Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2017
Gotowanie dla geeków. Nauka stos...

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Autor: 

Ocena:
   5.3/6  Opinie  (14)
Stron: 406
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Helion
Wydawca: Helion
Cena:
59,00 zł
Cena:
59,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
59,00 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
59,00 zł

Nie samym kodem informatyk żyje!

Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?

Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności — od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!




A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

  • Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
  • Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
  • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.
  • Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
  • Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!
Książkę Gotowanie dla geeków poleca Kuchnia +!

Spis przepisów (vii)

Spis wywiadów (xi)

Przedmowa (xiii)

Rozdział 1. Witajcie w kuchni! (1)

  • Myśl jak haker (3)
    • Fiksacja funkcjonalna (5)
    • Kilka słów na temat odżywiania (10)
    • Wskazówki dla początkujących (12)
    • Wybór przepisu (22)
    • Czytanie między wierszami (26)
  • Gotowanie dla jednej osoby (33)
  • Gotowanie dla innych (34)

Rozdział 2. Kuchnia - inicjalizacja (41)

  • Organizacja kuchni (42)
    • Kalibracja instrumentów (42)
    • Przygotowanie składników (43)
  • Wyposażenie kuchenne (44)
    • Absolutne minimum (47)
    • Standardowe wyposażenie kuchni (65)
  • Organizacja kuchni (70)
    • Pozyskiwanie (70)
    • Grupowanie funkcjonalne (71)
    • Jednolite pojemniki do magazynowania (71)
    • Układ powierzchni roboczych (72)
    • Porządek w kuchni (74)
  • Sprzęt kuchenny w prezencie? (78)

Rozdział 3. Wybór danych wejściowych - smak, zapach oraz składniki potrawy (79)

  • Zapach + smak = rozkosz dla podniebienia (81)
    • Smak (zmysł smaku) (82)
    • Zapach (zmysł węchu) (86)
  • Smaki: gorzki, słony, kwaśny, słodki, umami i inne (96)
    • Smak gorzki (96)
    • Smak słony (97)
    • Smak kwaśny (100)
    • Smak słodki (100)
    • Umami (znane także jako umame) (101)
    • Inne smaki (103)
    • Kombinacje smaków i zapachów (105)
  • Metoda adaptacji i eksperymentowania (111)
  • Metoda bazująca na tradycji i regionalizmach (118)
    • Ryż, pszenica, ziarna - congee, grysik, owsianka (122)
  • Metoda sezonowa (126)
  • Metoda analityczna (139)

Rozdział 4. Czas i temperatura - podstawowe zmienne obróbki termicznej (147)

  • Obróbka termiczna = czas × temperatura (150)
    • Transfer ciepła i gotowość produktu (152)
    • Sposoby wymiany ciepła (155)
  • Bezpieczeństwo i ostre zatrucia pokarmowe (160)
    • Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym wywołanym przez bakterie? (164)
    • Jak zapobiec zatruciom pokarmowym powodowanym przez pasożyty? (170)
  • Kluczowe wartości temperatur obróbki termicznej żywności (175)
    • 40°C i 50°C - rozpoczyna się proces denaturacji białka (175)
    • 62°C - rozpoczyna się ścinanie białka w jajku (181)
    • 68°C - denaturacja kolagenu (typu I) (186)
    • 70°C - następuje rozpad skrobi w warzywach (195)
    • 154°C - reakcje Maillarda stają się zauważalne (205)
    • 180°C - cukier zaczyna się wyraźnie karmelizować (210)

Rozdział 5. Powietrze - kluczowa zmienna wypieków (217)

  • Gluten (218)
  • Spulchnianie biologiczne (227)
    • Drożdże (227)
  • Spulchnianie chemiczne (239)
    • Soda oczyszczona (239)
    • Proszek do pieczenia (248)
  • Spulchnianie mechaniczne (252)
    • Białka jajka (252)
    • Żółtka jajek (258)
    • Bita śmietana (261)

Rozdział 6. Radosna podróż w świat chemii (269)

  • Związki chemiczne tradycyjnie używane w kuchni (272)
    • Sól (272)
    • Cukier (281)
    • Kwasy i zasady (286)
    • Alkohol (291)
  • Chemiczne dodatki do żywności stosowane współcześnie w przemyśle (298)
    • Lista E - klasyfikacja dziesiętna Deweya chemicznych dodatków do żywności (301)
    • Koloidy (303)
    • Przygotowanie żelów - skrobie, karagenina, agar i alginian sodu (305)
    • Dziwne metody topnienia - metyloceluloza i maltodekstryna (316)
    • Przygotowanie pian - lecytyna (320)
    • Antycukier - laktizol (322)
    • Klej do mięsa - transglutaminaza (324)
    • Dym w płynie - destylowany aromat dymu (328)

Rozdział 7. Zabawa ze sprzętem (331)

  • Technika sous vide (333)
    • Zatrucia pokarmowe i technika sous vide (336)
    • Sous vide - wyposażenie (339)
    • Gotowanie z sous vide (344)
  • Profesjonalny sprzęt i techniki stosowane w restauracjach (359)
    • Filtracja (361)
    • Syfony do bitej śmietany (znane także jako "iSi") (370)
    • "Gotowanie" za pomocą zimna - ciekły azot i suchy lód (374)
    • Gotowanie z wykorzystaniem (dużych) dawek ciepła (382)

Przechytrzyć alergie (391)

Posłowie (397)

Skorowidz (399)

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Zupowy detoks
Mijakoska Urszula, Stachura Monika
Cena: 29,66 zł
Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo
Natalia Wiszniewska
Cena: 34,90 zł
Gotowanie jest proste
Grzegorz Ostrowski
Cena: 24,90 zł

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Wątroba. Zdrowa dieta
Praca zbiorowa
Cena: 1,60 zł
Kulisy Kulinarnej Akademii
Marek Brzeziński
Cena: 31,92 zł
365 obiadów + jadłospis na cały rok
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Cena: 9,84 zł
Cukrzyca. Zdrowa dieta
Bożena Brudka
Cena: 1,60 zł
Domowe wypieki
Joanna Niedobecka
Cena: 35,92 zł
6
(9)
5
(3)
4
(1)
3
(0)
2
(0)
1
(1)

Liczba ocen: 14

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Ciekawa pozycja traktująca o "inżynierskiej" stronie gotowania. Pozwala z nieco innej perspektywy spojrzeć na przygotowane posiłki. Daje kilka ciekawych porad... ... a od biedy i tak można zamówić pizze ;)
      Ocena : 6 

    Świetna książka! Sam jestem geekiem i mimo że nie nauczyła mnie gotować (do tego potrzeba praktyki) to można dzięki niej zrozumieć wiele 'czarnej magii' jaka dzieje się w kuchni. Bardzo przyjemnie się czyta. Zabawna i pouczająca. Polecam.
      Ocena : 6 

    W książce jest mnóstwo rzeczy, których nie można znaleźć w internecie. Wszystko z humorem i na temat. Polecam!
      Ocena : 6 

    Zgadzam się, że jest wybitna. A przede wszystkim - zabawna!
      Ocena : 6 

    Świetna książka dla dociekliwych kucharzy. Napisana w humorystyczny sposób, wyjaśnia wszelkie prawa rządzące gotowaniem. Do tego całkiem przydatne przepisy, a dla lubiących eksperymentować instrukcje na przygotowane dań w niekonwencjonalny sposób.
      Ocena : 6 

    Książka godna polecenia. Świetne przepisy! Polecam wszystkim lubiącym eksperymenty w kuchni.
      Ocena : 6 

    Serdecznie polecam tę książkę wszystkim tym, którzy chcieliby zrozumieć na czym polega gotowanie. Autor opisuje przemiany fizyczne i chemiczne podczas najpopularniejszych czynności w kuchni. Jeśli kogoś interesuje dlaczego niektóre rzeczy robi się tak a nie inaczej w tej książce znajdzie odpowiedź.
      Ocena : 6 

    Książka kupiona dla teścia, który jest pasjonatem gotowania i jednocześnie niezaprzeczalnym geekiem. Prezent okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam!
      Ocena : 6 

    Z tej książki NIE NAUCZYSZ się gotować, za to zrozumiesz prawa rządzące przygotowywaniem jedzenia. Książka faktycznie dedykowana dla geeków miejscami wręcz zaskakuje inżynierskim i laboratoryjnym podejściem do tak nie-inżynierskiego tematu jak gotowanie. Poza tym pod powłoką humoru kryją się ogromne pokłady wiedzy.
      Ocena : 5 

    "Gotowanie dla geeków" autorstwa Jeffa Pottera to nie jest książka kucharska, to książka z ogromnym zasobem wiedzy na temat gotowania. Wiedzy zarówno dla osób początkujących, jak i tych bardziej zaawansowanych, bo wiadomości w niej zawarte są nie tylko potrzebne do rozpoczęcia gotowania, ale także ułatwią, podpowiedzą, urozmaicą sztukę gotowania, dla tych, którzy wiedzą co w trawie, a raczej kuchni, piszczy.
      Ocena : 5 

    Gotowanie okiem inżyniera. Ciekawy pomysł. tłumaczenie miejscami kuleje.
      Ocena : 5 

    Polecam tę książkę ;-) aczkolwiek po jej przeczytaniu czuję pewien niedosyt. Sięgając po nią liczyłam na więcej podstaw gotowania i na nawet banalne przepisy, wskazówki. Zabrakło też pomysłów na szybkie śniadanie lub kolację. Nie należy również zapominać iż kuchnia amerykańska różni się od polskiej. Ale zalet jest dużo! Bardzo duży plus za wyjaśnianie zjawisk zachodzących w danych warunkach.
      Ocena : 4 

    Gdybym była początkującym kucharzem, książka zniechęciła by mnie do podejmowania jakichkolwiek działań kuchennych. Autor podchodzi do zagadnienia tak kompleksowo, że można niemal uwierzyć, że gotowanie jest bardzo skomplikowaną sztuką dostępną tylko wybrańcom. Dlatego nie polecam tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. Jednakże nie można zaprzeczyć, iż autor posiada ogromną wiedzę w temacie, którą próbuje uporządkować oraz wyjaśnić stosując analogie ze świata programistów. Dlatego też czytelnicy bez wiedzy branżowej mogą mieć problemy z niektówymi pojęciami (algorytm przechodzenia drzewa pierwszy przychodzi na myśl). Ale, jak tytuł wskazuje jest to pozycja dla geeków i jako taka stanowi świetne kompedium wiedzy o gotowaniu.
      Ocena : 1 

    Książka sama w sobie jest wybitna i niesamowita. Ekscytacja towarzysząca czytaniu kolejnych stron jest nieporównywalna z niczym innym... o ile mamy wersję oryginalną. Niestety, tłumaczenie książki stoi na tragicznym poziomie. Widać, że tłumacz nie rozumie zupełnie analogii informatycznych stosowanych przez autora i był leniwy na tyle, że nawet nie zechciał wyszukać w Google znaczenia pewnych pojęć. Pół biedy jeśli tłumaczy je częściowo źle, albo wycina w ogóle - wtedy można się domyślić o co chodziło. Niestety, są też miejsca gdzie tłumaczenie zawiera tekst znaczący dokładnie coś odwrotnego niż oryginał. Oryginalne "cache priming" przetłumaczono na "wyczyszczenie cache". W efekcie, książka która miała wyjaśniać pewne zagadnienia, robi wodę z mózgu. Kupiłem wersję polską głównie ze względu na szybkość otrzymania takiej, niższą cenę i oszczędzenie pracy którą musiałbym wykonać sam (przejście przez rozbieżności kulturowe). Jak widać, chytry dwa razy traci. Czuję się okradziony i oszukany - najchętniej książkę bym oddał i zamówił sobie oryginał.
    logotypy