Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2019
Kuchnia włoska

Kuchnia włoska (ebook)

Autor:  

Kuchnia włoska
2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: O-Press
Cena:
6,40 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego, oryginalnego.

Kuchnia północno-wschodnich Włoch spośród licznych tradycyjnych specjałów pierwsze miejsce na stole wenecjan zajmują świeże ryby z jeziora Garda i owoce morza z Adriatyku. W następnej kolejności warzywa sezonowe: groch, dynia, szparagi oraz mięso i sery. Na północnym wschodzie jada się makaron, ale bardziej typowa jest tu polenta wyrabiana z mąki kukurydzianej, jak również wiele odmian risotto.

  • Kilka słów o kuchni włoskiej...
  • ZUPY
    • 1. BRZOSKWINIOWA ZUPA KREM
    • 2. CHŁODNIK Z BAZYLII
    • 3. FLAKI PO RZYMSKU
    • 4. NEAPOLITANKA
    • 5. STRACCIATELLA ALLA ROMANA
    • 6. ZUPA JARZYNOWA GENUEŃSKA
    • 7. ZUPA JARZYNOWA MINESTRONE
    • 8. ZUPA KREM Z KALAFIORA
    • 9. ZUPA MLECZNA FLORENTYŃSKA
    • 10. ZUPA SZPINAKOWA
    • 11. ZUPA Z TORTELLINI
  • MAKARONY I PIEROŻKI
    • 12. CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM
    • 13. CANNELLONI Z FETĄ
    • 14. CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI
    • 15. CONCHIGLIE NADZIEWANE SEREM
    • 16. FARFALLE W SOSIE CYTRYNOWYM
    • 17. FETTUCINE W PARMEZANOWYM SOSIE
    • 18. FETTUCINE Z GRZYBAMI I SOSEM POMIDOROWYM
    • 19. FUSILLI W SOSIE BOBOWYM
    • 20. FUSILLI Z PULPECIKAMI
    • 21. FUSILLI Z CZOSNKIEM I OLIWĄ
    • 22. GNOCCHI, CZYLI KOPYTKA Z ROZMARYNEM
    • 23. LAZANIE NA SŁODKO
    • 24. LAZANIE Z POMIDORAMI
    • 25. PAPPARDELLE Z ŁOSOSIEM
    • 26. PENNE Z BARDZO OSTRYM SOSEM
    • 27. RAVIOLI PRZEPIS PODSTAWOWY
    • 28. RIGATONI W SOSIE Z BEKONU I POMIDORÓW
    • 29. SPAGHETTI DIABELSKIE
    • 30. SPAGHETTI PO BOLOŃSKU
    • 31. TAGLIATELLE ALLA CARBONARA Z SEREM PLEŚNIOWYM
    • 32. TAGLIATELLE Z GRZYBAMI
    • 33. TAGLIATELLE Z SOSEM PESTO
    • 34. TORTELLINI PIEROŻKI DO ROSOŁU
  • PIZZE, TARTY I POLENTY
    • 35. PIZZA PRZEPIS PODSTAWOWY
    • 36. PIZZA CALZONE Z WĘDLINĄ I SEREM
    • 37. PIZZA CHŁOPSKA
    • 38. PIZZA DI PATATE, CZYLI ZIEMNIACZANA
    • 39. PIZZA HAWAJSKA
    • 40. PIZZA MARGHERITA
    • 41. PIZZA NEAPOLITAŃSKA
    • 42. PIZZA WIELOSKŁADNIKOWA
    • 43. PIZZA Z KIEŁBASĄ I KUKURYDZĄ
    • 44. POLENTA Z CIELĘCINĄ I SOSEM POMIDOROWYM
    • 45. POLENTA Z FARSZEM MIĘSNYM
    • 46. TARTA POMIDOROWA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
  • DANIA Z RYŻU
    • 47. KULECZKI RYŻOWE PO SYCYLIJSKU
    • 48. RISOTTO ALLA MILANESE
    • 49. RISOTTO PO POLSKU
    • 50. RISOTTO Z ORZECHAMI PO TOSKAŃSKU
    • 51. RISOTTO Z POLĘDWICZKĄ
    • 52. RISOTTO WINNO-CYTRYNOWE Z PARMEZANEM
  • DANIA MIĘSNE I Z DROBIU
    • 53 . CIELĘCINA W KAPUŚCIE WŁOSKIEJ
    • 54. OSSOBUCO
    • 55. ROLADKI CIELĘCE Z SZAŁWIĄ
    • 56. ROLADKI CIELĘCE Z SZYNKĄ
    • 57. SZNYCLE CIELĘCE SALTIMBOCCA
    • 58. PIECZEŃ MEDIOLAŃSKA
    • 59. RUMSZTYK Z PIZY
    • 60. KURCZAK CACCIATORE
    • 61. KURCZAK NADZIEWANY
    • 62. PIERSI Z KURCZAKA Z MASCARPONE I PIECZARKAMI
    • 63. UDKA Z KURCZAKA PO PIEMONCKU
  • DANIA Z RYB
    • 64. ESKALOPKI Z ŁOSOSIA NA SZPINAKU
    • 65. FILET Z DORSZA Z MIĘTOWYM PESTO
    • 66. FILET Z SOLI W SOSIE ŚMIETANOWYM
    • 67. GRILLOWANY STEK Z TUŃCZYKA
    • 68. RYBA PO SYCYLIJSKU Z SAŁATKĄ
    • 69. SANDACZ W KAPUŚCIE
  • ANTIPASTI CZYLI PRZYSTAWKI
    • 70. BROKUŁY PO SYCYLIJSKU
    • 71. CAPONETTI
    • 72. CAPRESE
    • 73. CARPACCIO
    • 74. GRZANKI Z POMIDORAMI
    • 75. GRZYBY MARYNOWANE
    • 76. JAJKA FASZEROWANE
    • 77. KALAFIOR W MAJONEZIE
    • 78. KREWETKI W SOSIE PIEPRZOWYM
    • 79. PAPRYKA FASZEROWANA NA SPOSÓB FLORENCKI
    • 80. PAPRYKA FASZEROWANA NA SPOSÓB TOSKAŃSKI
    • 81. RZODKIEWKI Z TUŃCZYKIEM
    • 82. SZPARAGI ZAPIEKANE POD PARMEZANEM
    • 83. SZYNKA PARMEŃSKA Z MELONEM
    • 84. SAŁATKA NICEJSKA
    • 85. SAŁATKA SYCYLIJSKA
    • 86. SAŁATKA TUTTI QUANTI
    • 87. SAŁATKA ZIEMNIACZANA
  • CIASTA, CIASTKA I DESERY
    • 88. CIASTO MIGDAŁOWE
    • 89. CIASTO ORZECHOWO-CZEKOLADOWE
    • 90. KREMOWIEC
    • 91. CIASTECZKA SAN VIGILINI
    • 92. CIASTECZKA FLORENCKIE
    • 93. DOLCE TORINO
    • 94. FLORENTYNKI
    • 95. CARPACCIO Z GRUSZKAMI
    • 96. ORZECHOWE PARFAIT
    • 97. PANNA COTTA
    • 98. TIRAMISU

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Faceci z sieci
Katarzyna Gubała
Cena: 19,95 zł
Potrawy wegetariańskie
Anna Smaza
Cena: 1,60 zł
Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badani...
T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell
Cena: 47,92 zł
logotypy