Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2020
Jedz pysznie bez pszenicy

Jedz pysznie bez pszenicy (ebook)

Autor:  

2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: Wydawnictwo JK
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,68 zł
27,22 zł 34,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
+ do przechowalni

Coraz więcej osób ma problem z trawieniem pszenicy i zmaga z różnymi chorobami alergią, nietolerancją pokarmową, celiakią. W takich sytuacjach najlepszym lekarstwem okazuje się dieta eliminacyjna. Nie jest jednak łatwo tak komponować posiłki, gdy trzeba usunąć z talerza to, co dotąd wydawało się niezbędne, a unikanie wszechobecnego glutenu, który pojawia się dosłownie wszędzie, nawet w wędlinach, kostkach rosołowych, keczupie i batonach czekoladowych, wydaje się ekstremalnie trudne. A gdy jeszcze przydałoby się trochę schudnąć osiągnięcie odpowiedniej wagi i samopoczucia bez drakońskich wyrzeczeń wydaje się niemal nieosiągalne. Jednak nic nie jest niemożliwe. Dietetyczna hedonistka i zwolenniczka zdrowego i przede wszystkim pysznego jedzenia zna sposób na to, jak schudnąć, jedząc smacznie, do syta i bez glutenu! W tym poradniku można znaleźć nie tylko praktyczny program odchudzania na osiem tygodni wraz z listami zakupów, ale i wiele pożytecznych informacji na temat diety bezglutenowej i zdrowego odżywiania w ogóle. Dodatkowym bonusem jest szczegółowa lista dodatków do żywności które z nich są nieszkodliwe, a których należy unikać.

  • Okładka
  • Strona tytułowa
  • Spis treści
  • Wstęp
  • Rozdział I
    • Celiakia a nadwrażliwość na gluten. Czym się różnią?
    • Nietolerancja laktozy
    • Ogólne zasady diety bezglutenowej
    • Zalety diety pozbawionej pszenicy
  • Rozdział II
    • Wady pszenicy
    • Zboża wolne od glutenu
    • Ryż  najpopularniejszy zamiennik pszenicy
    • Ciecierzyca, soja i soczewica  produkty żywnościowe pozbawione wad
    • Kokos  orzech niejedno ma imię
    • Chia, szałwia argentyńska  odchudzająca moc azteckich nasion
    • Moc odżywcza zawarta w bakaliach
    • Awokado  superowoc
    • Oleje warte uwagi
    • Dobroczynne nasionka
    • Ostropest
    • Kiełki  zdrowie na talerzu
    • Ogromna moc w małym owocu
    • Mąka mące nierówna  co zamiast mąki pszennej?
  • Rozdział III
    • Oczyszczający i wzmacniający napar z pokrzywy lub skrzypu
    • Aloesowy detoks
    • Sok z żurawiny  ulga dla nerek i spuchniętych nóg
    • Żywe soki  zdrowe i pyszne
    • Jak wybrać dobrą wyciskarkę?
  • Rozdział IV
    • 10 przykazań, by mieć zdrowe kości
    • Zdrowy nabiał
    • Jak przygotować mleko roślinne w domu
  • Rozdział V
    • Nie taka sól straszna
    • Czym zdrowo słodzić?
    • Naturalne substancje słodzące
    • Naturalne przyprawy ziołowe bez glutenu i glutaminianu sodu
  • Rozdział VI
    • Przepisy na pieczywo z dodatkiem sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
    • Przepisy na pieczywo z dodatkiem drożdży
    • Przepisy na pieczywo z dodatkiem drożdży i mieszanki siemienia lnianego z wodą
    • Przepis na pieczywo z dodatkiem oleju kokosowego
    • Przepisy na pieczywo z dodatkiem mieszaniny siemienia lnianego i babki jajowatej bądź babki płesznik
    • Przepisy na pieczywo z dodatkiem jajek
    • Przepisy na pieczywo na zakwasie bezglutenowym
    • Przepis na pieczywo żytnie (glutenowe)
  • Rozdział VII
    • Przepisy na domowe wędliny
  • Rozdział VIII
    • Zalety diety bezglutenowej
    • Ogólne zasady stosowania diety odchudzającej
    • Produkty wskazane w diecie
    • Produkty, które należy wyeliminować z diety
    • Zasady komponowania posiłków podczas diety
    • Uwagi do diety
    • Rady i przepisy przydatne przy rozmaitych dolegliwościach
    • Ośmiotygodniowa dieta bezglutenowa
  • Rozdział IX
    • Życie po diecie:
    • Posiłki po ustabilizowaniu wagi
    • Przystawki bezglutenowe  idealne na małe przyjęcie dla przyjaciół
    • Słodycze na poprawę humoru
  • Rozdział X
    • Udawacze smaku
    • Koloryzacja
    • Konserwanty
    • Wypełniacze i zagęszczacze
    • Tajemnicze E  co kryją w sobie?
  • Podsumowanie
  • Bibliografia
logotypy