Facebook

Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2019
Gotowanie dla geeków. Wydanie II

Gotowanie dla geeków. Wydanie II

Autor:  

Ocena:
   5.3/6  Opinie  (16)
Stron: 462
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) PdfPDF
Wydawca: Helion
Wydawca: Helion
Cena:
69,00 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 13,80 zł
55,20 zł 69,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
69,00 zł
eBook
Pdf
55,20 zł
69,00 zł

Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!

Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!

W tej książce między innymi:

  • przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie
  • przydatne informacje o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach
  • co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia
  • co wpływa na wrażenia smaku i zapachu
  • karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technika sous vide i inne

Kuchnia? Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się!

  • Spis przepisów (v)
  • Spis laboratoriów (viii)
  • Spis wywiadów (ix)
  • Przedmowa (1)

1. Witajcie w kuchni! (5)

2. Smak, zapach i aromat (55)

3. Czas i temperatura (135)

4. Powietrze i woda (235)

5. Zabawa ze sprzętem (305)

6. Zabawa z chemią (375)

  • Jak być sprytniejszym geekiem? (441)
  • Przechytrzyć alergie (445)
  • Skorowidz (451)

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Pierogi, kluski i knedle
Marta Krawczyk
Cena: 7,99 zł
Pit Bull
Piotr Wiecorek
Cena: 19,99 zł
Stoicyzm na każdy dzień roku. 366 medytacji na ...
Ryan Holiday, Stephen Hanselman
Cena: 31,92 zł
Pieczywo domowe
Elżbieta Kiewnarska
Cena: 8,00 zł
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania
Elżbieta Kiewnarska
Cena: 8,00 zł
Wino. Praktyczny poradnik
Wojciech Klimala
Cena: 23,20 zł
6
(10)
5
(3)
4
(2)
3
(0)
2
(0)
1
(1)

Liczba ocen: 16

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Rewelacyjna :)
      Ocena : 6 

    Świetna książka! Sam jestem geekiem i mimo że nie nauczyła mnie gotować (do tego potrzeba praktyki) to można dzięki niej zrozumieć wiele 'czarnej magii' jaka dzieje się w kuchni. Bardzo przyjemnie się czyta. Zabawna i pouczająca. Polecam.
      Ocena : 6 

    W książce jest mnóstwo rzeczy, których nie można znaleźć w internecie. Wszystko z humorem i na temat. Polecam!
      Ocena : 6 

    Zgadzam się, że jest wybitna. A przede wszystkim - zabawna!
      Ocena : 6 

    Świetna książka dla dociekliwych kucharzy. Napisana w humorystyczny sposób, wyjaśnia wszelkie prawa rządzące gotowaniem. Do tego całkiem przydatne przepisy, a dla lubiących eksperymentować instrukcje na przygotowane dań w niekonwencjonalny sposób.
      Ocena : 6 

    Książka godna polecenia. Świetne przepisy! Polecam wszystkim lubiącym eksperymenty w kuchni.
      Ocena : 6 

    Serdecznie polecam tę książkę wszystkim tym, którzy chcieliby zrozumieć na czym polega gotowanie. Autor opisuje przemiany fizyczne i chemiczne podczas najpopularniejszych czynności w kuchni. Jeśli kogoś interesuje dlaczego niektóre rzeczy robi się tak a nie inaczej w tej książce znajdzie odpowiedź.
      Ocena : 6 

    Książka kupiona dla teścia, który jest pasjonatem gotowania i jednocześnie niezaprzeczalnym geekiem. Prezent okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam!
      Ocena : 6 

    Ciekawa pozycja traktująca o "inżynierskiej" stronie gotowania. Pozwala z nieco innej perspektywy spojrzeć na przygotowane posiłki. Daje kilka ciekawych porad... ... a od biedy i tak można zamówić pizze ;)
      Ocena : 6 

    Z tej książki NIE NAUCZYSZ się gotować, za to zrozumiesz prawa rządzące przygotowywaniem jedzenia. Książka faktycznie dedykowana dla geeków miejscami wręcz zaskakuje inżynierskim i laboratoryjnym podejściem do tak nie-inżynierskiego tematu jak gotowanie. Poza tym pod powłoką humoru kryją się ogromne pokłady wiedzy.
      Ocena : 5 

    "Gotowanie dla geeków" autorstwa Jeffa Pottera to nie jest książka kucharska, to książka z ogromnym zasobem wiedzy na temat gotowania. Wiedzy zarówno dla osób początkujących, jak i tych bardziej zaawansowanych, bo wiadomości w niej zawarte są nie tylko potrzebne do rozpoczęcia gotowania, ale także ułatwią, podpowiedzą, urozmaicą sztukę gotowania, dla tych, którzy wiedzą co w trawie, a raczej kuchni, piszczy.
      Ocena : 5 

    Gotowanie okiem inżyniera. Ciekawy pomysł. tłumaczenie miejscami kuleje.
      Ocena : 5 

    Polecam tę książkę ;-) aczkolwiek po jej przeczytaniu czuję pewien niedosyt. Sięgając po nią liczyłam na więcej podstaw gotowania i na nawet banalne przepisy, wskazówki. Zabrakło też pomysłów na szybkie śniadanie lub kolację. Nie należy również zapominać iż kuchnia amerykańska różni się od polskiej. Ale zalet jest dużo! Bardzo duży plus za wyjaśnianie zjawisk zachodzących w danych warunkach.
      Ocena : 4 

    Ciekawa książką, ale spodziewałem się bardziej podstaw gotowania :D Czasami niestety mnie nudziła
      Ocena : 4 

    Gdybym była początkującym kucharzem, książka zniechęciła by mnie do podejmowania jakichkolwiek działań kuchennych. Autor podchodzi do zagadnienia tak kompleksowo, że można niemal uwierzyć, że gotowanie jest bardzo skomplikowaną sztuką dostępną tylko wybrańcom. Dlatego nie polecam tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. Jednakże nie można zaprzeczyć, iż autor posiada ogromną wiedzę w temacie, którą próbuje uporządkować oraz wyjaśnić stosując analogie ze świata programistów. Dlatego też czytelnicy bez wiedzy branżowej mogą mieć problemy z niektówymi pojęciami (algorytm przechodzenia drzewa pierwszy przychodzi na myśl). Ale, jak tytuł wskazuje jest to pozycja dla geeków i jako taka stanowi świetne kompedium wiedzy o gotowaniu.
      Ocena : 1 

    Książka sama w sobie jest wybitna i niesamowita. Ekscytacja towarzysząca czytaniu kolejnych stron jest nieporównywalna z niczym innym... o ile mamy wersję oryginalną. Niestety, tłumaczenie książki stoi na tragicznym poziomie. Widać, że tłumacz nie rozumie zupełnie analogii informatycznych stosowanych przez autora i był leniwy na tyle, że nawet nie zechciał wyszukać w Google znaczenia pewnych pojęć. Pół biedy jeśli tłumaczy je częściowo źle, albo wycina w ogóle - wtedy można się domyślić o co chodziło. Niestety, są też miejsca gdzie tłumaczenie zawiera tekst znaczący dokładnie coś odwrotnego niż oryginał. Oryginalne "cache priming" przetłumaczono na "wyczyszczenie cache". W efekcie, książka która miała wyjaśniać pewne zagadnienia, robi wodę z mózgu. Kupiłem wersję polską głównie ze względu na szybkość otrzymania takiej, niższą cenę i oszczędzenie pracy którą musiałbym wykonać sam (przejście przez rozbieżności kulturowe). Jak widać, chytry dwa razy traci. Czuję się okradziony i oszukany - najchętniej książkę bym oddał i zamówił sobie oryginał.
    logotypy