Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska (ebook)

Autor:  

Kuchnia hiszpańska O-press - okładka książki
2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: O-Press
Cena:
5,46 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wiele z nich jednak na trwałe zagościło na stołach w całym kraju. Tak stało się w XX wieku, kiedy to wraz z rozwojem transportu, ludzie masowo przemieszczali się, a wraz z nimi wiedza o regionalnych specjałach. Do dziś jednak w Hiszpanii można znaleźć wiele potraw, które są charakterystyczne właśnie dla regionów, w których się je podaje. Na wybrzeżu królują ryby i owoce morza podawane na tysiące sposobów. W głębi kraju na stołach najczęściej pojawiają się różnego rodzaju mięsa, a w górach rośliny strączkowe i wszechobecna jagnięcina.

  • Kilka słów o kuchni hiszpańskiej...
  • ZUPY
    • 1. CHŁODNIK ANDALUZYJSKI
    • 2. COCIDO
    • 3. EN BLANCO ZUPA RYBNA
    • 4. FABADA
    • 5. FLAKI PO MADRYCKU
    • 6. GAZPACHO HISZPAŃSKI CHŁODNIK
    • 7. GAZPACHO DE MELON
    • 8. GAZPACHO Z OLIWKAMI
    • 9. IBERYJSKA ZUPA FASOLOWA
    • 10. ZUPA CZOSNKOWA KASTYLIJSKA
    • 11. ZUPA KREM Z POMIDORÓW
    • 12. ZUPA SZCZAWIOWA NA ZIMNO
    • 13. ZUPA Z MAŁŻAMI
    • 14. ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU
  • DANIA Z DROBIU I MIĘSA
    • 15. BEFSZTYK W WINIE
    • 16. CARBONADA WOŁOWA
    • 17. CORDERO CON GRISANTE
    • 18. CYNADERKI W SHERRY
    • 19. GULASZ HISZPAŃSKI
    • 20. KACZE UDKA W POMARAŃCZACH
    • 21. KACZKA PO KASTYLIJSKU
    • 22. KOTLETY Z KURCZAKA W SOSIE Z BIAŁEGO WERMUTU
    • 23. KRÓLIK Z CZOSNKIEM
    • 24. KURCZAK DUSZONY Z BANANAMI
    • 25. KURCZAK PO BASKIJSKU
    • 26. KURCZAK W SOSIE OSTRYGOWYM
    • 27. KUROPATWY NA SPOSÓB HISZPAŃSKI
    • 28. POLĘDWICZKI PO IBERYJSKU
    • 29. POLLO A LA CHILINDRON POTRAWKA Z KURCZAKA
    • 30. PULPETY W POMIDORACH
    • 31. SERCA DUSZONE PO HISZPAŃSKU
    • 32. UDKA Z KURCZAKA Z SOSEM TABASCO
    • 33. WIEPRZOWINA ARAGOŃCZYKA
    • 34. WIEPRZOWINA Z BANANAMI
  • RYBY I OWOCE MORZA
    • 35. ATUN A LA RIOJANA TUŃCZYK W POMIDORACH
    • 36. DORADA W SOLI
    • 37. DORSZ PO HISZPAŃSKU
    • 38. DORSZ PACHNĄCY CZOSNKIEM
    • 39. DORSZ SMAŻONY NA SPOSÓB ANDALUZYJSKI
    • 40. DORSZ W PIKANTNYM CZERWONYM SOSIE
    • 41. DORSZ ZAPIEKANY PO BASKIJSKU
    • 42. ŁOSOŚ NA PARZE Z OLEJEM TABASCO
    • 43. OMLET RYBNY Z KAPARAMI
    • 44. PORRUSALDA
    • 45. PSTRĄG Z NAVARRY
    • 46. RYBA Z PAPRYKĄ I BRZOSKWINIAMI
    • 47. RYBA PO BASKIJSKU
    • 48. SANDACZ NA DUSZONYCH PORACH
    • 49. SOLA PO HISZPAŃSKU
    • 50. ZIEMNIAKI Z RYBĄ PO IBERYJSKU
    • 51. GAMBAS W CIEŚCIE
    • 52. KREWETKI ZAPIEKANE Z TABASCO
    • 53. KREWETKOWE JAJKA NA TWARDO
    • 54. ŚWIT W BARCELONIE
  • PAELLE I TORTILLE
    • 55. PAELLA A LA WALENCJA
    • 56. PAELLA Z OWOCAMI MORZA
    • 57. PAELLA Z KREWETKAMI
    • 58. PAELLA Z KURCZAKIEM I OWOCAMI MORZA
    • 59. PAELLA Z PĘCZAKU
    • 60. TORTILLA PO WIEJSKU
    • 61. TORTILLA Z WOŁOWINĄ
  • SAŁATKI, PRZYSTAWKI, DANIA Z WARZYW
    • 62. SAŁATKA KALAFIOROWA
    • 63. SAŁATKA POMIDOROWA Z HISZPAŃSKIEJ GALICJI
    • 64. SAŁATKA Z POMIDORKÓW I CZARNYCH OLIWEK
    • 65. SAŁATKA Z SURIMI
    • 66. SAŁATKA Z TUŃCZYKA
    • 67. GRZANKI PO HISZPAŃSKU
    • 68. HISZPAŃSKIE TAPAS
    • 69. NALEŚNIKI Z SEREM ZIOŁOWYM POD BESZAMELEM
    • 70. SZYNKA SERRANO Z MELONEM
    • 71. BAKŁAŻANY PO BASKIJSKU
    • 72. BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z SZYNKĄ
    • 73. FASOLA PO ANDALUZYJSKU
    • 74. JAJECZNICA PO HISZPAŃSKU
    • 75. JAJKA FLAMENCO
    • 76. OMLETY PO KATALOŃSKU
    • 77. PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM
    • 78. PIECZARKI PACHNĄCE CZOSNKIEM
    • 79. SMAŻONE WARZYWA
    • 80. SOCZEWICA PO KASTYLIJSKU
    • 81. SOS BESZAMELOWY PO HISZPAŃSKU
    • 82. SOS HISZPAŃSKI DO OMLETÓW
    • 83. SOS POMIDOROWY PO HISZPAŃSKU
    • 84. SZPARAGI Z CZOSNKIEM I KAPARAMI
    • 85. SZPINAK KATALOŃCZYKA
    • 86. WYJĄTKOWY SOS CHRZANOWY
    • 87. ZIEMNIACZKI W SOSIE CZOSNKOWYM
  • CIASTKA I DESERY
    • 88. TORT HISZPAŃSKI
    • 89. CHURROS
    • 90. CYNAMONOWE GWIAZDKI Z LUKREM
    • 91. MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z BLACHY
    • 92. FLAN KATALOŃSKI
    • 93. FLAN WANILIOWY
    • 94. PŁONĄCE BANANY
    • 95. SZKARŁATNE FIGI
    • 96. TRUSKAWKI Z SHERRY
    • 97. SANGRIA

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

logotypy