Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2019
Korsyka. Zielony Przewodnik Mich...

Korsyka. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 2

Autor:  

Korsyka. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 2
Stron: 328
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka)
Wydawca: Bezdroża
Cena:
54,90 zł

Korsyka - znakomita na każdą okazję. Co dziś można powiedzieć o Korsyce? Wyspa ma wiele twarzy i tyleż może być odpowiedzi na to pytanie. Mieszkańcy wyspy są przywiązani do swojej odrębności, nie czują się jednak odizolowanymi od świata zewnętrznego świadkami patrzącymi, jak powoli ginie ich tożsamość narodowa. Wręcz przeciwnie. Coraz więcej dziś można zaobserwować znaków odrodzenia kultury korsykańskiej.

W tym obszernym przewodniku po Korsyce znajdziecie olbrzymią ilość informacji o wyspie. Na zewnętrznych stronach obu okładek znajduje się mapa ogólna, zatytułowana Najciekawsze miejsca, która:

  • jest krótkim przeglądem najbardziej interesujących miejsc opisanych w przewodniku;
  • pokazuje obiekty oznaczone gwiazdkami;
  • pokazuje trasy wycieczek, oznaczone w kolorze zielonym.

 

W rozdziale Odkrywanie Korsyki, który obejmuje główną część książki, zawarto obszerne informacje o wszystkich najważniejszych miejscach wyspy. Przy opisach znajdują się plany, mapy, zdjęcia, informacje praktyczne, ceny i innych bardzo przydatnych wskazówki, dzięki którym podróż na Korsykę z tym przewodnikiem będzie prawdziwą przyjemnością.

 


Gwiazdki Michelin

Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.

Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi

Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

Jak to się robi?

Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione. Jedyny taki system.

Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.

Najczęściej kupowane razem:

Korsyka. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 2 plus Ateny i wyspy greckie. #Travel&Style. Wydanie 1 plus Islandia. #Travel&Style. Wydanie 1
Cena zestawu: 144,23 zł 169,70 zł
Oszczędzasz: 25,47 zł ( 15% )
Dodaj do koszyka
check Korsyka. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 2

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Zostań królową PR
Kinga Fromlewicz
Cena: 34,90 zł
Witaminy, minerały i suplementy
Krzysztof Abramek
Cena: 34,95 zł
Niepokorna królowa
Meghan March
Cena: 37,00 zł
Ajurweda w praktyce. Jak współcześnie stosować ...
Agnieszka Wielobób, Maciej Wielobób
Cena: 29,90 zł
Bari i Apulia. Travelbook. Wydanie 1
Beata Pomykalska, Paweł Pomykalski
Cena: 26,90 zł
Jordania. Travelbook. Wydanie 1
Krzysztof Bzowski
Cena: 26,90 zł
„Pachnąca wyspa”. Miejsce zaskakujące, różnorodne. Czasem łagodne, by za chwilę zaskoczyć nas swą dziką, nieujarzmiona naturą. Wyspa starożytnego świata, włoskich księstw, francuskich władców. Wreszcie wyspa Napoleona, który do dziś znajduje się w „panteonie jej synów”. Według żywej wciąż legendy, Pan Bóg stworzył ją siódmego dnia, gdy już był zmęczony i zapragnął w jednym miejscu umieścić wszystkie cuda swego świata. Korsyka – wyspa piękna, stała się bohaterem kolejnego przewodnika Michelin Wydawnictwa Bezdroże. Jest to rzetelna, ciekawa oraz bardzo praktyczna pozycja. Niewątpliwie pozytywnie mnie zaskoczyła. Michelin tworzy swoje przewodniki przeszło 100 lat i ich profesjonalizm oraz wartość merytoryczna nie ulega wątpliwości. Mnóstwo praktycznych informacji, wskazówek, rad. Ale przede wszystkim odkrywanie miejsc krok po kroku. Bardzo szczegółowo opisane warunki geograficzne, które wpływają na klimat, a co za tym idzie na wybór dogodnego czasu podróży. Ukształtowanie terenu oraz jej różnorodność są atutami Korsyki i to właśnie im twórcy poświęcają dużo miejsca. Propozycje wycieczek od jedno do kilkudniowych, w tym piesze, rowerowe, samochodowe, a nawet konne są prawdziwym atutem. Opisane atrakcje wyspy jak niezliczone festiwale, eventy, które odbywają się tu cały rok. Sportowe propozycje – nurkowanie, żaglowanie, wspinaczki górskie, czy też uzdrowiska termalne lub zajęcia rzemiosła artystycznego stanowią przyjemną lekturę, która wprost zachęca do wyjazdu. Osobny rozdział poświęcony jest sztuce. I tu muszę przyznać duży plus dla autorów. Opisana architektura sakralna, obronna czy też sztuka ludowa daje wiedzę o dziełach Korsyki. ABC architektury to schematy budowli niczym z podręczników historii sztuki. Zawiera podstawowe nazwy, określenia, przekroje oraz kolorowe ilustracje. Odkrywanie Korsyki z Michelin to przeszło 230 stron opisanych miast, miasteczek, wsi, atrakcji turystycznych. Każda z nich zawiera: mapę, informację o położeniu, najważniejsze zabytki, piękno przyrodnicze, atrakcje dla dzieci, zestaw praktycznych rad jak noclegi, restauracje czy też trasy turystyczne do pokonania samochodem. W przewodniku znajduje się również miejsce na legendy oraz interesujące opowieści, których na Korsyce nie brakuje. Wiecie na przykład dlaczego La Castagniccia nazywana jest „krainą kasztanów jadalnych”, ilu sławnych ludzi bywało na Korsyce, co to jest pozzines, lub z czego słynie Calvi? Jeśli nie, to koniecznie musicie sięgnąć po tą pozycję. Oczywiście znajdziecie tu wszystkie tradycyjne części przewodników m.in. mapy, plany, indeks miejsc, formalności przedwyjazdowe, propozycje dotarcia. Wszystko podane w bardzo przejrzysty i czytelny sposób. Dodatkowo całość wzbogacona sporą ilością ładnych, kolorowych zdjęć. Tak jak Michelin nadaje gwiazdki restauracjom, które zasługują na uznanie, tak i w swoich przewodnikach gwiazdki otrzymują najważniejsze atrakcje danego miejsca. Jak czytamy na stronach Wydawnictwa: “Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.” Przewodnik „Korsyka” na pewno zagości w mojej walizce podczas następnej wyprawy. Już zaznaczyłam sobie „must see” pięknej wyspy.

FRANCE & STYLE

    pokaż wszystkie
    logotypy