Opinie o książce "Flaw(less). Opowiedz mi naszą historię"

6
(100%)
5
(0%)
4
(0%)
3
(0%)
2
(0%)
1
(0%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 14)
Średnia ocen: .

Flaw(less). Opowiedz mi naszą historię:

Ocena : 6 Ocena książki 2021-12-14

bez podpisu

Wszystko ma swoje miejsce i czas, a dane okoliczności warunkują niekiedy określone zachowania ludzi. To, w jakim kierunku pójdziemy stojąc na rozdrożu zależy bardzo często od tych, którzy nas na drodze mijają. To również za ich sprawą niekiedy zbaczamy z obranej drogi, a nawet jeśli tego żałujemy, to z perspektywy czasu zwykle okazuje się, że po prostu musieliśmy się ze sobą spotkać. Josephine, siedemnastolatka z dobrego domu nigdy nie sądziła, że życie postawi na jej drodze takiego niegrzecznego chłopaka, jak Chase. Ona, córka prawników prowadzących z sukcesem kancelarię w Londynie, ma już dokładnie zaplanowaną przyszłość. A właściwie w dwóch wersjach, bowiem plan Josie znacząco różni się od tego, którzy mają wobec niej rodzice. Ci widzą, jak z wysokimi notami kończy Harvard i dołącza do swojego brata i do nich w Londynie. Ona marzy tylko o tym, by wyrwać się z domu w którym nigdy nie jest dość dobra, by zasłużyć na pochwałę, o miłości nie mówiąc. W swoich planach zakłada zerwanie wszelkich stosunków z ludźmi z rodzinnego miasteczka, i opuszczenie Moreton z biletem w jedną stronę. Dlatego też, skoncentrowana wyłącznie na nauce i próbach zadowolenia rodziców, nie zamierza zawierać przyjaźni z nikim, poza Valerie. Zrządzeniem losu wciąż nieszczęśliwie zakochująca się przyjaciółka wreszcie poznaje chłopaka, który wydaje się być inny niż wszyscy. Przede wszystkim dla Ethana liczy się sama Valerie, a nie jej budowa czy kondycja finansowa rodziny. Jedynym minusem Ethana są jego przyjaciele ? tak przynajmniej początkowo myśli Josie, która z uwagi na przyjaciółkę jest zmuszona ich poznać. Bogaty i wciąż żartujący uwodziciel, Archer i posępny, tajemniczy Chase niemal siłą wchodzą w życie Josie, a ta ? choć początkowo zła ? dostrzega zalety tej sytuacji. Nie tylko staje się częścią większej grupy, która nie ocenia jej i nie krytykuje, ale przede wszystkim dobrze się z nimi bawi. Choć jeśli chodzi o Chasea, to jego towarzystwo wiąże się dla Josie z dziwnym drżeniem serca. Chłopak jest wnikliwym obserwatorem i od razu zauważa, że za maską idealnej nastolatki i córki, kryje się wrażliwa i niedoceniana przez toksycznych rodziców dziewczyna. I to dziewczyna o wielkim sercu, nie zwracająca uwagi na to, z jakiej rodziny ktoś pochodzi, tylko jaki jest. A Chase, podobnie zresztą jak Josie, kryje tajemnicę, związaną głównie z jego przeszłością. Wychowywany przez babcię do piętnastego roku życia, po jej śmierci wszedł na złą drogę, powielając zresztą wzorzec matki-narkomanki. Z taką łatką zresztą przybył zresztą do Moreton, w którym każdy wie wszystko o każdym. Chociaż on akurat chciałby wiedzieć coś więcej o swoim ojcu poza tym, że był miłością jego matki. I to o rozstanie niedojrzała emocjonalnie kobieta obwinia właśnie syna. Czy te dwa światy, Josie i Chasea mogą w ogóle mieć ze sobą coś wspólnego? Czy Josie zdecyduje się zacieśnić relację mimo swojego postanowienia? Jak poradzą sobie ze świadomością, że choć przeznaczenie pozwoliło im się spotkać, to już niedługo będą zmuszeni się rozstać? Na te wszystkie pytania odpowiadać będziemy dzięki porywającej powieści (nie tylko)dla młodych czytelników pt. ?Flaw (less). Opowiedz mi naszą historię?. Opublikowana nakładem Editio książka, to debiut literacki autorki, Marty Łabęckiej, choć doskonale prowadzona akcja, złożeni charakterologicznie bohaterowie czy sprawnie skonstruowane dialogi dowodzą tego, że pisarka kryje w sobie wielki talent. Dlatego też, mimo iż książka opowiada o nastoletnich bohaterach, to dobrze, by sięgnęli po nią również rodzice. Nie tylko, by lepiej zrozumieć swoje dzieci, ich wybory i zachowania, ale również by ? dostrzec swoje błędy. W książce zostało poruszone całe spectrum wrażliwych tematów, począwszy od toksycznych rodziców i wygórowanych wymagań wobec dziecka, przez odrzucenie, narkomanię, nierówności społeczne, aż po zaburzenia odżywiania czy depresję. Mimo iż niekiedy wypieramy ze świadomości to, z czym boryka się przeciętny nastolatek, mimo iż ? jako dorośli ? uznajemy to za mało ważne, to książka pozwala nie tylko na wzgląd w życie młodych ludzi i lepsze ich zrozumienia, ale również na wzgląd w siebie. Niezależnie od tej warstwy psychologicznej, ?Flaw (less)? to po prostu dobra książka, daleka od banalnych opowieści dla nastolatków. Dlatego też każdy, kto sięgnie po tę część, z niecierpliwością oczekiwać będzie na dalsze losy bohaterów.

Ocena : 6 Ocena książki 2020-12-19

Dżasta

Polecanko, najlepsza książka

Ocena : 6 Ocena książki 2021-02-05

bez podpisu

Piekna książka

Ocena : 6 Ocena książki 2021-12-19

własność

Nie zdążyłam przeczytać tej historii na wattpadzie, niestety. Książka jest napisana cudownie, bardzo łatwo i szybko ją przeczytałam, a Archer - jeden z głównych bohaterów - skradł moje serce

Ocena : 6 Ocena książki 2021-12-08

bez podpisu

Najlepsza książka jaką kiedykolwiek przeczytałam.

Ocena : 6 Ocena książki 2020-12-19

bez podpisu

Najlepsza książka jaką czytała. Historia jest bardzo wciągająca, a główni bohaterowie są pięknie wykreowani. Książka przynosi ze sobą wiele emocji, ale polecam z całego serca ją przeczytać, bo obiecuję, że nikt się nie zawiedzie.

Ocena : 6 Ocena książki 2021-12-12

bez podpisu

Najcudowniejsza książka jaka istnieje. Zdecydowanie polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2021-12-14

bez podpisu

Mogłam czytać tę książkę kilka razy na wattpadzie, ale wersja papierowa wydaje się jeszcze większym cudem, o ile to możliwe. Jedna z piękniejszych historii jakie było mi dane czytać!!

Ocena : 6 Ocena książki 2022-01-08

Sylwia

Książka należy do gatunku literatura młodzieżowa. Książka jednak zauroczy czytelnika w każdym wieku. Na początku myślałam, że będzie to zwykła historia o dwójce nastolatków, którzy zakochali się w sobie i mimo przeciwności uda im się obronić własną miłość. Ale tu mamy zupełnie inna dość skomplikowaną relację, która z każdą stroną odkrywa przed nami głębsze dno. Jose to młoda dziewczyna, która pozornie ma wszystko. Bogaci rodzice, idealne wyniki w szkole, niczym nie musi się martwić. Ale to tylko pozory. Rodzice traktują ja ozięble, ojciec z dystansem, a matka ma jej za złe, że skomplikował jej poukładane życie. Ma też dużo starszego brata, który jak rodzice pracuje w rodzinnej kancelarii w Londynie. Oprócz braku miłości, zainteresowania Jose zostaje pozostawiona sama sobie . Matka szybko ja zostawia pod opieką gosposi, a sami odwiedzają córkę od czasu do czasu. Jose nauczyła się żyć w samotności, a także z brakiem uwagi ze strony rodziców i ich wymaganiami. Ma być idealna i nie sprawiać kłopotów. Życie Jose zmienia się , gdy poznaje przyjaciół nowego chłopak Valerii, swojej jedynej przyjaciółki. Acher, Ethan a w szczególności Chase stają się dla niej najważniejsi. Cała piątka tworzy idealną paczkę , choć zupełnie różnych ludzi. Nie tylko pod względem charakterów, ale także statusu społecznego. Różne światy , różni ludzi inne spojrzenie na świat. Chase to młody chłopak, który nie miał w życiu lekko. Ojciec odszed zanim ten się urodził, matka wpadła w alkoholizm i narkotyki, traktuje syna jak wszelkie zło. Chese stara się wyjść na prostą, ale wszyscy wokół już wydali na niego wyrok, że podzieli los matki. Czy Chase ma szansę na lepsze życie? Czy uda się mu udowodnić, że wszystko zależy od nas , nie od tego gdzie się urodziliśmy? Co mu dała przyjaźń , z Acherem, Etanem, a potem spotkanie z Jose? Historia nie należy do lekkich, choć styl pisania autorki jest świetny i lekki. Początkowo historia jest zabawna, stonowana potem wraz z rozwojem relacji między dwójka głównych bohaterów staje się emocjonująca. Dodatkowym plusem jest kreacja postaci. Mimo że są to licealiści, ostatni rok nauki ale bardzo dojrzali i poważnie podchodzący do życia i przyjaźni. Zwłaszcza Acher, który jest chyba najbarwniejszą postacią. Młody, bogaty lubiący imprezy i szkolny podrywacz, a oprócz tego cierpliwy i wierny przyjaciel. Jego przyjaźń z Chesem, jest bardzo silna. To dzięki Acherowi, chłopak mimo wszystko nie stoczył się na dno. Dzięki AcheowiJose zmieniła także swoje życie. Nauczyła się być otwarta, nawiązała relacje, przed którymi się broniła. Końcówka książki jest szalenie emocjonująca. Poznajemy cały bagaż, jaki dźwigają Jose i Chase. Nie wszystko było oczywiste. Oboje naznaczeni cierpieniem, oboje próbujący radzić sobie na swój sposób. Ich relacja jest skomplikowana, ale uczucie silne i dające nadzieje. Nie spodziewałam się także, że ta dwójka tak różnych ludzi, ma tak podobny bagaż doświadczeń. Oprócz tej dwójki, na zainteresowanie zasłużyli Acher, który szalenie przypadł mi do gustu, Florence, której historia mnie urzekła. Starsza pani zaskarbia sobie moją sympatię. Zakończenie mnie zaskoczyło i jednocześnie wzruszyło do łez. Jeśli myślicie, że należało do tych z happy endem to się pomylicie. Jest smutne, emocjonujące, niedowierzające, a jednocześnie pełne nadziei....bo to koniec części pierwszej. Z przyjemnością sięgnę po kolejna być, poznać dalsze losy Jose i Chase. Polecam każdemu , ta książka nie jest przeznaczona tylko dla młodzieży, ma w sobie coś, co was zauroczy, przyciągnie i przeciśnie przez emocjonalną prasę. Nie sądziłam, że taka literatura sprawi mi taką przyjemność czytania.

Ocena : 6 Ocena książki 2021-12-21

bez podpisu

Historia tej książki jest przepiękna ale też bolesna, styl autorki jest tak wygodny, że nawet nie wiesz kiedy a kartki same się przewracają na kolejne strony. Nawet nie idzie zauważyć że to debiut. Mam nadzieję, że pojawi się druga część !

Ocena : 6 Ocena książki 2021-12-10

bez podpisu

editio wydaj drugą część, pozdrawiam ze złamanym sercem

Ocena : 6 Ocena książki 2021-03-22

M.

Czytałam tą książkę na wattpadzie i było to historia która zawładnęła moim sercem. Mogę ją szczerze każdemu polecić.

Ocena : 6 Ocena książki 2021-03-22

bez podpisu

Bardzo przyjemna książka o bardzo ważnej tematyce.

Zamknij