Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Otyłość brzuszna. Odżywianie w c...

Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości (ebook)

Autor:  

2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: Wydawnictwo M
Cena:
27,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Najpierw pojawia się nieestetyczna fałdka, potem kolejna i kolejna. Następnie trudności z dopięciem ulubionych jeansów i konieczność wymiany garderoby na większe rozmiary… Jednak, wbrew temu co stara się nam wmówić kolorowa prasa, otyłość brzuszna to nie tylko problem natury estetycznej. Lekceważenie go może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne np. insulinooporność, cukrzyca, obciążenie układu krążenia, zespół metaboliczny oraz choroby stawów wynikające z nadmiernego ich obciążenia. Brak wcięcia w talii przy tych problemach to drobnostka!

Podstępność otyłości brzusznej polega na tym, że mogą na nią cierpieć nawet osoby o szczupłym wyglądzie, a ludzie rzeczywiście otyli są tak naprawdę niedożywieni. W Polsce problem otyłości dotyka już 1/4 społeczeństwa, coraz więcej osób jest też już świadomych, że w walce z tą chorobą – bo jest to choroba – nie pomogą żadne „diety-cud” tylko trwała zmiana sposobu odżywiania. Ba! Ale jak to zrobić, gdy ma się na głowie pracę, rodzinę i szereg zobowiązań, które skrupulatnie wypełniają czas i myśli całego dnia?

Autorka pokazuje, jak stopniowo – krok po kroku – wprowadzać zmiany, które będą owocować. Wskazuje pułapki, obnaża mechanizmy, obala mity. Wyjaśnia, czym jest otyłość brzuszna, jak ją diagnozować i u jakich specjalistów szukać pomocy, a przede wszystkim: jakie zmiany w naszym sposobie odżywiania należy podjąć, by skutecznie walczyć z nadmiarem kilogramów. Zostawia szereg cennych, bardzo praktycznych, wskazówek, przykładowy jadłospis i kilkadziesiąt przepisów, które mogą się przydać na początku drogi.

mgr Milena Nosek – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej.

  • Okładka
  • Strona tytułowa
  • Spis treści
  • Od Autorki
  • Rozdział pierwszy. Co to jest otyłość? Definicje i typy otyłości
    • Otyłość brzuszna
    • Jak rozpoznać otyłość brzuszną?
    • Wybór specjalistów w walce z otyłością brzuszną
  • Rozdział drugi. Parametry biochemiczne krwi istotne w otyłości brzusznej
  • Rozdział trzeci. Jakie czynniki wpływają na rozwój otyłości brzusznej?
    • Zbyt duża ilość pożywienia
    • Niska jakość pożywienia
    • Niska aktywność ruchowa
    • Rola czynników genetycznych
    • Zaburzenia odżywiania
    • Zaburzenia hormonalne
  • Rozdział czwarty. Czym grozi otyłość brzuszna?
  • Rozdział piąty. Leczenie otyłości brzusznej
  • Rozdział szósty. Jak się nie odchudzać? Powszechne mity dotyczące odchudzania
  • Rozdział siódmy. Profilaktyka otyłości brzusznej
    • Kluczowe zasady prawidłowego odżywiania się dla każdego
  • Rozdział ósmy. Jak układać codzienne menu?
  • Rozdział dziewiąty. Przepisy
    • Śniadania
      • Domowy chleb makrobiotyczny z pastą selerowo-jajeczną i kolorowymi odmianami papryk
      • Jajecznica z pieczarkami i awokado
      • Wytrawne placki jaglane z kiełkami rzodkiewki
      • Owsianka z poppingiem, bakaliami i jabłkiem
      • Kanapki z pastą rybną i chrupiącym selerem naciowym
      • Ryż zapiekany z gruszką i marchewką
      • Puszysty omlet z warzywami
      • Pieczone tosty francuskie
      • Awokado zapiekane z jajkiem
      • Ziołowy twarożek z warzywami i pestkami dyni
      • Kanapki z indykiem, warzywami i sosem musztardowym
      • Jogurt naturalny z pomarańczą i orzechami
      • Kanapki z paprykarzem jaglanym
      • Jogurt w wersji wegańskiej z dodatkami
      • Chleb z kalafiora z warzywami
    • Obiady
      • Kotleciki rybno-warzywne z czarnym ryżem i sałatą
      • Dynia pieczona z rozmarynem na zielonej soczewicy
      • Danie marokańskie
      • Duszony szpinak z kaszą gryczaną i jajkiem sadzonym
      • Zupa z czerwonej soczewicy z wiórkami kokosa
      • Rozgrzewające leczo warzywne
      • Pieczone warzywa w ziołach
      • Krem szparagowy z serem ricotta i przepióryczymi jajkami
      • Dorsz ze skórką cytrynową i kruszonką z nerkowców podany z ryżem
      • Cukinie i bakłażany nadziewane ryżem, mięsem i ziołami w sosie pomidorowym
      • Policzek wieprzowy z pomidorami i sałatą
      • Penne z aromatycznym pesto bazyliowym
      • Imbirowy bigos wegański
      • Pstrąg nadziewany szpinakiem
      • Kalafior z kurczakiem w curry z kaszą pęczak
    • Przekąski
      • Pałeczki warzywne z pastą z ciecierzycy
      • Koktajl fioletowy
      • Koktajl czerwony
      • Koktajl zielony
      • Rybny kęs
      • Batoniki bez pieczenia z czekoladą
      • Jajka przepiórcze z warzywami
      • Mini kanapka z miazgą orzechową i ziołami
      • Krem owocowy z płatkami quinoa
      • Bakaliowe kuleczki
      • Kremowy jogurt z owocami
      • Deser z awokado
      • Sałatka z serem twarogowym i pestkami dyni
      • Surówka z marchewki i grejpfruta ze słonecznikiem
      • Paprykowa sałatka z wędzonym tofu
    • Kolacje
      • Kojąca zupa z pieczonej dyni
      • Sałata z fenkułem, pomarańczą i oliwkami
      • Twarożek śródziemnomorski
      • Sałatka z pieczoną oberżyną i granatem
      • Sałatka z tuńczyka, oliwek i brokułów
      • Sałata z szynką parmeńską, mango i estragonem
      • Kasza pęczak z fasolką szparagową i pieczarkami
      • Sałata z serem kozim, marchwią i orzechami laskowymi
      • Sałata z kapusty pekińskiej, dyni i czarnej soczewicy
      • Włoska caponata
      • Zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellą
      • Aromatyczny ryż po tajsku
      • Strogonow drobiowy z papryką i pieczarkami
      • Sojowe spaghetti z tuńczykiem i natką pietruszki
      • Warzywa po indyjsku
  • Bibliografia
  • Notka o Autorze
  • Strona redakcyjna
logotypy