Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2017
Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

Autor: 

2w1 w pakiecie: ePubePub MobiMobi
Wydawca: Wydawnictwo RM
Cena:
29,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności.

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom – tym powszednim, znanym od lat – jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach.

W książce znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata – od kuchni śródziemnomorskiej, poprzez przepisy rodem z Karaibów i Ameryki Południowej, aż po jeszcze bardziej niezwykłe dania afrykańskie i orientalne. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku… brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Dzięki przepisom zawartym w książce, wzbogaconym ciekawostkami opowiadanymi przez autora, dowiesz się jak jeść zdrowo, kolorowo i smacznie.

O Autorze
Arto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii w 1940 roku. Przez pierwsze lata spędził w Lewancie, ale potem przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii. W roku 1970 w Manchesterze otworzył pierwszą armeńską restaurację, która dała początek sieci lokali i dwóm hotelom. Kulinarna pasja pchnęła go do pisania książek kucharskich, w których łączył zamiłowanie do jedzenia z zainteresowaniem historią, tradycją i kulturą Bliskiego Wschodu
Wprowadzenie
Poznawanie „nowych” warzyw
Wpływ religii na żywność
Dieta przyszłości
Zupy
Zupa z bakłażana i ciecierzycy
Zupa szparagowa
Zupa z awokado
Zupa ze szparagów i pędów bambusa
Zupa z czarnej fasoli
Grecka zupa fasolowa
Zupa z kiełków fasoli
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy z pieprzem
Zupa z ciecierzycy i ziół
Barszcz po kijowsku
Barszcz z jabłkami
Zupa z ciecierzycy
Rosyjski kapuśniak
Albańska zupa czosnkowa
Portugalski kapuśniak
Zupa z kalarepy w węgierskim stylu
Zupa z fenkułów
Zupa z porów
Zupa-krem z pomidorów
Francuska zupa cebulowa
Irańska zupa cebulowa
Zimna zupa z dyni
Zupa minestrone w bałkańskim stylu
Zupa ze szpinaku i tofu
Zupa ze szpinaku
Zupa jarzynowa
Schłodzona zupa pomidorowa
Zupa jarzynowa o smaku curry
Zupa z rzepy
Ostra zupa birmańska
Zupa z okry
Przystawki i dipy
Warzywa z sosem winegret
Kalarepa z sosem winegret
Karczochy z sosem winegret
Smażony kabaczek
Smażone karczochy hiszpańskie
Smażone marchewki
Pory z oliwkami i cebulą
Ciecierzyca z imbirem i warzywami
Rzodkiewki w śmietanie
Sałatka z awokado i papai
Pasta z bakłażana i papryki
Bakłażany nadziewane papryką, pomidorami i cebulą
Bakłażanowy dip z tahini
Fasolka szparagowa z migdałami
Bakłażan à la Acapulco
Karaibski dip fasolowy
Kalifornijski pasztet ze szpinaku
Kolumbijski szpinak ze śmietaną
Purée z marchewki i rzodkwi
Ciecierzyca z tahini
Sałatka jarzynowa z bulgurem
Sałatka fasolowa
Placki yam
Sałatki
Zielona sałatka
Sałatka meksykańska
Syryjska sałatka z chleba
Sałatka mimoza
Sałatka wiejska
Nigeryjska sałatka z buraków
Sałatka z kalarepy
Chińska sałatka szparagowa
Sałatka z bakłażanów
Sałatka z bakłażana i pomidorów
Sycylijska sałatka z bakłażanów
Sałatka z bakłażanów i sera
Japońska sałatka z pędów bambusa
Sałatka z owoców drzewa chlebowego
Surówka z białej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty i jabłka
Sałatka z marynowanej kapusty
Mongolska sałatka z ogórków i cebuli
Hawajska sałatka z mandarynek i kapusty chińskiej
Sałatka z Antiochii
Sałatka z kolczocha
Sałatka z ogórków i jogurtu
Sałatka z pomarańczy i ogórka
Sałatka ze świeżych korzeni lotosu
Sałatka z mniszka lekarskiego i rzodkiewki
Sałatka ze ślazu w stylu berberyjskim
Sałatka lizbońska
Perska sałatka z cebuli
Sałatka z cebuli
Hiszpańska sałatka ziemniaczana
Karelska sałatka ziemniaczana
Sałatka z wodorostów
Sałatka ze szpinaku w stylu bałkańskim
Indonezyjska sałatka mieszana
Karaibska sałatka
Warzywa gotowane
Karczochy i bób
Brokuły z czosnkiem
Soczewica z cukinią
Szparagi w stylu węgierskim
Bakłażany z papryką
Czerwona fasola w sosie paprykowym
Bakłażany w sosie orzechowym
Bakłażany w mleczku kokosowym
Fasola z cebulą i chilli
Kremowy owoc chlebowca
Kasztany z grzybami
Kapusta z pomidorami i papryką
Kapusta z grzybami i pędami bambusa
Czerwona kapusta z jabłkami i rodzynkami
Kalafior o północy
Pikantne marchewki
Zapiekane selery
Owoce drzewa chrzanowego z ziemniakami
Fenkuł włoski z mlekiem
Kalarepa po afgańsku
Pomidory z soczewicą
Przepękla ogórkowata z soloną czarną fasolą
Grzyby na sposób polski
Grzyby z warzywami
Okra w stylu karaibskim
Bataty z ananasem po hawajsku
Zapiekanka z pora
Bób z czosnkiem
Gnocchi z ziemników
Ziemniaki po peruwiańsku
Ziemniaki Mogoła
Banany w mleku kokosowym
Papaja po brazylijsku
Dynia z sosem jogurtowo-czosnkowym
Libijska smażona salsefia
Rzepa z cukrem
Yam w ostrym sosie
Szpinak w sosie z granatów
Zapiekana brukiew
Warzywa faszerowane
Nadzienia na bazie ryżu
Nadzienia na bazie warzyw
Nadzienia na bazie nasion roślin strączkowych
Bakłażany nadziewane serem
Nadziewane korzenie lotosu
Cukinie nadziewane fasolą
Papaja nadziewana warzywami i ryżem
Kolczochy nadziewane cebulą i serem
Karczochy nadziewane po sycylijsku
Faszerowane liście winogron
Faszerowanie liści winorośli
Irańskie faszerowane liście winogron
Gołąbki
Kabaczki nadziewane warzywami
Zapiekanki i dania jednogarnkowe
Curry z dyni
Curry z fasoli i tindory
Curry z okry
Curry z bananów
Curry z młodych ziemniaków i grzybów
Malezyjskie jednogarnkowe danie warzywne
Duszone warzywa
Jednogarnkowe danie warzywne z Laosu
Warzywa w sosie kokosowym
Gulasz warzywny z zachodniej Afryki
Gulasz warzywny z Ghany
Gulasz berberyjski ze ślazu i warzyw
Ratatouille i wariacje
Chakchouka z bakłażanów
Ratatouille po irańsku
Rumuński ratatouille
Prowansalski gulasz warzywny
Pieczone warzywa
Zapiekanka z czerwonej kapusty i kasztanów
Placki, pikantne przystawki i dodatki
Zapiekanka z karczochami
Zapiekanka pieczarkowa
Wielkopostna zapiekanka z bakłażana
Bułeczki do barszczu
Tortille
Enchilada z nadzieniem warzywnym
Quesadille
Indyjskie pikantne ciasteczka
Börek
Domowe ciasteczka börek
Börek z ciasta filo
Fufu i przyjaciele
Budyń z manioku
Słodkie ziemniaki i fufu z yam
Chipsy z owocu drzewa chlebowego
Chipsy bananowe
Kuskus
Placek ze szpinakiem
Placek z porami
Placuszki pełne warzyw
Dania na bazie orzechów i roślin strączkowych
Egipskie kotlety mielone z ciecierzycy
Egipski bób
Fasola z pomidorami
Bób ze szpinakiem
Ciecierzyca ze szpinakiem
Smażone kulki z orzeszków ziemnych
Orzechy nerkowca w mleku kokosowym
Maurowie i chrześcijanie
Fasola w sosie pomidorowym
Brązowa fasola
Świąteczna czarna fasola
Kukurydza z fasolą i bananami
Kasza kukurydziana z sosem paprykowym
Fasola półksiężycowata z kukurydzą i dynią
Orzeszki ziemne z warzywami
Czerwona soczewica w mleku kokosowym
Birmańskie kotlety z łuskanego grochu
Dressingi, sosy i buliony
Winegret – francuski dressing
Sos orzechowy
Hiszpański sos z chilli
Pikantny sos północnoafrykański
Sos z harissą
Sos z orzeszków ziemnych
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy z winem
Sos pomidorowy z orzechami nerkowca
Sos jogurtowo-czosnkowy
Sos orzechowy z kolendrą
Sos paprykowy do czarnej fasoli
Sos beszamelowy
Sos z granatów
Bulion z marchwi i cebuli
Chiński bulion warzywny
Bulion warzywny
Marynaty, kiszonki i chutneye
Marynowane karczochy
Grzyby marynowane
Kiszona biała kapusta
Marynowane faszerowane bakłażany
Bliskowschodnie pikle z daktylami
Polskie ogórki kiszone
Marynowana fasolka szparagowa
Marynowane zielone chilli
Marynowana biała rzodkiew
Koreańskie marynowane rzodkiewki
Mieszane warzywa marynowane
Indonezyjskie warzywa marynowane
Marynowane kabaczki
Pikle warzywne z Bliskiego Wschodu
Chutney z moringi olejodajnej
Chutney z mango
Chutney z bakłażana i papryki
Chutney z papai
Chutney rabarbarowy
Sosy sambal
Pikantna przekąska z pomidorów
Ostra przekąska z fasolki
Meksykańska przekąska z chilli
Słowniczek
Podziękowania

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Dzika strona jedzenia
Jo Robinson
Cena: 29,90 zł
Potrawy mięsne
Anna Smaza
Cena: 2,00 zł
Schudnij z Montigniakiem
Michel Montignac
Cena: 30,00 zł
Odchudzanie. Ćwiczenia
Praca zbiorowa
Cena: 2,00 zł
Owoce egzotyczne
Anna Smaza
Cena: 2,00 zł
logotypy