Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion.pl sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2022
Autyzm i dieta. Co jako rodzic p...

Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć

Autor:   Justyna Jessa

Stron: 176
Ksiazka drukowana Druk oprawa miękka 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Sensus
Wydawca: Sensus
Cena:
39,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,98 zł
31,92 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka
Wysyłamy w 24h + do przechowalni + do przechowalni

Druk
Książka drukowana
39,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
31,92 zł
39,90 zł
(-20%)

Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu

  • Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę?
  • Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego?
  • Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe?
  • Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia?
  • Jak przeprowadzić trening jedzenia?

Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu - nierzadko sprzecznych - informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.

Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć to przewodnik dla rodziców, którzy chcą poprawić stan zdrowia i komfort swojego autystycznego dziecka. Dr Justyna Jessa opisuje zagadnienia, które zostały już zbadane i które warto brać pod uwagę. Wskazuje symptomy i objawy, które powinno się obserwować, podpowiada, jakie badania trzeba wykonać, by mieć podstawy do interwencji dietetycznej. Opiera się na własnych badaniach, ale też podaje bogatą literaturę, przywołującą badania innych specjalistów w Polsce i za granicą. Wprowadza rodziców w dziedzinę, w której muszą świadomie podejmować liczne decyzje odnośnie do swoich dzieci, i w ten sposób udziela im cennego wsparcia.

Maria Wroniszewska, specjalistka ds. włączenia społecznego osób z ASD, Fundacja SYNAPSIS

Zachęcam do przeczytania tej książki, będącej wynikiem wieloletniej pracy dr Justyny Jessy, jej badań i niezliczonych spotkań z pacjentami w spektrum autyzmu. Mam nadzieję, a raczej jestem o tym przekonana, że rozwieje ona wiele rodzicielskich rozterek i wątpliwości, ale przede wszystkim pomoże spojrzeć na problemy żywieniowe dzieci z zupełnie innej perspektywy. Szacunek do pacjenta, niezależnie od tego, w jakim wzorcu neurorozwojowym wzrasta, jest najważniejszy, i należy się dzieciom i osobom w spektrum autyzmu również w kwestii uszanowania ich wyjątkowych wymagań dotyczących odżywiania i diety.

Izabela Hnidziuk-Machnica, współzałożycielka i dyrektor zarządzająca Fundacji AleKlasa

Obejrzyj live z dr n. med. Justyną Jessą i Izabelą Hnidziuk-Machnicą!

Patroni medialni:

Wprowadzenie (9)

  • Kilka słów od współzałożycielki Fundacji Synapsis (10)
  • Wstęp od przedstawicielki Fundacji AleKlasa (16)
  • Wstęp autorki (19)

ROZDZIAŁ 1. Dlaczego dziecko ze spektrum autyzmu nie chce jeść (23)

ROZDZIAŁ 2. Problemy z jedzeniem u dzieci z ASD z perspektywy terapeutów jedzenia - praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z selektywnością żywieniową (31)

  • Trening jedzenia - tekst: Monika Thiel (32)
  • Trening jedzenia - tekst: Anna Rejek (44)

ROZDZIAŁ 3. Problemy ze strony przewodu pokarmowego (51)

  • Zaburzenia mikrobioty jelitowej (53)
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe (61)
  • Stany zapalne i zaburzenia trawienia (62)

ROZDZIAŁ 4. Diety w ASD - prawdy i mity - czy stosować, na co uważać, jak prawidłowo bilansować (65)

  • Gluten a autyzm (66)
  • Dlaczego większość specjalistów nie zaleca wprowadzania diety (70)
  • Jak bezpiecznie wdrożyć dietę eliminacyjną (79)

ROZDZIAŁ 5. Przepisy kulinarne - Paula Kraśniewska (89)

  • Śniadania i kolacje (90)
    • Chleb owsiano-jaglany z pestkami (90)
    • Chleb gryczany a la na zakwasie (92)
    • Chleb z marchewką (93)
    • Chleb z cukinią i miksem nasion (94)
    • Chleb z batatami o smaku pizzy (95)
    • Domowy keczup (96)
    • Domowy majonez (98)
    • Domowa musztarda (98)
    • Paprykarz wegański jaglany (99)
    • Pasztet wegański z soczewicy i warzyw (100)
    • Pasztet wegański ze słonecznika (101)
    • Pasztet z mięsa drobiowego z dodatkami (102)
    • Jaglane różowe naleśniki z konfiturą owocową (104)
    • Placki z batatów z sadzonym jajkiem przepiórczym i domowym pesto (106)
    • Placki dyniowe z cynamonem i karmelem daktylowym (107)
    • Placki z purée dyniowego (107)
    • Placuszki z jabłek na mące orzechowej z cykorią i winogronami (108)
    • Placuszki na mące kokosowej z borówkami lub jagodami (110)
    • Placuszki z truskawkami na wegańskim jogurcie (111)
  • Zupy (112)
    • Lekka zupa rybna (112)
    • Rosół drobiowy z kluseczkami (113)
    • Bezglutenowe lane kluski (114)
    • Aromatyczny bulion mięsny (116)
    • Wegański jaglany krupnik z warzywami (118)
    • Krem z brokuła z amarantusem i kiełkami (119)
    • Krem z pieczonych warzyw z olejem konopnym (120)
  • Obiady (121)
    • Kopytka z batatów z kurczakiem, sosem pieczeniowym i fasolką szparagową (121)
    • Kotlety mielone z kalafiorem podane z komosą ryżową, pietruszką i groszkiem (125)
    • Dorsz maślany z makaronem z cukinii, blanszowanym szpinakiem i orzeszkami piniowymi (126)
    • Burgery z indyka z ziołami i suszonymi pomidorami z sorgo i surówką z ogórków małosolnych (128)
    • Pulpeciki z indyka z pary na purée z dyni z mizerią z wegańską śmietaną (129)
    • Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym, tymiankową kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kiszonej kapusty (130)
    • Paluszki z kurczaka z frytkami z marchewki i domowym keczupem (132)
    • Polędwiczka wieprzowa z sosie botwinkowym z sorgo, młodą marchewką i groszkiem cukrowym (134)
    • Burgery z łososia z sałatką z roszponki i rzodkiewek (136)
  • Sorbety (137)
    • Sorbet wiśniowy (138)
    • Sorbet z owoców leśnych (138)
    • Sorbet jagodowy (138)
    • Sorbet z moreli (138)
    • Sorbet malinowy (139)
    • Sorbet truskawkowo-szpinakowy (139)
    • Sorbet z mango i pietruszki (139)
  • Gofry (140)
    • Gofry na mące kasztanowej (140)
    • Gofry wegańskie na bezglutenowej mące owsianej (142)
    • Wytrawne gofry z szynką i warzywami (143)
    • Gładkie gofry dyniowe (144)
  • Ciasteczka (145)
    • Ciasteczka z komosy ryżowej (bez pieczenia) (145)
    • Ciasteczka z fasoli (146)
    • Ciasteczka marchewkowo-bananowe (148)
    • Batoniki bounty (149)
    • Ptasie mleczko (150)
    • Baton twix (151)
    • Tarta bezglutenowa z orzechowo-jagodowym kremem (152)
    • Pieczone czekoladowe ciasto jaglane (153)
    • Kokosowe ciasto jaglane bez pieczenia (154)
  • Budynie (155)
    • Budyń jaglany (155)
    • Czekoladowy budyń jaglany z jagodami (156)
    • Budyń truskawkowy z malinami (157)
  • Inne przekąski (158)
    • Chipsy z pieczonych warzyw (158)
    • Frytki pieczone z marchewki, selera, pietruszki (160)
    • Frytki z cukinii lub dyni smażone w mące ciecierzycowej (160)
  • Koktajle (161)
    • Koktajl pełen antyoksydantów (161)
    • Koktajl z jabłkiem, szpinakiem, cytryną i bananem (162)
    • Koktajl tropikalny z ananasem, sałatą i brzoskwiniami (164)
    • Koktajl z ogórkiem, melonem i pokrzywą (165)
    • Koktajl z truskawkami, arbuzem, kurkumą, rozmarynem i limonką (166)
    • Koktajl owocowy z ogórkiem, natką i selerem naciowym (167)
  • Piśmiennictwo naukowe (169)
  • O autorce (174)
Spektrum autyzmu jest tematem bardzo poważnym i wartym uwagi każdego z nas. Możecie zadać sobie pytanie czemu, skoro nas bezpośrednio nie dotyczy. Osób ze spektrum autyzmu jest wiele. Na tę chwilę są notowane w kategoriach zaburzenia, jednakże istnieją hipotezy, które mówią, że spektrum autyzmu jest po prostu innym sposobem funkcjonowania. Może warto dokładnie mu się przyjrzeć, by wiedzieć, jak rozmawiać z osobami ze spektrum i przynajmniej próbować zrozumieć ich tok myślenia. Dzisiaj jednak chciałabym zwrócić uwagę na wąski aspekt tego zaburzenia związany z dietą. „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć”, książka zainteresowała mnie, ponieważ ze względu na przyszłą pracę zawodową chcę zdobywać, jak największą wiedzę w tym temacie. Oczywiście jest to naturalnie w kręgu moich zainteresowań, lecz dotychczas nie miałam okazji lepiej zapoznać się z tematyką jedzenia i trudności z nim związanych, w kontekście spektrum autyzmu. Poza tym wydaje mi się, że dla rodziców zmagających się z tymi właśnie kłopotami, taka pozycja literacka może wiele wyjaśnić i pomóc zastosować różne techniki psychologiczne. Książka daje rodzicom poczucie, że można podjąć różne działania, które będą wartościowym doświadczeniem. Jednak na początku chciałam rzec parę słów w kontekście warsztatu literackiego. Styl, którym napisana jest książka, jest bardzo przystępny, prosty w odbiorze. Podkreśla aspekty naukowe, ale nie przechodzi w tak zwany bełkot naukowy. Myślę, że dla każdego odpowiednio zmotywowanego czytelnika będzie to przejrzysta i klarowna treść. Przy tym całość jest bardzo wciągająca i czyta się ją tak dobrze, jak powieść fabularną. A to też jest bardzo ciekawe odczucie i godne pochwały. Wiedza i zainteresowanie zazwyczaj idą ze sobą w parze, ale tutaj to połączenie wprost perfekcyjne. W książce wypowiadają się różne osoby, ale wszystkich łączy to samo podejście, które również ja staram się wyznawać i liczę, że w pracy zawodowej będę w stanie z niego czynnie korzystać. A mówię tutaj o założeniu, że niektóre cechy ze spektrum są wspólne, więc można czerpać z wzajemnego doświadczenia, jednakże należy pamiętać, że trudności związane z posiłkami mogą w autyzmie w ogóle nie wystąpić lub mieć całkowicie odmienny obraz. To optymalne spojrzenie i korzystanie ze źródeł przy jednoczesnym pamiętaniu o indywidualności. Autorka na trudności związane z dietą patrzy poprzez wielowymiarowe podejście i w swoim poradniku przedstawia najróżniejsze możliwości. Ukazują one, skąd może brać się problem, jakie przeszkody mogą wystąpić i przede wszystkim, przedstawia wiele technik pozwalających na walkę z tymi trudnościami. „Autyzm i dieta” jest pozycją w pewnym sensie naukową, gdyż nie są to tylko słowa wynikające wyłącznie z obserwacji i doświadczenia pisarki, ale także informacje i techniki poparte konkretnymi badaniami. Ich wypis znajduje się w bibliografii na końcu książki, co daje poczucie, że to rzetelna wiedza. Osoby bardziej zainteresowane mogą po przedstawione pozycje naukowe same sięgnąć, by pogłębić temat lub po prostu utwierdzić się w przedstawionych informacjach. Warto też zwrócić uwagę, że połowa książki to wyjątkowo ciekawe przepisy kulinarne. Ich różnorodność naprawdę robi wrażenie i jest równa książkom kucharskim. Nie są to tylko propozycje stricte na obiad, ale cała gama przepisów na różne posiłki, przetwory oraz desery. Po lekturze, uważam, że można je wykorzystać nie tylko w kontekście diety osób ze spektrum, ale i dla siebie. Podsumowując już moją wypowiedź, zdecydowanie polecam Wam tę książę. Jest to wartościowa pozycja, z której można wynieść wiele przydatnych informacji i skorzystać z podanych technik radzenia sobie z trudnościami w jedzeniu. Zarazem to niezwykły zbiór przepisów kucharskich, który może urozmaicić codzienne posiłki.

Sztukater.pl OLGA PIECHOTA

    pokaż wszystkie
    logotypy