Przed jakimkolwiek wyjazdem zagranicznym warto dowiedzieć się czegoś o kulturze, obyczajach i zabytkach państwa, które zamierzamy odwiedzić. W dalekich wojażach dobry przewodnik to rzecz absolutnie niezbędna, a niestety nie zawsze uda nam się wyłowić rzetelną pozycję pośród wielu dostępnych na rynku poradników. Wydawnictwo Bezdroża przygotowało informator, który pomoże zaplanować niezapomnianą wyprawę na Sycylię, uwzględniając indywidualne gusta i preferencje wyjeżdżających.
Przewodnik podzielony został na kilka działów, oznaczonych różnymi kolorami, dzięki czemu odnalezienie właściwego zagadnienia nie sprawia problemów. Pierwsze strony dotyczą ogólnych informacji o tym jak powinniśmy przygotować się do podróży, gdzie możemy znaleźć niedrogi nocleg, jak wygląda publiczny transport we Włoszech itp. Muszę odnotować, że podano dokładne adresy i nazwy pensjonatów z opisem ich położenia, co znacznie ułatwia planowanie wakacyjnego wyjazdu. Oprócz wzmianek praktycznych, autorki skupiły się również na pamiątkach, które warto z Sycylii przywieźć oraz na charakterystyce geograficznej wyspy.
Podoba mi się, że informator Agnieszki Fundowicz i Agnieszki Masternak oprócz niezbędnych wskazówek o najatrakcyjniejszych zabytkach, kulinarnych przysmakach i najsłynniejszych targowiskach zawiera także szereg porad kulturoznawczych, przybliżających zwiedzającym obyczaje Sycylijczyków. Dzięki temu dowiedziałam się jak mieszkańcy wyspy obchodzą katolickie święta, jak postrzegają Polaków oraz jakie stereotypy o Włochach są rozpowszechnianie. Nie mogło zabraknąć również wzmianki o słynnej mafii, z którą związki ma ponoć aż milion Sycylijczyków. Przewodnik doskonale spełnia swoją rolę poprzez podział na regiony. Każdy, kto planuję odwiedzić Sycylię może zapoznać się z informacjami o danej części wyspy i niewielkimi, ale szczegółowymi mapkami regionu. Autorki zadbały również o liczne ciekawostki związane z konkretnym miejscem lub zabytkiem, urozmaicając suche fakty poprzez intrygujące podania lub miejscowe legendy.
Niestety przewodnik ten jest niewielkiego formatu, wydrukowany drobną czcionką. Po kilkunastu minutach czytania odczuwałam zmęczenie, więc nie mogę ocenić tej publikacji zupełnie pozytywnie. Ciekawe informacje, wykraczające poza standardowe teksty z większości przewodników sprawiają, że warto zapoznać się z tym poradnikiem przed wyjazdem na Sycylię. Żałuję jednak, że wydawnictwo nie zdecydowało się na większy, bardziej czytelny format.
Sztukater.pl Dosiak
W krakowskim wydawnictwie „Bezdroża” ukazało się kolejne, drugie wydanie przewodnika po Sycylii w popularnej serii „urlopowej”. Sygnowane nie przez jedną, lecz dwie autorki. Ponieważ poprzednie, bardzo dobre, omówiłem dokładnie w marcu 2010 roku i recenzja ta jest nadal do przeczytania w naszym portalu w dziale „Nowości wydawnicze”, zainteresowanych odsyłam do niej.
Podkreśliłem w niej, że „Autorka, wcześniej współautorka wydanego w ub. r. świetnego przewodnika Bezdroży „Włochy południowe. Śródziemnomorskie dolce vita” ( Jego recenzję zamieściliśmy 18.10.2009 w dziale Nowości Wydawnicze i nadal jest ona do przeczytania ), pisze o niej nie tylko ze znawstwem, ale i miłością.”
Przypomnę więc tylko, że w sposób przekonujący przedstawiła tę największą wyspę Morza Śródziemnego, wypunktowała jej „hity” oraz miejscowości i miejsca które przede wszystkim należy zobaczyć, smakowicie napisała o sycylijskiej kuchni, poinformowała o tamtejszych muzeach i galeriach oraz o tym, co uznała za największe przeżycia.
I poza rzetelnymi informacjami praktycznymi i krajoznawczymi omówiła miasta, miejscowości i inne obiekty leżące w obu częściach: wschodniej i zachodniej wyspy. A także zawarła na kilkustronicowych wkładkach oraz krótkich informacjach w ramkach na barwnym tle mnóstwo ciekawostek.
Także więc w przypadku tego, nieco uzupełnionego i zaktualizowanego, ale bez zmiany objętości, przewodnika mogę tylko powtórzyć, to co napisałem kończąc recenzję jego I wydania:
„Z przyjemnością polecam więc ten przewodnik zarówno turystom, którzy mają już w planach podróż na Sycylię, jak i tym, którzy chcieliby zobaczyć naprawdę fascynujące miejsca naszego globu i szukają o nich informacji.”
GLOBTROTER INFO Cezary Rudziński, 2011-08-19
W miejscowości Corleone można dostać cios w przeponę" - tak brzmiał pierwszy wers limeryku Wisławy Szymborskiej. Próżno w tym przewodniku szukać miejsca, w którym można tak dotkliwie zostać potraktowanym - jak pisze noblistka. Kto szuka kłopotów, na pewno je znajdzie, ci zaś, którym zależy na przygodzie i dobrej pogodzie, na niezapomnianych widokach i smakach, powinni ruszyć do Sycylii. Ta włoska wyspa ma bardzo wiele do zaoferowania, a najmniej zależy jej mieszkańcom na mafijnym" wizerunku. Na odwiedzających czekają tu malownicze zakątki, piękne plaże, czyste morze, zabytki fenickie i rzymskie, księżycowy krajobraz uśpionej Etny, ciekawe festiwale i wspaniałości regionalnej kuchni. W przystępny i czytelny sposób przewodnik poprowadzi czytelnika zarówno w najbardziej znane miejsca, jak zakątki znane tylko nielicznym. Do tego znajdziemy szereg rad i informacji praktycznych. W dokonaniu wyboru pomóc mogą mapy i liczne fotografie.
Magazyn Literacki Książki ET, 2010-06-01
W księgarniach pojawił się przewodnik Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta". Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza wtajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
Gazeta Krakowska . DAG, (2010-04-10)
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać jeszcze w domu przed podjęciem decyzji o miejscu tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje najważniejsze miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najróżnorodniejszych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Koncepcja serii rekreacyjnej
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie.
geographer.pl 2010-04-02
Wieża Ligny, Schody Tureckie, Zamek Wenery, Castello del Bai-lo-to tylko kilka niezwykłych atrakcji Trinacri, jak jeszcze czasem zwie się Sycylię, ojczyznę Elymów, Sykulów i Sykanów. Od najdawniejszych czasów na wyspie tej nie tylko chętnie się osiedlano, ale równie często o nią zajadle walczono. -Sycylia to laboratorium cywilizacji ludzkiej - twierdzi wręcz Agnieszka Fundowicz, która za pośrednictwem krakowskich Bezdroży", prowadzi nas mocno pogmatwanymi ścieżkami jej historii. Wystarczy tylko wspomnieć, że przez wyspę przewinęli się- pokojowo lub mniej pokojowo-Fenicjanie, Grecy, Rzymianie, Germanowie, Bizantyjczycy, Arabowie, Nor-manowie, łakomym okiem spoglądali na nią niemieccy Hohen-staufowie, francuscy Andega-weni, hiszpańscy Aragończycy, Habsburgowie i Burboni. Każdy coś po sobie pozostawił. Jedni niestety, tylko krew i zniszczenia, inni zaś wspaniałe zabytki i niezwykłe działa sztuki.
I dlatego wyprawa na Sycylię z Sycylią" - jest jak podróż w głąb naszej cywilizacji, w jej mroczne i niezbyt chwalebne dzieje, ale także w jej wspaniałe dziedzictwo. Można tu wyszukiwać pozostałości po kolejnych ludach, narodach, dynastiach... To z Sycylii czyni niezwykłą atrakcję turystyczną. Niemożna jednak zapominać o bogatej faunie i florze, malowniczych krajobrazach, szmaragdowym morzu, czystych plażach, pięknych górach i cienistych dolinach. Co warto zwiedzić Wszystko! I Agrigento z Doliną Świątyń, i Cefalu (nie tylko plaża, wioska rybacka, ale i wspaniała katedra), i wciąż groźną Etnę, i malowidła naskalne sprzed ponad 10 000 lat w Grocie del Genovese, i urokliwe czarno białe kamienice wzdłuż via Et-nea w Katanii, i katedrę w Mon-reale (najwspanialszy przykład sztuki normańskiej), i San Gio-vanni degli Eremiti z imponującymi pięcioma czerwonymi kopułami, i schody kościoła Matki Bożej Górskiej w Caltagiro-ne, i Syrakuzy, i teatr w Taor-minie...
Interesująca jest też Sycylia" od A do Z - od Alkoholu począwszy, a na Zakupach i Zagrożeniach skończywszy (uwaga na drobne kradzieże, skuterowe gangi wyrywające torebki). Ale Sycylia, to także ojczyzna mafii włoskiej. Tu przecież znajduje się słynne Corleone. I tak, krok za krokiem, spokojnie, jak na włoskie klimaty przystało, wędrujemy z jednego krańca wyspy na drugi. Oglądamy piękne zdjęcia, wyszukujemy na mapie opisane zabytki, wytyczamy w myślach ścieżki zwiedzania. Autorka przewodnika oprowadza nas po najpiękniejszych miejscach na wyspie, podpowiada gdzie wypocząć, co zjeść, ale też niczego nie narzuca. Możemy wybrać własną ścieżkę, od czasu do czasu tylko zerkając do naszego sycylijskiego" przewodnika.
Wielką zaletą Sycylii" -jak tradycyjnie już na Bezdroża" przystało -jest przejrzysty układ, sporo map i planów, mnóstwo informacji praktycznych, a także przydatny słowniczek polsko-włoski. Do tego elegancka grafika.
Skoro na Sycylii byli już wszyscy, bądźmy i my.
Dziennik Polski DMA, 2010-03-27
Wydawnictwo Bezdroża prowokuje do definitywnego bojkotu zimy. Przy czym robi to w sposób bardzo subtelny-wystawiając na księgarskie półki rozsłonecznione okładki przewodników: Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oraz Portugalia. Od Lizbony po wybrzeże Algarve". Oba wydane w barwnej serii rekreacyjnej.
Pierwszą z lekkich i przyjemnych lektur można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii południowych Włoch lub zagłębić się w lekturę przed podjęciem ostatecznej decyzji o wyborze miejsca tegorocznego wypoczynku. Tak czy inaczej, szybko przekonamy się, że Sycylia to wyspa niezwykła -o smaku pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Bywa jednocześnie czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak neolityczne malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo, szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to po prostu czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Oprócz zachwytu architekturą oraz śródziemnomorskim klimatem i naturą, warto zasmakować słynnej sycylijskiej kuchni, będącej jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie.
Przewodnik Sycylia" oprowadza nas po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie nurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
POLSKA - DZIENNIK ŁÓDZKI MAREK NIEDŹWIECKI, 2010-03-13
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie.
polacy24.pl 2010-03-03
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej. Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie.
polacy24.pl 2010-03-03
Sycylia - w krainie dojrzewającej pomarańczy W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej.
Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Strómboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina. W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta" oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Co warto zobaczyć Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni Jak odnaleźć największe atrakcje Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie.
Wirtualny Wydawca 2010.03.04
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża - "Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta", wydany w kolorowej serii rekreacyjnej.
turystyka.wp.pl
bledneskaly.pl 2010-03-02