Opinie o książce "Medytacja w życiu codziennym. Ścieżki praktyki w sufizmie uniwersalnym. Wydanie II"

6
(50%)
5
(33%)
4
(8%)
3
(8%)
2
(0%)
1
(0%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 12)
Średnia ocen: 5.5

Medytacja w życiu codziennym:

Ocena : 6 Ocena książki 2015-01-06

Joanna Wachowiak

Świetna książka! Tłumacząca przystępnym językiem rzeczy wcale nie takie proste. To ważna pozycja dla wielu - dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w świat sufi, dla tych którzy są już w nim obiema nogami ale także dla tych, których po prostu interesuje medytacja i praca z samym sobą. Polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2014-07-26

Dariusz Walaszek, walaszekdariusz@gmail.com

Mała recenzja: Lektura nie jest nawiedzona, do niczego nie namawia, nie wymusza. Jest niebezpieczna, bo poszerza horyzonty, pomaga otworzyć się na inność i innych. Po przeczytaniu już nic nie będzie takie same. Niech was nie zwiedzie jej wielkość i grubość i nie da się jej połknąć w dwie godzinki to dłuższe spotkanie przy kilku filiżankach herbaty. Widzicie ten uśmiech na twarzy autora? Taka jest książka pełna radości, ciepła i dobrej energii.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-04-14

bez podpisu

Książka wiele wyjaśnia i rozjaśnia ;). Jest w niej dużo użytecznych informacji do zastosowania w praktyce. Gorąco polecam! :)

Ocena : 6 Ocena książki 2015-01-05

Aleksandra

Książka jest świetna, bo jest zapisem tego, co autor faktycznie robi. Nie tylko mówi o tym na warsztatach, ale realizuje również, a może przede wszystkim, w życiu codziennym. Książka napisana jasnym językiem, bardzo przejrzyście i zrozumiale. Polecam wszystkim, którzy praktykują lub chcą zacząć praktykować. Jest to książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce i zaglądać do niej i praktykować i znów zaglądać i znów przekładać tę wiedzę na życie codzienne, tak wciąż i wciąż. Koniecznie przeczytajcie!

Ocena : 6 Ocena książki 2014-05-12

Miroslaw Steblik

Książka godna przeczytania dla każdego poszukującego Prawdy. Napisana w duchu Sufickim, daję Nam wszelkie informacje i narzędzia niezbędne każdemu zainteresowanemu rozwojem duchowym. Można odnaleźć tam info na temat czym jest Sufizm, najważniejsze praktyki tej szkoły, piękne i zarazem inspirujące modlitwy, oraz co mnie bardzo urzekło i osobiści widziałem je po raz pierwszy w tej formie Dziesięć Myśli Sufickich. Uważam, że Maciek dokonał ogromnej rzeczy, pisząc o bardzo subtelnych zagadnieniach w sposób bardzo przystępny i prosty zarazem. Gorąco polecam Mirek

Ocena : 6 Ocena książki 2014-12-20

Anna , maudbakkers@hotmail.com

Cudowna książka! Odsłania wiedzę na temat sufizmu uniwersalnego, o którym wiedziałam jeszcze niewiele, ale gdzieś w podświadomości czułam, że istnieje coś, co jednoczy ludzi bez względu na pochodzenie i poglądy religijne. Jestem przekonana, ze nie trafiłam na nią przypadkowo. To lektura obowiązkowa dla każdego "poszukiwacza" Prawdy, niezależnie od tego na jakim etapie ścieżki duchowej się znajduje.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-03-31

Anna Haracz

Spójność to pierwsze słowo jakie przyszło mi na myśl, gdy poznałam Maćka Wieloboba, jako nauczyciela jogi w systemie Vinyasa Krama a potem jako nauczyciela medytacji w linii Sufizmu Uniwersalnego. Spójność odnosi się tu do wiedzy jaką przekazuje z życiem jakie prowadzi. Najpierw „Terapia jogą” potem „Psychologia jogi „ a teraz „Medytacja w życiu codziennym” . Dla mnie jako praktyka i osoby mającej potrzeby duchowe były to długo wyczekiwane publikacje. W jasny, przestępny ale nie spłycający tematu sposób przekazywana jest w nich wiedza na temat szeroko pojętej jogi a w tym medytacji, rozwoju duchowego i życia wewnętrznego. „Medytacja w życiu codziennym” była szczególnie wyczekiwaną przeze mnie książką. Dlaczego? W dzisiejszym świece spragnionym wiedzy i praktyki duchowej pojawiło się wiele substytutów w postaci powierzchownych lub zbyt skomplikowanych książek, warsztatów i nauczycieli. Oczywiście, mając świadomość, że wszystko jest potrzebne w całym tym wybuchu wolności duchowej, brakowało mi prostych konkretów i głębszego wejścia w temat. Wbrew temu co się nam wydaje ani praktyka jogi ani medytacji nie są czynnościami skomplikowanymi i nie wymagają jakiś mega szczególnych przyborów, narzędzi czy też zabiegów. Najważniejsza jest prostota, konsekwencja, regularność, obserwacja i refleksja. Wystarczą proste narzędzia, dzięki którym po pierwsze będziemy mogli rozwijać i dyscyplinować ciało a przede wszystkim umysł. Po drugie w bezpieczny i głęboki sposób rozwijać swoją duchowość czyli życie wewnętrzne. Po trzecie dzięki wielości narzędzi mamy wybór w jaki sposób i w jakim kierunku w danym momencie życia chcemy podążać. To wszystko zawiera książka „Medytacja w życiu codziennym”. Jest prosta, spójna a zarazem wielokierunkowa. Dla mnie osobiście należy do tych książek, które przy kolejnych przeprowadzkach pakuję w karton i zabieram ze sobą w dalsza podróż.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-03-17

bez podpisu

Książka napisana przystępnym, klarownym językiem, inspiruje, i czytanie jej sprawia, że chce się więcej - we mnie budzi głód dalszych poszukiwań! Cieszę się, że Maciek "oswaja" nas z sufizmem w tak osobisty sposób i poszerza pogląd, że nie tylko i niekoniecznie chrześcijaństwo jest jedyną właściwą drogą.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-04-13

Grażyna Kotlorz

...książka Macieja już od pierwszych stron wprowadza nas w świat bardzo konkretnej i niepopularnej u nas ciągle wiedzy na temat szeroko pojętej teorii medytacji i sufizmu uniwersalnego. Czytelnik otrzymuje od autora sporą porcję rzetelnej wiedzy wraz z delikatnym „kopniakiem”, by wyruszyć na dalsze samodzielne poszukiwania. Książka daje odpowiedź na pytanie o cele medytacji i proponuje pozbawioną ascezy praktykę, która łączy życie wewnętrzne z życiem rodzinnym, społecznym, zawodowym. Omawia problem relacji między nauczycielem i uczniem i szczegółowo prezentuje praktyki oddechowe. Znajdujemy w niej rozdziały zawierające propozycje ćwiczeń praktycznych, oryginalne teksty sufickie i dowcipne przypowieści o Nasrudinie. (...) Tak więc „Medytacja w życiu codziennym” Macieja Wieloboba to lektura zdecydowanie godna polecenia! Ja wrócę do niej na pewno!

Ocena : 5 Ocena książki 2015-01-06

marzena pajda, mada71@onet.pl

Książka, która wprowadza krok po kroku w tajniki medytacji, napisana łatwym i zrozumiałym dla czytelnika językiem.Dostarcza informacji na temat medytacji sufickiej i pokazuje jak w praktyczny sposób można ją wykorzystać w życiu codziennym.

Ocena : 4 Ocena książki 2017-09-12

bez podpisu

raczej polecam jedną książkę tego autora

Ocena : 3 Ocena książki 2017-01-04

Mike, Business Developer

Być może nie ten czas i nie to miejsce, dla mnie wartościowa była tylko końcówka książki z praktycznymi ćwiczeniami.

Zamknij