Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Kuchnia grecka

Kuchnia grecka (ebook)

Autor:  

Kuchnia grecka O-press - okładka książki
2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: O-Press
Cena:
5,46 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Kuchnia grecka nazywana jest przez specjalistów od kulinariów kuchnią zdrową i prostą, zapewne ze względu na ilość jarzyn, owoców i ryb, które często surowe, goszczą na greckich stołach. Prosty sposób przyrządzania daje nam gwarancję, że potrawa uda się znakomicie, a jej smak nie będzie różnił się od tego poznanego w czasie wakacyjnych wypraw, a dla tych, którzy nie odwiedzili jeszcze kraju bogów i igrzysk, będzie zachętą do podróży. Życzymy Państwu niezapomnianych doznań kulinarnych - smacznego!

  • Indeks potraw
  • Wstęp
    • Kilka słów o kuchni greckiej...
  • Rozdział I.
    • ZUPY
      • 1. BAKŁAŻANOWY ZAWRÓT GŁOWY
      • 2. CYTRUSOWA ZUPA GRECKA
      • 3. CYTRYNOWA ZUPA Z CUKINIĄ
      • 4. FAKES - ZUPA Z SOCZEWICY
      • 5. MAYERITSA - GRECKA TRADYCJA
      • 6. PRZYSMAK POSEJDONA
      • 7. ROSÓŁ AWGOLEMONO
      • 8. ZUPA ZIOŁOWA
  • Rozdział II.
    • DANIA Z MIĘSA I DROBIU
      • 9. AROMATYCZNY SUFLET Z ROZMARYNEM
      • 10. GOŁĄBKI MIĘSNE W LIŚCIACH WINOROŚLI
      • 11. KOTLECIKI KEFTEDES
      • 12. PASTISIO
      • 13. PRZYSMAK ZORBY
      • 14. ZNAKOMITA PLAKA GRECKA
      • 15. BARDZO SMACZNE ROLADKl Z BAKŁAŻANEM
      • 16. MUSSAKA ZNAD MORZA EGEJSKIEGO
      • 17. SUWLAKI W CHLEBKU PITTA
      • 18. FILET Z MIĘTĄ
      • 19. GRECKI CUD
      • 20. NIESPODZIANKI W PERGAMINIE
      • 21. PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCY
      • 22. REWELACYJNA JAGNIĘCINA Z RYŻEM
      • 23. CIELĘCINA Z TAWERNY
      • 24. CIELĘCINA Z CZARNĄ FASOLĄ
      • 25. SOFRITO
      • 26. WYŚMIENITE KLEFTIKO MIĘSNE
      • 27. KURCZAK W ZIOŁACH
      • 28. KURCZĘ PO ATEŃSKU
      • 29. KURCZĘ PO JOŃSKU
      • 30. KURCZĘ ZAPIEKANE W CIEŚCIE
      • 31. PILAW PO GRECKU
      • 32. MUSSAKA W WINIE
      • 33. KOTLET ZEUSA
  • Rozdział III.
    • DANIA Z WARZYW
      • 34. BARDZO SMACZNE PLACUSZKI Z CUKINIĄ
      • 35. CIASTKA ZE SZPINAKIEM
      • 36. CUKINIA W CIEŚCIE
      • 37. DOLMADES - GOŁĄBKI W WINOROŚLACH
      • 38. KALAFIOR PO GRECKU
      • 39. NADZIEWANE PAPRYKI I POMIDORY
      • 40. PIECZARKI W SOSIE ZIOŁOWYM
      • 41. PILAW Z PELOPONEZU
      • 42. PORY W SOSIE POMIDOROWYM
      • 43. SPARTAŃSKA FASOLADA
      • 44. WŁOSKI KOPER PO GRECKU
      • 45. ZAPIEKANKA Z FASOLĄ
      • 46. ZAPIEKANKA POWIEW LATA
  • Rozdział IV.
    • DANIA Z RYB I OWOCÓW MORZA
      • 47. KARMAZYNOWA UCZTA
      • 48. MUSSAKA Z RYBĄ
      • 49. RYBA PO GRECKU
      • 50. RYBA W IMBIRZE
      • 51. RYBA W PIWIE
      • 52. RYBNY PRZYSMAK GREKÓW
      • 53. SZASZŁYKI RYBNE
      • 54. ZAPIEKANKA MORSKA
      • 55. DAR MORZA
      • 56. KALMARY W POMIDORACH
      • 57. KREWETKI W SOSIE CYTRUSOWYM
      • 58. KREWETKI W WARZYWACH
  • Rozdział V.
    • WSZYSTKĄ Z FETĄ
      • 59. BARDZO SMACZNE PULPETY
      • 60. KORECZKI ATEŃSKIE
      • 61. OMLET Z PELOPONEZU
      • 62. PASZTECIKI Z FETĄ I SZPINAKIEM
      • 63. PIEROŻKI Z FETĄ
      • 64. PRZYSMAK GREKÓW
      • 65. RADOŚĆ JESIENI
      • 66. SPECIALNOŚĆ GRECKICH WYSP
      • 67. SZPINAK W CIEŚCIE FYLLO
      • 68. TRADYCYJNA SAŁATKA GRECKA
      • 69. WYŚMIENITA ZAPIEKANKA Z CEBULĄ
      • 70. ZAPIEKANKA SEROWA W SOSIE BESZAMELOWYM
  • Rozdział VI.
    • SAŁATKI I PRZYSTAWKI
      • 71. BARDZO ZDROWA SAŁATKA Z BOTWINY
      • 72. CYTRUSOWA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
      • 73. NIEZWYKŁA SAŁATKA Z PORÓW
      • 74. ORYGINALNA SAŁATKA Z BOCZNIAKÓW
      • 75. ORZECHOWA SAŁATKA GRECKA
      • 76. OWOCOWE PUCHARKI
      • 77. PACHNĄCA WIOSNĄ SAŁATKA Z KAPARAMI
      • 78. SAŁATKA GYROS
      • 79. SZPINAKOWA UCZTA
      • 80. WIEJSKA SAŁATKA Z BAKłAŻANÓW
      • 81. WIOSENNA SAŁATKA PO GRECKU
      • 82. ZIELONA SAŁATKA Z WYSP
      • 83. AROMATYCZNA PASTA Z ZIEMNIAKÓW
      • 84. CHLEBKI PITTA
      • 85. CIASTKA CEBULOWE
      • 86. CIASTO FYLLO
      • 87. OSTRY SOS MIĘTOWY
      • 88. ŚWIETNA PASTA GRECKA
      • 89. TZATZIKI
  • Rozdział VII.
    • CIASTA I DESERY
      • 90. BANANY W SOSIE CYNAMONOWYM
      • 91. CIASTKA KORZENNE W SYROPIE
      • 92. DESER DLA DOROSŁYCH
      • 93. DESER POMARAŃCZOWY
      • 94. FIGA Z CZEKOLADĄ
      • 95. KOULOURAKIA - CIASTKA CYNAMONOWE
      • 96. MLECZNE CIASTO GRECKIE
      • 97. NOWOROCZNE CIASTO Z WYSP
      • 98. ORZECHOWE GWIAZDKI
      • 99. PRZYSMAK BOGÓW GRECKICH
      • 100. ROGALIKI Z BAKALIAMI
      • 101. UŚMIECH AFRODYTY
      • 102. WYŚMIENITE CIASTECZKA RÓŻANE
      • 103. ZNAKOMITE CIASTO JOGURTOWE
  • Bibliografia

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo
Natalia Wiszniewska
Cena: 27,92 zł
Kuchnia staropolska. 100 przepisów
Opracowanie zbiorowe
Cena: 4,99 zł
Wino. Praktyczny poradnik
Wojciech Klimala
Cena: 23,20 zł
Dieta w insulinooporności
Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Cena: 27,22 zł
logotypy