (126)
  • Wegańskie naleśniki z dżemem (128)
  • Paprykarz bezrybny szczeciński (130)
  • Tarta żytnia z brokułami (132)
  • Pasta bakłażanowa ze słonecznikiem (134)
  • Pesto brokułowe (136)
  • Gryczana tarta z batatami (138)

OBIAD

  • Soczyste buraczane burgery (142)
  • Orientalne curry z batatami i pietruszką (144)
  • Kasza jęczmienna na szpinaku (146)
  • Klopsiki w sosie pomidorowym, czyli szakszuka z falafelami (148)
  • Makaron ryżowy z duetem cukinii i wędzonym tofu (150)
  • Burgery z ciecierzycy (152)
  • Klopsiki z soczewicy i pęczaku z cukinią (154)
  • Paprykowe świderki z wędzonym tofu i pietruszką (156)
  • Pierogi babci Tosi (158)
  • Pizza z wegańskim serem z ziemniaków (160)
  • Risotto z borowikami i jadalnymi kwiatami (162)
  • Samosy prosto z Indii (164)
  • Seleryba na niedzielny obiad (166)
  • Tagliatelle ryżowe bolognese z wędzonym tofu (168)
  • Zupa z pieczonej dyni (170)
  • Steki z kalafiora z soczewicą i quinoa (172)
  • Tom kha - zupa tajska dla każdego (174)
  • Tortilla "na winie", czyli co się nawinie (176)
  • Ryżowa zapiekanka z sosem bolognese (178)
  • Spaghetti ze szpinakiem i serem z ziemniaka (180)

PODWIECZOREK

  • Muffinki z czekoladą (184)
  • Dziecięco prosta bajaderka (186)
  • Batony marcepanowe a la bounty (188)
  • Czekoladowe brownie z solonymi orzeszkami (190)
  • Budyń z płatków quinoa z borówkami (192)
  • Ciasto marchewkowe zawsze się uda (194)
  • Crumble z owocami leśnymi, czyli ciasto leniwej matki (196)
  • Deser ryżowy z wiśniami (198)
  • Lodowy sorbet o smaku dowolnym (200)
  • Jabłko pieczone z marmoladą (202)
  • Bezglutenowe pieguski pełne czekolady (204)
  • Pierniczki nie tylko na świąteczny czas (206)
  • Kokosowe kulki a la rafaello w opcji dla wegan (208)
  • Sakiewki z ciasta francuskiego na słodko (210)
  • Czekoladowa skórka pomarańczowa (212)
  • Solony karmel z truskawkami (214)
  • Czekoladowe szaszłyki (216)
  • Tartaletki bakaliowe z serkiem z nerkowców (218)
  • Najprostszy tofurnik agarowy (220)
  • Tort Pavlova level master (222)

KOLACJA

  • Baba ghanoush z kotem zamiast granatów (226)
  • Brzoskwinie faszerowane budyniem czekoladowym (228)
  • Świeże bułki do upieczenia w mig (230)
  • Carpaccio z jabłka i kalarepki (232)
  • Cieciorka pieczona w ziołach (234)
  • Cukiniowe roladki z ziołami i hummusem (236)
  • Dahl tadka z żółtej soczewicy i chapati (238)
  • Pasztetowa babci Jasi (240)
  • Frytki z sezonowych warzyw (242)
  • Hummus pomidorowy (244)
  • Tatar z batatów a la łosoś (246)
  • Kotlety z kaszy, soczewicy i awokado (248)
  • Soczewicowe penne z sosem bolońskim (250)
  • Pasztet marchewkowy z fasoli mung (252)
  • Placki z pieczonych batatów i kaszy jęczmiennej (254)
  • Ryż basmati z jabłkami (256)
  • Zupa z pieczonej marchewki z grzankami (258)
  • Sushi - niech małe rączki zawijają (260)
  • Tatar z suszonych pomidorów (262)
  • Zupa bakaliowa z suszem (264)
  •  
  • Podziękowania (266)
6
(1)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 1

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Chyba każdy z rodziców marzy o tym, aby jego dziecko pięknie jadło i nie wybrzydzało. Marzeniem rodzica jest także, aby zdrowe odżywienie nie było dla dziecka przymusem, a czymś oczywistym i co najważniejsze smacznym. Jednak życie nie jest kolorowe i z tym pięknym jedzeniem dzieci bywa różnie? Osobiście pomimo tego, że nie mam dzieci bardzo lubię sięgać po książki z propozycjami dań dla nich. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że są zdrowe, szybkie w wykonaniu i smaczne Niedawno w moje ręce wpadł egzemplarz Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza autorstwa Katarzyny Gubały. Jak sugeruje tytuł znajdziemy tutaj 104 propozycje na wegańskie dania - bez glutenu, laktozy, jaj, białego cukru i mięsa. Książka zaczyna się od wprowadzenia, gdzie autorka mówi nam o ?roślinnych podstawach? i uświadamia, że w książce będzie zdrowo, smacznie, szybko i co najważniejsze sezonowo. Książka sprawia, że nie zabraknie nam inspiracji na pyszne posiłki, które dzieciaki pokochają. Przetestowałam z niej już kilka przepisów i każdy okazał się być strzałem w 10! Dania smakują nie tylko dzieciakom, ale także dorosłym. Najważniejsze jest to, że przepisy zostały opisane bardzo dokładnie i czytelnie oraz podzielone zostały na każdy z 5 podstawowych posiłków. Całe wydanie opatrzone jest także w świetne zdjęcia, które jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania przepisów. Zdecydowanie polecam Wam tę książkę jako inspiracja do przygotowywania pysznych posiłków. Nawet jeżeli nie jesteście wege, ani nie planujecie przejść na taką dietę to warto czasami urozmaić menu zarówno swoje, jak i dziecka.


    Selling Dikeby_grafiki_online_i_2_re_Natalia_8902deb98_860psd.png

    logotypy