Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2018
Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa

Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa

Autor:  

Stron: 232
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Wydawnictwo RM
Wydawca: Wydawnictwo RM
Cena:
29,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 6,34 zł
23,56 zł 29,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
29,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
23,56 zł
29,90 zł

Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.

 
Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
 
W książce znajdziesz:
200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu.
Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt.
Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać.
Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.

WSTĘP
CELIAKIA
HISTORIA
POSTĘPOWANIE
WĄTPLIWOŚCI DOTYCZĄCE OWSA
DERMATITIS HERPETIFORMIS
NIETOLERANCJA PSZENICY
DLACZEGO POWSTAJE NIETOLERANCJA PEWNYCH POKARMÓW?
PRZEWAGA PSZENICY I JEJ POCHODNYCH W NASZEJ DIECIE
POSTĘPOWANIE
DIAGNOZA
PRZEGLĄD TWOJEGO STYLU ŻYCIA
WEŹ SWOJE ŻYWIENIE WE WŁASNE RĘCE
CZYTANIE ETYKIET
POWRÓT DO KUCHNI DOMOWEJ
KUPOWANIE DOBRYCH SKŁADNIKÓW
JADANIE POZA DOMEM
NIEMOWLĘTA, DZIECI I NASTOLATKI
CIĄŻA I PORÓD
KILKA SŁÓW OSTRZEŻENIA
NASZE PRZEPISY
ZUPY, PRZYSTAWKI ORAZ LEKKIE LUNCHE

Zupa ze słodkich ziemniaków z kolendrą i imbirem
Zupa krem pieczarkowa
Zupa kremowa z zielonego groszku z orzeszkami piniowymi
Zupa z nerek
Zupa z pora, ziemniaków i wędzonej makreli
Flan z bekonu, jabłka i mielonego mięsa
Pasta z wędzonej ryby
Kwadratowe ciasteczka z ziarnami
Pasta z czerwonej papryki
Terrina z kurczaka i orzechów włoskich
Polenta z gorgonzolą
Ziemniaki gotowane na parze z sosem orzechowym
Mus z łososia z ziarenkami zielonego pieprzu
Jaja po florentyńsku
Kruche ciasteczka serowe
Zapiekanka ziołowo-bekonowa
Warzywa i dipy
Tost francuski
Vol Au Vent Cases
RYBY
Łososiowy kulebiak
Kedgeree
Pilaw z perskiej kałamarnicy
Curry z tuńczyka z mleczkiem kokosowym i kolendrą
Wędzona makrela z pieczonym pasternakiem
Sałatka z łososia, jabłka i orzeszków ziemnych
Łosoś w papilotach
Sałatka ze skorupiaków Edwarda Abbotta
Śledź po holendersku z sałatką z czerwonych buraków
Ryba z kruszonką
Gujańska okra (piżmian jadalny) z krewetkami
Zapiekanka z kraba
Ciasteczka rybne
Paella
Smażone karczochy z tuńczykiem
MAKARONY
Domowy makaron
Zapiekanka z makaronu, czerwonej papryki i kurczaka
Makaron z owocami morza
Pesto ze słonecznikiem i kolendrą
Zapiekanka makaronowa z curry
Podstawowy sos pomidorowy
Lasagne
Spaghetti z wędzonym łososiem
Penne z frankfurterkami i młodą kapustą
Sałatka z awokado i bekonu
Makaron Primavera
Spaghetti Bolognese
Makaron zapiekany z brokułami
Makaron Rusticano
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
Ravioli z frankfurterkami i serem
Makaron wegański ze szpinakiem i bobem
DRÓB, MIĘSO ORAZ DZICZYZNA
Coq au Vin Blanc
Indyk z sercami karczocha w sosie pomarańczowym
Kurczak satay
Duszone piersi kurczaka z kluseczkami i pieczarkami
Kurczak po kijowsku
Nuggetsy z kurczaka
Kurczak w cieście z sosem cytrynowym
Piersi kurczaka w mleczku kokosowym
Piersi kurczaka nadziewane wędzonym łososiem
Kurczak rosti
Kurczak z piżmianem jadalnym, chili i bananami
Zapiekanka z kurczaka i szparagów
Risotto z kurczaka z koprem włoskim i orzeszkami piniowymi
Naleśniki chili
Klops w cieście serowym
Wołowina z papryką, brandy i śmietaną
Zapiekanka z wołowiny i kukurydzy
Wołowina z kruszonką
Filet wołowy po włosku
Cassoulet
Zapiekanka ze steku i nerek
Jagnięcina w cieście francuskim
Fidgetpie
Żeberka jagnięce w chrupiącej skorupce z musztardy
Curry z jagnięciny z jogurtem greckim
Bobotie
Casserole z udźca jagnięcego z fasolą i zielonym pieprzem
Udziec jagnięcy z cukinią i fasolą masłową
Moussaka inaczej
Kiełbaski wieprzowe z płatkami owsianymi
Kiełbaski wieprzowe z polentą
Naleśniki nadziewane szynką i cykorią
Słodko-kwaśna wieprzowina
Polędwica wieprzowa z karczochami i pomarańczą
Kalafior z serem, bekonem i zielonym groszkiem
Kaczka z jabłkiem i sosem z pomarańczy
Risotto z gołębia i dzikiego ryżu
Bażant duszony w białych winogronach
WARZYWA I DANIA WEGETARIAŃSKIE
Pieczone ziemniaki z pomidorami i serem
Flan z porów, ogórka i sera gruyère
Fasola z masłem orzechowym
Pilaw z komosy ryżowej i orzechów nerkowca
Risotto z czerwoną papryką
Zapiekanka z ziemniaków, pora i jabłek
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i pomidorów
Flan z pieczarek i ziaren słonecznika
Ryż po meksykańsku z papryką i kukurydzą
Brokuły i kalafior zapiekane z fasolą masłową
Smażone brokuły i tofu
Risotto z żurawiny i tofu
Nadziewane papryki
Pieczone warzywa z karczochami
Zielona zapiekanka na Dzień św. Patryka
Buraki zapiekane z jajkiem
Naleśniki z mąki gryczanej z sosem pieczarkowym
Flan ze szpinaku i karczochów
Zapiekanka z zimowych warzyw
Marchewka duszona z fasolą masłową
Buraki z czerwoną kapustą
Słodkie ziemniaki zapiekane z okrą
Sałatka z cukinii i fasoli masłowej
Pasternak „w białym ubranku”
Brukselka smażona z imbirem
Spód do pizzy i sos pomidorowy
Warzywny Dahl
Rzymska kapusta
Ful Mesdames
Fasola masłowa po burgundzku
Zapiekanka z polentą
DESERY
„Pijany jeż”
Tarta marchewkowo-imbirowa
Gorący suflet czekoladowy
Naleśniki serowe
Naleśniki
Tort biszkoptowy ze świeżymi owocami
Rolada czekoladowa
Pudding z jabłek i makaronu vermicelli
Naleśniki crepes Suzettes
Trifle
Tarta bakewell
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą
Pudding z chleba i masła
Pudding na parze z marmoladą
Pudding ryżowy z żurawiną
Sernik cytrynowy
Kruszonka z owocami
Kruszonka z rabarbarem
Flan z pieczonych owoców
Przekładaniec owsiano-malinowy
Omlet ze słodkim rumem
Pudding imbirowo-gruszkowy
WYPIEKI – HERBATNIKI, CIASTKA, PIECZYWO
Makaroniki
Treacle Parking
Bułeczki serowe
Ciasteczka „czekoladowe murzynki”
Muffiny z borówkami i żurawiną
Ciasto „z pasją”
Czekoladowe ptysie
Ciasto czekoladowe
Kruche ciasteczka cytrynowe
Ciasto jabłkowo-cynamonowe
Ciasto Madera
Gooey Gingercake
Ciasteczka owsiane
Chleb bananowy
Chleb z owocami i ekstraktem słodowym
Ciasto imbirowe
Biszkopt orzechowo-kawowy
Lekki biszkopt lub „ciasto anioła”
Imbirowe herbatniki „cioci Vi”
Biszkopt z mąki z ciecierzycy
Ciasto z cytrynowej polenty z pestkami słonecznika
Crispy Flapjacks
Małe puddingi Yorkshire
Lekkie ciasto owocowe
Chleb owsiany z sodą oczyszczoną
Chleb ryżowo-kukurydziany z sodą oczyszczoną
Chleb z pełnego przemiału z orzeszkami piniowymi i orzechami włoskimi
Brązowy chleb z pełnego przemiału
„Kradziony” chleb
Chleb w kolorze złota
Chleb z białego ryżu „Farm Doves”
DANIA ŚWIĄTECZNE – WIELKANOC I BOŻE NARODZENIE
Ciasto z owocami na Boże Narodzenie
Zapiekana legumina na Wielkanoc
Pieczeń z kapłona lub indyka w miodzie
Farsz do kurczaka lub indyka
Sos na bazie białego ryżu
Babeczki z leguminą
Ciasto dyniowe na Dzień Dziękczynienia
Pudding bożonarodzeniowy

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Enamorada, truskawki i szampan
Elżbieta Walczak
Cena: 22,48 zł
Dania z grilla
Opracowanie zbiorowe
Cena: 8,00 zł
Deep. Stage Dive
Kylie Scott
Cena: 27,92 zł
50 obiadów za 10 złotych
Marta Szydłowska
Cena: 7,99 zł
Wędliny domowe
Marta Szydłowska
Cena: 19,99 zł
logotypy