Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2019
W kuchni Ogińskich

W kuchni Ogińskich (ebook)

Autorzy:   , ,

W kuchni Ogińskich
ePubePub
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 4,05 zł
22,95 zł 27,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego w kontekście gastronomii Rzeczpospolitej Obojga Narodów XVII - XIX w., życie codzienne dworu Ogińskich w okresie XVIII - XIX w., przejawy tradycji gastronomicznych innych członków rodu Ogińskich oraz innych przedstawicieli rodów szlacheckich. Obok tekstów o charakterze historycznym zaprezentowano również zaadaptowane do czasów współczesnych autentyczne przepisy z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego.

Nad powstaniem książki pracowała międzynarodowa grupa specjalistów z Polski i Litwy: historycy:  Rymvidas Laużikas, Arwidas Pacewiczius, Jarosław Dumanowski oraz kucharz Liutauras  Czaprackas. Mamy nadzieję, że doświadczą Państwo smakowitych chwil wraz z Michałem Kleofasem Ogińskim oraz innymi przedstawicielami jego rodu.

Przedmowa

Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów na przełomie baroku i oświecenia

Dworskie stodoły i spiżarnie

Obiad u Ogińskich

Uczta dworska

Dieta Michała Kleofasa

Przepisy kuchni litewskiej z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego

  • Długo duszona karkówka wołowa (Le boeuf a la mode)
  • Ragout z mostka cielęcego
  • Chłodnik
  • Przecierana zupa marchewkowa
  • Antrykot pieczony
  • Wędzone półgęski
  • Smażone borowiki, grzyby portobello (brązowe pieczarki) lub rydze z ziemniakami
  • Krem kawowy
  • Mus z gorzkiej czekolady
  • Przysmak jabłkowy
  • Baba migdałowa
  • Zupa piwna
  • Kalafior z sosem z bułki tartej
  • Bulion wołowy
  • Tort cielęcy albo pasztet w cieście
  • Karkówka wieprzowa z warzywami
  • Gorący mus ananasowy
  • Karp po polsku
  • Ragout z warzyw wiosennych
  • Pasztet z wątróbki kaczej

Dawne jednostki miary, pieniądze, słowniczek

Bibliografia

O książce

O autorach

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Zupy domowe
Marta Krawczyk
Cena: 19,99 zł
Nauki Przyrodnicze nr 2 (8)/2015
Aleksandra Żurek, Ewa Kołodziej, Maciej Frant, Magdalena Gos, Arkadiusz Czerwonka, Robert Latosie...
Cena: 0,00 zł
Państwo
Platon
Cena: 39,20 zł
Ryby i owoce morza
Marta Krawczyk
Cena: 8,00 zł
Domowy wyrób alkoholu. Historia samogonu
Andrzej Fiedoruk
Cena: 19,99 zł
logotypy