Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2021
Jedzenie emocjonalne i inne podj...

Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem

Autorzy:   ,

Ocena:
   5.6/6  Opinie  (5)
Stron: 168
Czas nagrania: 5 godz. 24 min. Czyta: Joanna Derda, Marta Pawłowska
Ksiazka drukowana Druk oprawa miękka 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi Audiobook Audiobook w mp3
Wydawca: Sensus
Wydawca: Sensus
Wydawca: Sensus
Cena:
37,00 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,40 zł
29,60 zł 37,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,40 zł
29,60 zł 37,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
Wysyłamy w 24h + do przechowalni + do przechowalni + do przechowalni

Druk
Książka drukowana
37,00 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
29,60 zł
37,00 zł
Audiobook w mp3
Audiobook
29,60 zł
37,00 zł

O jedzeniu emocjonalnym

Jedzenie to konieczność ― bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ― usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.

To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia ― harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.

O książce w mediach:

Ofeminin.pl: "Otyłość to często nie nasza wina, ale zawsze nasza odpowiedzialność"

Onet:pl (Styl życia):  Kaloryczne emocje. W jedzeniu szukamy pocieszenia

Charaktery.eu: Jak jeść, żeby nie zwariować, czyli o jedzeniu emocjonalnym

Zwierciadlo.pl: Jedzenie emocjonalne - na stres, w nagrodę, na pocieszenie...

Styl.pl: Gorzkie emocje przełykamy z cukrem

Psychologiaprzykawie.pl: Kaloryczne emocje

Pytanie na Śniadanie (PnŚ): Jedzenie a emocje

Ketoreva.pl: Jedzenie emocjonalne i inne podjadania

 

Wstęp 7

 

Jedzeniowe prawo jazdy. Kobiety i diety 11

Jedzenie emocjonalne. W krainie ptasiego mleczka 23

Żywieniowe obsesje i kulinarni terroryści. Jak jeść, żeby nie zwariować? 39

Po drugiej stronie lustra. Głód, nasycenie, apetyt 53

Codziennie makowiec. Nieustanne świętowanie 65

Matka chorób. Otyłość - nowa normalność 77

Co sprawia, że tyjemy. Marketing otyłości 93

Tak zwana zdrowa żywność. Jak kupić zdrowie? 111

Cały ten cukier. Nie krzepi! 123

Sabotażyści zdrowej zmiany. Nie chcę, żeby ci się udało! 137

Przereklamowana rola mózgu. Kiedy komputer nie działa 147

6
(4)
5
(0)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 5

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Dziś muszę się czymś z Wami podzielić Od kilkunastu lat borykam się z nadwagą. Przeszłam wiele diet, które nie tylko nie zmieniły mojego ciała, ale również spowodowały, że nadwaga nadal pozostała problemem. I zanim ktoś pomyśli, że wystarczy dobra dieta i będzie dobrze, to niestety się myli. Dieta to destrukcyjne słowo, które kojarzy się z wieloma zakazami i nakazami. Wywołuje w nas często sprzeczne emocje. Mało kto mówi o tym, że gdy chcemy odnieść satysfakcjonujące wyniki sama dieta nie wystarczy. Potrzeba przede wszystkim podejścia psychologicznego. Choroby, stres, emocje to czynniki, które mają ogromny wpływ na nasze życie. A czy emocje i stres mogą wpływać na zaburzenia w odżywianiu i wywodzące się z tego choroby Tak. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo.. W książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania" znajdziemy informacje na temat mechanizmów, jakie działają w naszym organizmie i powodują, że popadamy w ogromną przepaść, jaką są zaburzenia w odżywianiu i w wyniku czego borykamy się z ilością nadmiernych kilogramów, które później prowadzą do otyłości. A ta jest traktowana jako poważna choroba. W tej książce nie znajdziemy kolejnej diety cud. Znajdziemy natomiast pomoc w rozpoznawaniu naszych emocji i zrozumieniu naszego stosunku do jedzenia i tego jaki wpływ na nasze odżywianie ma świat zewnętrzny. Książka napisana jest prostym językiem. Autorki Joanna Derda i Marta Pawłowska postarały się, aby informacje jakie chciały przekazać, mogły dotrzeć do każdego. W jedenastu rozdziałach autorki pomagają nam uświadomić sobie jak ważny jest nasz stosunek do celebrowania posiłków, zdrowych wyborów, jak również znalezienia sposobu na nasze relacje z jedzeniem. Dużo znajdziemy o emocjach, bo to głównie one mają wpływ na jakość naszego życia. Czytałam wiele poradników, wiele książek o odżywianiu. Skończyłam też kilka kursów dietetycznych? Ale nigdzie nie dostałam takiej wiedzy jak w tej książce. To książka nie tylko dla osób, które się odchudzają. To książka również dla osób, których emocje biorą górę nad ich życiem i które chcą uporządkować swoją wiedzę o odżywianiu. Myślę, że każdy powinien mieć ją w swojej biblioteczce. Polecam!!!
      Ocena : 6 

      Ocena : 6 

    Nie było mi jeszcze dane przeczytać tak dobrą książkę. Polecam, bo naprawdę. Gdyby była możliwość dałabym 10 gwiazdek
      Ocena : 6 

    Kolejne miesiące przynoszą kolejne diety? Desperacko śledzisz doniesienia o odchudzaniu się gwiazd, próbując wciąż nowego sposobu, by schudnąć? W ciągu dnia powstrzymujesz się od spożywania większej ilości jedzenia, za to wieczorem rzucasz się na nie zachłannie, w rezultacie czujesz się coraz bardziej podle i wyrzucasz sobie chwile słabości? W pracy zawsze trzymasz w biurku słodkie batoniki, a w domu opakowanie pralinek na wypadek nagłego napadu podjadania? Jedzenie jest twoim najlepszym przyjacielem, a może pocieszycielem? Jeśli uważasz, że te pytania definiują twoje zachowanie, to całkiem możliwe, że masz do czynienia z jedzeniem emocjonalnym, a pożywienie nie pełni wyłącznie swojej roli, ale ma za zadanie wypełnić pewne braki. Niestety to prosta droga do otyłości i problemów zdrowotnych. Czy można w jakiś sposób interweniować? Czy zamiast danej diety, polegającej najczęściej na eliminowaniu danego składnika lub grup produktów, można po prostu cieszyć się jedzeniem? Jak sprawić, by pokarmy nie rekompensowały nam niedostatków w naszym życiu? Na ty pytania odpowiedź możemy znaleźć w książce autorstwa Joanny Derdy oraz Marty Pawłowskiej, pt. ?Jedzenie emocjonalne i inne podjadania?. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Sensu książka pozwala nam zrozumieć, skąd biorą się nasze problemy zdrowotne, dlaczego mamy określony stosunek do jedzenia i dlaczego zmiana jest konieczna. Bo co do tego, że działać należy i to jak najszybciej, nie ma wątpliwości. Pewne nawyki związane z jedzeniem mogą pociągać za sobą poważne konsekwencje i nie to nie tylko dotyczące zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Po książkę sięgnąć mogą zarówno osoby, które mają problemy z nadwagą, które mają już za sobą niezliczone ilości diet, te, które dostrzegają powiązania pomiędzy spożywanym pokarmem (jego ilością i jakością), a określonymi zdarzeniami, emocjami, a także te, które mają takie osoby w pobliżu siebie. To nie jest książka o dietach czy poradnik jak schudnąć ? to trzeba od razu zaznaczyć. To natomiast książka o tym ? jak brzmi informacja na okładce ? jak poprawić swoje relacje z jedzeniem. Jak polubić siebie, zacząć rozwiązywać swoje problemy, wsłuchać się w swój organizm i zacząć cieszyć się jedzeniem. Książka składa się z jedenastu rozdziałów, poruszających kwestie związane z jedzeniem, z emocjami, a także zmianą sposobu odżywiania Rozdział pierwszy porusza temat diet i zgubnego ich wpływu na organizm szczególnie, że zaczynając swoją przygodę z odchudzaniem, rzadko określamy swoje oczekiwania. Autorki zaznaczają również, że bycie na diecie często używane jest jako samousprawiedliwianie się, jest tarczą ochronną przed prawdziwym życiem i podejmowaniem wyzwań. Przeczytamy również o otyłości i akceptacji swojego ciała, jednak bez akceptacji trybu życia prowadzącego do otyłości. W rozdziale drugim dowiemy się, czym jest jedzenie emocjonalne i poznamy cztery mechanizmy, które nim rządzą. W kolejnych rozdziałach dowiemy się, ?jak jeść, żeby nie zwariować?. Przeczytamy o funkcjonujących zaleceniach i trendach żywieniowych, niestety często sprzecznych ze sobą, o postach i półpostach i pułapce ulegania szkodliwym modom żywieniowym. Poznamy również definicję głodu i dowiemy się, że nie tylko jest on w porządku, ale jest wręcz niezbędny. Autorki poruszają również kwestię apetytu, czyli zdrowej ochoty na jedzenie, ale przekonamy się, że jeśli nie idzie w parze z tym apetytem umiar i rozsądek, to przejadamy się. Jeden z rozdziałów traktuje o cukrze i jego rosnącej roli w naszej diecie, a także o cukrzycy. Ostatni rozdział dotyczący roli mózgu w naszym żywieniu to rozmowa autorek, a właściwie wywiad Joanny Derdy ? dziennikarki z Martą Pawłowską ? specjalistką zdrowego żywienia i coachem. Książka wypełniona jest historiami osób, dla których jedzenie zaczęło pełnić wiele ról, niestety poza tą właściwą. Te historie w połączeniu z wiedzą merytoryczną Marty Pawłowskiej oraz łatwością przekazu Joanny Derdy sprawia, że książka może stać się bodźcem do zmian w naszym życiu, do rozpoczęcia pracy nad sobą lub też do szukania pomocy u specjalistów.
      Ocena : 4 

    Ciekawa książka, aczkolwiek uciążliwi lektorzy.
    logotypy