Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2020
Weganizm na start. Przewodnik po...

Weganizm na start. Przewodnik po diecie roślinnej w sporcie

Autorzy:   ,

Stron: 192
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) PdfPDF
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
39,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,98 zł
31,92 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
Wysyłamy w 24h + do przechowalni + do przechowalni

Druk
Książka drukowana
39,90 zł
eBook
Pdf
31,92 zł
39,90 zł

Czy poważny sportowiec może nie jeść mięsa?

W 1956 roku podczas igrzysk olimpijskich w Melbourne australijski pływak Murray Rose zdobył trzy złote medale. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że Murray był weganinem - nie spożywał produktów pochodzenia zwierzęcego. W jego diecie nie było miejsca na nabiał i mięso, mimo to odnosił sukcesy i zapisał się w historii sportu. Podobną drogą poszło wielu innych sportowców - dziś weganie są zarówno wśród olimpijczyków, jak i zawodników sportów walki, biegaczy czy osób podnoszących ciężary.

Białko roślinne nie musi być niepełnowartościowe. Weganizm nie musi być drogi, a komponowanie diety nie wymaga regularnego sięgania po kalkulator i przeliczania składników odżywczych każdego produktu.

Możesz być aktywny fizycznie, trenować i rozwijać się na diecie roślinnej - wystarczy, że będziesz unikać skrajnych opinii i podejdziesz do niej zdroworozsądkowo, bez nadinterpretacji korzyści.

Patroni medialni:

Wstęp (8)

ROZDZIAŁ 1. Czy weganie jedzą chleb? (10)

ROZDZIAŁ 2. Weganizm jest bez sensu (29)

ROZDZIAŁ 3. Co to za nowa moda z tym niejedzeniem mięsa? (36)

ROZDZIAŁ 4. Skąd bierzesz białko? (64)

ROZDZIAŁ 5. Weganizm na talerzu (82)

ROZDZIAŁ 6. Weganie to hipokryci (117)

ROZDZIAŁ 7. Weganizm jest niezdrowy (126)

ROZDZIAŁ 8. Weganizm to oszustwo (139)

ROZDZIAŁ 9. Weganizm plus sport (142)

  • ROZMOWA Z KATARZYNĄ DĄBEK - MISTRZYNIĄ EUROPY KETTLEBELLS SPORT (149)
  • ROZMOWA Z KATARZYNĄ NAJMAN - MISTRZYNIĄ ŚWIATA W PODCIĄGANIU CIĘŻAROWYM (152 )
  • ROZMOWA Z RADOSŁAWEM ZARZYCKIM - FINALISTĄ PUCHARU POLSKI W KULTURYSTYCE (157 )
  • ROZMOWA Z MATTHIASEM KEGELMANNEM - MEDALISTĄ STREET WORKOUT WORLD CUP (162)

ROZDZIAŁ 10. Jem rośliny, ale nie mogę zrobić formy (166)

20 maja tego roku miała miejsce premiera książki Emila Stanisławskiego i Marty Mikity pod tytułem "Weganizm na start. Przewodnik po diecie roślinnej w sporcie". Co prawda nie "siedzę" w sporcie pod kątem dietetyki, ale temat wegetarianizmu i weganizmu - coraz bardziej popularnych w naszym społeczeństwie - to coś co mnie interesuje. Poza tym biorąc pod uwagę fakt, że diety te zyskują na popularności jako dietetykowi wręcz wypada mi być "na czasie". Zacznę od tego, że książka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła! Sądziłam, że w środku znajdę trochę inne treści (tak właściwie nie do końca umiem określić jakie miałam wyobrażenie, ale chyba obawiałam się trochę "zafiksowania" tematycznego na sport), a tutaj proszę - niespodzianka! Same pożyteczne informacje, nie tylko dla sportowca. "Weganizm na start" jest napisany bardzo przystępnym i lekkim językiem. Autorzy rozprawiają się z wieloma popularnymi mitami dotyczącymi diety wegańskiej, a tezy, które przedstawiają poparte są konkretną literaturą naukową. Co bardzo doceniam! Co więcej, nie znajdziesz w tej pozycji namowy do tego żeby przejść na weganizm. Emil i Marta wręcz zaznaczają, że mają nadzieję, że czytasz tą książkę z własnej i nieprzymuszonej woli. Dla kogo została napisana? Posłużę się treścią bezpośrednio z niej: Dla osób na diecie bezmięsnej, które szukają dodatkowych informacji na temat komponowania pełnowartościowej diety roślinnej. Dla wegetarian i wegan, którzy chcieliby zacząć trenować, ale nie wiedzą, jak to pogodzić z dietą. Dla osób na diecie tradycyjnej, które są zainteresowane ograniczeniem mięsa i nabiału, ale nie wiedzą, na ile powinny wierzyć informacjom o niepełnowartościowym białku roślinnym i niedoborach witaminy B12. Dla osób aktywnych fizycznie, które niezależnie od diety chciałyby z głową wprowadzić do swojego jadłospisu więcej warzyw, zbóż, owoców i roślin strączkowych. Z książki dowiesz się czy dieta wegańska jest droga i skomplikowana, co jedzą osoby, które ją stosują, skąd pozyskują białko i czy całymi dniami stoją w kuchni. Przeczytasz o najczęstszych problemach związanych z dietą roślinną i ich rozwiązaniami jak np. kwestie niedoboru witaminy B12, wapnia, niższej kaloryczności diety ze względu na niską kaloryczność produktów roślinnych itp. Nie jest to książka kucharska! Nie znajdziesz tutaj przepisów, a "jedynie" rozprawy na temat poszczególnych składników diety, które czynią ją mniej lub bardziej pełnowartościową. Drugi rozdział "Co to za nowa moda z tym niejedzeniem mięsa" to historyczny przekrój diety wegańskiej, który rozpoczyna... VI w. p.n.e.! Treści w książce przeplatane są rozmowami ze sportowcami będącymi na diecie wegańskiej m.in. z Katarzyną Dąbek (mistrzynią Europy kettlebells sport) czy Radosławem Zarzyckim (finalistą pucharu Polski w kulturystyce). Ale to tylko dwójka z wielu nazwisk, które pojawiają się na 190 stronach tej pozycji. Jest ich o wieeeeele więcej. Autorzy przedstawiają statystyki dotyczące zmian, które dzieją się aktualnie w społeczeństwie (jak na przykład to, że ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprzedaż mleka krowiego w USA spadła o 40%), nie tylko Polskim, a także prezentują przekonania nt diety wegańskiej wśród ludzi. "Weganizm na start" to książka absolutnie dla każdego, kto chociaż trochę jest zainteresowany kwestią diety roślinnej i chciałby dowiedzieć się na jej temat więcej.

Kuchnia Czarów Katarzyna Wachowiak-Rajewska

    pokaż wszystkie
    logotypy