Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopo...

Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa (ebook)

Autor:  

2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 9,18 zł
30,72 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę?

Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako obywatele świata powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.

Autorka

  • Strona tytułowa
  • Strona redakcyjna
  • Motto
  • I O spolegliwym kapłonie
  • Kastrat w kuchni
  • Sarmacka specjalność
  • Domena kobieca
  • Kastracja versus maceracja
  • Chemia rosołu
  • Bulgot historii
  • Antidotum uszlachetniane złotem
  • II Pekefleisz i spółka
  • Wielki handel wołami
  • Apetyt na wołowinę
  • Pekefleisz
  • Narodowy smak
  • Najstarsze danie świata
  • Po tatarsku
  • III Staropolska wieprzowina
  • Świnia i tucznik
  • Wieprzowy przełom
  • Kotletowa innowacja
  • Smak wędliny
  • IV O pożytkach z gęsi
  • Rejowska gęś i mickiewiczowski półgęsek
  • Gęsinowy boom
  • O tuczu i foie gras
  • Gęś żydowska
  • Gęś świętomarcińska
  • V Mięso jako tabu
  • VI U rzeźnika
  • Od szlachtuza do ubojni
  • Boucher artisan
  • VII Zapomniany baranek
  • Wielozadaniowa owca
  • Kuchnia mniejszości
  • Upadek jagnięciny
  • VIII Na dzikiej wojnie
  • Polowanie na tura
  • Niknąca bioróżnorodność
  • Ostatnie polowanie
  • Jaśniepańska mięsna siekanka
  • Pożegnanie z łosiem
  • Perspektywy
  • Wykaz źródeł
  • Przypisy
  • Kolofon
logotypy