Opinie o ksi捫ce "Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o zwi您kach. Wydanie II rozszerzone"

6
(33%)
5
(33%)
4
(20%)
3
(7%)
2
(0%)
1
(7%)
Opinie czytelnik闚 (liczba ocen: 15)
字ednia ocen: 4.5

Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o zwi您kach:

Ocena : 6 Ocena ksi捫ki 2018-02-20

Paulina N.

Ksi捫ka godna polecenia zw豉szcza osobom, kt鏎e zmagaj si z problemami w budowaniu warto軼iowych i trwa造ch relacji. Pozwala zrozumie nabyte dawno temu utrwalone mechanizmy post瘼owania: wyb鏎 niew豉軼iwego partnera, zachowania torpeduj帷e relacj, itp.

Ocena : 6 Ocena ksi捫ki 2013-02-03

Ma貪orzata D., nauczyciel-wychowawca

"Blisko, nie za blisko" to Ksi捫ka, kt鏎 ka盥y powinien przeczyta- obowi您kowo! W prosty spos鏏 om闚ione s nasze relacje z innymi lud幟i- w zwi您ku, w rodzinie. Po lekturze w豉郾ie tej pozycji stajemy si du穎 m康rzejsi, dzi瘯i niej mo瞠my zrozumie dlaczego tkwimy w takich a nie innych uk豉dach, dlaczego budujemy zwi您ki z podobnymi lud幟i- powielaj帷 b喚dy. Odkrywamy samych siebie, naszych partner闚 i wiele prawd 篡ciowych, w kt鏎ych istnienie nie chcemy wierzy. Je郵i tylko chcemy przeanalizowa swoje relacje to nie ma do tego lepszej ksi捫ki! To troch tak jakby z 篡czliwo軼i przejrze si w lustrze. Lektura obowi您kowa!!! Ogromnie polecam !!!:D

Ocena : 5 Ocena ksi捫ki 2013-01-04

Jaros豉v Wa鄂iewicz, Autor

Ta wyj徠kowa ksi捫ka wydana "przed chwil" przez wydawnictwo Sensus.pl, jest wprost nie do przecenienia. Jest brutalnie prawdziwa. Chodzi o zwi您ki w ka盥ej jej postaci, ze wszystkimi jej odcieniami. Zw豉szcza tymi problematycznymi odcieniami, kt鏎e przerabiacie w swoich zwi您kach. Ka盥y z Was czytaj帷 j otworzy szeroko oczy. Ze zdziwienia, z przera瞠nia. Ale i zrozumienia. A jest si czemu dziwi. Autorzy "przejad si" po wszystkich naszych najcz瘰tszych problemach w zwi您ku. I nie tylko w zwi您ku. Prawda mo瞠 zabole. Ale przyniesie wiele odpowiedzi i zrozumienia, tak bardzo nam potrzebnych. Tu i teraz. Kolejna jej zaleta to taka, 瞠 autorzy nie lej wody, pisz帷 kr鏒ko zwi篥le i na temat, u篡waj帷 przy tym prostego j瞛yka, na przyk豉dach wprost "z 篡cia wzi皻ych". I to jest w豉郾ie w tym najlepsze... W豉郾ie j czytam. Za chwil wi璚 zrecenzuje Wam co smaczniejsze wed逝g mnie fragmenty, nad kt鏎ymi b璠ziecie si 鄉ia, ale i przeciera oczy ze zdumienia. Bo zobaczycie tam jak nie siebie i swoje zwi您ki, to na pewno Waszych bliskich.

Ocena : 5 Ocena ksi捫ki 2012-11-12

bez podpisu

Ksi捫ka ta pozwala lepiej zrozumie siebie i innych- spojrze na nasze relacje z najbli窺zymi poprzez pryzmat my郵i i zachowa -tak po prostu stan望 blisko lecz nie za blisko ,by nie rani naszych bliskich a cz瘰to i nas samych. Gor帷o polecam ,bowiem ka盥y znajdzie co dla siebie.

Ocena : 5 Ocena ksi捫ki 2013-04-13

bez podpisu

Ksi捫ka „Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o zwi您kach.” jest odpowiedzi na pytania kt鏎e zapewne wszyscy sobie zadajemy. Mo積a znale潭 w niej informacje o relacjach z lud幟i i wyja郾ieniu ludzkich zachowa. Ksi捫ka w bardzo klarowny spos鏏 przedstawia, jak tworzy dobre i trwa貫 relacje oraz unika powtarzanych b喚d闚. Mo瞠my znale潭 w niej wskaz闚ki dotycz帷e budowania d逝goletnich zwi您k闚 i odnoszenia z nich satysfakcji. W poszczeg鏊nych rozdzia豉ch jeste鄉y w stanie odkry porady dotycz帷e rodzinnych relacji, przyk豉dowo, matki i c鏎ki. Niekt鏎zy z nas mog widzie tu rywalizacj, inni przyja潯. Rozdzia po鈍i璚ony temu zwi您kowi rozwiewa wszelkie w徠pliwo軼i. Dzi瘯i zmianie swojego my郵enia i zastosowaniu si do kilku wskaz闚ek mo瞠my uczyni t relacj przyja幡i i nie dopu軼i do niezdrowej symbiozy. Ksi捫ka zawiera tak瞠 rozdzia造 dotycz帷e relacji ojc闚 z c鏎kami i wp造wie tej szczeg鏊nej wi瞛i na dalsze 篡cie kobiety, na jej wyb鏎 篡ciowego partnera. Mo瞠my tak瞠 znale潭 porady dotycz帷e samotnego rodzicielstwa, tego jak pokona trudno軼i z nim zwi您ane. Poza blokiem dotycz帷ych kontakt闚 rodzinnych znajdziemy r闚nie rozdzia造 dotycz帷e zwi您k闚 kobiety z m篹czyzn, zwi您k闚 erotycznych, partnerskich. Oczywisto軼i s k這poty i k堯tnie w relacjach, jednak s istniej pewne granice. Autorzy ukazuj toksyczne wi瞛i, niszcz帷e jedn ze stron. Zapewne wszyscy stawiamy sobie jedno pytanie „Dlaczego on nadal z ni jest?”, „Dlaczego ona nadal jest z nim?”. Ta ksi捫ka z pewno軼i dostarczy nam wyczerpuj帷ych odpowiedzi na te pytania. Kolejnym istotnym aspektem s zdrady, to dlaczego zdradzamy, czy zdrad mo積a wybaczy, a tak瞠 czy mamy wp造wa na to, ze kto nas zdradzi. W podanym egzemplarzu mo瞠my odnale潭 tak瞠 informacje o tym, jak ulepsza ju zbudowan relacj, jak najlepiej si do siebie zwraca. Ciekawym pytaniem, kt鏎e z pewno軼i sobie zadajemy „Czy wieczna randka jest mo磧iwa?” ko鎍zymy rozwa瘸nia na ten temat. Istotnym punktem zawartym w ksi捫ce s porady maj帷e na celu u鈍iadomi ludziom, kiedy powinni i嗆 na terapi i zwr鏂i si o pomoc do specjalisty. Niewielu z nas zdaje sobie z tego spraw, 瞠 nie wszystkie k這poty mo積a rozwi您a samemu.

Ocena : 5 Ocena ksi捫ki 2012-11-16

bez podpisu

Gor帷o polecam wszystkim. Przeczyta貫m ksi捫k z ogromn przyjemno軼i. Gratuluj Autorom prezentacji problem闚, popartych do鈍iadczeniem z 篡cia.

Ocena : 5 Ocena ksi捫ki 2013-04-08

Manuela Serafin

"Blisko, nie za blisko. Terapeutyczne rozmowy o zwi您kach" to ksi捫ka, kt鏎a zosta豉 w mojej pami璚i. Czyta豉m j par miesi璚y i zapisywa豉m spostrze瞠nia, dzieli豉m si si nimi i zapami皻a豉m par szczeg馧闚, kt鏎e pomagaj mi dzi inaczej spojrze na bliskie relacje. Czytam tyle, 瞠 tych par zda, skojarze i my郵i to ogromnie du穎 w moim 篡ciu, nie tak 豉two bowiem zostawi 郵ad, gdy dost瘼nych jest tyle r騜nych publikacji. Je郵i pragniesz g喚bokich, ciep造ch i m康rych zwi您k闚 z lud幟i to ta ksi捫ka jest jedyn z tych, kt鏎e dobrze mie w domowej biblioteczce i powraca do niej czasem. Poza tym j瞛yk - cudownie prosty, przyst瘼ny i interesuj帷y. Rozmowy o zwi您kach niejednokrotnie wywo逝j u鄉iech, b康 鄉iech troch d逝窺zy, a to atut je郵i chodzi o takie publikacje. Z ca貫go serca polecam :)

Ocena : 4 Ocena ksi捫ki 2014-03-15

gosc

ktos poleci mi te pozycj, czytaj帷 wyda豉 mi sie interesuj帷a ale teraz kompletnie nie pamietam przes豉nia, mam jedynie wra瞠nie, 瞠 autor zirytowa mnie kilkoma fragmentami

Ocena : 4 Ocena ksi捫ki 2013-09-16

KG

ksi捫ka wydawa豉 mi si 鈍ietna. do strony ...149, kiedy to autor w bardzo nieprofesjonalny spos鏏 (i oceniaj帷o!) wypowiada si nt. ADHD. du瞠 rozczarowanie. to pierwszy moment w ksi捫ce, kiedy autor pozwala sobie na stwierdzenie "ADHD zwi您ane jest najcz窷ciej z brakiem struktury. Jasnych i nieprzekraczalnych regu w domu."... i jeszcze "lepszy" fragment na str. 150 "...wi璚 dzieciak ma k這pot z kontrolowaniem inpuls闚, kt鏎y ostatnio okre郵any jest modn nazw ADHD." mam dziecko z ADHD,i trudno mi akceptowa takie stwierdzenia u ... psychoterapeuty, psychologa, kt鏎y sk康in康 kompetentnie i nieoceniaj帷o opisuje problemy w zwi您kach i relacje rodzinne. Pytanie - czemu Pawe Dro寮ziak po prostu nie omin掖 pytania na temat, o kt鏎ym nie ma poj璚ia !

Ocena : 4 Ocena ksi捫ki 2014-03-09

Sylwia

Jest to raczej opowie嗆 o pewnych mechanizmach ni ksi捫ka, kt鏎a pomo瞠 nam poprawi swoje relacje. Jednak pierwszym krokiem samodoskonalenia jest zrozumienie, wi璚 ksi捫ka mo瞠 by warta przeczytania, szczeg鏊nie dla os鏏, kt鏎e nie maj profesjonalnego wsparcia w swojej zmianie.

Ocena : 3 Ocena ksi捫ki 2013-05-12

bez podpisu

ja niestety si rozczarowa豉m..upraszczaj帷 jest to ksi捫ka pod tytu貫m " nie jeste鄉y w stanie w naszym 篡ciu niczego zmieni, chocia staniemy na g這wie, lepiej si wi璚 z tym pogodzi im wcze郾iej tym lepiej"..odnios豉m wra瞠nie, 瞠 ksi捫ka zosta豉 napisana w po酥iechu, jest niesp鎩na i nie do ko鎍a przemy郵ana.pomimo tego, przeczyta豉m od deski do deski, 瞠by mie czyste sumienie :-)

Ocena : 1 Ocena ksi捫ki 2016-01-15

Michalina

Psychoterapeuta-szarlatan. Wg niego ADHD to brak jasnych i nieprzekraczalnych regu w domu. Wyra瘸nie opinii, jakoby pozycja spo貫czna rodziny, zgodno嗆 atrakcyjno軼i mia造by wp造w na wzajemne podtrzymanie fascynacji. Stwierdzenie, 瞠 nie wolno nazywa si "skarbem", "瘸bk", czy "misiem", bo to zabija seksualno嗆 i wchodzimy w闚czas w energidziecinnej relacji. Sprowadzanie seksu do brutalno軼i, nazywanie seksu agresywnym aktem, kt鏎y nie ma nic wsp鏊nego z blisko軼i. Stwierdzenie, 瞠 w zwi您ku nieod陰czny jest niepok鎩 i b鏊. Rady typu "uprawiaj seks co najmniej 3 x w tygodniu albo chocia proponuj". Podzia na to, co m瘰ki i kobiece - skrajno軼i. Kobieta to p豉czka, a facet zapomina o wynoszeniu 鄉ieci i nie pami皻a o rocznicach. Dosz豉m do pytania, czy w zwi您ku mo積a pozwoli sobie na bycie s豉bym i chorym, pokaza swoje mniej atrakcyjne oblicze i pad豉 odpowied: "Je郵i m篹czyzna j璚zy przez d逝gie godziny, 瞠 nie radzi sobie z jakim problemem w pracy czy problemami finansowymi, by mo瞠 jest autentyczny. I by mo瞠 jest to jaka blisko嗆. Je郵i jednak nie ma takich moment闚, kiedy on pr鏏uje te si zaprezentowa jako kto atrakcyjny, to mimo wzajemnej szczero軼i z czasem stanie si to aseksualne". Miazga. Takich oto mamy psycholog闚, psychoterapeut闚, mediator闚. Aha, a PSTD to nic innego jak niewidzenie sensu w sytuacji stresowej. Wtedy spadek nastroju nie wyst徙i, jak sens Ci si objawi. Dno. Dno. I 10 metr闚 mu逝. ewnie nie zobaczy sensu w stresie pourazowym, gdy wsp鏊nik go okrad na kilka milion闚, zmar豉 mu matka i okaza這 si, 瞠 on sam ma nowotw鏎 j康ra. Wszak to takie niem瘰kie Emotikon wink

Zamknij