Opinie o książce "Książeczka minimalisty. Prosty przewodnik szczęśliwego człowieka"

6
(21%)
5
(21%)
4
(31%)
3
(17%)
2
(10%)
1
(0%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 42)
Średnia ocen: 4.5

Książeczka minimalisty. Prosty przewodnik szczęśliwego człowieka:

Ocena : 5 Ocena książki 2019-10-01

Polydeuces

Tytuł, który co prawda nie odkrywa niczego nowego, ale jest to bardzo dobry tytuł dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z minimalizmem. Autor po krótce przedstawia jak minimalizm może wpłynąć na poszczególne aspekty naszego życia, i co ważniejsze, nie ma tutaj typowego już w poradnikach lania wody. Odradzałbym jedynie osobom, które z minimalizmem już się zetknęły, bo jak wspomniałem na początku, nie ma tu nic odkrywczego.

Ocena : 3 Ocena książki 2019-03-20

jaroslawstadnicki.pl / Jarek

Przeczytałem i nie pamiętam o czym jest. Lepiej się żyje, gdy masz mnie?

Ocena : 3 Ocena książki 2019-02-04

Tomasz

Bardzo mało konkretna. Pełna oczywistości i banałów.

Ocena : 2 Ocena książki 2020-11-14

bez podpisu

Jedna z tych książek które pozwalają Ci spojrzeć na czyjeś życie i stwierdzić - ?nie chce takiego życia?. Autora określił bym, wręcz mianem niewolnika minimalizmu.

Książeczka minimalisty. Prosty przewodnik szczęśliwego człowieka:

Ocena : 6 Ocena książki 2018-08-28

Grzegorz

To książka, która jest doskonałym uzupełnieniem osobistej potrzeby innego spojrzenia na to co ma materialny charakter. Ważnych rzeczy i kwestii nie da się dotkną.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-08-26

Czarek

Świetna książka dla wszystkich, którzy chcą uporządkować, zminimalizować swoje życie i otoczenie!

Ocena : 6 Ocena książki 2014-08-04

Bogdan

Świetna książka dla tych, którzy nie potrafią się znaleźć wśród własnych rzeczy i spraw. Nie raz chcemy uporządkować rzeczy wokół siebie, ale nie umiemy zacząć. Ta książka pomaga, jak krok po kroku zabrać się za to. Jest, jak to tytuł sugeruje, nastawiona na minimalizm, ale nie wymusza radykalnych zmian, zaleca umiar. Pokazuje jak można zmienić własne podejście do tego co nam naprawdę potrzeba i zachęca do zmian.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-09-02

Matt Cobosca

Rzeczywiście "książeczka'. Bardzo krótka, ale zdecydowanie warta przeczytania.

Ocena : 6 Ocena książki 2019-02-10

bez podpisu

Pozwala złapać dystans do rzeczy, do zabiegania. Nawet jeśli nie zmieni życia o 180 stopni to nas zmotywuje.

Ocena : 6 Ocena książki 2016-03-26

bez podpisu

Polecam

Ocena : 6 Ocena książki 2016-12-18

bez podpisu

Minimalistycznie o tym, że czasem mniej znaczy więcej. Inspirujące.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-05-05

bez podpisu

Lektura godna polecenia. Tak, złośliwi ludzie moga napisać, że w zasadzie opisane w niej rady są znane od setek lat itd. Ale autor potrafił to ująć w sposób prosty i praktyczny. Oczywiście nie ze wszystkimi radami zawartymi w tej książce da się zgodzić na 100%, ale to jest już kwestia wyboru i dostosowania je do swoich aktualnych potrzeb.

Ocena : 6 Ocena książki 2019-09-18

bez podpisu

Książeczka do przeczytania w godzinę, może dwie. Ale czas spędzony z książką, pozwala spojrzeć na własne życie w innej perspektywy.

Ocena : 5 Ocena książki 2018-09-06

bez podpisu

warto

Ocena : 5 Ocena książki 2016-03-26

Mateusz Fatyga, Informatyk

Świetne wskazówki zawarte w książce, od razu ma się ochotę wcielić wiele z nich w życie.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-01-28

bez podpisu

Świetne wprowadzenie do minimalizmu.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-07-01

Justyna Luzak, Specjalista ds. Marketingu

Przeczytane jednym tchem... jednak tą publikację trzeba oceniać dopiero po pewnym czasie, kiedy wprowadzi się ją w życie. Jestem pełna pozytywnej energii... gorąco polecam wszystkim, którzy podskórnie czują, że konsumpcjonizm jest "beeee..." i potrzebują tylko małego kopniaka w tyłek, by przejść na jasną stronę minimalistycznej mocy!

Ocena : 5 Ocena książki 2014-12-01

Max

Proste zasady jasno podane. Obowiązkowy poradnik dla każdego kandydata na minimalistę.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-06-26

Wojciech

Prosta i przydatna książka

Ocena : 5 Ocena książki 2016-06-01

Szestkam

Bardzo fajna książka, śmiało mogę ją polecić. Czyta się wyjątkowo szybko i lekko. Leo, autor, przede wszystkim wskazuje kierunki i pozostawia decyzje czytelnikowi czy z nich skorzystać. Minimalizm może okazać bardzo kuszący dla osób, które chcą coś zmienić, np. ograniczyć chaos wokół siebie. "Każda podróż zaczyna się od małego kroku" Dalajlama

Ocena : 4 Ocena książki 2018-12-22

bez podpisu

W sam raz na raz.

Ocena : 4 Ocena książki 2015-01-02

bez podpisu

W duchu minimalizmu (chociaż wielkim minimalistą nie jestem) opinia będzie krótka i zawierająca wszystko, co trzeba. Cała książka jest napisana z przymrużeniem oka i autor nie ukrywa, że nie jest przykładem EKSTREMALNEGO minimalisty. Niemniej jednak daje przykłady, jak odrzucić zbędny balast w postaci nadmiaru posiadanych rzeczy czy bałaganu. Są tu porady, jak utrzymać porządek w pokoju, na biurku, w głowie czy nawet... na talerzu! Na pewno nie będę minimalistą w stopniu, jakim jest nim autor, ale lektura tej (krótkiej) książeczki zachęciła mnie do ograniczenia choć części swoich zachowań.

Ocena : 4 Ocena książki 2017-04-11

bez podpisu

Można przeczytać. Garść ciekawych spostrzeżeń na temat "prostego" podejścia do życia.

Ocena : 4 Ocena książki 2014-12-31

bez podpisu

Książka w krótkich minirozdziałach pokazuje ciekawe sztuczki jak opanować ogólny chaos i zastosować zasadę, że mniej może oznaczać lepiej i więcej.

Ocena : 4 Ocena książki 2016-03-22

Piotrek, Front-end developer

Książka jest niezła - i niestety tylko niezła. W kilku pierwszych rozdziałach zostaje powiedziane to, co warto powiedzieć o minimalizmie. Cała reszta to tylko mnożenie przykładów obrazujących, jak wcześniej przedstawione zasady wprowadzić w życie. Cóż, z drugiej strony o minimalizmie po prostu nie da się powiedzieć dużo ;)

Ocena : 4 Ocena książki 2014-12-28

Damian Trepka, Student

Książka ciekaw i warta uwagi. W wielu z nas wzbudzić może niechęć ale warto się zapoznać z tą pozycją dla samego poznania innego poglądu. Łatwo przyswajalna.

Ocena : 4 Ocena książki 2014-10-06

Jakub Piesik

Książka bardzo dobra, można brać z niej przykłady jak zmienić swoje życie i na pewno to się uda tylko trzeba chcieć! :)

Ocena : 4 Ocena książki 2018-12-09

Mateusz

"Książeczka minimalisty" raczej nie sprostała moim wymaganiom. Nie wiem czy powodem jest moja znajomość tematu, czy też zbyt płytkie zagłębienie się w temat przez autora.

Ocena : 4 Ocena książki 2014-11-03

njante

Krótka, całkiem przyzwoita książka dla początkujących minimalistów.

Ocena : 4 Ocena książki 2016-10-19

Łukasz, IT

Faktycznie jest to "książeczka". Jeżeli ktoś nie zetknął się wcześniej z tematem to może być bardzo dobrym wprowadzeniem w temat.

Ocena : 4 Ocena książki 2016-01-19

Łukasz z Rogala.pro

Dobra książka - może nie wnosi nic nowego w zakresie zagadnień minimalizmu ale fajnie porządkuje wiedzę, którą już się gdzieś nabyło.

Ocena : 4 Ocena książki 2015-02-15

Gosia

Ciekawa książka. Nie dostarcza jakiś przełomowych rozwiązań, jednak w czasach konsumpcjonizmu ważne, aby mówić o tym, że dużo nie znaczy lepiej.

Ocena : 4 Ocena książki 2015-09-22

M.

Bardzo fajna, chociaż liczyłem na jeszcze więcej informacji.

Ocena : 3 Ocena książki 2014-12-23

Ireneusz Kaźmierski

Po przeczytaniu połowy książeczki zastosowałem się do rady piszącego o rezygnowaniu z rzeczy zbędnych i ... zrezygnowałem z dalszej lektury. To była dobra decyzja...

Ocena : 3 Ocena książki 2015-06-07

Tomek, Projektant

Kupiłem książkę dosyć dawno w promocji dnia za 10 PLN. Jej przeczytanie zajmuje 1.5h niezbyt szybkim tempem. Moim zdaniem tłumaczenie książki jest dobre tj. dobrze się czyta, nie napotkałem znaczących błędów językowych. Merytoryczna zawartość książki to dla mnie nic odkrywczego, można ją streścić w takim zdaniu: zrezygnuj ze zbędnych rzeczy materialnych, ale uważaj bo rezygnacja z czegoś to ciężka praca, dzięki ograniczeniu konsumpcjonizmu temu znajdziesz więcej czasu na rozwijanie swojego wnętrza. Książka dla mnie jest raczej zlepkiem fragmentów artykułów z jakiś blogów luźno ze sobą powiązanych. Autor nie pokazuje swojej drogi do osiągnięcia minimalizmu, ale w kółko powtarza te same frazesy „jak bardzo jest zadowolony”, robi to bez poważnych rad i pokazania konsekwencji jak się zmieniło jego życie. Dla mnie autor w tej książce jest trochę neofitą, który próbuje pokazać jaki minimalizm jest modny i fajny. Podsumowując książka jest zbyt szczegółowa dla osoby która spotyka się pojęciem minimalizmu po raz pierwszy i zbyt ogólna dla kogoś kto chce rozpocząć życie minimalisty. Na pewno _nie_ zasługuje na miano przewodnika :-). Książka nie spełniła moich oczekiwań. Po przeczytaniu recenzji spodziewałem się wartościowej pozycji w formie przewodnika, ale nic takiego nie otrzymałem – raczej nie polecam (chyba że do środków komunikacji publicznej).

Ocena : 3 Ocena książki 2016-05-23

bez podpisu

książka naprawdę o nimi zaangażowaniu w życie , niektóre porady przydatne ( niektóre)

Ocena : 3 Ocena książki 2015-12-16

bez podpisu

jest ok, pozwala bardziej zastanowić się nad otaczającymi nas zbędnymi rzeczami i czasem który tracimy na niepotrzebne sprawy, ale nie jest jakoś mocno odkrywcza

Ocena : 3 Ocena książki 2014-11-10

asio

Jak dla mnie książka pełna frazesów, bez poważniejszych rad.

Ocena : 2 Ocena książki 2015-01-28

Klaudia

Treść mogłaby się zamknąć na 2 stronach. W kółko powtarzane te same frazesy nic nie wnoszące. Tak jak napisano już w jednej z opinii najlepszą decyzją było "zrezygnowanie z rzeczy zbędnych" i nieczytanie książki do końca.

Ocena : 2 Ocena książki 2017-07-30

Dawid Rąpała, Górnik

Niestety książka nie wnosi nic ciekawego w moje życie. Minimalizm zawsze był mi bliski, ale moim zdaniem w tej książce jest przesadnie idealizowany.

Ocena : 2 Ocena książki 2015-02-15

bez podpisu

Niestety książka nie wniosła u mnie niczego nowego, treści znane i powtarzane, nic odkrywczego. Nie polecam

Zamknij