Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska (ebook)

Autor:  

Kuchnia węgierska O-press - okładka książki
2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: O-Press
Cena:
5,46 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne.

Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości zarówno pod postacią świeżych owoców tego warzywa, jak i przyprawy.

  • Indeks potraw
  • Wstęp
  • ROZDZIAŁ I
  • ZUPY
    • 1. CZORBA PO CHŁOPSKU
    • 2. KARTOFLANKA NA STYL WĘGIERSKI
    • 3. ROSÓŁ Z KURY WYKWINTNY
    • 4. WĄTROBIANA ZUPA PIURE
    • 5. ZUPA FASOLOWA PO CHŁOPSKU
    • 6. ZUPA FASOLOWA DELIKATNA
    • 7. ZUPA GRZYBOWA PO WĘGIERSKU
    • 8. ZUPA GULASZOWA KLASYCZNA
    • 9. ZUPA GULASZOWA Z BARANINĄ
    • 10. ZUPA NA KARKÓWCE
    • 11. ZUPA PALOCKA
    • 12. ZUPA RYBNA SEGEDYŃSKA
    • 13. ZUPA RYBNA Z IKRĄ
    • 14. ZUPA RYBNA Z OKOLIC BAJA
    • 15. ZUPA RYBNA ZNAD DUNAJU
    • 16. ZUPA RYŻOWA Z BUKIETEM WARZYW
    • 17. ZUPA WĘGIERSKICH MNICHÓW
    • 18. ZUPA WIEJSKA Z KAPUSTY I BOCZKU
    • 19. ZUPA Z KURCZAKA ZAPRAWIANA MLEKIEM
    • 20. ZUPA Z KURY Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
    • 21. ZUPA Z PŁUCEK I SERC WIEPRZOWYCH
    • 22. ZUPA Z SOCZEWICY
    • 23. ZUPA Z WINA
    • 24. ZUPA ZBÓJECKA
    • ROZDZIAŁ II
  • DRÓB I DANIA MIĘSNE
    • 25. GOLONKA PO HAJDUCKU
    • 26. GULASZ PASTERSKI
    • 27. GULASZ PUSTELNIKA
    • 28. GULASZ TRANSYLWAŃSKI
    • 29. GULASZ WĘGIERSKI Z FASOLĄ
    • 30. INDYCZKA Z FARSZEM PIECZONA
    • 31. INDYK PIECZONY W SOKU POMARAŃCZOWYM
    • 32. KACZKA FASZEROWANA NA SPOSÓB TRADYCYJNY
    • 33. KOTLETY SCHABOWE Z TOKAJEM W TLE
    • 34. KOTLETY WIEPRZOWE W ŚMIETANIE
    • 35. MEDALIONY WIEPRZOWE W PAPRYCE
    • 36. NALEŚNIKI A LA HORTOBÁGY
    • 37. OZOREK CIELĘCY W SOSIE BALATOŃSKIM
    • 38. PIERSI Z KURCZAKA A LA PAPRYKARZ
    • 39. PÖRKÖLT CIELĘCY
    • 40. PÖRKÖLT WIEPRZOWY
    • 41. PÖRKÖLT WOŁOWY
    • 42. POTRAWA NA STYL WĘGIERSKI
    • 43. POTRAWKA Z CIELĘCINY
    • 44. PRZYSMAK Z INDYKA
    • 45. SZNYCLE CIELĘCE PO CESARSKU
    • 46. SZNYCLE CIELĘCE W POMIDORACH
    • 47. TOKAŃ SIEDMIU WODZÓW
    • 48. TOKAŃ Z BIAŁYM WINEM
    • 49. TOKAŃ Z KISZONYMI OGÓRKAMI
    • 50. TOKAŃ Z OZORA
    • 51. TOKAŃ Z PIEPRZEM
    • 52. TOKAŃ Z SIEDMIOGRODU
    • 53. UDKA KURCZAKA PO KOSZYCKU
    • 54. ŻEBERKA WIEPRZOWE PO DEBRECZYŃSKU
    • ROZDZIAŁ III
  • SAŁATKI
    • 55. MIZERIA PO WĘGIERSKU
    • 56. SAŁATA FASZEROWANA PIECZARKAMI
    • 57. SAŁATA GŁOWIASTA PO BALATOŃSKU
    • 58. SAŁATKA DWUKOLOROWA Z KAPUSTY
    • 59. SAŁATKA EGZOTYCZNA Z TUŃCZYKA
    • 60. SAŁATKA GRZYBOWA
    • 61. SAŁATKA LETNIA PEŁNA WITAMIN
    • 62. SAŁATKA OWOCOWA NA OSTRO
    • 63. SAŁATKA PO SZEKLERSKU
    • 64. SAŁATKA SZEGEDYŃSKA
    • 65. SAŁATKA SZPARAGOWA
    • 66. SAŁATKA Z CZERWONEJ PAPRYKI
    • 67. SAŁATKA Z DYNI
    • 68. SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ
    • 69. SAŁATKA Z OGÓRKÓW
    • 70. SAŁATKA Z POMIDORÓW Z ZIARNEM SEZAMOWYM
    • 71. SAŁATKA Z SARDYNEK
    • 72. SAŁATKA Z SERA ŻÓŁTEGO I PAPRYKI
    • 73. SAŁATKA Z SERA ŻÓŁTEGO I POMIDORÓW
    • 74. SAŁATKA Z WĘDZONEGO WĘGORZA
    • 75. SAŁATKA Z ZIELONEJ PAPRYKI
    • 76. SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW I JAJ
    • 77. SAŁATKA ZIEMNIACZANA
    • ROZDZIAŁ IV
  • CIASTA I DESERY
    • 78. CIASTECZKA PIASKOWE Z CZEKOLADĄ
    • 79. CIASTKA Z LINZU
    • 80. CIASTO Z KREMEM CZEKOLADOWYM I WIŚNIAMI
    • 81. CIASTO ZE ŚLIWKAMI
    • 82. CZEKOLADOWE BABECZKI
    • 83. CZEKOLADOWE KULECZKI Z RUMEM
    • 84. FIGI NADZIEWANE MIGDAŁAMI
    • 85. GRUSZKI W CIEŚCIE
    • 86. JAGODA ŚWIĘTYCH
    • 87. MIODOWE PIERNICZKI
    • 88. NALEŚNIKI A LA GUNDEL
    • 89. PĄCZKI BRZOSKWINIOWE Z BARBÁCS
    • 90. PĄCZKI ZŁOTE TRADYCYJNE
    • 91. PLACEK BUDAŃSKI
    • 92. PLACEK WESELNY Z MEZŐSÉG
    • 93. PLACEK Z KREMEM CZEKOLADOWYM
    • 94. STRUCLA A LA SOMLÓ
    • 95. STRUCLA Z DYNIĄ I MAKIEM
    • 96. STRUCLA Z JABŁKAMI Z TABÁN
    • 97. STRUCLA Z WINOGRONAMI
    • 98. SZARLOTKA KOPROWA Z TWAROGIEM
    • 99. TORT DOBOS
    • 100. TORT MAKOWY Z HAJDUSÁG
    • 101. WIŚNIAK
    • 102. WYŚMIENITE CIASTO Z CYNAMONEM
    • 103. ZAWIJANIEC Z MAKIEM
    • Bibliografia

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Kuchnia staropolska. 100 przepisów
Opracowanie zbiorowe
Cena: 4,99 zł
Jak Jeść by Zdrowo Żyć. Wydanie II
Robert Jarząbkiewicz
Cena: 24,90 zł
Wino dla bystrzaków
Ed McCarthy, Mary Ewing-Mulligan
Cena: 34,90 zł
Wino. Praktyczny poradnik
Wojciech Klimala
Cena: 23,20 zł
logotypy