Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Bushcraft. Co jeść, gdzie to zna...

Bushcraft. Co jeść, gdzie to znaleźć i jak przyrządzić?

Autor:  

Stron: 192
Ksiazka drukowana Druk oprawa zintegrowana 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Bezdroża
Wydawca: Bezdroża
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 4,99 zł
44,91 zł 49,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 14,97 zł
34,93 zł 49,90 zł
W realizacji od 2022-07-05 + do przechowalni W realizacji od 2022-07-05 + do przechowalni

Druk
Książka drukowana
44,91 zł
49,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
34,93 zł
49,90 zł

Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić.

Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!

W książce:

  • jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę
  • jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia
  • jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej
  • skąd brać żywność w dziczy
  • które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki

Dzika natura. Poznaj ją, a ona Cię nakarmi!

Wstęp

CZĘŚĆ 1. PROWIANT

  • Rozdział 1. CO NALEŻY ZE SOBĄ ZABRAĆ?
    • Narzędzie do cięcia
    • Narzędzia do rozpalania ognia
    • Osłona
    • Metalowy pojemnik
    • Linka
    • Zestaw awaryjny
    • Plecak
    • Potrzeby żywieniowe
    • Woda
  • Rozdział 2. ŻYWNOŚĆ WYMAGAJĄCA MINIMALNEJ OBRÓBKI
    • Przekąski i mieszanki z orzechów i bakalii
    • Żywność gotowa do podgrzania lub wstępnie przygotowana
    • Żywność liofilizowana lub w proszku
  • Rozdział 3. ZDROWA ŻYWNOŚĆ, KTÓRA NIE WYMAGA PRZECHOWYWANIA W WARUNKACH CHŁODNICZYCH
    • Warzywa i owoce
    • Peklowane mięso
    • Produkty zbożowe
  • Rozdział 4. DODATKOWE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE
    • Podstawowe składniki
    • Przyprawy
    • Miód
    • Kakao, herbaty i kawa

CZĘŚĆ 2. BUSHCRAFTOWE METODY GOTOWANIA

  • Rozdział 5. GOTOWANIE POŚRÓD DZICZY
    • Zawartość turystycznej szafki kuchennej
    • Popularne zamienniki
  • Rozdział 6. PRZYGOTOWYWANIE OGNISKA
    • Wybór właściwego drewna
    • Rozpalanie ognia
    • Sprawdzanie temperatury żaru
    • Rozpalanie ognia - zagadnienia zaawansowane
  • Rozdział 7. NACZYNIA I PRZYBORY KUCHENNE
    • Materiały, z których może być wykonany sprzęt używany do gotowania
    • Podstawowy ekwipunek
    • Gotowanie w jednym garnku
    • Zalety i wady dodatkowego sprzętu kuchennego
    • Dbanie o naczynia
  • Rozdział 8. AKCESORIA KUCHENNE PRZYGOTOWYWANE NA ŁONIE NATURY
    • Deski do krojenia i pieczenia
    • Przybory kuchenne
    • Przygotowywanie bardziej wyszukanych akcesoriów z drewna
    • Wykonywanie naczyń podczas wędrówek po łonie natury
  • Rozdział 9. KONSTRUKCJE, KTÓRE MOŻESZ Z ŁATWOŚCIĄ WYKONAĆ POŚRÓD DZICZY
    • Żuraw do zawieszenia garnka
    • Poprzeczka i rożen
    • Trójnogi
    • Kuchnia obozowa Canterbury'ego
    • Palenisko umieszczone na podwyższeniu
    • Pojemniki i naczynia wykonywane w warunkach polowych
    • Inne nietypowe naczynia
    • Piec z gliny
    • Przedmioty potrzebne do obróbki żywności
    • Metalowe przyrządy używane podczas gotowania
  • Rozdział 10. METODY OBRÓBKI ŻYWNOŚCI
    • Smażenie
    • Opiekanie
    • Pieczenie
    • Pieczenie w zamkniętej przestrzeni
    • Gotowanie
    • Duszenie
    • Gotowanie na parze

CZĘŚĆ 3. KORZYSTANIE Z DARÓW NATURY

  • Rozdział 11. ULUBIONE PRZEPISY DAVE'A
    • Stare, sprawdzone rozwiązania
    • Ulubione ekspresowe przepisy
  • Rozdział 12. PRZYGOTOWYWANIE NIETYPOWEJ ŻYWNOŚCI
    • Stworzenia, które można jeść
    • Stworzenia, których nie należy jeść
  • Rozdział 13. ROŚLINY JAKO ŹRÓDŁO POŻYWIENIA
    • Popularne rośliny jadalne
    • Zioła, które przyjdą Ci na ratunek
    • Orzechy
    • Owoce
    • Inne jadalne części roślin
  • Rozdział 14. KONSERWOWANIE ŻYWNOŚCI POZYSKANEJ NA ŁONIE NATURY
    • Mąki i mączki
    • Soki
    • Mięso

CZĘŚĆ 4. AWARYJNE METODY GOTOWANIA

  • Rozdział 15. GOTOWANIE NA SILNIKU SAMOCHODOWYM
    • Przepisy na dania przyrządzane na silniku
  • Rozdział 16. NIETYPOWE PALIWA I TABLETKI PALIWOWE
    • Bloki z wiórów
    • Tłuszcz zwierzęcy
    • Żywica sosnowa
    • Tabletki paliwowe i paliwa stałe
  • Rozdział 17. PRZYGOTOWYWANIE KUCHENKI
    • Budowanie piecyka rakietowego
    • Szwedzka pochodnia
    • Kuchenka z puszki
    • Kuchenka z dwóch puszek
  • Rozdział 18. GOTOWANIE NA SŁOŃCU
    • Kuchenka z osłony na szybę samochodową
    • Kuchenka słoneczna a czas gotowania potraw

Dodatek A. WARTOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW

SKOROWIDZ

Rozpoczęły się wakacje. W związku z tym, czas na małe i duże podróże. Jeśli ktoś lubi rekreacyjnie spedzać czas na świeżym powietrzu czy to pod namiotem, czy podczas pieszych wypraw, warto przyjrzeć się temu podręcznikowi.  Znajdziecie tu praktyczne rady w co i dlaczego powinniście się uposażyć, jak się przygotować do wyprawy i co należy wziąć pod uwagę. Kolejne rozdziały powiedzą Wam sporo o żywności : tej wymagającej minimalnej obróbki i tej która nie wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Autor radzi również, w jakie dodatkowo artykuły spożywcze warto się uposażyć. O tym mówi część pierwsza. Cześć druga to bardziej praktyczne porady, dotyczące samego przygotowania posiłków - dotyczą akcesoriów kuchennych, przyborów i samej obróbki termicznej. Znajdziecie tam między innymi porady, jak przygotować ognisko lub jak stworzyć ułatwienia i pewne konstrukcje ułatwiające życie. Część trzecia tyczy się korzystania z darów natury i w niej znajdziecie również sporo przepisów. Dowiecie się z niej, co można zjeść, czego nie powinno się konsumować. Ostatnia część, najbardziej wymyślną, to różne finezyjne metody gotowania , zwane ,,awaryjnymi". Czy wiecie, że posiłek można sporządzić na silniku samochodowym lub zbudować kuchenkę z puszek? Gotować można również na słońcu.  Bardzo pożyteczną lektura, by troszkę się usamodzielnić. Treści zawarte w niej pozwolą Wam na wypad na bezludzie i odpoczynek od świata na łonie natury. Sporo osób lubi takie wypady... W tym ja. Dlatego też zainteresował mnie ten tytuł. Warto również wspomnieć o świetnej jakości wydania- ale to standard tego wydawnictwa 👌

Cosdopoczytania Lempach Anna

    logotypy