ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

    Opinie czytelników - Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka (18)

    5.5

    2011-08-02
    bez podpisu
    Zgadzam się, że jest wybitna. A przede wszystkim - zabawna!
    2014-01-29
    Karolina
    Z tej książki NIE NAUCZYSZ się gotować, za to zrozumiesz prawa rządzące przygotowywaniem jedzenia. Książka faktycznie dedykowana dla geeków miejscami wręcz zaskakuje inżynierskim i laboratoryjnym podejściem do tak nie-inżynierskiego tematu jak gotowanie. Poza tym pod powłoką humoru kryją się ogromne pokłady wiedzy.
    2013-11-11
    Szymon
    W książce jest mnóstwo rzeczy, których nie można znaleźć w internecie. Wszystko z humorem i na temat. Polecam!
    2013-07-30
    Krzysztof Kula
    Świetna książka! Sam jestem geekiem i mimo że nie nauczyła mnie gotować (do tego potrzeba praktyki) to można dzięki niej zrozumieć wiele 'czarnej magii' jaka dzieje się w kuchni. Bardzo przyjemnie się czyta. Zabawna i pouczająca. Polecam.
    2012-03-26
    bez podpisu
    Świetna książka dla dociekliwych kucharzy. Napisana w humorystyczny sposób, wyjaśnia wszelkie prawa rządzące gotowaniem. Do tego całkiem przydatne przepisy, a dla lubiących eksperymentować instrukcje na przygotowane dań w niekonwencjonalny sposób.
    2016-01-28
    Mateusz K
    Serdecznie polecam tę książkę wszystkim tym, którzy chcieliby zrozumieć na czym polega gotowanie. Autor opisuje przemiany fizyczne i chemiczne podczas najpopularniejszych czynności w kuchni. Jeśli kogoś interesuje dlaczego niektóre rzeczy robi się tak a nie inaczej w tej książce znajdzie odpowiedź.
    2018-11-12
    bez podpisu
    Rewelacyjna :)
    2020-04-29
    bez podpisu
    Kuchnia nie będzie taka sama ;)
    2017-04-13
    bez podpisu
    Książka kupiona dla teścia, który jest pasjonatem gotowania i jednocześnie niezaprzeczalnym geekiem. Prezent okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam!
    2012-03-26
    mark , programista
    Książka godna polecenia. Świetne przepisy! Polecam wszystkim lubiącym eksperymenty w kuchni.
    2013-06-13
    bez podpisu
    Ciekawa pozycja traktująca o "inżynierskiej" stronie gotowania. Pozwala z nieco innej perspektywy spojrzeć na przygotowane posiłki. Daje kilka ciekawych porad... ... a od biedy i tak można zamówić pizze ;)
    2011-08-09
    Monika , studentka
    Polecam tę książkę ;-) aczkolwiek po jej przeczytaniu czuję pewien niedosyt. Sięgając po nią liczyłam na więcej podstaw gotowania i na nawet banalne przepisy, wskazówki. Zabrakło też pomysłów na szybkie śniadanie lub kolację. Nie należy również zapominać iż kuchnia amerykańska różni się od polskiej. Ale zalet jest dużo! Bardzo duży plus za wyjaśnianie zjawisk zachodzących w danych warunkach.
    2015-10-02
    bez podpisu
    Gotowanie okiem inżyniera. Ciekawy pomysł. tłumaczenie miejscami kuleje.
    2013-04-17
    bez podpisu
    "Gotowanie dla geeków" autorstwa Jeffa Pottera to nie jest książka kucharska, to książka z ogromnym zasobem wiedzy na temat gotowania. Wiedzy zarówno dla osób początkujących, jak i tych bardziej zaawansowanych, bo wiadomości w niej zawarte są nie tylko potrzebne do rozpoczęcia gotowania, ale także ułatwią, podpowiedzą, urozmaicą sztukę gotowania, dla tych, którzy wiedzą co w trawie, a raczej kuchni, piszczy.
    2015-11-11
    bez podpisu
    Gdybym była początkującym kucharzem, książka zniechęciła by mnie do podejmowania jakichkolwiek działań kuchennych. Autor podchodzi do zagadnienia tak kompleksowo, że można niemal uwierzyć, że gotowanie jest bardzo skomplikowaną sztuką dostępną tylko wybrańcom. Dlatego nie polecam tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. Jednakże nie można zaprzeczyć, iż autor posiada ogromną wiedzę w temacie, którą próbuje uporządkować oraz wyjaśnić stosując analogie ze świata programistów. Dlatego też czytelnicy bez wiedzy branżowej mogą mieć problemy z niektówymi pojęciami (algorytm przechodzenia drzewa pierwszy przychodzi na myśl). Ale, jak tytuł wskazuje jest to pozycja dla geeków i jako taka stanowi świetne kompedium wiedzy o gotowaniu.
    2018-10-13
    Marcin
    Ciekawa książką, ale spodziewałem się bardziej podstaw gotowania :D Czasami niestety mnie nudziła
    2012-03-26
    bez podpisu , Programista
    Książka sama w sobie jest wybitna i niesamowita. Ekscytacja towarzysząca czytaniu kolejnych stron jest nieporównywalna z niczym innym... o ile mamy wersję oryginalną. Niestety, tłumaczenie książki stoi na tragicznym poziomie. Widać, że tłumacz nie rozumie zupełnie analogii informatycznych stosowanych przez autora i był leniwy na tyle, że nawet nie zechciał wyszukać w Google znaczenia pewnych pojęć. Pół biedy jeśli tłumaczy je częściowo źle, albo wycina w ogóle - wtedy można się domyślić o co chodziło. Niestety, są też miejsca gdzie tłumaczenie zawiera tekst znaczący dokładnie coś odwrotnego niż oryginał. Oryginalne "cache priming" przetłumaczono na "wyczyszczenie cache". W efekcie, książka która miała wyjaśniać pewne zagadnienia, robi wodę z mózgu. Kupiłem wersję polską głównie ze względu na szybkość otrzymania takiej, niższą cenę i oszczędzenie pracy którą musiałbym wykonać sam (przejście przez rozbieżności kulturowe). Jak widać, chytry dwa razy traci. Czuję się okradziony i oszukany - najchętniej książkę bym oddał i zamówił sobie oryginał.
    2021-07-02
    bez podpisu
    Świetna książka. Technicznie wyjaśniająca co dzieje się w kuchni. Opisy z pograniczna chemii, fizyki, mechaniki w przystępnej formie okraszone "inżynierskim' humorem. Mnóstwo ciekawych informacji i praktycznych wskazówek. Pozycja obowiązkowa dla ludzi z technicznym zacięciem, którzy lubią gotować.
    Zamknij Pobierz aplikację mobilną Ebookpoint