Opinie o książce "Wałkowanie Ameryki"

6
(28%)
5
(50%)
4
(14%)
3
(4%)
2
(3%)
1
(2%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 129)
Średnia ocen: .

Wałkowanie Ameryki:

Ocena : 6 Ocena książki 2015-10-15

bez podpisu

Wciągająca :)

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-06

Grzegorz Hyczko, tenisista

Uwielbiam Marka Wałkuskiego, choć nie lubiłem do tej pory Stanów Zjednoczonych. Pan redaktor przełamał ta niechęć, zaraził entuzjazmem i chęcią spróbowania Stanów. Musze przyznać, że książka jest wybitna, rzetelna, a czytając ją dźwięczy mi w uszach przemiły głos Pana Marka. Szczerze polecam! Czyta się "Wałkowanie" jak solidny przygodowy przewodnik. Mało czytałem książek tak otwierających oczy.

Ocena : 6 Ocena książki 2016-04-04

MK

Świetnie napisana książka. Czyta się wyśmienicie.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-11-22

Szymon Barczak, Menadżer ds. marketingu i marki

Świetne podsumowanie Stanów Zjednoczonych. Najistotniejsza wiedza w małej pigułce. Czyta się naprawdę przyjemnie. Dla mnie ta książka jest naprawdę świetna, jednak myślę, że jestem w tym momencie mocno subiektywny.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-07

Przemek Chudziński, Student

Świetna książka poparta wieloma faktami statystycznymi i nie tylko. Warto przeczytać aby dowiedzieć się jeszcze więcej o USA.

Ocena : 6 Ocena książki 2016-10-12

Gosia

Świetna książka. Opowiada życie w Ameryce, kulturę w piękny sposób.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-02-03

Marcin Stachowiak, student

Szanowni Państwo, Helion.pl jest portalem zajmującym się nowoczesnymi technologiami, dlatego ja również postanowiłem podejść do zadania konkursowego w sposób nowatorski. Moją recenzję pozycji, którą uznałem Książką Roku 2012, przedstawiłem w formie własnoręcznie nakręconego filmiku. Mam nadzieję, że taki sposób zgłoszenia konkursowego spodoba się Państwu. Miłego oglądania: http://www.youtube.com/watch?v=XMv4djgkMt4

Ocena : 6 Ocena książki 2014-12-13

bez podpisu

Super, bardzo ciekawa i trochę nietypowa książka o Stanach, trochę statystyk i trochę faktów z życia. Czyta się przyjemnie.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-06

Bartek

Słucham od dłuższego czasu relacji Pana Marka w radiowej Trójce - zawsze z ciekawością. I także z ciekawości kupiłem tę książkę, zastanawiając się czy słowo pisane będzie na równie wysokim poziomie jak słowo mówione. I cóż, jestem pełen podziwu, mimo sporej ilości danych książka wciąga już od pierwszego akapitu, podparta faktami tylko mocniej obrazuje tygiel kulturowy Ameryki. Polecam, świetny prezent pod choinkę. Po tej lekturze aż rośnie chęć do odkładania pieniędzy na wyprawę za ocean, już mam nieco bliżej do tej Ameryki;)

Ocena : 6 Ocena książki 2013-09-29

Marek Bohdziewicz

Rewelacyjna, encyklopedyczna ilość wszelkiej wiedzy, ciekawostek i obyczajów mieszkańców USA. Dobrze się czyta, mimo znacznej ilosci danych - bo zwyczajnie wciąga.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-31

Max

Przyjemnie się czyta, coś co nie jest tylko krytyką USA. Książka która zmieniła trochę mój punkt widzenia o Stanach.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-07

bez podpisu

Po przewałkowaniu ameryki wiem jedno - przy najbliższej możliwej okazji lecę do Stanów! Kiedy dostałem tę książkę w prezencie, trochę musiałem udawać, że się cieszę. "Co mnie obchodzi Ameryka" pomyślałem. Jednak dzisiaj wiem już czemu ją dostałem i cieszę się z niej niezmiernie! Jestem zaskoczony formą książki, jej poziomem i ilością ciekawych informacji, które wciągają nawet tych, którzy dotąd nie interesowali się tym państwem... Po lekturze Wałkowania tak naprawdę odkryłem nowy kraj (czuję się jak Kolumb). Pełen dziwnych ludzi, którzy ciągle ze sobą rywalizują, ale również wspaniałych obywateli, którzy są zakochani w swojej ojczyźnie. Zdecydowanie polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2016-11-04

bez podpisu

Pozycja z serii must read

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-07

Jan

Pan Marek w genialny sposób opisuje życie codzienne przeciętnego mieszkańca USA. Książkę czyta się bardzo szybko, z zapartym tchem. Z niecierpliwością przewracałem kartki, czekając na kolejne anegdoty czy zaskakujące dane statystyczne. Książka warta przeczytania :)

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-31

Adam Chojnacki

Niesamowita książka, którą naprawdę przyjemnie się czyta. I to czyta od deski do deski, żeby nie powiedzieć - jednym tchem. Pochłania uwagę już od pierwszych stron, a przed spragnionym czytelnikiem jest ich ponad 300. Pozwala spojrzeć na kontynent za wielką wodą z zupełnie innej perspektywy. A znajdziemy w niej wręcz wszystko - kulturę, historię, ekonomię ale również jest miejsce na zwykłe życie przeciętnego Amerykanina. Naprawdę polecam! [KSIĄŻKA ROKU 2012 - nominacja]

Ocena : 6 Ocena książki 2015-11-05

Maciej Maciejewski, informatyk

Można o nich powiedzieć "Dzieci Trójki". Jest to grono ludzi którzy mieli do czynienia z tą rozgłośnia. Widać to w zupełnie innym spojrzeniu na świat w tym wypadku na świat Zjednoczonych Stanów Ameryki Północnej.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-31

bez podpisu

książkę czyta się bardzo fajnie. W ciekawy sposób przedstawione życie w USA wraz z próbą wytłumaczenia mentalności mieszkańców tego kraju

Ocena : 6 Ocena książki 2015-03-30

bez podpisu

Książka zawiera mnóstwo (często zaskakujących) informacji o Ameryce, poukładanych w tematycznych rozdziałach, przy czym jest dobrze napisana i czyta się ją z przyjemnością.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-31

Wioletta Sochacka, Sosnowiec

Książka oddaje cały (prawdziwy) urok Ameryki!

Ocena : 6 Ocena książki 2014-07-17

remq

Książka lekka i przyjemna, napisana świetnym stylem, a przy tym zawiera wiedzę o USA, o jaką często trudno w szybkich przekazach medialnych czy opracowaniach encyklopedycznych. Opowieści pana Marka Wałkuskiego to kawał żywej Ameryki. Polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2016-02-24

luk4sek

Książka interesująca, dużo ciekawostek dotyczących USA i amerykańskiego stylu życia. Polecam

Ocena : 6 Ocena książki 2016-05-19

bez podpisu

Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś o Ameryce to musicie zapoznać się z książką "Puławianin i Dziewucha". To jest czysta, wciągająca opowieść.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-30

Mateusz, SysAdmin

Genialna książka, którą czyta się ekstremalnie przyjemnie. Autor wymienia wszystkie plusy, minusy i bardzo interesujące statystyki. Szczerze polecam

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-18

Justyna Wydra

Fascynujący i ulubiony Autor, świetna książka, polecam każdemu, kogo fascynuje fenomen USA. Wałkuski pokazuje, że mit plakatowego, kolorowego kraju nadal ma moc!

Ocena : 6 Ocena książki 2017-03-05

bez podpisu

Fantastyczna podróż po Stanach, polecam - przyjemnie czyta się "opowiastki o Ameryce".

Ocena : 6 Ocena książki 2019-03-25

Zbigniew

Doskonała książka . Rozszerza wiedzę na temat Ameryki w oryginalny sposób .

Ocena : 6 Ocena książki 2015-03-30

Michał, Przedsiębiorca

Bardzo polecam. Ciekawa książka, i bardzo przyjemnie się czyta.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-31

Zyta Sadowska, kosmetyczka

Ameryka- chciała czy nie chciała a i tak została przewałkowana:-). Idealna książka dla tych co byli w USA oraz tych co marzą o pobycie

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-31

Marta Kościelska, prawnik

Zobaczcie moją recenzję książki "Wałkowanie Ameryki" Marka Wałkuskiego. W ten krótki i zwięzły sposób chciałam przedstawić dlaczego ta pozycja zasługuje na miano Książki Roku 2012. http://www.dailymotion.com/video/k4E8cDvG1QqV9P3KrSE

Ocena : 5 Ocena książki 2015-01-03

bez podpisu

Zaskakujący opis Stanów Zjednoczonych ze strony przybysza z innego kraju. Dużo ciekawostek

Ocena : 5 Ocena książki 2016-01-03

Anna Pukrop, inżynier

Wspaniale się czyta - pomimo ogromu danych i szczegółowych opisów nie mam poczucia, że czytam Wikipedię ;). Ogrom wiadomości o codziennym życiu, zwyczajach, regułach, historii, geografii USA. Polecam!

Ocena : 5 Ocena książki 2012-11-05

Krzysztof Kozłowski

Wspaniale opowiedziana historia, podbudowana danymi statystycznymi, ale ponadstatystycznie ciekawa. Należy mieć tylko nadzieję, że Polskie Radio jeszcze kiedyś "ześle" pana Marka w jakieś inne ciekawe miejsce, z którego powstanie podobna historia.

Ocena : 5 Ocena książki 2016-01-28

Jarek, Menadżer

Wreszcie książka, która pozwoliła zrozumieć mi tą mentalność i zamiłowanie do broni i wiele, wiele innych spraw związanych z Ameryką.

Ocena : 5 Ocena książki 2019-01-13

PS

Widać fascynację autora tym krajem. Jeśli chcę się poznać bliżej ten ogromny i zróżnicowany kraj to lektura obowiązkowa. Przez to poznamy bliżej i country, i kulturę jazdy autami i kwestię posiadania broni. A to tylko wycinek. Książka podzielona tematami na rozdziały. Warto.

Ocena : 5 Ocena książki 2017-01-16

bez podpisu

Warto!

Ocena : 5 Ocena książki 2015-02-10

Wodarek, inżynier

Świetna pozycja. Czyta się jednym tchem. Autor z pasją przedstawia Amerykę kiedyś nazywaną ziemią obiecaną również dla Polaków. Nie nakłonił mnie na przeprowadzkę, ale na wyprawę krajoznawczą i owszem :)

Ocena : 5 Ocena książki 2013-04-17

Kasia Wróblewska, analityk

Świetna, dowcipna, wielowątkowa, napisana lekkim piórem - taka, jak lubię.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-07-23

Suicidal , Astronauta

Super, polecam bardzo dobra pozycja na wakacje. Szybko się czyta i przyjemnie

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-30

Kolmanka

Stany Zjednoczone wśród Polaków nie zawsze cieszą się dobrą opinią. Obraz tego ogromnego kraju jest pokazywany w mediach tak wycinkowo i wybiórczo, że łatwo jest sobie wyrobić nieprawdziwe przekonania. O mieszkańcach USA powtarzane są też liczne stereotypy, ale czy dotykają one w ogóle prawdy? Dziennikarz i korespondent Polskiego Radia, Marek Wałkuski, który mieszka za oceanem od wielu lat, bierze na warsztat najbardziej charakterystyczne zjawiska amerykańskiego życia. Opisuje więc kim jest amerykański Jan Kowalski, czyli John Smith i czy w ogóle taki przeciętny mieszkaniec istnieje w wielokulturowym i zróżnicowanym tyglu. Kwestia wieloetniczności też zostaje poruszona, bo choć USA to kraj otwartości i tolerancji, to napięcia na tle rasowym i narodowościowym wciąż są obecne, co nie może dziwić, biorąc pod uwagę liczbę legalnych i nielegalnych imigrantów, co roku przybywających do USA. Przybysze ci często asymilują się i zostają Amerykanami z krwi i kości, co oznacza przywiązanie do wolności, indywidualizmu... również do swojego samochodu oraz specyficzne podejście do posiadania broni. Obywatele Stanów, czego się nie spodziewałam, to w większości ludzie religijni, określający się jako wierzący, tworzący tysiące różnorodnych zgromadzeń i kościołów. Życie religijne przypomina bowiem hipermarket Wall-Mart, półki którego są pełne różnych towarów. Amerykanie również mogą swobodnie wybierać swoje wyznanie i zmieniać je w ciągu życia, kuszeni przez... reklamy kościołów. Jeżeli ktoś kocha samochody i uwielbia nimi jeździć, to w USA czułby się pewnie jak w raju. Nie chodzi tu tylko o doskonałą infrastrukturę drogową, ale o całą otoczkę kulturową samochodu. Jest on wyrazem wolności, niezależności i wygody. Mówiąc o USA, nie da się pominąć kwestii polityki i pozycji tego kraju jako supermocarstwa. Wydarzenia ostatnich lat zrodziły pogląd, że obserwujemy schyłek Stanów Zjednoczonych, jednak Marek Wałkuski nie podziela tej opinii. Siła tego kraju, według autora, to nie tylko gospodarka, dyplomacja i wojsko, ale ponadto atrakcyjność kulturalna i światopoglądowa. Stany są ewenementem w historii, żadne bowiem wzorce nie są tak chętnie kopiowane w innych krajach na całej kuli ziemskiej. Choć takie kraje jak Rosja czy Chiny są potęgami gospodarczymi i militarnymi, to mało kto chce wzorować się na ich systemie prawnym, społecznym, a jeśli chodzi o kulturę to wystarczy porównać ile filmów, książek, albumów muzycznych itp. „eksportują” Stany, a ile inne państwa. USA nie są wolne od problemów i niesprawiedliwości, wielu mieszkańców żyje poniżej progu ubóstwa, tracą oni prace i domy i często zostają „na lodzie”, ponieważ system pomocy społecznej jest inaczej skonstruowany niż w Europie. Jest to kraj kontrastów, wielu kultur, narodów i religii, pełen różnych dziwactw i zaskakujących ciekawostek. Po lekturze Wałkowania Ameryki czuje się lepiej przygotowana do odwiedzenia tego kraju, wydaje mi się, że lepiej go rozumiem, zamiast powierzchownie go oceniać i ogromnie chciałabym kiedyś zestawić moje wyobrażenia o Stanach z rzeczywistością.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-02-28

Michał, nauczyciel

Solidna dawka wiedzy o współczesnej Ameryce podana w ciekawy i wyczerpujący sposób. I choć statystyk ciut za wiele to nie każdy uzna to za wadę. Książka poszerza horyzonty i chyba o to właśnie chodziło autorowi. Zdecydowanie polecam!

Ocena : 5 Ocena książki 2016-01-02

Jarek Grycz, Programista

Serdecznie polecam!

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-31

Tomasz Prus, programista

Recenzja wałkowana przez przypadki: kto, co ? znany korespondent; kogo, czego ? polskiego radia; komu, czemu ? czytelnikowi; kogo, co napisał ? książkę; z kim, z czym ? z zabawnymi anegdotami; o kim, o czym ? o Ameryce; Polecam !

Ocena : 5 Ocena książki 2012-11-16

bez podpisu

Przeczytałem z przyjemnością, aż chce się zamieszkać w Stanach Zjednoczonych!

Ocena : 5 Ocena książki 2015-05-15

Tomasz Kaczanowski

Powinienem zaznaczyć, że książka jest dobra, ale żona znowu twierdzi, że wyśmienita, więc wyciągnąłem średnią. Dla mnie za dużo statystyki w pierwszej części książki, żonie to właśnie najbardziej się podobało. Więc to zależy czego kto oczekuje :)

Ocena : 5 Ocena książki 2013-09-13

bez podpisu

Polecam. Dobra książka. Fajnie się czyta. Sporo ciekawych informacji

Ocena : 5 Ocena książki 2018-05-18

Kamil

Pełna recenzja dostępna na: http://www.blog-ksiazkowy.pl/walkowanie-ameryki/

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-31

Ewa Buszac-Piątkowska, architekt

My europejczycy jesteśmy otwarci, tolerancyjni i poprawni politycznie do granic przesady. Tylko w stosunku do amerykanów jakoś nie potrafimy być tolerancyjni: wyśmiewamy ich niedostateczną wiedzę o świecie, nieuctwo i zarozumiałość. Wywałkowana Ameryka pozwala zrozumieć, że to co wydaje nam się śmieszne czy irracjonalne w skali ogromnego kraju gdzie podróż do innego stanu równa jest naszej wyprawie do Hiszpanii jest przejawem zdrowego rozsądku i zwyczajnej praktyczności.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-08-07

bez podpisu

Można polecać książkę. Dużo się z niej dowiedziałam. Znacie może inne, także ciekawe książki o USA? Będę bardzo wdzięczna za propozycje na: http://nazakupy.net/walkowanie-ameryki-marek-walkuski/

Ocena : 5 Ocena książki 2013-09-19

Przemyslaw Muszynski

Może i dużo statystyki. Lecz sporo jest spostrzeżeń, które przydają się przed wyjazdem do Ameryki.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-09

Andrzej Bursztyński, manager

Mieszkałem przez rok w USA, od 20 lat często jeżdżę i mimo, że wydawałoby się, że nic mnie nie zaskoczy - przeczytałem jednych tchem. Wiele trafnych uwag i obserwacji. Gorąco polecam.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-01-03

bez podpisu

Marek Wałkuski pokazuje w przystępny sposób Amerykę tak, że można zrozumieć dlaczego tak jest. Skąd w Amerykanach przywiązanie do broni, potrzeba wierzenia w coś czy niechęć do publicznej służby zdrowia. Warto!

Ocena : 5 Ocena książki 2014-01-06

bez podpisu

Łamie stereotypy i pokazuje prawdziwy "czar" Stanów. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o Stanach, to pozycja idealna dla ciebie.

Ocena : 5 Ocena książki 2016-04-14

Tomek, administrator danych

Kupiłem ją dla żony. Bardzo jej się podobała. Zwłaszcza język, jakim została napisana - bardzo przystępny.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-01-03

bez podpisu

Książkę dobrze się czyta. Interesująco przybliża wybrane zagadnienia związane z Ameryką (ekonomia, posiadanie broni, religia).

Ocena : 5 Ocena książki 2014-01-08

Monika Bury

Książkę czyta się z wielką przyjemnością. Marek Wałkuski, wieloletni korespondent Polskiego Radia uchwycił sedno amerykańskości. 10-letnia obserwacja pozwala mu w sposób zabawny, czasem ironiczny przedstawić i manię wielkości, miłość do ojczyzny i ogromną życzliwość, fantazję i odwagę Amerykanów. Serdecznie polecam każdemu, kto chce zerknąć za wielką wodę i trochę poobserwować.

Ocena : 5 Ocena książki 2016-11-03

Jakub Kierzkowski

Książka trochę nierówna - są fragmenty będące omówieniem rocznika statystycznego, a są fragmenty, w których autor pisze o USA na podstawie własnych obserwacji. Te ostatnie są bardzo ciekawe i stanowią powód do zakupu i przeczytania. Ogólnie, polecam.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-05-24

bez podpisu

Książka odczarowuje pewne mity o USA, które lubimy powtarzać w Europie. Bardzo ciekawa, pełna świetnych przykładów opisujących odmienność Stanów i je tłumaczących.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-11-05

bez podpisu

Książka czyta się szybko i zawiera interesujące informacje na temat USA. Czasami mogą nużyć przydługie „rozprawy” statystyczne.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-02-13

bez podpisu

Książka bardzo ciekawie opisuje życie i realia w USA. Mimo, że dużo informacji było mi już znanych, to również dużo dowiedziałem się o tym kraju i jego mieszkańcach. Polecam.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-01-21

bez podpisu

Idealna książka dla tych co chcą wyjechać do USA lub właśnie wrócili z wakacji. Rzeczywiście trochę tłumaczy "Amerykę" z często dziwnych dla nas zachowań i poglądów.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-07-30

Łukasz Szpak, IT

Doskonała książka dla wszystkich tych, którzy chcieliby poznać Stany Zjednoczone. Wałkuski skupia się na tematach przewodnich jeśli chodzi o powszechne wyobrażenie o Stanach czyli "typowy" Amerykanin,rasizm, , wolność słowa, przestępczość, kult samochodu czy też ogólnie pojęta bogobojność (tak, tak... Amerykanie to bardzo wierzący naród). Polecam!

Ocena : 5 Ocena książki 2019-09-04

bez podpisu

Dobra pozycja dla chcącego poznać Amerykę, ale mam wrażenie, że już się trochę zmieniła (Ameryka) od czasu napisania tej książki. Warto!

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-04

bez podpisu

Dla kogoś, kto nigdy nie był w USA książka będzie źródłem bardzo wielu ciekawych informacji. Mnie istotnie zmieniła punkt widzenia na ten kraj, w którym każdy stan okazuje się być niemal innym światem, w którym dodatkowo mieszkańcy przedmieść w niczym nie przypominają mieszkańców wielkich miast, gdzie nawet pomiędzy dzielnicami dostrzegalne są kolosalne różnice w mentalności, poglądach czy statusie społecznym. I co najważniejsze, ciężko tu o podobieństwa do czegokolwiek, co nam znane w Europie.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-06-24

bez podpisu

Dla każdego kto chciałby pojechać do stanów :)

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-20

Paweł Podwysocki

Ciekawa pozycja w bardzo przystepny i ciekawy sposob prezentujaca realia zycia w ameryce. napisana z humorem i zawierajaca wiele ciekawych porownan. nie jest moze to pozycja naukowa, byc moze zawiera odrobine za duzo danych statyztycznych, ale mimo to polecalbym ja kazdemu kto jest zainteresowany stanami zjednoczonymi, tm jak i w jaki sposob zyje sie tamtejszym mieszkancom

Ocena : 5 Ocena książki 2015-01-04

Renia

Ciekawa, dobrze napisana książka. Obowiązkowa lektura dla osób planujących odwiedzić Stany Zjednoczone. Zawiera m.in. wiele pomocnych informacji (np. dotyczących wybory szkoły, czy mieszkania). Polecam :)

Ocena : 5 Ocena książki 2013-11-14

Michał Krężlewicz, Trener

Choć sam byłem dwa razy w USA to książka ta znacznie zwiększyła mój stan wiedzy na temat tego kraju i ludzi. Napisana jest naprawdę fajnym reportażowym językiem, który bardzo dobrze się przyswaja. Nie brak jej przy okazji specyficznego poczucia humoru. Trafne analizy i bogactwo tematów. Polecam osobom stawiającym zarówno pierwsze kroki w temacie USA jak i tym, którzy już co nieco wiedzą.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-02-28

Adrian

Chcesz zrozumieć dlaczego mieszkańcy USA inaczej patrzą na świat? Przeczytaj koniecznie.

Ocena : 5 Ocena książki 2016-12-08

bez podpisu

Bdb ksiazka autor podaje pare nieoczekiwanych faktow o kraju i amerykanach

Ocena : 5 Ocena książki 2019-04-24

bez podpisu

Bardzo dobre przedstawienie Ameryki od innej strony niż zazwyczaj

Ocena : 5 Ocena książki 2013-06-05

pmc

Bardzo dobra pozycja. Dobre pióro, szybko się czyta. Sporo ciekawostek o Ameryce i Amerykanach.

Ocena : 5 Ocena książki 2014-11-04

WK

Bardzo dobra książka. Autor ciekawie opisuje Stany Zjednoczone i ich mieszkańców. Książka zabawna i poważna jednocześnie. Dla osób, które lubią / chcą poznać USA - must read :)

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-30

Dorota Pachana

Bardzo ciekawa pozycja. Warta przeczytania

Ocena : 5 Ocena książki 2016-01-03

MP

Bardzo ciekawa książka. Wiele interesujących ciekawostek z życia codziennego amerykanów. Polecam

Ocena : 5 Ocena książki 2012-10-25

sławomir s, przedsiębiorca

Autor w ciekawy sposób interpretuje rzeczywistość Ameryki, począwszy od czasów jej założenia, po czasy teraźniejsze. Obraz przedstawianych różnic zarówno w prawie , etyce, czy antysemityzmie jakie występują w poszczególnych stanach jest ogromny. Ciekawie przedstawione są porównania jakie różnią Amerykę od m.in. Europy w wielu płaszczyznach życia. To w mojej ocenie zmieniło pogląd jaki miałem wyrobiony na jej temat. Książka lekka i przyjemna w czytaniu.

Ocena : 5 Ocena książki 2015-01-04

bez podpisu

Autor przedstawia Amerykę w sposób rzetelny, a jednocześnie porównuje ją do polskich realiów i konfrontuje z wieloma niesprawiedliwymi przekonaniami na temat USA, które są mocno zakorzenione w naszym kraju.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-10-19

Hanna Urbaniak

Ameryka z innej strony. Czyta się bardzo przyjemnie. Niezłe poczucie humoru autora.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-12-10

bez podpisu

Ameryka na wesoło, ciekawie napisane, łatwo się czyta, szkoda że nie ma fotek

Ocena : 5 Ocena książki 2013-12-15

Paul C

5.4/6 swietnie napisana, ciekawe obserwacje zwracajace uwage na inne postrzeganie tych samych rzeczy z doza dobrego humoru autora. polecam.

Ocena : 4 Ocena książki 2016-05-31

Jakub Przybylak

Zgadzam się z innymi recenzentami, którzy raczej wysoko oceniają tę książkę. Dla mnie ważne jest, że autor nie stosuje się do wymogów poprawności politycznej, nazywa rzeczy po imieniu i posiada własne zdanie, z którym można się zgadzać lub nie. Dowiedziałem się sporo nowego na temat USA. Interesujące są praktyczne wskazówki Pana Marka mogące być przydatne dla osób pragnących osiedlić się w USA>

Ocena : 4 Ocena książki 2013-07-30

Andrzej

Warto przeczytać, mogę polecić każdemu - i tym co nigdy nie byli i tym co wyjeżdżali wielokrotnie bo warto się z tematem zapoznać. Jednak nie podzielam zdania większości, że książka się świetnie czyta - mnie po prostu w 1/3 znudziła - jest za dużo statystyk, analiz liczb i po prostu ciężko to się czyta mimo wielu świetnych anegdot i obserwacji z życia.

Ocena : 4 Ocena książki 2012-10-29

bez podpisu

Warto przeczytać.

Ocena : 4 Ocena książki 2015-10-01

Wojtek

USA to kraj, który można kochać lub nienawidzić. Niezależnie od tego, co się wybiera - nie można przejść obok niego obojętnie. Książka Marka Wałkuskiego pokazuje Amerykę zarówno tą znaną, jak i tą którą czasem trudno dostrzec w tv, w Internecie, czy nawet w innych publikacjach. W moim odczuciu jedyną wadą książki jest to, że Autor namiętnie posługuje się statystkami a podawana w ten sposób ilość informacji jest trudna do ogarnięcia. Nie zmienia to faktu, że książkę czyta się bardzo szybko i miło. Polecam

Ocena : 4 Ocena książki 2012-12-31

bez podpisu

Szybko się czyta i jest wiele ciekawostek. Autor zderza realia amerykańskiego snu z polską mentalnością dlatego tym łatwiej jest zrozumieć treść. Mogę polecić lekturę aczkolwiek czasami pojawia się zbyt wiele danych statystycznych które potrafią zbić z tropu.

Ocena : 4 Ocena książki 2013-10-01

Darek

Początkowo miałem wrażenie że czytam rocznik statystyczny. Potem, że rocznik statystyczny z komentarzem. Coraz obszerniejszym komentarzem. Ostatecznie komentarze zwyciężyły. :) Dobrze się czyta.

Ocena : 4 Ocena książki 2014-01-03

Jurek, ekonomista

Parafrazując znaną reklamę: zobaczyć USA od tej "drugiej" strony - rzecz bezcenna. Zdecydowanie polecam, pyszna lektura

Ocena : 4 Ocena książki 2012-12-10

Wacek

Na pewno dość lekko się ją czyta, mimo to czasami mecząca. Jak dla mnie trochę za dużo liczb i statystyk. Na pewno jednak można w niej zaleźć dużo, dużo informacji, na które trudno się natknąć gdziekolwiek, nie mówiąc o tym, żeby były zebrane w jednym miejscu. Mógłbym ją polecić i komuś, kto wybiera się do USA w podróż, ale właściwie każdy może z niej skorzystać, bo dowie się wielu rzeczy o kraju tak bliskim a tak dalekim.

Ocena : 4 Ocena książki 2013-01-30

Teresa Ewa Lesniak

Moja ocena dotyczy udostępnionego rozdziału. Być może inny rozdział byłby bardziej porywający. Ponadto mam uwagę natury technicznej. Za dużo jest jednolitego tekstu, bez podziału na akapity. Z tego względu książkę źle się czyta.

Ocena : 4 Ocena książki 2015-02-19

bez podpisu

Miejscami za bardzo przypomina wyimki z rocznika statystycznego i encyklopedii.

Ocena : 4 Ocena książki 2015-11-08

Patryk Wychowałek

Książka podzielona jest na rozdziały, z których każdy dotyka innej dziedziny życia Amerykanów, jak np. stosunek do imigrantów czy religii. Początkowe strony to głównie historie z życia autora, później ciężar przesuwa się w stronę statystyk i liczb określających dane sprawy. Właśnie te początkowe rozdziały podobały mi się najbardziej, potem książka staje się trochę mechanicznym wymienianiem, jakie są różnice między USA a resztą świata, ale są to głównie moje odczucia. Mimo tego, dowiedziałem się z ebooka wielu ciekawych rzeczy, jak np. tego, że około ćwierć Amerykanów podczas swojego życia zmieniło wyznanie. Podsumowując, jest to dobra pozycja, którą zapamięta się głównie dzięki poszczególnym ciekawostkom.

Ocena : 4 Ocena książki 2013-10-21

robert

Książka jest sprawia wrażenie takiego trochę poradnika,informacji encyklopedycznej, rocznika statycznego. Jest to takie kompendium piątkowych relacji z USA p. Wałkuskiego . Na początku byłem trochę rozczarowany stylem książki,ale jak człowiek się przestawi to można ją przeczytać. Ogólnie dobra.

Ocena : 4 Ocena książki 2013-11-10

Michał, Software Developer

Książka bardzo ciekawa i przekrojowa. Dotyka wielu aspektów życia amerykanów. Jak dla mnie trochę za dużo statystyki w niektórych rozdziałach oraz bardzo widoczna sympatia autora do USA, co sprawia, że w książce nie znajdziemy raczej negatywnej oceny jakichkolwiek zachowań mieszkańców USA. Pomijając brak obiektywizmu, książka naprawdę godna polecenia.

Ocena : 4 Ocena książki 2017-05-10

bez podpisu

Dowiemy się tu od redaktora Wałkuskiego mnóstwa ciekawych i mniej ciekawych rzeczy o Ameryce i Amerykanach, ze statystykami włącznie. Zrozumiemy trochę lepiej ich kulturę, poczytamy trochę o tym, jak się tam żyje, jak redaktor szukał dobrego miejsca do zamieszkania, oglądniemy kulturowy i rasowy tygiel Zachodu. Niezłe!

Ocena : 4 Ocena książki 2016-05-10

bez podpisu

Autor opisuje rzeczy takie jakimi są, bez zbędnej poprawności politycznej. Można się dowiedzieć wielu o USA. Książka szczególnie interesująca dla tych co jeszcze nie zwiedzali USA.

Ocena : 3 Ocena książki 2013-11-28

bez podpisu

Po zapowiedziach w radiowej "Trójce" czekałam na premierę, niestety się zawiodłam.Niektóre rozdziały mnie zainteresowały, ale miejscami książka przypomina rocznik statystyczny.

Ocena : 3 Ocena książki 2012-11-20

bez podpisu, Lekarz

Rzeczywiście było to "wałkowanie". Poprawne , przeciętne i mało lotne wypracowanie z polskiego. Materiały źródłowe , to jak myślę , przede wszystkim -tabele i roczniki statystyczne. Jestem zawiedziona. Myślałam, że lektura będzie błyskotliwa , dowcipna ,lekka w czytaniu.Sądziłam , że dwa, trzy pierwsze rozdziały to tylko "rozgrzewka"a potem będzie już tekst iskrzący jak literacka perełka. Szkoda , że uczeń jest tylko pracowity i z pewnymi uzdolnieniami a zabrakło talentu ! Na pewno duża wartość poznawcza. Ale Wańkowicz był tylko jeden , niestety.

Ocena : 3 Ocena książki 2016-03-24

bez podpisu

Można przeczytać w ramach ciekawostki

Ocena : 3 Ocena książki 2013-01-02

Adrian

Książka ciekawa. Jednak zbyt często czytelnik jest zarzucany statystykami. Niektóre rozdziały składają się jedynie z danych statystycznych i to okropnie nudzi. Muszę powiedzieć, że te rozdziały tylko kartkowałem i modliłem się by się skończyły. Sporo ciekawostek i "polskie" spojrzenie na Amerykanów pozwala zweryfikować wiele mitów, i krążących opinii o tym narodzie. Jednak gdyby nie to, że kupiłem tę książkę w promocji, uznałbym ten zakup za średnio udany.

Ocena : 2 Ocena książki 2013-06-25

bez podpisu

...rocznik statystyczny, almanach, bedeker... na pewno nie reportaż. Po korespondencie tego pokroju, człowiek spodziewa się czegoś więcej. Może nie zaraz Kapuścińskiego, ale przynajmniej ciekawej opowieści o stanach. Tymczasem otrzymujemy suchą wyliczankę na wszelkie tematy okraszaną paroma plotkami, paroma anegdotami - bez ładu i składu, bez myśli przewodniej. Tak książka za wierszówkę...

Ocena : 2 Ocena książki 2012-12-04

Tomek, informatyk

Książka pisana na podstawie książek historycznych i danych statystycznych.

Ocena : 1 Ocena książki 2012-11-23

bez podpisu

Bardzo cenię Pana Marka z Trójki. Ale książka to prawie głównie dane statystyczne lub informacje na temat latynosów. Oczekiwałem czegoś dużo lepszego.

Wałkowanie Ameryki (twarda oprawa):

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-07

Grzegorz Hyczko, tenisista

Uwielbiam Marka Wałkuskiego, choć nie lubiłem do tej pory Stanów Zjednoczonych. Pan redaktor przełamał ta niechęć, zaraził entuzjazmem i chęcią spróbowania Stanów. Musze przyznać, że książka jest wybitna, rzetelna, a czytając ją dźwięczy mi w uszach przemiły głos Pana Marka. Szczerze polecam! Czyta się "Wałkowanie" jak solidny przygodowy przewodnik. Mało czytałem książek tak otwierających oczy.

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-07

Przemek Chudziński, Student

Świetna książka poparta wieloma faktami statystycznymi i nie tylko. Warto przeczytać aby dowiedzieć się jeszcze więcej o USA.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-31

Marta Wróbel, PR

Świetna książka opowiadająca o prawdziwej Ameryce widzianej oczyma Polskiego korespondenta. Napisana przepiękną polszczyzną w bardzo przystępny sposób.

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-20

Agnieszka Samoląg, ekonomista

Świetna książka

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-06

Bartek

Słucham od dłuższego czasu relacji Pana Marka w radiowej Trójce - zawsze z ciekawością. I także z ciekawości kupiłem tę książkę, zastanawiając się czy słowo pisane będzie na równie wysokim poziomie jak słowo mówione. I cóż, jestem pełen podziwu, mimo sporej ilości danych książka wciąga już od pierwszego akapitu, podparta faktami tylko mocniej obrazuje tygiel kulturowy Ameryki. Polecam, świetny prezent pod choinkę. Po tej lekturze aż rośnie chęć do odkładania pieniędzy na wyprawę za ocean, już mam nieco bliżej do tej Ameryki;)

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-07

bez podpisu

Po przewałkowaniu ameryki wiem jedno - przy najbliższej możliwej okazji lecę do Stanów! Kiedy dostałem tę książkę w prezencie, trochę musiałem udawać, że się cieszę. "Co mnie obchodzi Ameryka" pomyślałem. Jednak dzisiaj wiem już czemu ją dostałem i cieszę się z niej niezmiernie! Jestem zaskoczony formą książki, jej poziomem i ilością ciekawych informacji, które wciągają nawet tych, którzy dotąd nie interesowali się tym państwem... Po lekturze Wałkowania tak naprawdę odkryłem nowy kraj (czuję się jak Kolumb). Pełen dziwnych ludzi, którzy ciągle ze sobą rywalizują, ale również wspaniałych obywateli, którzy są zakochani w swojej ojczyźnie. Zdecydowanie polecam!

Ocena : 6 Ocena książki 2012-12-07

Jan

Pan Marek w genialny sposób opisuje życie codzienne przeciętnego mieszkańca USA. Książkę czyta się bardzo szybko, z zapartym tchem. Z niecierpliwością przewracałem kartki, czekając na kolejne anegdoty czy zaskakujące dane statystyczne. Książka warta przeczytania :)

Ocena : 6 Ocena książki 2013-01-31

Monika Długa, nauczyciel

Kiedyś dawno, dawno temu, za górami, za lasami i jednym oceanem, pewna rozczarowana europejskim zepsuciem, hipokryzją i nepotyzmem wróżka, postanowiła stworzyć całkiem nowe społeczeństwo. Państwo, w którym każdy człowiek będzie równy wobec prawa, gdzie dobrobyt będzie gościł w każdym domostwie, a religia stanie się indywidualną sprawą każdego obywatela. Czy to czary i magia legły u podstaw USA? Czy może jednak opowieść o dzielnym Krzysztofie Kolumbie i jeszcze dzielniejszych angielskich pielgrzymach jest tą właściwą opowieścią eksplikującą powstanie Stanów Zjednoczonych Ameryki? Sprawę przesądziły ostatecznie źródła historyczne i za prawdziwą uważa się wersję drugą, lecz fakt pozostaje faktem - kraj Jerzego Waszyngtona jest (prawie) zrealizowanym marzeniem o prawdziwie demokratycznej społeczności. Itaką południowoamerykańskich, azjatyckich, afrykańskich a także europejskich imigrantów. Marek Wałakuski, wieloletni korespondent Polskiego Radia, który ma to szczęście (tak, tak mówimy o szczęściu i to podwójnym, bo przecież wiza w przypadku obywatela Polski to jeszcze kwestia przypadku) mieszkać i żyć w Ameryce. A życie to z wielkim optymizmem i zapałem opisał w swojej książce „Wałkowanie Ameryki”. W publikacji po którą zaprawdę warto sięgnąć jeśli: byłeś lub wybierasz się do Stanów, jeśli kochasz lub nienawidzisz Stany lub po prostu lubisz literackie podróże ze sporą dawką niebagatelnego humoru (właściwe podkreślić!). Książka Wałkuskiego to kompendium wiedzy o współczesnej Ameryce. W trzynastu rozdziałach autor porusza najważniejsze kwestie dotyczące Stanów, m.in. prawo do posiadania broni, relacje rasowe, trudności językowe tego wieloetnicznego państwa, prawo do wolności wypowiedzi i wyznania, a nawet idee muzyki Country. Na kartach książki znalazło się także miejsce na szeroko pojętą tematykę polską - od polish jokes, przez Pułaskiego do Brzezińskiego. Od Kwaśniewskiego do Sikorskiego. Reporter sporo miejsca poświęca przede wszystkim jednak przeciętnemu Amerykaninowi. Statystyka zdaje się być głównym jego orężem w literackich zmaganiach: W typowym [amerykańskim - M.D.] domu znajdują się zwykle dwie łazienki. Amerykanin spędza w nich średnio pół godziny dziennie, z czego około 10 minut poświęca na kąpiel. Większość Amerykanów sika pod prysznicem, a tylko co piąty śpiewa. Po załatwieniu potrzeb fizjologicznych przeciętny Joe składa papier toaletowy zamiast go zgniatać. Przeciętny Amerykanin w oczach polskiego korespondenta to osoba nad wyraz uczynna, bezinteresowna, tolerancyjna i wierząca. Wiara jednakże nie jest monolityczna, lecz wręcz przeciwnie - wielkim i trudnym do skategoryzowania pojęciem. Bo oprócz religijnych pewniaków, takich jak katolicyzm, protestantyzm, czy islam, w Stanach można znaleźć także wyznawców Kościoła Eutanazji, którego głównym założeniem jest idea, że na świecie jest zbyt wielu ludzi i dlatego warto poddać się eutanazji… Lub przyjemniej - kościół, którym główną doktryną jest pozytywna seksualność. Ale nie ważne w co się wierzy (co ciekawe wszystkie - nawet najbardziej kontrowersyjne religie mają prawo bytu i nikt za oceanem nie nazwie ich sektą), ważny jest już jest sam akt wiary. Ludziom niewierzącym po prostu się nie ufa. Dlatego każdy urzędujący i przyszły prezydent Stanów kończy swoje przemówienie słowami „Boże, pobłogosław Stany Zjednoczone Ameryki. Wałkuski na kartach swojego reportażu przekonuje, że to właśnie idee protestantyzmu były główną składową sukcesu Ameryki, a w szczególności zaś zasada predestynacji. Ponieważ Amerykanie cenią sukces i poważają tych, którym się powiodło, spełnianie dobrych uczynków, wspomniana już wyżej bezinteresowna pomoc, altruizm jest dowodem na to, że to właśnie nas Bóg wybrał. Naszym szczęściem dzielimy się z innymi. Powodzenie w życiu jest dowodem wyjątkowości, co za tym idzie ideologiczna podstawa takiego myślenia dała bardzo mocne fundamenty współczesnemu kapitalizmowi. Jednak prosperita kraju Baracka Obamy ma również drugą, bardzo mocną podstawę - pierwszą poprawkę do amerykańskiej konstytucji, która oprócz gwarancji wolności słowa daje przeciętnemu obywatelowi także możliwość ochrony przed prześladowaniem ze strony władzy. Indywidualne podejście do każdego obywatela, świadomość własnej wartości, to bardzo mocne i rzetelne argumenty, które, jak słusznie zauważa autor, dają Stanom realną przewagę nad Chinami. Kapitalizm z uwzględnienia odrębności każdego ludzkiego bytu, zdaniem Wałkuskiego, lepiej się sprawdza. W Wałkowaniu Ameryki ciekawostka goni ciekawostkę. Czasami czytelnikowi brakuje aż tchu. Nadmiar informacji po kilku stronach zaczyna być nużący, lecz po kilku głębokich oddechach (lub filiżance dobrej kawy) czytelnik znów z wielką rozkoszą sięga po książkę. I choć korespondent Polskiego Radia z bezkrytycznym optymizmem podchodzi do wszystkiego co amerykańskie (jak chociażby moderowanie komentarzy na stronie internetowej „New York Times’a”, co dla mnie osobiście jest sprawą dość kontrowersyjną) to trudno odmówić mu racji, że w kraju Hemingway’a można się zakochać. Zakochać się i to się po uszy. A dobra wróżka - no cóż - może i dla mnie również wyczaruje kiedyś wizę. Trzymam mocno kciuki. Wszystkie cytaty za: Marek Wałkuski, Wałkowanie Ameryki, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2012

Ocena : 5 Ocena książki 2012-12-07

Krzysztof Kozłowski

Wspaniale opowiedziana historia, podbudowana danymi statystycznymi, ale ponadstatystycznie ciekawa. Należy mieć tylko nadzieję, że Polskie Radio jeszcze kiedyś "ześle" pana Marka w jakieś inne ciekawe miejsce, z którego powstanie podobna historia.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-31

Irena Andrzejewska, technik

Ta książka w bardzo przystępny sposób pokazuje jaka jest Ameryka jako kraj i ludzie.To nie to samo co widzimy na filmach, kolorowych reklamach czy zdjęciach.Nie wszystko jest tak piękne jakby się wydawało.Ludzie tam żyjący mają takie same problemy jak i u nas, tak samo muszą walczyć o swoje szczęście i swój byt.Podoba mi się ta książka bo uświadomiła , że żyję w kraju ,który kocham a Ameryka...no cóż ładne zdjęcia zawsze można obejrzeć.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-30

Kolmanka

Stany Zjednoczone wśród Polaków nie zawsze cieszą się dobrą opinią. Obraz tego ogromnego kraju jest pokazywany w mediach tak wycinkowo i wybiórczo, że łatwo jest sobie wyrobić nieprawdziwe przekonania. O mieszkańcach USA powtarzane są też liczne stereotypy, ale czy dotykają one w ogóle prawdy? Dziennikarz i korespondent Polskiego Radia, Marek Wałkuski, który mieszka za oceanem od wielu lat, bierze na warsztat najbardziej charakterystyczne zjawiska amerykańskiego życia. Opisuje więc kim jest amerykański Jan Kowalski, czyli John Smith i czy w ogóle taki przeciętny mieszkaniec istnieje w wielokulturowym i zróżnicowanym tyglu. Kwestia wieloetniczności też zostaje poruszona, bo choć USA to kraj otwartości i tolerancji, to napięcia na tle rasowym i narodowościowym wciąż są obecne, co nie może dziwić, biorąc pod uwagę liczbę legalnych i nielegalnych imigrantów, co roku przybywających do USA. Przybysze ci często asymilują się i zostają Amerykanami z krwi i kości, co oznacza przywiązanie do wolności, indywidualizmu... również do swojego samochodu oraz specyficzne podejście do posiadania broni. Obywatele Stanów, czego się nie spodziewałam, to w większości ludzie religijni, określający się jako wierzący, tworzący tysiące różnorodnych zgromadzeń i kościołów. Życie religijne przypomina bowiem hipermarket Wall-Mart, półki którego są pełne różnych towarów. Amerykanie również mogą swobodnie wybierać swoje wyznanie i zmieniać je w ciągu życia, kuszeni przez... reklamy kościołów. Jeżeli ktoś kocha samochody i uwielbia nimi jeździć, to w USA czułby się pewnie jak w raju. Nie chodzi tu tylko o doskonałą infrastrukturę drogową, ale o całą otoczkę kulturową samochodu. Jest on wyrazem wolności, niezależności i wygody. Mówiąc o USA, nie da się pominąć kwestii polityki i pozycji tego kraju jako supermocarstwa. Wydarzenia ostatnich lat zrodziły pogląd, że obserwujemy schyłek Stanów Zjednoczonych, jednak Marek Wałkuski nie podziela tej opinii. Siła tego kraju, według autora, to nie tylko gospodarka, dyplomacja i wojsko, ale ponadto atrakcyjność kulturalna i światopoglądowa. Stany są ewenementem w historii, żadne bowiem wzorce nie są tak chętnie kopiowane w innych krajach na całej kuli ziemskiej. Choć takie kraje jak Rosja czy Chiny są potęgami gospodarczymi i militarnymi, to mało kto chce wzorować się na ich systemie prawnym, społecznym, a jeśli chodzi o kulturę to wystarczy porównać ile filmów, książek, albumów muzycznych itp. „eksportują” Stany, a ile inne państwa. USA nie są wolne od problemów i niesprawiedliwości, wielu mieszkańców żyje poniżej progu ubóstwa, tracą oni prace i domy i często zostają „na lodzie”, ponieważ system pomocy społecznej jest inaczej skonstruowany niż w Europie. Jest to kraj kontrastów, wielu kultur, narodów i religii, pełen różnych dziwactw i zaskakujących ciekawostek. Po lekturze Wałkowania Ameryki czuje się lepiej przygotowana do odwiedzenia tego kraju, wydaje mi się, że lepiej go rozumiem, zamiast powierzchownie go oceniać i ogromnie chciałabym kiedyś zestawić moje wyobrażenia o Stanach z rzeczywistością.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-12-07

bez podpisu

Przeczytałem z przyjemnością, aż chce się zamieszkać w Stanach Zjednoczonych!

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-09

Andrzej Bursztyński, manager

Mieszkałem przez rok w USA, od 20 lat często jeżdżę i mimo, że wydawałoby się, że nic mnie nie zaskoczy - przeczytałem jednych tchem. Wiele trafnych uwag i obserwacji. Gorąco polecam.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-03-04

Kamila

Książka pozwoliła mi zrozumieć wiele kwestii, które mnie zastanawiały podczas mojego 2-letniego pobytu w Stanach. Jedną gwiazdkę ujmuję za skupienie się głównie na wschodzie Stanów, rozumiem to, bo Pan Wałkuski tam mieszkał, ale jednak Zachód jest bardziej szalony i zdywersyfikowany, co mogłoby być ciekawym 14. rozdziałem książki. Polecam książkę, gdyż łatwo się czyta, jest napisana lekko, humorystycznie, poparta nie tylko wiedzą praktyczną, ale także teoretyczną na podstawie rozległej lietratury. Szczególnie polecam ją osobom, które sceptycznie patrzą na Amerykanów i twierdzą, że to głupi naród- nic bardziej mylnego.

Ocena : 5 Ocena książki 2013-01-04

bez podpisu

Dla kogoś, kto nigdy nie był w USA książka będzie źródłem bardzo wielu ciekawych informacji. Mnie istotnie zmieniła punkt widzenia na ten kraj, w którym każdy stan okazuje się być niemal innym światem, w którym dodatkowo mieszkańcy przedmieść w niczym nie przypominają mieszkańców wielkich miast, gdzie nawet pomiędzy dzielnicami dostrzegalne są kolosalne różnice w mentalności, poglądach czy statusie społecznym. I co najważniejsze, ciężko tu o podobieństwa do czegokolwiek, co nam znane w Europie.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-12-07

sławomir s, przedsiębiorca

Autor w ciekawy sposób interpretuje rzeczywistość Ameryki, począwszy od czasów jej założenia, po czasy teraźniejsze. Obraz przedstawianych różnic zarówno w prawie , etyce, czy antysemityzmie jakie występują w poszczególnych stanach jest ogromny. Ciekawie przedstawione są porównania jakie różnią Amerykę od m.in. Europy w wielu płaszczyznach życia. To w mojej ocenie zmieniło pogląd jaki miałem wyrobiony na jej temat. Książka lekka i przyjemna w czytaniu.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-12-07

Hanna Urbaniak

Ameryka z innej strony. Czyta się bardzo przyjemnie. Niezłe poczucie humoru autora.

Ocena : 5 Ocena książki 2012-12-10

bez podpisu

Ameryka na wesoło, ciekawie napisane, łatwo się czyta, szkoda że nie ma fotek

Ocena : 4 Ocena książki 2012-12-07

bez podpisu

Warto przeczytać.

Ocena : 4 Ocena książki 2013-07-11

Tymek

Pomimo iż kilka dużo bardziej interesujących tematów w swojej książce porusza Tomasz Zalewski ("Inne Stany"), praca Marka Wałkuskiego wydaje się dużo pełniejszym obrazem USA, obfitym w codzienną rzetelną dziennikarską pracę, popartą danymi statystycznymi eksponowanymi w iście amerykańskim reporterskim stylu. Wałkuski jest prawie jak kowboj strzelający do swoich czytelników informacjami.

Ocena : 4 Ocena książki 2012-12-10

Wacek

Na pewno dość lekko się ją czyta, mimo to czasami mecząca. Jak dla mnie trochę za dużo liczb i statystyk. Na pewno jednak można w niej zaleźć dużo, dużo informacji, na które trudno się natknąć gdziekolwiek, nie mówiąc o tym, żeby były zebrane w jednym miejscu. Mógłbym ją polecić i komuś, kto wybiera się do USA w podróż, ale właściwie każdy może z niej skorzystać, bo dowie się wielu rzeczy o kraju tak bliskim a tak dalekim.

Ocena : 3 Ocena książki 2012-12-07

bez podpisu, lekarz

Rzeczywiście było to "wałkowanie". Poprawne , przeciętne i mało lotne wypracowanie z polskiego. Materiały źródłowe , to jak myślę , przede wszystkim -tabele i roczniki statystyczne. Jestem zawiedziona. Myślałam, że lektura będzie błyskotliwa , dowcipna ,lekka w czytaniu.Sądziłam , że dwa, trzy pierwsze rozdziały to tylko "rozgrzewka"a potem będzie już tekst iskrzący jak literacka perełka. Szkoda , że uczeń jest tylko pracowity i z pewnymi uzdolnieniami a zabrakło talentu ! Na pewno duża wartość poznawcza. Ale Wańkowicz był tylko jeden , niestety.

Ocena : 2 Ocena książki 2012-12-07

Tomek, informatyk

Książka pisana na podstawie książek historycznych i danych statystycznych.

Ocena : 2 Ocena książki 2012-12-31

bez podpisu, inżynier

Jak się słucha barwnych i z polotem podanych opowieści Pana Marka o Ameryce to trudno odnieść się do jego książki . Masa danych , pomieszanych tematycznie , trudno je spamiętać . Książka bez koncepcji , do czego ma służyć . Wszystko te informacje może zainteresowany czytelnik w miarę potrzeb sam uzyskać , Pracy własnej autora mało , świadczy o tym bardzo bogata bibliografia . Chała . Nie dotarłem do końca . Wyrzucone pieniądze .

Ocena : 1 Ocena książki 2012-12-07

bez podpisu

Bardzo cenię Pana Marka z Trójki. Ale książka to prawie głównie dane statystyczne lub informacje na temat latynosów. Oczekiwałem czegoś dużo lepszego.

Zamknij