Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2021
Wege dzieci. 104 proste wege prz...

Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza

Autor:  

Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza
okładka przód okładka tył
Ocena:
   6.0/6  Opinie  (0)
Stron: 272
Ksiazka drukowana Druk oprawa miękka 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
49,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 9,98 zł
39,92 zł 49,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
Wysyłamy w 24h + do przechowalni + do przechowalni

Druk
Książka drukowana
49,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
39,92 zł
49,90 zł

Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach!

WEGE DZIECI to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z najmłodszymi, a sporo przepisów wykona nawet kilkuletnie dziecko?

Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o zjedzeniu drugiego śniadania w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz ograniczać spożycie mięsa. Tutaj zielona kuchnia jest szybka i prosta. Najważniejsze, by pozwolić dziecku maczać w niej palce!

Uwaga! Na te 104 wege dania mamy pełną zgodę rodziców!


Nie oszukujmy się, pomysły na dania bez mięsa, bez glutenu, bez laktozy, bez białego cukru i bez jajek kończą się szybciej, niż trwa bunt dwulatka! Na co dzień szkolę szefów kuchni i wiem, że brak mięsa, masła czy jajek w potrawach może sprawić, że nawet najlepszy kucharz załamie ręce. Kochane mamy alergików, babcie mające wnuczków wege i wy, drogie dzieci - ta książka jest dla Was. Oddaję w Wasze ręce 104 przepisy na śniadania, dania do szkoły, obiady, podwieczorki i kolacje. To pełny pakiet zbilansowanych dań, które testowałam na setkach dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Ich zadowolone buzie i pełne brzuchy pozwalają mi sądzić, że taka kuchnia jest super.
                                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                                                                    Katarzyna Gubała

Patroni wydania:

  • Wstęp (8)

ROŚLINNE PODSTAWY

  • Żywienie dzieci od roślinnych podstaw (12)
  • Pięć posiłków to podstawa (20)
  • Co lubi jeść twoje dziecko? (24)
  • Wege dziecko oczami psychologa (28)
  • Piramida żywienia, czyli od tego zaczynamy (32)
  • Mleko roślinne - zdrowa alternatywa dla dzieci (36)
  • Pierwszy posiłek ważny! (40)
  • Stołówka szkolna - no to mamy problem! (42)
  • Zrób to sam - czyli domowa produkcja wszelaka (46)
  • Zainwestuj w dobry sprzęt. Opłaca się! (50)
  • Dobroczynne zioła w dziecięcej diecie (52)

ŚNIADANIE

  • Pierwsza owsianka dziecka (58)
  • Bruschetta z bazyliowym pesto i świeżym pomidorem (60)
  • Pudding z nasionami chia i sezonowymi owocami (62)
  • Kasza jaglana z truskawkami o poranku (64)
  • Hummus w wersji klasycznej (66)
  • Kaszotto z sałatą rzymską (68)
  • Bakaliowa jaglanka na mleku kokosowym (70)
  • Zupa miso (72)
  • Kasza manna z bakaliami (74)
  • Owsianka czekoladowa (76)
  • Pasta z bakłażana i orzechów włoskich (78)
  • Pasztet soczewicowy z marchewką i słonecznikiem (80)
  • Pesto z liści rzodkiewki (82)
  • Ryż pełnoziarnisty z warzywnym ratatouille (84)
  • Pasta z soczewicy i pieczarek (86)
  • Pesto alla genovese, czyli klasyczne z bazylią (88)
  • Smalec z fasoli z suszoną śliwką i jabłuszkiem (90)
  • Tofucznica - energia z rana (92)
  • Twarożek ze słonecznika lub orzechów nerkowca (94)
  • Zupa wiśniowa (96)

DRUGIE ŚNIADANIE

  • Pszenny chleb na zakwasie (100)
  • Pietruszkowe pesto - bomba żelaza (102)
  • Budyń jaglany z malinami i mango (104)
  • Chałwa marchewkowa po hindusku (106)
  • Chapati, czyli indyjski chlebek (108)
  • Ser cheddar z nerkowców nie tylko na kanapki (110)
  • Zapiekanki z serem z ziemniaka i pomidorem (112)
  • Chleb bananowy z bakaliami (114)
  • Crumble jabłkowe do szkoły (116)
  • Kokosanki z komosą ryżową (118)
  • Krem czekoladowy jak oryginalny! (120)
  • Pancakes bananowe z owocami (122)
  • Spring rollsy idealne do szkoły (124)
  • Wegański keks (126)
  • Wegańskie naleśniki z dżemem (128)
  • Paprykarz bezrybny szczeciński (130)
  • Tarta żytnia z brokułami (132)
  • Pasta bakłażanowa ze słonecznikiem (134)
  • Pesto brokułowe (136)
  • Gryczana tarta z batatami (138)

OBIAD

  • Soczyste buraczane burgery (142)
  • Orientalne curry z batatami i pietruszką (144)
  • Kasza jęczmienna na szpinaku (146)
  • Klopsiki w sosie pomidorowym, czyli szakszuka z falafelami (148)
  • Makaron ryżowy z duetem cukinii i wędzonym tofu (150)
  • Burgery z ciecierzycy (152)
  • Klopsiki z soczewicy i pęczaku z cukinią (154)
  • Paprykowe świderki z wędzonym tofu i pietruszką (156)
  • Pierogi babci Tosi (158)
  • Pizza z wegańskim serem z ziemniaków (160)
  • Risotto z borowikami i jadalnymi kwiatami (162)
  • Samosy prosto z Indii (164)
  • Seleryba na niedzielny obiad (166)
  • Tagliatelle ryżowe bolognese z wędzonym tofu (168)
  • Zupa z pieczonej dyni (170)
  • Steki z kalafiora z soczewicą i quinoa (172)
  • Tom kha - zupa tajska dla każdego (174)
  • Tortilla "na winie", czyli co się nawinie (176)
  • Ryżowa zapiekanka z sosem bolognese (178)
  • Spaghetti ze szpinakiem i serem z ziemniaka (180)

PODWIECZOREK

  • Muffinki z czekoladą (184)
  • Dziecięco prosta bajaderka (186)
  • Batony marcepanowe a la bounty (188)
  • Czekoladowe brownie z solonymi orzeszkami (190)
  • Budyń z płatków quinoa z borówkami (192)
  • Ciasto marchewkowe zawsze się uda (194)
  • Crumble z owocami leśnymi, czyli ciasto leniwej matki (196)
  • Deser ryżowy z wiśniami (198)
  • Lodowy sorbet o smaku dowolnym (200)
  • Jabłko pieczone z marmoladą (202)
  • Bezglutenowe pieguski pełne czekolady (204)
  • Pierniczki nie tylko na świąteczny czas (206)
  • Kokosowe kulki a la rafaello w opcji dla wegan (208)
  • Sakiewki z ciasta francuskiego na słodko (210)
  • Czekoladowa skórka pomarańczowa (212)
  • Solony karmel z truskawkami (214)
  • Czekoladowe szaszłyki (216)
  • Tartaletki bakaliowe z serkiem z nerkowców (218)
  • Najprostszy tofurnik agarowy (220)
  • Tort Pavlova level master (222)

KOLACJA

  • Baba ghanoush z kotem zamiast granatów (226)
  • Brzoskwinie faszerowane budyniem czekoladowym (228)
  • Świeże bułki do upieczenia w mig (230)
  • Carpaccio z jabłka i kalarepki (232)
  • Cieciorka pieczona w ziołach (234)
  • Cukiniowe roladki z ziołami i hummusem (236)
  • Dahl tadka z żółtej soczewicy i chapati (238)
  • Pasztetowa babci Jasi (240)
  • Frytki z sezonowych warzyw (242)
  • Hummus pomidorowy (244)
  • Tatar z batatów a la łosoś (246)
  • Kotlety z kaszy, soczewicy i awokado (248)
  • Soczewicowe penne z sosem bolońskim (250)
  • Pasztet marchewkowy z fasoli mung (252)
  • Placki z pieczonych batatów i kaszy jęczmiennej (254)
  • Ryż basmati z jabłkami (256)
  • Zupa z pieczonej marchewki z grzankami (258)
  • Sushi - niech małe rączki zawijają (260)
  • Tatar z suszonych pomidorów (262)
  • Zupa bakaliowa z suszem (264)
  •  
  • Podziękowania (266)
Kochani dzisiaj u nas na profilu recenzja nietypowej książki. A mianowicie książki z wege przepisami dla małych i dużych. Pewnie, jak co niektórzy wiedzą, moją drugą pasją jest gotowanie. Kocham gotować, dlatego z przyjemnością zgłosiłam się do recenzji książki o gotowaniu. Książka, o której wspominam to "Wege dzieci. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza.". Książka, zawiera 104 przepisy na każdą okazję. Przepisy są bardzo dobrze opisane. Większość z nich jest łatwa w przygotowaniu. Gotując dla mojej rodziny, staram się gotować zdrowo z dużą ilością warzyw. Bliźniaki uwielbiają potrawy z warzyw. Dzięki książce pani Katarzyny miałam okazję poznać nowe przepisy na zdrowe odżywianie. Przepisy, w których w ciekawy sposób mam okazję przemycić warzywa i owoce. Cóż mogę więcej dodać! Gorąco polecam książkę "Wege dla dzieci". Biegnę do kuchni przygotowywać ryż basmati z jabłkami.

z_blizniakami_w_kuchni Pierwocha Anna

    pokaż wszystkie
    logotypy