Opinie o książce "Elektronika dla bystrzaków. Wydanie II"

6
(40%)
5
(33%)
4
(10%)
3
(12%)
2
(5%)
1
(0%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 42)
Średnia ocen: .

Elektronika dla bystrzaków. Wydanie II:

Ocena : 6 Ocena książki 2014-01-05

Michał, nauczyciel

Z perspektywy kogoś zupełnie zielonego w dziedzinie elektroniki oceniam tę pozycję bardzo dobrze. Książka napisana prostym językiem więc każdy amator elektroniki powinien ją zrozumieć. Autorzy bardzo logicznie rozłożyli materiał bo zaczynają od omówienia totalnych podstaw (co to jest prąd i jak działa), stopniowo przechodząc do bardziej zawiłych układów i schematów. Polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2014-07-31

Grzegorz

W bardzo prosty i przyjemny sposób wprowadza w świat elektroniki. Dzięki tej książce można szybciutko sobie przypomnieć podstawy działania prądu.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-05-14

Krzysiek K.

Świetna pozycja, dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką. Mi bardzo pomogła to wszystko zrozumieć w sposób niezwykle prosty i przystępny. Polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2012-03-30

Maces, Programista

Świetna książka do nauki od podstaw. Polecamm

Ocena : 6 Ocena książki 2012-05-17

Jakub, Nauczyciel

Próbowałem samemu poznać elektronikę od podstaw. Korzystałem z różnych materiałów i zawsze poddawałem się po kilku rozdziałach. A tą książkę już prawie kończę po paru wieczorkach. Napisana prostym, zrozumiałym językiem ze szczyptą humoru (rzadkie w książkach technicznych), a jednocześnie przekazuje sporo wiedzy. Jest pierwsza książka z serii "Dla bystrzaków" i jak widzę na pewno nie ostatnia. Zdecydowanie polecam każdemu.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-04-03

axis, it

Pozycja obowiązkowa dla każdego startującego w świecie elektroniki. Nie wiem czy jest jakaś lepsza pozycja.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-01-05

Dawid D, Informatyk

Polecam osobom początkującym lub pasjonatom.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-01-09

Marek Szymocha, inżynier

Najlepsza książka do nauki elektroniki od podstaw z jaką się w życiu spotkałem. Bez hermetycznego slangu, jak to często bywa w innych pozycjach tego typu. Autorzy podchodzą do sprawy od strony praktycznej i traktują czytelnika przyjaźnie. Polecam bardzo.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-07-05

bez podpisu, Gimnazjalista

Książka świetna polecam wszystkim początkującym, częste porównania np. do wody ułatwiają rozumienie

Ocena : 6 Ocena książki 2014-07-06

Karol Mularski

Książka napisana dosyć prostym językiem w sposób, który motywuje do dalszego poszerzania wiedzy nt. elektroniki.

Ocena : 6 Ocena książki 2014-11-26

bez podpisu

Książka jest naprawdę nie do opisania. Tak świetnie opisanych szczegółów i elegancko wytłumaczone. A do tego bardzo dużo przykładów i porównań.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-02-14

Misery

Krótko: polecam. Książka bardzo fajna, w szczególności dla elektronicznych noobów, ale nie tylko.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-30

Jacek Dondu

Każda książka jest dla określonego odbiorcy. Dlatego warto wiedzieć znacznie więcej na jej temat niż tylko parę zdań, które można zawrzeć w tym komentarzu.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-01-09

Marek Szymocha, inżynier

Jest to najlepsza książka dla początkujących elektroników jaką w życiu widziałem, a naprawdę dużo ich widziałem. Autorzy w oczywisty i praktyczny sposób wprowadzają w elektronikę, bez zbędnego i nadmuchanego slangu, jak to często bywa w innych książkach. Jak czytelnik czegoś nie rozumie, to nie jest wina czytelnika, tylko autora książki. W tym wypadku autorzy dobrze zrozumieli tę zasadę i napisali książkę bez zastrzeżeń. Polecam tę pozycję wszystkim, którzy chcą zrozumieć elektronikę, a nie udawało im się to dotychczas, bo czytali złe książki.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-11-29

Darek, mgr inż. elektronik

Jako dyplomowany elektronik po 10 latach od skończenia szkoły chciałem wrócić do zawodu elektronika. Książka ta pomogła mi wszystko sobie przypomnieć oraz zrozumieć to co kiedyś wydawało mi się nie do zrozumienia. Polecam każdemu kto zaczyna swoją przygodę z elektroniką oraz tym co chcą sobie wszystko przypomnieć.

Ocena : 6 Ocena książki 2015-10-10

Piotr Halemba

dobra książka dla początkującego

Ocena : 6 Ocena książki 2013-12-31

bez podpisu

Bardzo Cenna pozycja dla osób zaczynających swoją przygodę z elektroniką. Książka zawiera obrazowe opisy i porównania, oraz wyczerpujące opisy podstaw elektroniki. szczerze polecam tym którzy chcą a nie wiedzą jak wejść w ten świat.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-05-11

bez podpisu

W sam raz dla rozpoczynających przygodę z elektroniką.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-07-14

Piotr Boruta

Prostym językiem napisana książka, wiele trudnych tematów opisane jasno i przejrzyście.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-05-04

Marcin, Informatyk

Polecam wszystkim początkującym elektronikom.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-02-27

Kamil, Informatyk

Polecam dla osób, które z elektroniką nie miały wcześniej nic wspólnego. Książka pozwoliła mi zrozumieć na czym polega elektronika.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-01-16

Maciej Szeszuła

Oryginał - genialny. Polskie wydanie natomiast ma sporo drobnych błędów w postaci brakujących rysunków, niewłaściwych jednostek i kilku innych drobiazgów np. w postaci "połkniętych" słówek. Całokształt na piątkę.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-07-30

bez podpisu

Książka zaczyna od zera totalnego, ale nie zraziło mnie to całości. Książkę oceniam na 5, nie 6 bo pewne rzeczy można by opisać lepiej.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-12-18

Jędrzej Kryński, Gimnazjalista

Książka świetna wszystko czytelnie opisane dużo porównań do rzeczy codziennych, lecz brak większej ilości informacji o mikrokontrolerach raptem nawet nie pół strony.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-07-11

Jonatan Dejko, Inżynier Robotyki

Książka po prostu super. Chciałem jakoś zachęcić kuzyna do zabawy z elektroniką i jednocześnie w prosty sposób wytłumaczyć podstawy. Ta książka okazała się strzałem w dziesiątkę. Polecam początkującym hobbistom i ludziom nie mającym doświadczenia w tej dziedzinie. W bardzo przystępny sposób tłumaczy zagadnienia które trzeba zrozumieć. Najlepsze jest to, że nie tylko tłumaczy ale również zachęca do sprawdzenia i testowania wielu rzeczy samemu. Zagadnienie teoretyczne z praktycznym - czegoż więcej trzeba żeby zrozumieć temat? Potrzeba tylko kupić tę książkę. Polecam

Ocena : 5 Ocena książki 2012-07-16

Marcin Przywara, student elektroniki

Książka bardzo dobra, napisana zrozumiałym i prostym językiem, doskonale wprowadza w świat elektroniki. Polecam początkującym.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-02-01

Bartek, student informatyki

Jestem totalnym ignorantem elektronicznym zmuszonym / zachęconym do jej nauki. Doskonała książka "łopatologicznie" tłumaczy w czym rzecz. Pojawia się jednak kilka skrótów myślowych, ale POLECAM dla każdego zaczynającego temat. Wtrącenia humorystyczne nieco poprawiają nastrój ;)

Ocena : 5 Ocena książki 2015-03-10

Kamil

Jedna z najlepszych w tematyce elektroniki.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-05-29

Kamil, Student

Bardzo dobra książka, zrozumiale napisana. Polecam

Ocena : 5 Ocena książki 2012-01-05

bez podpisu

Bardzo dobra książka dla wszystkich którzy zaczynają przygodę z elektroniką. Wcześniej przeczytałem "Sztuka elektroniki, cz. 1 i 2 Paul Horowitz, Winfield Hill" rekomendowaną na wielu forach jako najlepsza książkę o elektronice. Od dziś mogę śmiało polecić "Elektronika dla bystrzaków. Wydanie II" jako pierwszą i najważniejsza lekturę dla wszystkich początkujących. Wszystko jest bardzo przystępnie wytłumaczone.

Ocena : 4 Ocena książki 2014-09-06

Marcin

Witam, pierw co zrobiłem przed zakupem... załatwiłem sobie w necie całą książkę i co? Doszedłem do wniosku, że wolę kupić coś namacalnego i wygodnego w czytaniu :)

Ocena : 4 Ocena książki 2012-09-27

Kamil

Podstawy elektroniki w przyjaznej formie.Polecam laikom lub osobom, którym co nie co sie juz zapomniało tak jak mi :)

Ocena : 4 Ocena książki 2012-02-27

Sebastian, Programista

Książka rzeczywiście nie jest wybitna pod względem ilości przekazywanej wiedzy, ale świetnie nadaje się dla zupełnie nieobeznanych z tematem. Jedyne co mnie irytowało to słabo przygotowany rozdział poświęcony przygotowaniu narzędzi i podzespołów (jest prawie kompletny spis, prawie bo w następnym rozdziale pokazywane są układy wykorzystujące elementy nie wymienione w spisie) oraz porozrzucana bibliografia dodatkowa - przydałoby się zebranie wszystkiego w jednym miejscu aby później nie szukać propozycji dalszej lektury po całej książce. Serie dla bystrzaków (stare, dobre "dla opornych" lepiej pasowało) należy traktować jako serie dla ludzi świadomych i samokształcących się ale również nieobeznanych w temacie. Ta książka jak najbardziej pasuje do serii. Jeśli ktoś po przeczytaniu czuje się, że autor książki traktuje go jak idiotę, to ma rację - po prostu taki jest zamysł tej serii i za to wielki plus. Jeśli ktoś lubi suchy bełkot (bo tak brzmi książka specjalistyczna dla laika) to ma dostęp do setek innych pozycji, bardziej treściwych ale również cięższych do przetrawienia.

Ocena : 4 Ocena książki 2017-02-03

bez podpisu

Cztery z minusem. Książka w zwięzły i prosty sposób ilustruje podstawowe zagadnienia elektroniki. Minus dla autorki za lanie wody. Chwilami można odczuć, jakby książka adresowana była do ludzi ograniczonych :)

Ocena : 3 Ocena książki 2013-04-28

Radosław Brodzik, technik elektryk

w prawdzie dopiero zaczynam czytać tą "książeczkę" ale już niestety dostrzegłem pewien błąd ,nie wiem czy w myśleniu autora czy też tłumacza... na stronie 74 jest napisane"...Dioda może świecić nieco jaśniej,..." i to według autora(tłumacza) po zwiększeniu rezystora do 300 OHm z obliczonego wcześniej 280ohm. Według mojej wiedzy to jeśli zwiększymy rezystancję dioda raczej powinna ciemniej świecić .

Ocena : 3 Ocena książki 2012-02-02

Adam G.

Witam. Jedynym plusem książki jest jej cena... . Książka dobra dla humanistów nie mających zielonego pojęcia o elektronice, na pewno nie dla bystrzaków... bystrzakowi nie trzeba co dwie strony pisać tego samego. Niestety autor ma nas za totalnych idiotów. Do tego trzeba mieć nieźle wybujałą wyobraźnię żeby układ wykrywający działanie diody podczerwonej zatytułować 'widzenie w ciemności'. Treść merytoryczną z tej książki można zawrzeć na 4-5 kartkach. Polecam jedynie dla TOTALNIE zielonych ;) Pozdrawiam.

Ocena : 3 Ocena książki 2012-04-24

bez podpisu, Student

Książka słaba. W sumie porusza tematy, które można znaleźć w podręcznikach do fizyki, itp. Brakuje konkretów, składania prostych układów. Podział książki jest "z kapelusza". Najpierw autor "mówi", jakie elementy (rezystory, kondensatory, narzędzia, etc.) zakupić, dopiero później okazuje się, że zaproponowane projekty, a ściślej elementy, które są potrzebne do ich budowy, nie bardzo pokrywają się z tym, co było wcześniej napisane. Przeczytać warto, ale raczej nie od razu weźmiemy lutownicę w rękę i będziemy potrafili coś ciekawego zbudować.

Ocena : 3 Ocena książki 2012-01-17

Adam Głąb, Informatyk

Książka przeciętna, autor uważa nas na jakiś 'ciołków' bo w kółko jest powtarzane jedno i to samo. Sama treść merytoryczna to zaledwie 30% książki. Polecam dla totalnie zielonych w temacie, ktoś kto umie rozróżnić transformator od kondensatora raczej nic sensownego w niej nie znajdzie. Pozdrawiam

Ocena : 3 Ocena książki 2013-06-26

Krzysztof, student

Elektronika dla Bystrzaków jest dobrą książką pod względem teoretycznym i doskonale wyjaśnia najbardziej podstawowe rzeczy. Łatwiej jest zapamiętać rzeczy, ktore można przyrównać do rzeczy robionych na codzien i za to jest ogromny plus. Natomiast część praktyczna, czyli tworzenie urządzeń elektronicznych pozostawia wiele do życzenia. Przede wszystkim niespójność w danych (str. 227 i 313 wartość kondensatora C2). Sprawa kolejna to stworzenie takiego projektu na podstawie tych danych. Projekt ze strony 310 ma źle dobrane wartości rezystorów. Szybkość zbocza opadaącego (gaszenie diody) jest za szybkie by go zobaczyć przy takich wartościach. Osobiście zadziałalo w przypadku dobrania rezystora R3 3 razy wiekszego. Projekt ze strony 320 pozostawia rownież wiele do życzenia. Mimo sprawdzenia zrobionego układu nie daje zamierzonego efektu. Po czymś takim straciłem ochotę na sprawdzanie innych, gdyż patrząc na te byłaby to strata czasu i pieniędzy i zbędna frustracja. Nicie zrozumcie mnie źle, książka sama w sobie nie jest zła, ale kupiłem ją dla tych projektów i się zawiodłem.

Ocena : 2 Ocena książki 2017-01-05

bez podpisu

Elektryczność i elektronika to FIZYKA. Ta książeczka to takie bajdurzenie, z poplątaniem definicji, opisu zjawisk i procesów fizycznych. Te zjawiska należy zrozumieć i dopiero o nich pisać.

Elektronika dla bystrzaków. Wydanie III:

Ocena : 5 Ocena książki 2018-01-25

bez podpisu

Książka niezła (III wyd.) ale... odejmuję gwiazdkę za jakość zdjęć. Są nieczytelne, mdłe, bez kontrastu.

Ocena : 2 Ocena książki 2017-07-04

Wojtek K, elektronik amator

Książka niestety zawiera sporo błędów merytorycznych, które są skutkiem słabego tłumaczenia z angielskiego, trochę takie użycie google translate, bez merytorycznej wiedzy tłumacza. Z lekką próbą angielskiego humoru, który po polsku brzmi niezrozumiale. Książka jest niestety zdecydowanie za droga, jak na tak skromny i płytki zasób wiedzy, brakuje bardzo wielu potrzebnych podstawowych informacji. Zdecydowanie nie polecam tej książki dla początkującego. Są inne starsze książki, wciąż aktualne, a przedrzymskim dobrze przetłumaczone. Np autorów: Dieter Nührmann, czy Paul Horowitz i Winfield Hill.

Zamknij