Dieta keto - komu pomaga i jak się do niej stosować? Dieta keto opiera się głównie na tych produktach spożywczych, które zawierają dużo białka i tłuszczu, a mało cukru. Z tego też powodu są to dania smaczne, aromatyczne i sycące. W e-booku pt. „Posiłki keto w 30 minut. 50 przepisów na szybkie, proste i smaczne dania” można znaleźć zbilansowany jadłospis dla osób, które preferują posiłki ubogie w węglowodany. Kyndra D. Holley, autorka tego e-booka zadbała jednak również o to, by każdy wiedział, jak przygotować zaprezentowane posiłki na każdy dzień tygodnia, które można ułożyć na okres dwóch tygodni. W tej publikacji jest wiele cennych wskazówek, pośrednio tylko dotyczących diety keto, bo odnoszących się np. do potrzebnych akcesoriów kuchennych, czy sposobu organizowania czasu spędzanego w kuchni. Czy dieta keto jest dla wszystkich? Z uwagi na specyfikę diety ketogenicznej, nie jest to idealna metoda żywienia dla każdego. Jadłospis, w którym jest dużo tłuszczów, a mało węglowodanów opracowano głównie z myślą o osobach chorujących na epilepsję i Alzheimera. Niemniej za cenną uważają ją również osoby, które borykają się z nadmiarem kilogramów, czy niemogącymi znaleźć czasu na przygotowanie zdrowych i smacznych potraw. Dieta keto nie jest dla wszystkich, ponieważ jest bogata w tłuszcze. Nie każdy organizm dobrze toleruje posiłki, które nieraz są wręcz przesycone tłuszczem. Szczególne te, cierpiące na problemy z wątrobą, czy trzustką będą raczej unikać diety keto. Taki sposób przyrządzania dań nie jest też wskazany dla kobiet spodziewających się dzieci, czy dla osób, które mają podwyższony zły cholesterol. Trzeba też pamiętać, że dieta keto nie jest perfekcyjnie zbilansowana, jeśli chodzi o zawartość w niej witamin z grupy B, czy takich pierwiastków jak wapń bądź magnez. Z tego też powodu nawet osoby, które ściśle przestrzegają zasad tego sposobu żywienia, nie obejdą się bez dodatkowej suplementacji. Ponadto wiele osób porzuca dietę keto z uwagi na niedobór warzyw i owoców - zwłaszcza tych, w których jest dużo cukru. Zresztą nie zaleca się też, by dieta keto była tą, przy której się pozostanie na zawsze. Dzięki niej można uzyskać określony efekt, np. zgubić wagę albo uporać się z napadami padaczki. Stosowanie się do diety ketogenicznej na dłuższą metę może doprowadzić do problemów związanych ze sferą mentalną. Mózg gorzej pracuje, jeśli organizm nie zapewnia systematycznych racji węglowodanów, dzięki którym można się skupić i zachować w pełni funkcje poznawcze oraz świadomość wszystkiego, co się robi i co się dzieje dokoła. Z takich przyczyn warto się dobrze przygotować, zanim przejdzie się na dietę keto. Jeśli ktoś jest wegetarianinem lub weganinem, od razu może skupić się na innym sposobie odżywiania. W tej diecie bowiem nie brakuje różnego rodzaju mięs i ryb. Natomiast osoby, które nie odmawiają sobie jajek, także znajdą w tym e-booku wiele cennych przepisów i porad, jak urozmaicić swoje menu, przyrządzając na bazie jajek ciekawe, kolorowe i smaczne potrawy. Ile posiłków dziennie w diecie keto? Jeśli ktoś chciałby zacząć się stosować do zasad związanych z żywieniem ketogenicznym, łatwo mu będzie przejść na tę dietę, gdyby wcześniej uznawał trzy posiłki w ciągu dnia. W diecie keto jest ich właśnie tyle: śniadanie, obiad i kolacja. Pomimo tego, że dieta keto jest wyjątkowo tłusta, można znaleźć w niej smaczne desery, sałatki i surówki. Warto zaznaczyć, że tłuszcz jest potrzebny, ponieważ to właśnie dzięki niemu wiele witamin, marko i mikro elementów, a także pierwiastków jest lepiej przyswajalnych dla organizmu i lepiej się wchłaniają. Dieta keto może pomóc w wyrobieniu dobrych nawyków Gdyby osoba, która chce, np. schudnąć, wybrała dietę keto, będzie mogła przyswoić wiele nawyków. Niektóre z nich przydadzą się także wtedy, gdy już zrezygnuje się z tej metody żywienia. Nawyki te dotyczą m.in. sposobu łączenia ze sobą posiłków, czy wybierania takich, a nie innych olejów do smażenia, czy do sałatek. Kyndra D. Holley postarała się również o to, by czytelnicy tego e-booka dowiedzieli się, jak można niedrogo się odżywiać i marnować jak najmniej jedzenia, które się przygotuje. Sugeruje również, w jaki sposób dbać o to, by kupować tylko potrzebne składniki i jak się w ogóle przygotować do pójścia do sklepu, żeby nie wydawać za dużo i nie tracić zbyt wiele czasu. Przystępny poradnik dla wielu odbiorców Nie trzeba być keto, żeby chcieć zaopatrzyć się w tę publikację. Jeśli ktoś przepada za kurczakiem, rosołem, czy wołowiną, z pewnością znajdzie w tym poradniku wiele smacznych potraw. Poradnik składa się z dwóch części, a jego zwartość zdecydowanie zachęca, by przygotować dania, które dla kogoś prezentują się smakowicie i zawierają uwielbiane produkty spożywcze. To również idealna propozycja dla tych, którzy chcieliby w gotowaniu i pieczeniu stawiać swoje pierwsze kroki. Większość dań jest dość prosta, nieraz wystarczy tylko przygotować odpowiedni dressing, czyli sos albo przyprawy, w których zatoną wybrane warzywa, czy rodzaje mięs. Kolorowa publikacja o keto jest wyjątkowo czytelna i napisana przystępnym językiem. Łatwo uda się w niej znaleźć każdy przepis, który zapadł w pamięć po pierwszym przeczytaniu całości. Kyndra D. Holley zatroszczyła się o to, by najpierw czytelnikom narobić smaku zdjęciami i dobranymi jadłospisami, a później pokazać, jak przygotować poszczególne potrawy. Takie podejście do przedstawienia swojej wiedzy związanej z żywieniem keto sprawia, że poradnik naprawdę zachęca do samodzielnego przygotowywania potraw. I to do przyrządzania potraw z dobrą energią i entuzjazmem. Tym bardziej że wszystko można przygotować w odpowiednim czasie, by samo ugotowanie, czy upieczenie zajęło raptem pół godziny. Dieta keto zaprezentowana w takiej formie pozwala również szerzej spojrzeć na swój dotychczasowy jadłospis. Można dzięki temu poradnikowi dostrzec, czego w menu mogło być np. za mało lub czego nie było w nim wcale. Zanim jednak przejdzie się na dietę keto i będzie stosować do przedstawionego jadłospisu, warto upewnić się, że nie ma żadnych przeciwwskazań do ketogenicznego jedzenia. Osoby, którym na co dzień brakuje energii, mogą nie uzupełnić deficytu, stosując się do diety keto, gdyż duży zastrzyk energii zapewniają węglowodany i tłuszcze. Same tłuszcze nie wystarczą więc, by móc bez trudu sprostać codziennie grafikowi wypełnionemu po brzegi nieraz także zadaniami, które wymagają dużego wysiłku fizycznego. Niemniej, moim skromnym zdaniem, każdy, kto chociaż trochę interesuje się sztuką kulinarną, mógłby coś wynieść z tej publikacji. Również ci, którzy w ogóle nie zajmują się przyrządzaniem potraw, a jedynie dostarczaniem składników, by można z nich było przyrządzić posiłek. Mogą np. dostrzec w tym e-booku wiele cennych wskazówek dotyczących zarządzania czasem, środkami pieniężnymi, czy gospodarowaniem przestrzeni w lodówce albo związanych z ekonomicznym zużyciem energii.
- Paryjczak Marta
Jako osoba, która dopiero stawia swoje pierwsze kroki w świecie diety ketogenicznej zainteresowałam się tą publikacją z nadzieją, że otrzymam dużo nowych pomysłów. Z zasady boję się dietetycznych książek kulinarnych bo w dużej mierze są one trudne do odtworzenia, a produkty mało dostępne. Tym razem zostałam miło zaskoczona. Książka składa się z dwóch części. Pierwsza to słowo wprowadzenia odnośnie samej diety oraz przydatnych sprzętów w kuchni. Ponadto znajdziemy tutaj przykładowy jadłospis na dwa tygodnie z wygodną listą zakupów stworzony tak, aby nie marnować produktów. Pojawia się tutaj również lista głównych produktów, których będziemy używać na co dzień. Druga część to przepisy podzielone na przystawki i przekąski, sałatki,śniadania, obiady, dodatki, sosy i desery. Dania nie są skomplikowane w swoich recepturach, a co najważniejsze są zdrowe i dodatkowo pyszne. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Sama znalazłam tutaj kilka kulinarnych inspiracji. Dania przygotowuje się naprawdę szybko dzięki czemu nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Produkty są łatwo dostępne poza mąką ale to chyba najmniejszy problem przy dużej liczbie sklepów internetowych. Duży plus za spis alergenów na końcu książki. Dzięki temu każdy alergik będzie wiedział, które danie jest dedykowane dla niego, a które nie.
zapiski-ksiazkoholiczki.blogspot.com Julita Sobolewska
Oto książka, w której możecie znaleźć 50 receptur na pyszne, niskowęglowodanowe potrawy. Co ciekawe, przygotowanie każdej zajmie Wam nie więcej niż 30 minut. Szczerze mówiąc nie lubię spędzać w kuchni zbyt dużo czasu, więc cenię sobie takie pomysły 🙂 Kolejną zachętą do stestowania tych przepisów są przepiękne, smakowite zdjęcia (zajrzyj do dzisiejszych relacji:). Oprócz tego, znajdziecie tu mnóstwo praktycznych porad, co zrobić z niezjedzonymi daniami oraz jak zaoszczędzić czas przy przygotowywaniu posiłków, robieniu zakupów oraz organizacji swej kuchni. Przepisy są naprawdę unikatowe i uniwersalne. Całość ładnie wydana, przeglądanie zawartości to czysta przyjemność. Wśród całości kilka receptur upodobałam sobie szczególnie. Moimi faworytami są: 💟Pikantne biszkopty z boczkiem 💟Sałatka taco 💟Piccata z krewetkami 💟Gofry z szynką i serem I...absolutnie wszelkie łakocie: 💟Ciasteczka czekoladowe 💟Miniserniczki z borówkami 💟Brownie bez mąki 💟Mus cytrynowy 💟Ciasteczka sezamowe 💟Mus dyniowy 💟Pudding czekoladowy z awokado Bardzo się cieszę, że miałam okazję zapoznać się z tym przyjaznym wydaniem i zachęcam do zakupu i zetknięcia na stronę autorki -> peace,Love and Low Carb.
Cosdopoczytania Lempach Anna