Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2017
Opowiadania drewnianego stołu. 1...

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

Autor: 

Ocena:
   6.0/6  Opinie  (2)
Stron: 288
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: twarda) PdfPDF
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
69,00 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 13,80 zł
55,20 zł 69,00 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
69,00 zł
eBook
Pdf
55,20 zł
69,00 zł

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem!

Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji. 



W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!
 
Śniadaniowa sałatka z idealnym jajkiem

Jajka włóż do garnka i zalej zimną wodą. Postaw na gazie i gotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień na średni i kontynuuj gotowanie przez 5 minut (z zegarkiem w ręku!). Ugotowane jajka wyjmij z wrzątku i ostudź pod zimną, bieżącą wodą. Obierz ze skorupek, przekrój na pół i ułóż na liściach rukoli i plastrach awokado. Połówki jajek posyp komosą ryżową, prażonym słonecznikiem, solą i zatarem, skrop oliwą.

Dobra rada:
Uwaga — ja kupuję jajka w rozmiarze L. Jeżeli będziesz używać mniejszych jajek, możesz skończyć gotowanie o 1 minutę wcześniej.

Składniki (2 porcje):
•    2 duże jajka z lodówki
•    2 garści świeżej rukoli
•    4 łyżki ugotowanej quinoi (komosy ryżowej)
•    4 łyżki podprażonego słonecznika
•    szczypta soli
•    1 łyżeczka zataru
•    oliwa
•    awokado
 


Jeśli już masz ochotę przygotować pyszny posiłek, zapraszamy na blog autorki.
Monika Walecka gotuje, bo lubi!



 


Monika gotuje jak natchniona, od serca, nie oglądając się na dietetyczne tabele. Nigdy nie poświęca przy tym najważniej-szego: smaku, który jest pełny, zarazem wykwintny i po domo-wemu krzepiący. Osobny pean można by napisać na cześć jej przepięknych fotografii, które działają jak najlepsza zachęta, by jeść, gotować i karmić – siebie i bliskich. Po lekturze musiałam przyrządzić chowder we własnej kuchni!
Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu KUKBUK
 
Tosty z awokado i idealnym jajkiem, porcja dobrotliwej sałatki  z jarmużu i zachowany specjalnie dla ciebie kawałek orzechowej szarlotki. Wysmakowane, charakterne, zrobione z uwagą i miłością. By zasiąść przy stole Moniki i spróbować jej dań, mogłabym w tej sekundzie wsiąść do samolotu i przelecieć przez Atlantyk.
Małgosia Minta, autorka bloga mintaeats.com, dziennikarka „Gazety Wyborczej”
 
Znamy się od kilku lat. Kiedy spotkałam ją pierwszy raz i zobaczyłam, w jaki sposób potrafi celebrować wspólne posiłki, zrozumiałam, że mam do czynienia z prawdziwym smakoszem. Poszukiwaczka smaków, podróżniczka, otwarta na świat osobowość, która uśmiechem zjednuje sobie ludzi. Mistrzyni w wypiekaniu chleba, w doprowadzaniu do perfekcji każdego kulinarnego wyzwania. Jej kuchnia jest szczera, pełna miłości, a przy tym nowoczesna i pożywna. Polecam jej pierwszą, piękną książkę.
Eliza Mórawska, whiteplate.com
 
Monika Walecka jest w stanie przekonać mnie nawet do jedzenia owsa. Pasza dla konia w jej wydaniu staje się równie całuśna i seksowna jak sama autorka, sądzę więc, że nie tylko ja będę rżeć z zachwytu po lekturze tej książki.
Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka oraz zastępczyni redaktorki naczelnej KUKBUK-a
 
Doczekałam się książki, której nie da się tylko ustawić na kuchennej półce. Będzie mnie kusić do częstych powrotów.Perfekcjonizm Moniki jest w wielokrotnie przećwiczonych proporcjach, zapach aż czuć z autorskich fotografii, a jej miłość do jedzenia nareszcie trafiła do książki. Podziwiam!
Agata Wojda, Szef Kuchni
 
Przy drewnianym stole Moniki mogłabym przesiadywać godzinami, jest na nim wszystko, co chciałabym jeść codziennie. Czytając Opowiadania... wiem, że każde zakończę hedonistyczną ucztą, bez względu na porę dnia.
Dominika Wójciak, autorka książek kucharskich i zwyciężczyni programu MasterChef
 

Monika Walecka — fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotujebolubi.pl. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęła pracę w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowała programy muzycznokulturalne, a później zaczęła pracować w studiu fotograficznym,  gotując dla najlepszych fotografów, celebrytów i modelek. Gdy wyprowadziła się do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. Dziś mieszka w San Francisco, gdzie dzieli swój czas pomiędzy bycie fotografem a praktykowanie w fantastycznych piekarniach. Każdą wolną chwilę poświęca na odkrywanie nowych smaków i uwiecznianie ich na zdjęciach.

Patroni medialni:

Wstęp (10)

Czym gotować? (15)

Jak robić zakupy? Co warto mieć w lodowce i szafkach? (21)

Na śniadanie (27)

  • amarantus na mleku roślinnym z sosem malinowym (29)
  • bajgle w sam raz (64)
  • bostock (99)
  • brioche (96)
  • bruschetty z pieczonymi pomidorami (49)
  • brzoskwinie pieczone z granolą i miodem (75)
  • brzoskwiniowe brioszki z kremem rożanym, tahiną i owocami (101)
  • całonocne muesli (30)
  • chałka (92)
  • ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (94)
  • creme fraiche (53)
  • domowy twarog (55)
  • granola dyniowo-persymonowa (72)
  • granola jak snickers (71)
  • granola zapiekana z komosą ryżową i wodą pomarańczową (76)
  • jajeczna zapiekanka z brokułow, jarmużu i czerstwego chleba (80)
  • lox bagel (66)
  • masło z prażonych migdałow i sezamu (41)
  • miodowy amarantus z jagodami goji (34)
  • miodowy deserek z twarożku i fig (59)
  • omlet biszkoptowy ze świeżymi jagodami (90)
  • owsiane lassi (33)
  • owsiany szejk z suszonych śliwek (39)
  • pankejki z ricottą (62)
  • pasztet z wątrobek z suszonymi pomidorami (85)
  • pieczona ricotta z parmezanem i ze świeżymi ziołami (61)
  • pikantna sałatka z marynowanych owocow (50)
  • simit - tureckie bajgle (68)
  • śniadanie drwala i sadzone po mojemu (83)
  • śniadaniowa sałatka z idealnym jajkiem (79)
  • śniadaniowy koszmar Stareckiej (36)
  • tatar z łososia jak z SushiZushi (86)
  • tost codzienny (42)
  • tosty podwojnie francuskie z creme brulee oraz konfiturą z rabarbaru i czarnego pieprzu (44)
  • tost z sałatką z grillowanego łososia teriyaki i ogorka (46)
  • wiosenny twarożek (56)
  • wytrawne muffinki marchewkowo-cukiniowe z humusem (86)

Na obiad (103)

  • arbuzowa caprese z serem halloumi na kuskusie (109)
  • bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym (123)
  • bakłażan z sosem miętowym i jogurtem (126)
  • bliny gryczane od Monatowej (182)
  • brukselka i tofu z makaronem soba (174)
  • cukinie faszerowane pilawem z jagnięciny, kaszy bulgur i bobu (160)
  • czekoladowa duszona łopatka z kremową polentą (204)
  • dobrotliwa sałatka z jarmużem, komosą, awokado i ze szparagami (113)
  • dobry bulion (136)
  • falafelki (197)
  • faworki z kurczaka (178)
  • focaccia z czosnkiem niedźwiedzim i kwiatami cukinii (133)
  • francuskie frytki z solą borowikową (156)
  • gryczane naleśniki z brukselką i cieciorką (187)
  • hiszpańska bagietka Sylwii i Jareckiego (221)
  • humus (194)
  • jesienna sałatka (104)
  • kalafiorowy chowder z krewetkami (148)
  • kanapka Bunn Mi z chrupką kaczką i colesław po wietnamsku (218)
  • kasza gryczana z pesto i parmezanem (188)
  • kokosowy pilaw z zielonymi warzywami (172)
  • kotleciki jagnięce marynowane w zatarze (210)
  • kremowa pomidorowa z kanapką z grillowanym serem (143)
  • krem z młodych ziemniakow z warzywami stir fry (146)
  • lahmacun z jajkiem (198)
  • lekko ciepła sałatka z jarmużu, cukinii i cieciorki (110)
  • leniwe (222)
  • makaron z tuńczykiem szanownego małżonka (217)
  • małże w sosie z błękitnego sera i estragonu (191)
  • małże z chorizo (192)
  • marynowane roladki z bakłażana w sosie z tahiny (124)
  • maślana kukurydza pieczona w ziołach (181)
  • meksykański chłodnik z burakow i mleka kokosowego (135)
  • nakladany hermelin (164)
  • nudle ryżowe w sosie z masła orzechowego (177)
  • orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake (139)
  • ożywcze risotto z groszkiem, cytryną i kozim serem (169)
  • parowane bułeczki z pikantną sałatką z ogorka i wolno pieczonym boczkiem (212)
  • pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem i serem provolone (166)
  • pieprzne wołowe żeberka w aromatycznym sosie piwnym (208)
  • pudding chlebowy z wędzonym serem i kwiatami cukinii (163)
  • pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem provolone (202)
  • puree z dyni i ze słodkich ziemniakow (207)
  • ragout z białej fasoli (130)
  • ragout z sosem bolońskim (200)
  • sałatka z jarmużu, suszonych pomidorow, parmezanu i prażonego słonecznika (119)
  • sałatka z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu (115)
  • sałatka z pieczonej marchewki i makaronu orzo (120)
  • sałatka z pieczonych ziemniakow i kalafiora z musztardowym pesto z orzechow laskowych (150)
  • tarta parmezanowa z pieczonymi pomidorami i papryką oraz bazyliowym pesto (128)
  • tortilla "hiszpańskiej teściowej" z cukinią i miętą (158)
  • tymiankowy krem z pieczarek (145)
  • ulubiona sałatka "odtruwajaca" (106)
  • ulubiona sałatka z kaszy gryczanej, kiełkow gryczanych i ze świeżych zioł (184)
  • warzywne spaghetti z sosem cytrynowym (116)
  • wietnamskie "orzeszki" (214)
  • wytrawna jaglanka z porami i kurczakiem (140)
  • zacne pęczakotto z malinami i pieczonymi burakami (171)
  • ziemniaczane hasselbacki z cheddarem, boczkiem i jalapeno (154)
  • ziemniaki pieczone w miodzie z rożowym pieprzem (153)

Na słodko (225)

  • babeczki z masłem orzechowym i karmelizowanym bananami (258)
  • chlebek bananowy z wiorkami czekoladowymi i płatkami owsianymi (227)
  • ciastko XL z batonikami (249)
  • czekoladowe ptysie z pomarańczową skorupką (256)
  • domowy kajmak (262)
  • jaśminowe matchamisu (244)
  • karmelizowany ananas marynowany w rumie (270)
  • karmelizowany boczek w czekoladzie i prażonych migdałach (247)
  • klasyczny sernik maślano-śmietankowy (238)
  • konfitura z białych brzoskwiń i rabarbaru (272)
  • lemon curd (266)
  • malinowy połamaniec (265)
  • membrillo (275)
  • michałkowe brownie (252)
  • mille-fuille w kieliszku (234)
  • najlepszy na świecie mus czekoladowy (255)
  • owoce tropikalne pod ananasową skorupką (269)
  • owsiane ciasteczka "digestive" (250)
  • pie z rabarbarem i kremem budyniowym (236)
  • rogaliki z dżemem i orzechami (230)
  • rosyjski tort miodowy (260)
  • sernik lawendowo-miodowy z marcepanową kruszonką i pieczonymi brzoskwiniami (240)
  • sufleciki z koziego sera (243)
  • szarlotka orzechowa (228)
  • tort z naleśnikow (233)
  • wytrawne ptysie z boczkiem, serem i ziołami (276)

Indeks (285)

Najczęściej kupowane razem:

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim plus Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Domowe wypieki
Cena zestawu: 130,72 zł 153,80 zł
Oszczędzasz: 23,08 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

Najczęściej kupowane razem ebooki:

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim plus Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Domowe wypieki
Cena zestawu: 130,72 zł 153,80 zł
Oszczędzasz: 23,08 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Zamień chemię na jedzenie
Bator Julita
Cena: 27,96 zł
Domowe wypieki
Joanna Niedobecka
Cena: 44,90 zł
Przetwory. Sprawdzone przepisy
praca zbiorowa
Cena: 12,99 zł
Kulisy Kulinarnej Akademii
Marek Brzeziński
Cena: 39,90 zł

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Domowe wypieki
Joanna Niedobecka
Cena: 35,92 zł
Jedz i bądź piękna! Zdrowa dieta na każdą porę ...
Dorota Augustyniak-Madejska, Bożena Biernot
Cena: 31,20 zł
Wino dla bystrzaków
Ed McCarthy, Mary Ewing-Mulligan
Cena: 34,90 zł
Wino. Praktyczny poradnik
Wojciech Klimala
Cena: 23,20 zł
6
(2)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 2

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Książka na wstępie wprowadza nas w kulinarny świat autorki, która przez lata gotowania przetestowała setki przepisów. Jest to jej pierwsza książka, ale mam nadzieję, że nie ostatnia. Wykorzystując swoje kulinarne doświadczenie oddaje w nasze ręce książkę - inspirację. Przepisy tutaj zawarte są bardzo różnorodne: na śniadanie, obiad, podwieczorek, jak i kolację. Proste i bezpretensjonalne jedzenie, które ma nas, czytelników, zachęcić do gotowania. Przebywanie w kuchni powinno być przyjemnością oraz procesem twórczym. Powinniśmy czerpać z przygotowywania posiłków radość i czuć satysfakcję oraz nauczyć się cieszyć z porażek, bo to one przecież najwięcej nas uczą. Naprawdę widać w nich włożone serce a składniki, proste i ogólnodostępne sprawiają, że można tworzyć kuchnię nowoczesną, jak i pożywną. Ta książka gwarantuje spektakularny sukces na każdym stole.
      Ocena : 6 

    Czy można zachwycić się książką kucharską? Zdecydowanie tak! Ogromnie lubię wszelkie takie książki z przepisami, które nie tylko kuszą smakami i aromatami, jakie za jej pomocą możemy stworzyć we własnej kuchni, ale także pięknym, zachwycającym wydaniem. Tak właśnie jest w przypadku „Opowiadań drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim” Moniki Waleckiej. Tak naprawę książka jest zbiorem ponad stu receptur, które wcześniej znalazły się na blogu autorki - Monika Walecka prowadzi bowiem stronę gotujebolubi.pl, gdzie inspiruje ciekawymi pomysłami na różnego rodzaju dania nieprzerwanie już kilka lat. Przez ten czas zbierała doświadczenie, rozwijała swoją pasję i uwiecznieniem tego są „Opowiadania drewnianego stołu”. Tytułowy drewniany stół to miejsce spotkań z bliskimi, to symbol gościnności, domowego ciepła, do którego chce się ciągle wracać, celebrując codzienne posiłki, wyjątkowe uroczystości i chwile tylko dla siebie. Trudno nie przyznać racji autorce, gdy we wstępie do książki pisze, że każdy marzy o takim stole, „w którego bruzdach zapisała się historia posiłków biesiadujących przez pokolenia domowników.” Tą miłość do gotowania i do dzielenia się owocami swojej pracy z bliskimi widać w tej publikacji, jej przekaz jest jasny i czytelny – przygotowywanie posiłków jest ważne, ale ma sprawiać przyjemność, ma cieszyć nas i tych, dla których je przygotowujemy. Może to zabrzmieć banalnie, ale wydanie jest naprawę świetne, w twardej oprawie, z czerwoną tasiemką w formie zakładki, sprawia, że książka jest bardzo praktyczna. Zdecydowaną ozdobą są tutaj zdjęcia potraw – co bardzo lubię, każdy przepis opatrzony jest zdjęciem – piękne, artystyczne zbliżenia apetycznych, kolorowych, małych dzieł sztuki kulinarnej. Doskonałym uzupełnieniem są ilustracje, akwarelowe rysunki, idealnie dopasowane kolorystycznie i stylistycznie do przedstawionego przepisu. Takie wydanie cieszy oko i zachęca do tego, by samemu chwycić za deskę do krojenia i rondel. „Opowiadania...” podzielone są na kilka części, w których znajdziemy pomysły na dania odpowiednie na śniadanie, obiad, słodki deser, ale także rozdziały informacyjne – czym gotować i jak robić zakupy oraz co warto mieć w kuchni – przyznam szczerze, że te części mogłyby być dłuższe, bardziej szczegółowo omówione, po ich przeczytaniu miałam pewien niedosyt. Najważniejsze są tutaj jednak przepisy, których różnorodność jest jedną z wielu zalet, są to bowiem pomysły na danie o każdej porze dnia, na każdą porę roku i sądzę, że zarówno miłośnik mięsa, wegetarianin czy osoba na diecie bezglutenowej znajdzie coś dla siebie. Wszystkie jednak są zdrowe, pełne smaku i, co najważniejsze, nie wydają się skomplikowane, wręcz przeciwnie, lista składników przy niektórych przepisach jest bardzo krótka, a wykonanie proste. Cieszy mnie to, że każdy wpis opatrzony jest krótka notatką od autorki, anegdotą, czy trickiem, by przedstawione danie w pewien sposób wykorzystać czy wzbogacić. Między przepisami na pieczoną ricottę z parmezanem, miodowy amarantus z jagodami goji czy brukselkę i tofu z makaronem soba znajdziemy klasyczną, kremową pomidorówkę i domowy twaróg. Wszystko pięknie pokazane na zdjęciach, dokładnie opisane, przez co nawet taki laik kulinarny jak ja może sobie poradzić i wyczarować coś pysznego dla siebie czy bliskich. Jak przekonuje autorka - najważniejsze jest to, by gotowanie sprawiało nam radość, by cieszyć się tym procesem i włożyć do tego wykonania odrobinę serca.
    logotypy