Opinie o książce "Władca Języków, czyli prawie wszystko o tym, jak zostać poliglotą"

6
(65%)
5
(8%)
4
(8%)
3
(8%)
2
(8%)
1
(5%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 40)
Średnia ocen: .

Władca Języków, czyli prawie wszystko o tym, jak zostać poliglotą:

Ocena : 6 Ocena książki 2014-08-05

Dorota

Zdecydowanie godna polecenia. Od kilku lat mieszkam za granica i na co dzień korzystam z niezastąpionych rad autora odnośnie nauki języków obcych. Nagle okazuje się że nauka języka możne być przyjemnością a nie tylko obowiązkiem :)Jak dla mnie, rewelacja! Dziękuję bardzo Panie Mariuszu za wszelka pomoc.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-08-12

Magdalena, sjalf-mitt@o2.pl

Zaintrygował mnie tytuł. I z tego zaintrygowania swój początek wzięła najlepsza przygoda w moim życiu z motywacją i językami w tle. Wspaniała książka! Napisana w taki sposób, że nie chce jej się zamykać tylko czytać, czytać, czytać. Daje solidnego, motywacyjnego kopa, otwiera oczy na wiele oczywistych kwestii i co najlepsze nie podaje konkretnych rozwiązań, a naprowadza, zagrzewa do pracy nad sobą i czerpania przyjemności z nauki. Okraszona wieloma historiami z życia wziętymi, dzieki którym łatwiej zrozumieć temat, rozłożyć problem na czynniki pierwsze i... zrozumieć siebie. Zdecydowanie polecam i czekam na kolejną książkę. :)

Ocena : 6 Ocena książki 2014-02-19

bez podpisu

Uśmiałam się po pachy:))), ale daje też momentami między oczy. Cóż, mówią, że prawda czasem boli. Inspiruje, a chwilami wręcz zmusza do działania. Polecam nie tylko do nauki języków!

Ocena : 6 Ocena książki 2014-08-17

Andrzej, informatyk

Trafiłem na tą książkę przez przypadek, zajrzałem do opinii i zaciekawiły mnie niepochlebne opinie informatyków. Sam jestem informatykiem, więc postanowiłem zapoznać się z „Władcą Języków”. Planuję dodatkowo zacząć wkrótce naukę niemieckiego, bo może wyjadę do Niemiec. W książce czekała na mnie niespodzianka, autor nie podaje gotowych odpowiedzi, raczej każe ich poszukać i przy okazji zastanowić się nad sobą. Dodatkowo opisuje przykłady z własnego życia, które mogą przytrafić się każdemu kto chodził do szkoły czy na jakiś językowy kurs. Moją uwagę zwróciło coś innego – okazuje się, że sam techniczny proces uczenia się języka obcego (autor nie używa określenia „język obcy” tylko „język, którego jeszcze nie znasz”) to mała cząstka. Najważniejsze okazuje się nastawienie do tej nauki i wszystko z tym związane. Warto wtedy odpowiedzieć sobie na parę pytań jak np. po co mam się uczyć, ile mam na to czasu, i tak dalej. Oprócz tego trzeba pamiętać o tym, że warto dawać sobie nagrody i brać przykład z tych, którzy coś osiągnęli. W części o komunikacji i o szkole może pominął bym parę rozdziałów, ale i one mają swoje uzasadnienie, bo pokazują mały obraz szkoły i to że nadal ten obraz przeszkadza nam podejść do nauki właściwie. W części trzeciej autor podaje masę przykładów, jak można uczyć się języka obcego korzystając ze wszystkiego co nas otacza. Pisze o teleturnieju „Familiada” i filmie „Bękarty wojny”. Podoba mi się spojrzenie na takie rzeczy z zupełnie innej strony. Polecam książkę „Władca Języków”, bo warto ją przeczytać i wcielić w życie niektóre pomysły autora.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-11-23

Tomasz

To nie jest książka stricte z cyklu "ucz się słówek tak", "powtarzaj tak" itd. Tu znalazłam podejście od drugiej strony - chodzi o to, że wiele zależy ode mnie, jako potencjalnego ucznia czy nauczyciela. Książka wiele rzeczy wyjaśnia, głównie to, jak zrobić porządek ze sobą i dopiero zabrać się do rzeczy, książka czasami też wkurza (nawet mocno), jednak to takie pozytywne wkurzanie. Pozostaje mi tylko polecić i skorzystać z zawartych w niej podpowiedzi.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-12-21

martac

Świetna książka. Polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-02-03

bez podpisu

świetna książka i to nie tylko jeśli chodzi o nauke języków! motywująca i zawierająca wiele wartościowych rad i wskazówek i w dodatku napisana z poczuciem humoru. Polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2015-09-17

robb

Rewelacja! Sięgnąłem po tę książkę akurat na początku roku szkolnego i to był strzał w dziesiątkę. Szybka, ciekawa i wciągająca lektura. To nie odkrywanie Ameryki, jak pisze sam autor, ale mimo to świetne ujęcie tematu. Polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2014-11-16

Krystian

Przeczytałem i wreszcie wziąłem się do roboty. Od jakiegoś czasu nauka angielskiego sprawia mi przyjemność. Polecam każdemu, kto nie może się zebrać w sobie. Świetna książka.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-12-31

bez podpisu

Podchodziłem sceptycznie do tej książki, jednak nieszablonowe podejście autora do tematu pokazuje wiele ciekawych sposobów i trików na lepszą i efektywniejszą naukę języka.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-01-13

Grzegorz Lak

Panie i Panowie, Szanowni Państwo, przeczytałem i mogę powiedzieć tylko tyle - jest wiele cudownych metod, ale żadna nie ma szans z pewną maszyną, którą dysponuje każdy z nas. Chodzi tylko o to, by jej używać. Mózg. I chęć nauki. Jeśli dobrze używa się mózgu, znajdzie się chęć do nauki, a wtedy wszystko idzie łatwiej. Polecam przeczytanie tej książki, bo uzmysławia nam wiele oczywistości, którymi usprawiedliwiamy własne lenistwo.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-08-10

Piotr, piotr.buchowski@gmail.com

Na książkę natknąłem się przy okazji uczenia się języka norweskiego. To jest kolejny język obcy, którego się uczyłem (po angielskim i niemieckim). Chciałem dowiedzieć się, czy da radę ugryźć temat z innej strony, pójść trochę na skróty. I rzeczywiście autor doradza jak się uczyć, opisuje jakich błędów podczas uczenia się uniknąć. Podaje metody okiełznania gramatyki. Książka, poradnik, bardzo dobra w odbiorze. Napisana przystępnym językiem, dla każdego. Serdecznie polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-12-29

magda p

Kupować. Czytać. Działać.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-08-10

Karina, HR Manager

Kupiłam książkę w piątek, przeczytałam w weekend, teraz zamierzam zgłosić się do autora na zajęcia. To wystarczy za cały komentarz.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-07-28

Tomasz H., nauczyciel

Książkę czyta się trochę jak powieść, bo zawiera dużo historii (z życia wziętych). Każda historia zawiera jakąś radę dotyczącą uczenia się języka, chociaż taką radę można też zastosować w innych sprawach, między innymi w pracy. Już wiem, jak wcielę je w życie. Kapitalnie, że to nie wyliczanka w punktach, tylko pozycja, która daje przyjemność z lektury. Zachęcam do czytania, wyciągania wniosków i stosowania we własnym życiu.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-09-22

M.

Książka świetna, inspirująca i motywująca do zmian.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-08-06

Małgorzata Oreluk

Książka powinna być biblią każdego przyszłego poligloty:)

Ocena : 6 Ocena książki 2015-08-04

Andrzej, architekt

Książka konkretna i dobrze napisana, tak że nie miałem ochoty się odrywać od czytania. Nie ma tu rewolucji, nie ma odkrywania Ameryki, ale o tym informuje autor już na początku - to książka o tym, że przed nauką języka (i innych rzeczy też) warto się nad sobą zastanowić i zadać sobie parę pytań. I to jest właśnie ta mała cząstka, której tak nie lubią ci wszyscy wyznawcy "gotowców", których niby w książce nie znaleźli. Przeczytajcie jeszcze raz i skupcie się na tym, co czytacie. Znalazłem tu parę zdań, które mocno do mnie przemówiły. Dziękuję.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-02-15

bez podpisu

Książka dająca ,,kopa,, do działania! Super.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-10-21

Marzena I., entuzjastka rozwoju

Kapitalna pozzycja. Dzięki książce wróciłam do nauki niemieckiego (i podręczników autorstwa Mariusza - Direktes Deutsch), wzięłam się też za kilka innych zarzuconych wcześniej projektów. Książka jest czasami ostra i daje po twarzy, ogólnie motywuje i każe szukać w sobie możliwości. Polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-09-25

Łukasz

Kapitalna książka. Gorąco polecam

Ocena : 6 Ocena książki 2014-07-29

bez podpisu

Gorąco polecam! Autor pomógł mi nie tylko w nauce języka, ale także w stawianiu sobie celów, nauce w szkole. Fajne poczucie humoru, niezastąpione rady, bezpośredność, ciekawy styl i charyzma autora sprawia, że książkę czyta się bardzo przyjemnie. Gorąco polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2015-01-06

Małgorzata Cierniak, lekarz

Genialna książka, polecam w szczególności ludziom, którzy utracili motywacje i pasje do nauki przez panujące ogólnie zniechęcenie i mnożone trudności... Nie tylko chęć nauki języków ale i niezwykła energia udziela się od autora. Gorąco polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-07-30

Magdalena

Fantastyczna książka, napisana przystępnym, zrozumiałym językiem. W wielu opisanych sytuacjach można znaleźć analogie do własnego życia. Polecam lekturę woluminu.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-12-24

Krzysztof

Czasem trzeba, żeby ktoś pozbierał do kupy tematy związane z nauką i rozwojem osobistym i zawarł to w jednej książce - tu właśnie mamy z czymś takim do czynienia. Ogromną zaletą jest to, że temat opisany jest przez człowieka, który zajmuje się językami i rozwojem od lat, to znacznie zwiększa wiarygodność. Ktoś gdzieś napisał o książce, że nie ma tu cudów czy niesamowitych narzędzi - niezupełnie, one są i większość z nas je zna. Trzeba po prostu zacząć od pracy nad sobą, przemyślenia kilku spraw i wzięcia się do pracy, bo na tym polega uczenie się nowych umiejętności. Bardzo praktyczna pozycja, czekam na kolejną.

Ocena : 6 Ocena książki 2016-08-20

Jacek, nauczyciel

Bardzo lekko napisana, sporo przykładów z życia, co stanowi tu dodatkowy atut, bo autor pisze o tym, co przeżył. Poza tym najważniejsze w nauce języków wydaje się "zrobienie porządku" we własnej głowie, bo w książce nie ma nic, czego już bym nie wiedział. Właśnie o oczywistościach zapomina się najczęściej, dlatego ta książka to miłe otrzeźwienie. A ci, którzy narzekają, że książka jest słaba, chyba po prostu nie zrozumieli przekazu, oczekując załatwienia sprawy za nich i podania cudownej metody, której tak naprawdę nie ma.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-09-12

Justyna Luzak, Specjalista ds. Marketingu

Nie mam talentu do szybkiej nauki języków obcych... ale z tą pozycją nie może się nie udać!!!

Ocena : 5 Ocena książki 2014-11-20

p3t3

Książka ciekawa. Co mnie denerwuje w niej to, to że autor w kółko reklamuje swoją szkołę językową.

Ocena : 5 Ocena książki 2016-01-09

bez podpisu

godna polecenia

Ocena : 4 Ocena książki 2014-06-11

Max

Skuteczny lek na brak motywacji do nauki języka. Polecam

Ocena : 4 Ocena książki 2014-11-20

bez podpisu

Książka idealna szczególnie dla tych, którym brakuje motywacji. Autor pisze z taką pasją o uczeniu się języka, że jego entuzjazm jest zaraźliwy!

Ocena : 4 Ocena książki 2014-12-24

Gabi

Dobra książka do zmotywowania się i poznania paru sztuczek na 'zmuszenie' swojego mózgu do wchłonięcia języka. Dała mi do myślenia i poprawiła mi efektywność

Ocena : 3 Ocena książki 2014-07-23

Tomasz Janicki, analityk IT

Uczę się od kilku lat we własnym zakresie języka francuskiego, a poprzednio hiszpańskiego, a jeszcze wcześniej ukończyłem szkołę angielskiego, więc wiem niejedno o nauce języków obcych. Recenzje widoczne na tej stronie zachęciły mnie do zakupu książki i zacząłem czytać ją w nadziei na pożyteczne wskazówki do dalszej nauki, ale po przeczytaniu około 30% stwierdziłem, że już nie dam rady dalej czytać. Jakkolwiek w tej książce istnieją wskazówki dotyczące nauki języka (dlatego w ogóle daję 3), to sam tekst książki jest dla mnie zlepkiem żartów "na siłę", rozbuchanych i przekombinowanych zdań (które nawet krótsze utrzymałyby sens i byłyby bardziej eleganckie), wtrąceń z języka perswazji ("spróbuj teraz nie myśleć o...", "nie wiem, czy już w pełni sobie uświadamiasz, że...") pasujących do treści jak pięść do nosa oraz (nareszcie!) porad językowych, które wydają się być na końcu hierarchii ważności Autora i do których trzeba dokopywać się przez sterty zdań odbierających przyjemność czytania. Dlatego rezygnuję z dalszej lektury...

Ocena : 3 Ocena książki 2014-12-12

Ewelina

Kupując tę książkę miałam nadzieję, że poznam jakieś niesamowite sekrety dotyczące nauki języków obcych. Nic takiego nie miało miejsca. Wszystkie rady gdzieś już zostały powiedziane. W ten czy inny sposób. Żadnych "sekretów". Plusem książki jest ciekawy język i to, że bardzo szybko się ją czyta.

Ocena : 3 Ocena książki 2016-03-30

Nemu , informatyk

Książka średnia. Sporo treści to motywacyjne frazesy, wprowadzenie do NLP oraz reklamy szkół autora. Reszta to różne anegdoty. Może komuś się przyda, ale właściwie to niewiele z tej książki pożytku.

Ocena : 2 Ocena książki 2015-07-25

Aga

Witam, Odradzam zakup, Książka o niczym, takie sobie gadanie (pisanie) ni to śmieszne - choć na śmieszne sili się autor, ni pouczające, nie wspomnę, że o wdrożeniu w życie podanych przykładów ... to się nie uda. Moim zdaniem widząc co się dzieje na rynku (parcie "na szkło" awanse, kariera, do której zrobienia język obcy jest niezbędny) autor napisał poradnik-bubel, który pod innym tytułem by się nie sprzedał - mam na myśli "Poradnik motywacji" Czekałam na przełom, powiew świeżości, a tu stary kapeć, odgrzewany kotlet, porady z innych poradników, książka niby o motywacji , ale jeśli o motywacji to bardzo źle napisana. Żałuje wydanych pieniędzy! Może trochę chaotycznie napisałam, spowodowało to moje poirytowanie. Najbardziej żałuje straconego czasu, bo mogłam przeczytać inną, lepszą książkę. Każda byłaby lepsza.

Ocena : 2 Ocena książki 2014-08-01

bez podpisu, informatyk

ok ale podsumowując co się z niej wyciągnąłem jakoś nie bardzo, autor dużo pisze ciągle o tym samym, nie polecam:)

Ocena : 2 Ocena książki 2015-06-10

Helena W.

Książka jest natrętną reklamą biznesu autora. Po jej przeczytaniu nie staniesz się poliglotą, a raczej dowiesz się jaką wspaniałą szkołę językową prowadzi autor a jak beznadziejne są inne. Tyle, że wiedza ta nie przybliży Cię za bardzo do językowego sukcesu. Nie tego się spodziewałam po tej publikacji.

Ocena : 1 Ocena książki 2014-07-24

Kuba

Niestety książka to zwykłe lanie wody . Jest to reklama szkoły autora,którą prowadzi. Niestety najgorsze wydane 10 zł kiedykolwiek

Ocena : 1 Ocena książki 2016-03-21

Piotrek, Posługuje się płynnie 4 językami i uczy się piątego.

30% tej książki to zagadnienia z programowania neurolingwistycznego. 35% tej książki to próba autora poradzenia sobie z jego własną traumą (słuszną lub nie) związaną z polskim systemem edukacji, po tym jak zły system nie poznał się na jego przełomowych metodach nauczania. 15% tej książki to reklama prywatnego biznesu autora. 15% tej książki to niewybredne żarty o regularnym stolcu (proszę wybaczyć, ale naprawdę nie przesadzam — Spis treści, rozdział 35). 5% tej książki to mało odkrywcze porady na temat nauki języków.

Zamknij