
W swojej ksi±¿ce Campbell, który ma za sob± 40 lat bycia biochemikiem ¿ywienia, przywo³uje i interpretuje wyniki najwiêkszego na ¶wiecie badania dotycz±cego od¿ywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono autor przeanalizowa³ dietê 6,5 tysi±ca osób w 65 chiñskich i tajskich prowincjach. Nastêpnie porównuje opart± g³ównie na ro¶linach dietê badanych osób z bogat± w miêso i nabia³ diet± Zachodu. Campbell zachêca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzêcych, gdy¿ jak dowodzi bêd± mogli w ten sposób cieszyæ siê zdrowszym i d³u¿szym ¿yciem. W przekonuj±cy sposób dowodzi, ¿e ¿ywno¶æ pochodzenia zwierzêcego jest odpowiedzialna za coraz czêstsze wystêpowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, oty³o¶æ czy choroba Alzheimera. Swoj± prac± kontruje panuj±ce od dawna przekonanie o korzy¶ciach p³yn±cych ze spo¿ywania produktów odzwierzêcych i wykazuje ogrom myl±cych, nierzadko sprzecznych ze sob± informacji, jakimi ¿ywi konsumentów przemys³ spo¿ywczy.
Jestem g³êboko przekonany, ¿e to, co jemy, ma ogromny wp³yw na nasze zdrowie. Nie interesuj± mnie domys³y, plotki czy tre¶ci zawarte w reklamach telewizyjnych, tylko naukowo potwierdzone fakty. Dlatego polecam Nowoczesne zasady od¿ywiania. Liczba zachorowañ na mia¿d¿ycê, cukrzycê i choroby nowotworowe ro¶nie. Ju¿ czas na rzeteln± wiedzê i zmianê nawyków ¿ywieniowych!
Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, wspó³za³o¿yciel Fundacji Wiemy, co jemy
Nauka i Edukacja Spo³eczna dla Zdrowia
Jestem wegetariank± od wielu lat. Moje dzieci od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o s³uszno¶æ stosowania takiej diety? Bardzo czêsto. Czy s³ysza³am, ¿e z w³asnym ¿yciem mam prawo robiæ, co chcê, ale nie powinnam ryzykowaæ zdrowiem moich córeczek? Tysi±ce razy. ¦wiadomo¶æ spo³eczeñstwa zmienia siê powoli, ale ksi±¿ka Nowoczesne zasady od¿ywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy ¿ywieniowe i na przyk³adzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczn± skalê badañ pokazuje, jakie stosowaæ metody, by cieszyæ siê zdrowiem w ka¿dym wieku.
To lektura obowi±zkowa dla wszystkich niedowiarków!
Monika Mrozowska, aktorka, autorka ksi±¿ek kulinarnych
Kiedy siêga³em po tê ksi±¿kê, nie s±dzi³em, ¿e znajdê w niej tak wiele informacji, które wcze¶niej nie by³y mi znane, choæ tematyk± wp³ywu od¿ywiania na zdrowie zajmujê siê od lat. Lektura ta pomaga zrozumieæ powody rozpowszechniania siê chorób cywilizacyjnych i sposoby minimalizowania ryzyka ich wyst±pienia. Prosty jêzyk, statystyki, wyniki licznych badañ, nowe fakty, z których czytelnik sam mo¿e wyci±gn±æ wnioski, czyni± z tej ksi±¿ki obowi±zkow± pozycjê dla wszystkich, bo ka¿dy z nas codziennie podejmuje decyzje dotycz±ce ¿ywienia.
Czas usun±æ przyczyny chorób zamiast koncentrowaæ siê na objawach, a dziêki Nowoczesnym zasadom od¿ywiania dowiesz siê, jak to zrobiæ.
Cezary Wyszyñski
Fundacja MRNRZ Viva!
Autorzy zg³êbiaj± zwi±zek miêdzy od¿ywianiem i chorobami, a wnioski, do których dochodz± s± wstrz±saj±ce. Tê ksi±¿kê trzeba przeczytaæ
dr Robert C. Richardson, laureat Nagrody Nobla,
profesor fizyki i prorektor ds. badañ naukowych, Uniwersytet Cornella
Ksi±¿ka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, prezentuje zaskakuj±ce odpowiedzi na najwa¿niejsze pytania dotycz±ce ¿ywienia: Co tak naprawdê powoduje raka? Jak mo¿emy wyd³u¿yæ nasze ¿ycie? Co zatrzyma epidemiê oty³o¶ci?
Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodnicz±cy PCRM
(Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)
To jedna z najwa¿niejszych ksi±¿ek o od¿ywianiu, jakie kiedykolwiek powsta³y
przeczytanie jej mo¿e uratowaæ ci ¿ycie.
Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim,
za³o¿yciel i przewodnicz±cy Instytutu Badañ z zakresu Medycyny Prewencyjnej
Obecnie AICR propaguje dietê g³ównie ro¶linn± w celu obni¿enia ryzyka raka, do czego przyczyni³a siê wspania³a praca, któr± dr Campbell i garstka innych wizjonerów rozpoczêli dwadzie¶cia piêæ lat temu.
Marilyn Gentry, przewodnicz±ca AICR (Amerykañski Instytut Badañ nad Rakiem)
Nowoczesne zasady od¿ywiania to dobrze udokumentowana analiza b³êdów wspó³czesnego od¿ywiania, stylu ¿ycia i wspó³czesnej medycyny oraz dora¼nych rozwi±zañ, które tak czêsto przynosz± pora¿kê.
dr Sushma Palmer, by³y dyrektor wykonawczy Rady ds. ¯ywno¶ci i ¯ywienia
w amerykañskiej Narodowej Akademii Nauk
Doktor Campbell jest Einsteinem ¿ywienia.
Jeff Nelson, przewodnicz±cy VegSource.com
(najczê¶ciej odwiedzana na ¶wiecie strona www o ¿ywieniu)