Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

Tak dziś jemy. Biografia jedzenia (ebook)

Autor:  

2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: Wydawnictwo SQN
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 11,25 zł
33,74 zł 44,99 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.

Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.

Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.

Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.

Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
 

 

  • Okładka
  • Strona tytułowa
  • Wprowadzenie. Zbieracze i ucieczka przed pożywieniem
  • Rozdział 1. Transformacja żywieniowa
  • Rozdział 2. Rozdźwięk
  • Rozdział 3. Żywność w ujęciu ekonomicznym
  • Rozdział 4. W oderwaniu od czasu
  • Rozdział 5. Zmienny konsument
  • Rozdział 6. Posiłek wolny od obowiązku
  • Rozdział 7. Jedzenie według zasad
  • Rozdział 8. Powrót do gotowania
  • Rozdział 9. Po drugiej stronie
  • Epilog. Nowe jedzenie na starych talerzach
  • Podziękowania
  • Bibliografia
  • Przypisy
  • Strona redakcyjna
logotypy