Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska (ebook)

Autor:  

Kuchnia żydowska O-press - okładka książki
2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: O-Press
Cena:
5,46 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Sięgająca czasów biblijnych kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona tajemnicza, obwarowana surowym prawem religijnym, przygotowywana według znanych od stuleci przepisów i zwyczajów bogatych w symbole. Sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym.

Mamy nadzieję, że książka ta będzie niezapomnianą podróżą w głąb tradycji i niezwykłej historii sprzed wieków - smacznego.

  • Indeks przepisów
  • Wstęp
  • Rozdział I
    • ZUPY
      • 1. AROMATYCZNY BARSZCZ CZERWONY
      • 2. BARDZO SMACZNA GROCHÓWKA
      • 3. BULION JEROZOLIMSKI
      • 4. KARTOFLANKA Z CURRY
      • 5. KOSZERNA ZUPA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ
      • 6. KRUPNIK W STYLU ŻYDOWSKIM
      • 7. ROSÓŁ Z PYZAMI
      • 8. ROSÓŁ Z RYBY
      • 9. WIOSENNA ZUPA KOPERKOWA
      • 10. ZŁOTA ZUPA ŻYDOWSKA
      • 11. ZUPA CEBULOWA Z SEREM
      • 12. ZUPA FASOLOWA Z ROZMARYNEM
      • 13. ZUPA Z POMIDORÓW PO GALICYJSKU
  • Rozdział II
    • DANIA MIĘSNE
      • 14. BIGOS Z IZRAELA
      • 15. CYMES Z WOŁOWINĄ NA SŁODKO
      • 16. CZULENT RABINA
      • 17. CZULENT Z FASOLĄ
      • 18. FLAKI W SZAFRANIE
      • 19. HOLISZKI, CZYLI GOŁĄBKI
      • 20. PIEROŻKI, CZYLI KREPLACH
      • 21. PROSTA ZAPIEKANKA Z HAJFY
      • 22. SŁODKA PIECZEŃ WOŁOWA
      • 23. WĄTRÓBKA PO ŻYDOWSKU
      • 24. BARANINA NA OSTRO
      • 25. CZULENT Z CZERWONĄ FASOLĄ
      • 26. PLACKI ZIEMNIACZANE Z KIEŁBASĄ
      • 27. DUSZONE ŻOŁĄDKI NA OSTRO
      • 28. KACZKA W JABŁKACH
      • 29. KACZKA W POMARAŃCZACH
      • 30. KURA W GALARECIE
      • 31. KURCZAK IZAAKA
      • 32. KURCZAK Z BAKALIAMI
      • 33. NADZIEWANA INDYCZKA NA SŁODKO
      • 34. NADZIEWANA GĘSIA SZYJKA
      • 35. PŁOW PO ŻYDOWSKU
      • 36. PRZYSMAK ŻYDÓW POLSKICH
      • 37. TATAR DAWIDA
      • 38. WĄTRÓBKI DROBIOWE Z JAJKAMI
      • 39. GULASZ W SOSIE ŚMIETANOWYM
      • 40. WĄTRÓBKA W WARZYWACH
      • 41. WYŚMIENITA CEBULA Z FARSZEM
      • 42. ZNAKOMITA ROLADA W WARZYWACH
  • Rozdział III
    • DANIA JARSKIE
      • 43. BAKŁAŻANY Z MOZZARELLĄ
      • 44. BUBELE
      • 45. CUKINIA ZAPIEKANA W POMIDORACH
      • 46. KNEIDLECH
      • 47. KNEIDLECH Z ZIEMNIAKÓW
      • 48. KROKIETY W WAFLACH
      • 49. KUGEL SZABASOWY
      • 50. KUGEL Z KAPUSTY NA SŁODKO
      • 51. PLACKI NA CHANUKA
      • 52. SUFLET NA SŁODKO
      • 53. SZABASOWE PIEROŻKI
      • 54. ZAPIEKANKA Z MACĄ
      • 55. ZIEMNIAKI RACHELI
      • 56. ŻYDOWSKIE FARFELKI
      • 57. ŻYDOWSKIE PRECLE
  • Rozdział IV
    • DANIA Z RYB
      • 58. DORSZ W CIEŚCIE
      • 59. DORSZ W SOSIE MIGDAŁOWYM
      • 60. KARP NA SŁODKO W GALARECIE
      • 61. KARP W MIGDAŁACH
      • 62. PIECZONE ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
      • 63. PSTRĄGI W SOSIE CHRZANOWYM
      • 64. PULPETY Z DORSZA
      • 65. RYBA PO ŻYDOWSKU
      • 66. SZCZUPAK DUSZONY W ZIOŁACH
      • 67. ŚLEDZIE W MAJONEZIE
      • 68. ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU
      • 69. TATAR ZE ŚLEDZIA
      • 70. WĄTUSZ ZAPIEKANY W WARZYWACH
      • 71. ZNAKOMITY KARP W CEBULI
  • Rozdział V
    • SAŁATKI I SURÓWKI
      • 72. CZERWONA SAŁATKA NA OSTRO
      • 73. JESIENNY BUKIET WARZYWNY
      • 74. SAŁATKA WIEJSKA
      • 75. SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW
      • 76. SŁODKA SAŁATKA ŻYDOWSKA
      • 77. SŁODKO-KWAŚNA CZERWONA KAPUSTA
      • 78. SMAK JESIENI
      • 79. TRADYCYJNA SAŁATKA ŻYDOWSKA
      • 80. WIELOWARZYWNA SAŁATKA SZABASOWA
      • 81. AWOKADO W ZIOŁACH
      • 82. JARMUŻ W SOSIE KOPERKOWO-CYTRYNOWYM
      • 83. KALAREPA W SOSIE KORZENNYM
      • 84. SURÓWKA WSPOMNIENIE LATA
      • 85. SURÓWKA Z KAPUSTY
  • Rozdział VI
    • DESERY, CIASTA I CIASTECZKA
      • 86. CHAROSET
      • 87. CYMES MARCHWIOWY
      • 88. KUGEL Z RODZYNKAMI
      • 89. LOKSZEN Z JABŁKAMI
      • 90. MATZERBRAJT, CZYLI OMLET NA SŁODKO
      • 91. JABŁKA W CIEŚCIE
      • 92. KEKS CZEKOLADOWY
      • 93. ODŚWIĘTNA CHAŁA ŻYDOWSKA
      • 94. PIERNIK KORZENNY
      • 85. ROLADA KOKOSOWA
      • 85. WYŚMIENITY PLACEK ŻYDOWSKI
      • 85. ZAWIJANIEC ORZECHOWY
      • 85. BUŁECZKI Z POMARAŃCZAMI
      • 85. BUŁECZKI Z SEZAMEM
      • 85. CIASTECZKA Z BAKALIAMI
      • 85. CIASTECZKA Z MAKIEM
      • Bibiografia

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Dieta w insulinooporności
Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Cena: 27,22 zł
Dobry tłuszcz
Joseph Mercola
Cena: 20,43 zł
Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy
Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Monika Strom...
Cena: 23,82 zł
Dania z Prowansji
Michel Montignac
Cena: 15,20 zł
logotypy