Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Nie czas na wymówki. Zdrowe odży...

Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych (ebook)

Autor:  

2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: Wydawnictwo M
Cena:
39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Książka Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych to idealna pozycja dla tych, którzy w codziennym ferworze zajęć porzucają zdrowe nawyki lub odkładają zadbanie o zdrowie „na spokojniejszy czas”. Teoretycznie wiemy, co jest zdrowe, a co nie, i jak ważne są odpowiednio zbilansowane posiłki… Tylko ten czas. Skąd go wziąć, by tego wszystkiego dopilnować? W pośpiechu często sięgamy po półprodukty, fast foody lub przygotowujemy posiłki „na szybko” z tego, co mamy w lodówce – niekoniecznie kierując się ich wartościami odżywczymi.

Czy można się zdrowo odżywiać, gdy ma się w ciągu dnia zaledwie kilka chwil na przygotowanie posiłku dla całej rodziny albo grafik szczelnie wypełniony spotkaniami?

Autorka przekonuje, że jest to osiągalne. Co więcej, bez właściwego odżywiania szybko zabraknie nam siły na to, by pracować efektywnie, i w konsekwencji będziemy mieli jeszcze mniej czasu dla siebie.

Alternatywą wcale nie muszą być drogie diety pudełkowe. Możemy sami zdrowo gotować, wykorzystując kilka tricków, które pozwolą zaoszczędzić cenny czas.

 

mgr Milena Nosek – dietetyk, psychodietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej.

  • Okładka
  • Strona tytułowa
  • Od autorki
  • ROZDZIAŁ I. Co to jest dieta?
  • ROZDZIAŁ II. Składniki wpływające na koncentrację oraz pamięć
  • ROZDZIAŁ III. Styl żywienia dla zapracowanych w praktyce
  • ROZDZIAŁ IV. Przepisy
    • Owsianka z tahini i granatem
    • Chlebek bananowo-jaglany z przyprawami
    • Jajecznica z dodatkami
    • Jaglanka z nutą kokosową, czekoladą i orzechami laskowymi
    • Błyskawiczne tosty z serkiem i owocami
    • Kanapki z łososiem i warzywami
    • Energetyzujący koktajl orkiszowy
    • Szybki koktajl z karobem
    • Odżywczy jogurt grecki z dodatkami
    • Kakaowy pudding z żurawiną
    • Jajka sadzone z pomidorami
    • Chleb gryczany
    • Dip z białej fasoli
    • Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
    • Pasta z pestek dyni
    • Zapiekana owsianka ananasowa
    • Bananowo-cynamonowe placki
    • Wytrawna owsianka
    • Pasta z awokado i jajka
    • Prosta pasta z soczewicy
    • Pasta z dynią i sezamem
    • Pasta słonecznikowa
    • Placuszki z dyni
    • Omlet z suszonymi pomidorami, kaparami i bazylią
    • Szakszuka z jarmużem i zielonym groszkiem
    • Hiszpańskie grzanki z pomidorami
    • Quinoa z serem ricotta i winogronami
    • Zupa z soczewicy i warzyw
    • Dorsz pieczony w warzywach
    • Makaron cukiniowy z indykiem
    • Szybka zupa krem z pomidorów
    • Krupnik
    • Penne z brokułem i białym serem
    • Jajka ze szpinakiem i kaszą bulgur
    • Ekspresowe kotleciki jajeczno-jaglane
    • Leczo z indykiem i kaszą gryczaną
    • Gulasz wegetariański
    • Seitan curry z soczewicą
    • Spaghetti na zielono
    • Wiosenny makaron z tymiankiem i orzechami włoskimi
    • Penne z apulii
    • Sałatka z indykiem, pomidorami, bazylią i kuskusem
    • Placki cukiniowe z kremem bazyliowym
    • Azjatycka sałatka z krewetkami
    • Wołowina z anchois i polentą
    • Makaron carbonara z jajkiem
    • Makaron kukurydziany z boczkiem, pomidorami i serem żółtym
    • Wołowina z chili i sosem ostrygowym
    • Pappardelle z tuńczykiem
    • Sałatka z grillowaną śliwką, bobem i oliwą
    • Sałatka z dzikim ryżem, pistacjami i granatem
    • Zupa miso z dynią i makaronem gryczanym
    • Ciecierzyca z kaszą jaglaną i jajkami przepiórki
    • Sałatka z orkiszem, pieczoną papryką i migdałami
    • Kurczak z warzywami i kaszą orkiszową
    • Zielone curry z kurczakiem
    • Mintaj z ryżem i warzywami
    • Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami i sosem curry
    • Czarna soczewica z pieczonymi buraczkami i nutą kokosową
    • Sałatka z wędzonym łososiem, makaronem i grillowaną cukinią
    • Naleśniki gryczane z jajkiem oraz szpinakiem
    • Makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami
    • Ciecierzyca po argentyńsku
    • Sałatka z krewetkami i wieprzowiną
    • Sałatka ziemniaczana z szynką dojrzewającą
    • Tofu curry z cukinią
    • Sałatka z chorizo i fasolą
    • Ryż z czerwoną soczewicą
    • Makrela z kaszą kuskus i pomidorkami cherry
    • Cukinia z cieciorką
    • Owoce morza w sosie pomidorowym
    • Sałatka z kalafiorem
    • Jabłko pieczone z orzechami
    • Ekspresowe ciasteczka owsiane z miechunką
    • Paryskie ciasteczka joasi
    • Pumpernikiel z masłem orzechowym i konfiturą
    • Twarogowe ciastka mamy
    • Fit batoniki
    • Fasolowe brownie
    • Niebieski pudding chia
    • Praliny z morelami
    • Kakaowe pralinki z morwą
    • Pralinki kokosowe
    • Superfoodowy koktajl
    • Pieczywo z masłem ziołowym i miksem warzyw raw
    • Ciasteczka pomidorowe z kremem z mozzarelli i octem balsamicznym
    • Cytrusowa mozzarella
    • Chipsy warzywne
    • Szybka sałatka śledziowa
    • Sałata rzymska z mozzarellą, papryką i sosem bazyliowym
    • Makaron z brokułowym pesto, prażonymi migdałami i chili
    • Purée ziemniaczane z curry i kolendrą
    • Pieczony dorsz z ziołami
    • Gazpacho
    • Pieczony batat z komosą ryżową, tofu i dodatkami
    • Caponata
    • Curry z soczewicy z krewetkami
    • Sałatka z sera typu feta i warzyw
    • Zupa pomidorowa z soczewicą
    • Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
    • Sałatka z kurczakiem, rzodkiewkami i sezamem
    • Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
    • Muffiny z warzywami
    • Wegetariańskie leczo
    • Sałatka z bobu i truskawek z płatkami migdałowymi
    • Roladki z grillowanej cukinii i bakłażana
    • Bakłażan w czerwonym curry
    • Kasza jaglana z soczewicą, pomidorkami i cukinią
    • Zupa ryżanka cytrynowa
    • Sałatka jogurtowa
    • Sałatka z Bawarii
    • Tarta z zielonymi szparagami pieczona z jajkami przepiórczymi
    • Sałatka z tofu i dzikim ryżem
    • Serowe placuszki z cukinii
    • Ramen z łososiem
    • Świeże sardele pieczone z pomidorkami cherry, pietruszką, czosnkiem i bułką tartą
  • Bibliografia
  • Strona redakcyja
logotypy