Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2017
O jesiotrze i przepisy na dania ...

O jesiotrze i przepisy na dania z tej ryby

Autorzy: , Piotr Grążawski

2w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub
Wydawca: SELF-PUBLISHER
Cena:
24,60 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

W starożytności uchodził za przysmak i stanowił ozdobę uczt na królewskich dworach. Na początku ery nowożytnej rzymski poeta Martialis pisał –„szlijcie jesiotra na palatyńskie biesiady, niech ambrozyjską ucztę ozdobi rarytne to danie”.

W basenie Morza Bałtyckiego był to najcenniejszy przedstawiciel ichtiofauny stanowiący ważny składnik diety ludności zamieszkującej dorzecze Wisły, a także Niemna i Dźwiny. Proces zaniku jesiotra bałtyckiego już na początku XX wieku spowodowany był zmianami środowiskowymi naszych rzek, do których wstępował na tarło, a także intensywnymi połowami. Ostatni okaz złowiono w Wiśle powyżej Torunia w 1965r. – była to trzymetrowa samica o wadze 135 kg.

Udane odtworzenie populacji troci i łososia zwróciło uwagę ichtiologów na jesiotra bałtyckiego. Skoro jednak gatunek ten wyginął to populację jakiego jesiotra restytuować? Badania genetyczne muzealnych okazów dały sensacyjny wynik – protoplastą jesiotra bałtyckiego był i jest żyjący u atlantyckich wybrzeży Kanady jesiotr ostronosy, a nie jak nas uczono, jesiotr zachodni. Od ponad kilkunastu lat sprowadza się zapłodnioną ikrę z Kanady, prowadzi podchów i wprowadza młode jesiotry do kilku rzek Polski i Niemiec. Mięso wszystkich gatunków jesiotrów charakteryzują unikatowe właściwości dietetyczne i odżywcze. Na uwagę zasługują białka o wyjątkowo wysokiej przyswajalności, a przede wszystkim podkreślenie jedyny w swoim rodzaju skład aminokwasów, wśród których ok. 40% to aminokwasy niezbędne dla człowieka. Z tego też powodu produkty z mięsa jesiotra zaliczane są do grupy żywności funkcjonalnej, szczególnie polecanej dla dzieci oraz ludzi w starszym wieku. Mięso jesiotra nadaje się do wszystkich sposobów obróbki cieplnej i wędzarniczej. A co konkretnie, jakie dania można zrobić z jesiotra dowiecie się z tej książki.

Spis treści

 

 

Powrót jesiotra…………………….…………3

Informacja dla biologów-amatorów………….9

O mięsie jesiotra………………………….…12

Kawior………………………………………13

Jesiotr po brodnicku………………………...14

Jesiotr – przepisy dań…………………….…21

  1. Zupy……………………...…21
  2. Zakąski zimne………………27
  3. Dania główne……………….29

Bibliografia………………………………...47

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Odchudzanie. Ćwiczenia
Praca zbiorowa
Cena: 2,00 zł
Wątroba. Zdrowa dieta
Praca zbiorowa
Cena: 2,00 zł
Nadciśnienie. Zdrowa dieta
Praca zbiorowa
Cena: 2,00 zł
Jeść, aby schudnąć
Michel Montignac
Cena: 21,00 zł
Dzika strona jedzenia
Jo Robinson
Cena: 29,90 zł
logotypy