Opinie o książce "ABC sam składam komputer. Wydanie IV"

6
(61%)
5
(29%)
4
(5%)
3
(0%)
2
(2%)
1
(5%)
Opinie czytelników (liczba ocen: 66)
Średnia ocen: 5.5

ABC sam składam komputer. Wydanie IV:

Ocena : 6 Ocena książki 2010-08-31

Joanna Mirek

Jak już wspomniałam w poprzedniej opinii dotyczącej książki Bios Leksykon kieszonkowy i ta pozycją jest łatwo przyswajalna, dokładnie taka jak dla mnie, laika komputerowego, chcącego pogłębić wiedzę o komputerze "od środka". Łatwy język, przejrzystość, brak przysłowiowego "lania wody" Zdjęcia powinny być kolorowe w następnym wydaniu, jak już ktoś tu napisał oraz cena nieco mniejsza :-)

Ocena : 6 Ocena książki 2010-07-21

Dawid Suder

Bardzo dobra książka dla rozpoczynających swoją przygodę z hardware. Potem "Anatomia PC "i "Rozbudowa i naprawa komputerów PC" ;)

Ocena : 5 Ocena książki 2014-01-28

bez podpisu

Książka fajnie tłumaczy i wprowadza w podstawowe aspekty składania komputera. Szkoda tylko, że praktycznie wszystkie zdjęcia są czarno białe.

Ocena : 5 Ocena książki 2011-03-17

bez podpisu

Dobra książka.

ABC sam składam komputer:

Ocena : 6 Ocena książki 2013-09-24

Kasper Nakrajnik

Z tą książką bez problemów złożysz "profesjonalnie" komputer, oraz nauczysz się wielu zagadnień informatycznych. Polecam, Kasper Nakrajnik.

Ocena : 6 Ocena książki 2004-07-21

Danuta Długopolska

Wiedza komputerowa, ta na poziomie softwaru jak i hardwaru, powoli staje się wiedzą coraz mniej tajemną. Wystarczy przeglądnąć trochę list dyskusyjnych, by przekonać się, jak wielu młodych ludzi podejmuje próby samodzielnej naprawy bądź modernizacji swojej ukochanej zabawki. Niestety bardzo często sięgają po śrubokręt bez podstawowej wiedzy, a potem szukają ratunku na jakimś forum i otrzymują odpowiedź od równie niekompetentnych fachowców. Przyczyną jest brak dobrej literatury właśnie na poziomie podstawowym.<br /> „ABC sam składam komputer" doskonale wypełnia tę lukę. Napisana piękną polszczyzną - co nie jest bez znaczenia - jest przykładem wspaniałego elementarza, po który powinien sięgnąć każdy amator chcący ulepszyć, naprawić czy wreszcie złożyć swój komputer. A i czytelnik mający już za sobą te doświadczenia może uzupełnić swoją wiedzę lub znaleźć odpowiedź na nurtujące pytanie. Zwłaszcza, że książka uwzględnia nowości sprzętowe pojawiające się na rynku w momencie jej wydania. Lektura na wysokim poziomie pod każdym względem, nie tylko merytorycznym. Doskonały warsztat pisarski, trafny dobór treści dedykowanej wyraźnie określonemu odbiorcy i przejrzysty układ czynią z tej pozycji wzorzec podręcznika, którym powinny zainteresować się wydawnictwa szkolne. Lektura wyśmienita. Szkoda, że to tylko kropla w morzu potrzeb, ale za to jaka piękna.

Ocena : 6 Ocena książki 2003-08-19

bez podpisu

super

Ocena : 6 Ocena książki 2003-07-22

Malgorzata Kolek

Przejrzyście napisany poradnik dla początkujących i trochę bardziej zaawansowanych użytkowników komputerów, którzy chcieliby sami rozbudować lub złożyć "maszynę marzeń":-) Logiczny układ książki - opisane są wszystkie czynności "składacza" - od wyboru podzespołów poprzez montaż peceta i konfigurację biosu, aż po instalację systemu operacyjnego. Książkę można polecić każdemu kto chce się dowiedzieć co siedzi "pod maską" jego własnego komputera.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-03-16

Paweł Jaworski

Polecam w 100%. Książka jasno napisana przed przeczytaniem nie wiedziałem nic o wnętrzu komputera wiedziałem może tylko co to jest procesor... hehe a jak po przeczytaniu nie raz musiałem otworzyć obudowę coś naprawić wiedziałem co robić wiedziałem co jest co. Książka naprawdę jasno napisana tylko może niektóre podrozdziały w rozdziale o BIOSIE są napisane takim trudniejszym językiem jak dla początkującego. NAPRAWDĘ BARDZO POLECAM!!!

Ocena : 6 Ocena książki 2003-05-20

Marcin Trzeciak

Pierwsza konkretna książka o takiej tematyce polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2003-05-22

zozoll3

ok, niezla

Ocena : 6 Ocena książki 2003-05-05

mirek22

Najlepsza z całej książki jest cześć praktyczna przewodnika jak złożyć kompa, cześć o rozwiązywaniu problemów też jest ok, a ustawienia biosu od czasu do czasu się przydadzą. W sumie bardzo dobra pozycja dla początkujących w montażu – polecam.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-05-27

Łukasz Kubat

Książka nie tylko ABC ale na cały alfabet. Kupując książkę myślałem i miałem takie przekonanie tylko na tematy zawarte w 2-3 pierwszych rozdziałach. Byłem mile zaskoczony, gdy w spisie treści znalazłem tematy: bios, instalacja Windowsa. Książka naprawdę wybitna.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-01-24

Adam Rej

Książka jest przeznaczona dla każdego. Jest zrozumiała dla amatorów. Zasługuje na 6, polecam wszystkim.

Ocena : 6 Ocena książki 2003-07-23

Wojtek Kura

Książka jest naprawdę świetna, jeśli jesteś zainteresowany budową komputera albo sam chcesz złożyć swój komputer to gorąco polecam Ci te książkę. Wszystko jest tutaj opisane od podstaw, tak że możesz mieć pewność że wszystko zrozumiesz i się przy tym nie pogubisz.

Ocena : 6 Ocena książki 2003-07-04

Mateusz Grzywinski

Ksiazka jest super zamowilem i nie zaluje mowie wam ludziska kupujcie bo warto. wszystko co chcesz wiedziec o kompie.

Ocena : 6 Ocena książki 2003-05-22

arni

Ksiazka jest dosyc ciekawie napisana i latwym jezykiem. Przydaje sie w trakcie montazu. Moge ja polecic innym dla poglebienia wiedzy lub nauki montazu

Ocena : 6 Ocena książki 2003-07-25

Maciej Wróblewski

Genialna książka dla początkujących !

Ocena : 6 Ocena książki 2006-08-07

Kamil Szulc

Do ostatniej chwili się zastanawiałem czy kupić tę książkę, ale nie żałuję. Książka jest napisana prosto i rzetelnie, zdarzają się błędy ale to nie ważne. Polecam tę książkę każdej osobie która chce sobie złożyć komputer ... nawet się nie zastanawiam i kupuje " Abc sam składam komputer wydanie drugie" POLECAM OCENA TYLKO 6! :)

Ocena : 6 Ocena książki 2004-12-09

Ewa Adamczewska

Dla laików książka ta jest rewelacyjna, napisana zrozumiałym językiem, pełna informacji i przydatnych wskazówek. Polecam z czystym sumieniem.

Ocena : 6 Ocena książki 2003-06-06

Krzysztof K.

Czesto kupuje ksiazki i bardzo czesto jestem nimi zawiedziony. Ale w tym przypadku nie zaluje wydanych 29 zl ! Ksiazka jest napisana bardzo czytelnie w swietnym stylu - czyta sie prosto i latwo. Czesc praktyczna jest bardzo przejzysta i faktycznie "praktyczna&" :-) jesli sie nie myle to chyba pierwsza taka pozycja polskich autorow i chwala im za to. Poniewaz ksiazki tlumaczone nie zawsze sa osadzone w naszych realiach :( a szkoda. Ksiazke moge polecic osoba, ktore nie wiele wiedza o sprawach zwiazanych z montazem komputerow, a nawet pracownikom niektorych serwisow komputerowych, ktozy rowniez moze czegos sie naucza ;-) Polecam i pozdrawiam serdecznie autorow tej naprawde dobrej ksiazki.

Ocena : 5 Ocena książki 2004-04-09

Michał Kania

Super książka dla początkujących 'składaczy' komputerów domowych. Warta na pewno swojej ceny. Jednakże - moim zdaniem - mogłoby się w niej znaleźć troszkę więcej informacji odnośnie technologii stosowanych np. w kartach graficznych, procesorach, płytach głównych i innych podzespołach. Tylko że wtedy treści zawarte w tej książce bardzo szybko zestarzałyby' się... Ogólnie książka super!!!

Ocena : 5 Ocena książki 2003-05-05

bez podpisu

Składałem już komputery i od czasu do czasu napotykałem na różne problemy przy ich montażu, nieraz banalne ale trudne w znalezieniu, dokładnie tak jak piszą autorzy :-) Książka jest fajna, przydatna, w szczególności dział poświęcony składaniu i opisy ustawień w bios. Faktycznie osoba nie mająca nigdy doświadczenia w montażu złoży za pomocą tego poradnika komputer bez większych problemów. Mogę spokojnie polecić ten poradnik :-)

Ocena : 5 Ocena książki 2003-05-05

pixell

Niezła, łatwa w przyswojeniu i ma wiele praktycznych porad, których na próżno szukać w większości poradników.

Ocena : 5 Ocena książki 2003-05-23

f97

niezła

Ocena : 5 Ocena książki 2003-06-13

bez podpisu

Mialem okazje poznac jednego z autorow :-) Mieszkam w tym samym miescie :-) i akurat czesto koRzystam z porad serwisu, w ktorym jeden z autorow pracuje :-) Nie pisze tu przez kumoterstwo, z reguly nie oceniam niczego, ale nie moge sie zgodzic z opinia poprzedniego rozmowcy mowiacego o tym, ze ksiazka jest "pisana dla przedszkolakow". Kupilem ksiazke i przeczytalem i nie zgadzam sie z ocena, ktora Szanowny Pan wystawiel tej pozycji. Z tego co przeczytalem na stronach heliona to pisze wyraznie, ze seria ABC jest pisana mozliwie jak najprostrzym jezykiem i to autorowi udalo sie idealnie! Moze nie jest to pozycja genialna ale na pewno bardzo dobra. A panu polecam cos z serii ksiaga eksperta itp. .Jest prosta w przyswajaniu i chwala za to! I tak trzymac jesli chodzi o serie ABC. Pozdrawiam

Ocena : 5 Ocena książki 2004-01-20

Mateusz Mazur

Książka jest naprawdę dobra. Świetna pomoc dla wszystkich chcących skompletować własny sprzęt. Zawiera naprawdę wiele przydatnych informacji.

Ocena : 5 Ocena książki 2003-07-14

bez podpisu

Jest niezła.

Ocena : 5 Ocena książki 2005-06-08

Mateusz Saładziak

Jestem bardzo zadowolony z kupna tej książki. Dzięki niej poprawnie podłączyłem dyski i inne urządzenia, dzięki czemu mój komputer chodzi o wiele sprawniej i ciszej. Gorąco polecam dla osób lubiących grzebać wewnątrz PC-ta.

Ocena : 5 Ocena książki 2003-09-22

Stanisław Domagalski

Dzięki radom zawartym w książce samodzielnie i z powodzeniem zamontowałem w swoim komputerze DVD, nagrywarkę, modem ISDN, kartę graficzną, zmieniłem ustawienia BIOS, sformatowałem twardy dysk. Wcześniej o tych sprawach nie miałem zielonego pojęcia. Dzięki niej nie dałem zarobić serwisowi. Polecam.

Ocena : 5 Ocena książki 2003-05-22

Mariusz Marchewka

Bardzo dobra pozycja dla tych maniaków komputerowych, których bawi nie tylko siedzenie przed monitorem, a także zaglądnięcie do wnętrza swojego sprzętu. Polecam - warto się zapoznać.

Ocena : 5 Ocena książki 2004-09-15

Sebastian Jeziorkowski

Bardzo dobra książka napisana w łatwy do zrozumienia sposób, nawet dla osób dopiero zaczynających swą przygodę z komputerem. Opisuje w prosty sposób podstawy składania i modernizacji komputera PC.

Ocena : 5 Ocena książki 2003-10-08

Daniel Toryfter

Bardzo dobra książka, można się dowiedzieć najważniejszych rzeczy o sprzęcie, a na szczególną moją uwagę zasługuje recenzja Biosu. Polecam, nie będziecie żałować!

Ocena : 4 Ocena książki 2006-09-19

stacho

Fajna książka. Dla początkującego w sam raz. Tylko że ja nie jestem początkujący.

Ocena : 2 Ocena książki 2003-10-28

Adam

Podobnie jak wszystkie książki B. Danowskiego tak i ta jest napisana prostym i zrozumiałym językiem. Problem polega jednak na tym, iż informacje w niej zawarte bez najmniejszych problemów można znaleźć w sieci w dodatku całkowicie za darmo. Każdy w miarę inteligentny człowiek będzie sam w stanie napisać podobną pozycję...

Ocena : 1 Ocena książki 2013-11-18

bez podpisu

Nuuudna

Ocena : 1 Ocena książki 2003-06-06

bez podpisu

Książka jest tak napisana jak by była ona pisana z myślą o przedszkolakach.

ABC sam składam komputer. Wydanie III:

Ocena : 6 Ocena książki 2008-01-25

Mareczek

Po prostu "jak zawsze". Po tym duecie Autorskim można się było spodziewać, że książka znowu będzie rewelacyjna. Ja już kupuje w ciemno książki opatrzone nazwiskami Pyrchla i Danowski. Wiedza praktyczna i teoretyczna świetnie się uzupełnia w tych książkach. Mogę polecić każdemu początkującemu składaczowi i bardziej zaawansowanemu również. Pozdrawiam Autorów i Helion.

Ocena : 6 Ocena książki 2010-07-13

Pikuś

Naprawdę bardzo fajna pozycja. W strasznie prosty sposób ale przez to łatwy do zrozumienia, przez takiego laika jaka ja opisuje montaż sprzętu krok po kroku. Mogę polecić.

Ocena : 6 Ocena książki 2009-07-03

bez podpisu

Jeżeli interesujesz sie komputerami i nie masz tej książki w swojej biblioteczce to uwierz mi jest to poważny błąd. 6/6

Ocena : 6 Ocena książki 2008-08-22

bez podpisu

Jest po prostu .... super

ABC sam składam komputer. Wydanie II:

Ocena : 6 Ocena książki 2006-09-04

Dominik Jeziorski

Super książka!!! W niej jest wszystko zawarte na temat złożenia i skonfigurowania PC-ta tak, żeby pracował z maksymalną wydajnością! Polecam, w szczególności dla osób które nigdy nie miały styczności z komputerem od "środka" :D!!! PS. Książka dotarła do mnie DOSŁOWNIE na następny dzień!!! BRAWO dla Heliona (w tym są naprawdę mistrzami :D)!!!

Ocena : 6 Ocena książki 2005-08-24

bez podpisu

Super książka, naprawdę warto kupić.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-12-27

Jarek

Rewelacja. Polecam każdemu kto chce sam zmontować lub naprawić komputer. Dostałem dzisiaj pod choinkę i zamiast siedzieć przy stole zacząłem czytać. Wszystko zostało opisane jasno i zwięźle a do tego autorzy znają się na rzeczy i potrafią to przekazać. Mam również książkę p. Danowskiego o Nero 6 i tak samo jestem z niej zadowolony.

Ocena : 6 Ocena książki 2006-07-11

bez podpisu

Polecam !!!

Ocena : 6 Ocena książki 2006-09-26

Kuba

Kurcze, ta książka jest rewelacyjna. Jeszcze nie widziałem tak przystępnie napisanej książki. Zielonego pojęcia nie miałem o komputerach, a teraz sam bez problemu złożyłem sobie pc-ta. Szczerze polecam!!!

Ocena : 6 Ocena książki 2005-10-31

Jarek Wacholski

Książka jest świetna, w przystępny sposób wyjaśnia co i jak. Polecam wszystkim, którzy chcą zacząć się łapać w osprzętowaniu komputera. Jest to świetny wstęp do majsterkowania przy kompie. Autorzy złożyli tysiące komputerów i naprawdę znają się na tym co piszą. Polecam wszystkim.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-09-20

Marek

Książka jest po prostu WYBITNA. To co w niej jest w 100% wystarcza aby samemu złożyć własnego PCta. To nie tylko sucha wiedza teoretyczna napisana przez kogoś kto naczytał się o komputerach. Z tej książki aż bije czysta praktyka odparta wspaniała teoria. Takie powinny być wszystkie książki. Plus za polskość ! :-) a nie tylko za beznamiętne tłumaczenie, jak to w większości przypadków. Widać, że autorzy wiedzą o czym piszą i złożyli niejeden komputer. Z tego co doczytałem to chyba jeden z autorów pracuje w serwisie? No i o to chodzi. Zdecydowanie mogę polecić książkę każdemu kto chce złożyć samemu komputer ale ma nieco obaw. Czytając ją i wykonując zalecenia autorów nie musi się bać, że coś zepsuje. Brawo! To mój jeden z lepszych zakopów jaki dokonałem ostatnimi czas. :-) Pozdrawiam Helion i autorów tego bestsellera! Przynajmniej dla mnie.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-08-17

Mateusz Weiland

Kiedy kupiłem te ksiąkę pomyślałem, że będzie to książka typu "sucha wiedza" na temat serwisowania sprzętu. Po przeczytaniu jej od deski do deski mogę śmiało powiedzieć, iż jest to najlepsza pozycja po jaka kiedykolwiek mógłbym sięgnąć. Oczywiscie gorąco polecam każdemu, dla którego informatyka to życiowa pasja.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-10-07

Kamil Pucek

Jest super.

Ocena : 6 Ocena książki 2005-09-14

bez podpisu

Jest po prostu zajefajna :-) Złożyłem kompa bez problemu, uruchomiłem neostradę i już się cieszę. :-)

Ocena : 6 Ocena książki 2011-02-07

bez podpisu

Bardzo fajna książka.Autorzy wszystko dobrze opisali....Mam zamiar kopić nowsze wydanie:)

Ocena : 6 Ocena książki 2005-08-30

Kuba Hładki

BARDZO dobra książka, naprawdę polecam. W niej jest wszystko, od składania komputera, konfiguracje BIOSu, instalacji Windowsa po podkręcanie ;) Naprawdę warte tej ceny.

Ocena : 5 Ocena książki 2008-11-19

bez podpisu

Rewelacyjna książka dla początkujących. Kupiłem ja jako prezent dla młodego chłopaka, który dopiero zaczyna zabawę z komputerami i szczególnie interesuje się aspektami technicznymi. Kupowałem ją nie będąc do końca zdecydowany. Jednak po otrzymaniu książki wiem, że jest to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim!

Ocena : 5 Ocena książki 2005-12-29

bez podpisu

Książka bardzo fajna i w bardzo przyswajalny sposób napisana :)

Ocena : 4 Ocena książki 2006-04-07

Paweł Piętka

Książka pozytywna, wykorzystuje ją w szkole. Dla osób, które nie mają pojęcia o składaniu komputera, wręcz świetny podręcznik. Dla osoby znającej się na temacie, może to być forma kompendium podsumowującego ciągle zmieniającą się wiedzę. Polecam hobbistom amatorom.

Ocena : 4 Ocena książki 2005-11-18

Paweł Piętka

Książka jest naprawdę bardzo fajna, praktyczna i dużo w niej informacji, warto ją kupić. Należy jednak być świadomym faktu iż znajdziemy już w niej zdezaktualizowane informacje, a niektóre opinie autora będą mocno subiektywne. Pozdrawiam

Ocena : 1 Ocena książki 2014-04-23

bez podpisu

Mamy rok 2014 a książka jest ok. 9 lat wstecz. Już 5 lat różnicy to dużo a 10 lat to era w informatyce. W obecnym czasie książka bezużyteczna. Wystawianie opinii na 6 z podlinkowaniem na FB swojego postu świadczy o poziomie czytelnika.

Zamknij