Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Lecznicze przyprawy

Lecznicze przyprawy (ebook)

Autor:  

2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: Armoryka
Cena:
12,30 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Poradnik opisuje 150 przypraw - ich substancje biologiczne czynne, właściwości lecznicze, zastosowanie i przechowywanie. Obszerny wykaz różnych mieszanek ziołowych, mało znane i zapomniane przepisy, informacje o jadalnych chwastach i potrawach z nich sporządzanych to niewątpliwie jeszcze jedna zaleta tej książki.

  • Strona tytułowa
  • Strona redakcyjna
  • ZASTOSOWANIE PRZYPRAW ROŚLINNYCH
  • Domowy ogródek ziołowy
  • Rośliny przyprawowe
    • Aksamitka lśniąca (Tagetes lucida)
    • Alpinia galgant (Alpinia galanga, syn.: Maranta galanga)
    • Aminek większy (Ammi majus)
    • Amonek rajski (Amomum xanthioides, syn.: Amommum melegueta)
    • Antypka, inaczej drzewo św. Łucji, albo wiśnia wonna (Cerasus mahleb, syn.: Prunus mahleb)
    • Anyż gwiazdkowy, zwany również badianem (Ilicium verum)
    • Arcydzięgiel litwor, (lekarski) (Archangelica officinalis)
    • Arnota (Bixa orellana, syn. Bixa americana)
    • Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium)
    • Bazylia pospolita (Ocimum basilicum)
    • Berberys zwyczajny, pospolity (Berberis vulgaris)
    • Biedrzeniec anyż, zwany jest zwykle krótko anyżem, albo anyżkiem (Pimpinella anisum, syn. Anisum vulgare)
    • Biedrzeniec mniejszy (Pimpinella saxifraga)
    • Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)
    • Boldo - drzewo boldu (Peumus boldus)
    • Borowik szlachetny (prawdziwek) (Boletus edulis)
    • Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea)
    • Bylica boże drzewko (Artemisia abrotanum)
    • Bylica estragon (Artemisia dracunculus)
    • Bylica pospolita (Artemisia vulgaris)
    • Cebula jadalna (Allium cepa)
    • Chinowe drzewo albo inaczej chinowiec (Cinchona sp.)
    • Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)
    • Chropawiec koptyjski - ajowan - aminek koptyjski (Trachyspermum copticum, syn.: Ammi copticum)
    • Chrzan pospolity (Armoracia rusticana)
    • Cukrowe korzonki, noszące poprawną botaniczną nazwę marek kucmerka (Sium sisarum)
    • Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum ceylanicum)
    • Cytron (cedrat) (Citrus medica)
    • Cytryna (Citrus limon)
    • Czarnuszka siewna (Nigella sativa)
    • Cząber ogrodowy (Satureja hortensis)
    • Czosnek pospolity (Allium sativum)
    • Drapacz lekarski (Cnicus benedictus)
    • Dycypelum - "Cynamon goździkowy" (Dicypellium caryophyllatum)
    • Fiołek wonny (Viola odorata)
    • Gorczyca biała (jasna) (Brassica hirta, syn.: Sinapis alba)
    • Gorczyca czarna (kapusta czarna, kapusta gorczyca) (Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra)
    • Gorczyca sarepska (Brassica juncea)
    • Gorczycznik pospolity (Erysimum vulgaris, syn.: Barbarea vulgaris)
    • Goździkowiec korzenny (Eugenia caryophyllata, syn.: Jambosa caryophyllata, Eugenia aromatica, Syzygium aromaticum)
    • Granatowiec właściwy (Punica granatum)
    • Grusza pospolita (Pyrus communis)
    • Herbata chińska (Camellia sinensis, syn.: Thea sinensis)
    • Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis)
    • Imbir lekarski (Zingiber officinalis)
    • Jabłoń syberyjska - jabłoń jagodowa (Malus baccata, syn.: Pyrus baccata)
    • Jałowiec pospolity (Juniperus communis)
    • Jarząb brekinia, grusza głogowa (Sorbus torminalis)
    • Jarzębina, jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)
    • Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao)
    • Kapar ciernisty (Capparis spinoza)
    • Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum)
    • Kawa arabska (Coffea arabica)
    • Kentior galanga (Kaempferia galanga)
    • Kmin kminek, kmin rzymski (Cuminum cyminum)
    • Kminek zwyczajny (Carum carvi)
    • Kola zaostrzona (Cola acuminata, syn.: Sterculia acuminata)
    • Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
    • Komosa piżmowa (Chenopodium ambrosioides)
    • Koniczyna biała (Trifolium regens)
    • Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
    • Koper włoski - fenkuł (Foeniculum vulgare)
    • Korzybiel biały (cynamon biały) (Canella winterana)
    • Kownatek morski - koper morski (Crithmum maritimum)
    • Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum)
    • Krwawnik pospolity (Achillea millefolium)
    • Krwiściąg lekarski (Sanguisorba officinalis)
    • Lawenda wąskolistna (Lawandula angustifolia)
    • Lebiodka kreteńska (Origanum dictamnus)
    • Lebiodka pospolita (Origanum vulgare)
    • Lubczyk lekarski (Levisticum officinale)
    • Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra)
    • Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum)
    • Majeranek krzewiasty (Origanum maru, syn.: Majorana maru)
    • Majeranek ogrodowy (Majorana hortensis, syn.: Origanum majorana)
    • Mak lekarski (Papaver somniferum)
    • Marchew zwyczajna nosząca też drugą nazwę - marchew siewna (Daucus carota, syn.: Daucus sativus)
    • Marzanka wonna (Asperula odorata)
    • Marzymięta grzebieniasta (Elsholtzia patrini)
    • Melisa lekarska (Melissa officinalis)
    • Mięta kędzierzawa, zielona (Mentha crispa, syn.: Mentha viridis)
    • Mięta pieprzowa (Mentha piperita)
    • Migdał zwyczajny (Prunus amygdalus, syn.: Amygdalus communis)
    • Mirt zwyczajny (Myrtus communis)
    • Mniszek lekarski (Taraxsacum officinale)
    • Muraja Koeniga (Murraya coenigi)
    • Muszkatołowiec wonny (Myrystica fragrans)
    • Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
    • Nasturcja większa, nazywana niekiedy hiszpańską (Tropaeolum majus)
    • Nostrzyk żółty (Melilotus officinalis)
    • Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
    • Oliwka europejska (Olea europea)
    • Oman wielki (Inula helenium)
    • Oskór etipski, murzyński pieprz (Xylopia aethiopica)
    • Ostryż długi - kurkuma (Curcuma longa)
    • Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus vel Andropogon citratus)
    • Palma arekowa (pinang) (Areca katechu)
    • Papryka roczna (Capsicum annum)
    • Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa)
    • Pieprz czarny (Piper nigrum)
    • Pieprz peruwiański, inaczej drzewo pieprzowe (Schinus molle)
    • Pieprzyca siewna błędnie nazywana rzeżuchą (Lepidium sativum)
    • Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum, syn.: Petroselinum hortense)
    • Pimenta - korzennik lekarski - angielskie ziele (Pimenta officinalis, syn.: Pimenta dioica, Eugenia pimenta)
    • Pistacja lentyszek (Pistacia lentiscus, syn. Pistacia massiliensis)
    • Plektrantus (Plectranthus fruticosus, syn.: Coleus fruticosus)
    • Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria)
    • Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius)
    • Pomidor (Lycopersicum esculentum)
    • Por uprawny (Allium porrum)
    • Portulaka warzywna (Portulaca oleracea)
    • Przytulia właściwa (Galium verum)
    • Rdest ostrogorzki (Polygonum hydropiper)
    • Rokietta siewna (Eruca versicaria)
    • Rozchodnik ostry (Sedum acre)
    • Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)
    • Róża dzika (Rosa canina)
    • Rukiew wodna (Nasturtium officinale)
    • Rumian szlachetny (Anthemis nobilis)
    • Ruta zwyczajna (Ruta graveolens)
    • Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria)
    • Rzeżucha łąkowa (Cardamine pratensis)
    • Sasafras lekarski (Sassafras officinalis)
    • Seler zwyczajny (Apium graveolens)
    • Sezam indyjski (Sesamum indicum, syn.: Sesamum orientale)
    • Soja owłosiona (Soja japonica)
    • Szafran uprawny, zwany także krokusem uprawnym (Crocus sativus, syn.: Crocus officinalis)
    • Szałwia lekarska (Salvia officinalis)
    • Szałwia łąkowa (Salvia pratensis)
    • Szałwia muszkatołowa (Salvia sclarea)
    • Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)
    • Szczawik zajęczy (Oxalis ocetasella)
    • Świerk pospolity (Picea excelsa)
    • Tatarak zwyczajny (Acorus calamus)
    • Tonkowiec wonny (Dipterix odorata, syn. Coumarina odorata)
    • Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolum)
    • Turówka wonna (Hierochloë odorata)
    • Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)
    • Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)
    • Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia)
    • Warzucha lekarska (Cochlearia officinalis)
    • Wasabia japońska, "chrzan japoński " (Wasabia japonica, syn.: Euterma wasabi)
    • Wawrzyn - laur (Laurus nobilis)
    • Wężymord (Scorzonera hispanica)
    • Wierzbówka kiprzyca (Epilobium angustifolim, syn.: Chamaenerion angustifolum)
    • Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis)
    • Winorośl właściwa (Vitis vinifera)
    • Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare)
    • Zapaliczka cuchnąca, asafetyda (Ferula assa-foetida)
    • Żółtodrzew oskrzydlony dostarcza tzw. pieprzu japońskiego i pieprzu chińskiego (Zanthoxylum alatum, syn.: Xanthoxylum alatum, Fagara alata)
    • Żurawina błotna (Oxycoccus quadripetalus, syn.: Oxycoccus palustris)
  • Sami robimy przyprawy
    • 1. Do bigosu, mięs, sosów i zup I
    • 2. Do mięs, zup i sosów II
    • 3. Do mięs, zup i sosów III
    • 4. Do mięs, zup i sosów IV
    • 5. Do mięs, zup i sosów V
    • 6. Do mięs, zup i sosów VI
    • 7. Do mięs, zup i sosów VII
    • 8. Do gulaszu
    • 9. Do gulaszu i mięsa mielonego
    • 10. Do drobiu I
    • 11. Do drobiu II
    • 12. Do mięsa myśliwska
    • 13. Przyprawa typu Curry
    • 14. Do zup i potraw ze strączkowych
    • 15. Do bigosu, mięs, sosów i zup Orientalna
    • 16. Do mięsa mielonego i podrobów
    • 17. Przyprawa do mięsa z rusztu
    • 18. Do pizzy I
    • 19. Do pizzy II
    • 20. Do pasztetów
    • 21. Zioła prowansalskie
    • 22. Zioła włoskie
    • 23. Przyprawa do ryb i zupy rybnej
    • 24. Przyprawa do gulaszu
    • 25. Przyprawa do rosołu
    • 26. Przyprawa do dziczyzny w sosie
    • 27. Przyprawa do pieczeni baraniej
    • 28. Przyprawa do pieczeni wieprzowej
    • 29. Przyprawa do pieczeni cielęcej
    • 30. Przyprawa do podrobów
    • 31. Przyprawa do gotowanej ryby
    • 32. Przyprawa do zupy grzybowej
    • 33. Przyprawa do gulaszu węgierska
    • 34. Przyprawa do barszczu
    • 35. Przyprawa do wołowiny
    • 36. Przyprawa do potraw z warzyw
    • 37. Przyprawa do gotowanej cielęciny
    • 38. przyprawa do pieczonego indyka
    • 39. Przyprawa do dzikiego ptactwa
    • 40. Przyprawa do pieczonego drobiu
    • 41. Przyprawa do ryb gotowanych i duszonych
    • 42. Przyprawa do pasztetów drobiowych
    • 43. Przyprawa do pasztetów z królika, nutrii, zająca
    • 44. Przyprawa do sosu do dziczyzny
    • 45. Przyprawa do sosu do mięs gotowanych
    • 46. Przyprawa do kury gotowanej
    • 47. Przyprawa do sosu do pieczeni z jagnięcia
    • 48. Przyprawa do pieczonego prosięcia
    • 49. Przyprawa do ryb duszonych i do zupy rybnej
    • 50. Przyprawa do dziczyzny
    • 51. Przyprawa do sosu do ryb
    • 52. Przyprawa do ciemnych sosów
    • 53. Przyprawa do zup Uniwersalna
    • 54. Przyprawa do potraw z warzyw i ze strączkowych
    • 55. Przyprawa do pieczeni wieprzowej, wołowej i baraniej
    • 56. Przyprawa typu Barbecue
    • 57. Przyprawa do mięs i sosów chińska
    • 58. Przyprawa typu Curry
    • 59. Przyprawa do gulaszu
    • 60. Przyprawa do mięs myśliwska
    • 61. Przyprawa do pasztetów
    • 62. Przyprawa do rosołu
    • 63. Przyprawa do zup i sosów
    • 64. Przyprawa do zup węgierska
    • 65. Przyprawa do zup włoska
    • 66. Pieprz ziołowy Extra
    • 67. Pieprz ziołowy Zwykły
    • 68. Przyprawa do flaków
    • 69. Musztarda włoska
    • 70. Musztarda angielska
    • 71. Musztarda francuska
    • 72. Musztarda bazyliowa
    • 73. Ocet ziołowy
    • 74. Olej ziołowy
    • 75. Domowe herbaty ziołowe
    • 76. Pieprz ziołowy łagodny
    • 77. Pieprz ziołowy łagodny II
    • Zastosowanie poszczególnych roślin przyprawowych opisanych w książce:
  • Rośliny dzikorosnące w naszej kuchni
    • Zastosowanie kulinarne i przyprawowe roślin dzikorosnących:
  • Garść przepisów na potrawy z chwastów
    • 1. Surówka z cykorii.
    • 2. Cykoria z wody.
    • 3. Korzenie cykorii.
    • 4. Dziewięćsił na sposób karczochów.
    • 5. Zupa z łobody ogrodowej.
    • 6. Łopian z wody.
    • 7. Korzeń łopianu z wody.
    • 8. Marynata z liści łopianu.
    • 9. Surówka z miodunki.
    • 10. Liście pierwiosnki marynowane.
    • 11. Zupa z liści podbiału.
    • 12. Pasta twarogowa z podbiałem.
    • 13. Sałatka z podbiału.
    • 14. Surówka z liści stokrotki.
    • 15. Korzeń tawuły z wody.
    • 16. Budyń z liści tawuły.
    • 17. Wierzbówka jak szparagi.
    • 18. Pędy wierzbówki zapiekane w sosie beszamelowym.
    • 19. Sałatka z liści wierzbówki.
    • 20. Liście żywokostu duszone.
  • Spis treści
logotypy