Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2017
Grillowanie dla bystrzaków. Wyda...

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Autorzy: ,

Stron: 328
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
34,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 6,98 zł
27,92 zł 34,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
34,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
27,92 zł
34,90 zł

Dowiedz się, jak:

  • zainstalować i konserwować grill
  • rozpalić i podtrzymać odpowiedni ogień
  • grillować różne rodzaje potraw - od mięsa i drobiu, przez owoce morza i warzywa, aż po owoce i desery
  • przyrządzać na ruszcie egzotyczne dania

Z tą książką upieczesz kilka pieczeni przy jednym ogniu - wzniesiesz się na wyżyny kulinarnego kunsztu, będziesz się świetnie bawił i wreszcie dobrze sobie podjesz! Coraz cieplejsze dni i noce sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką i to właśnie grill coraz częściej jest gwiazdą ogrodowych imprez. Potrawy pieczone na ruszcie świetnie smakują, są proste do przyrządzenia i - jak twierdzą dietetycy - zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu. A grillować można prawie wszystko: rozmaite mięsa i ryby, warzywa, a nawet owoce.

Zapewne niejeden raz wrzucałeś kiełbaskę na grilla lub opiekałeś ją nad ogniskiem. Jeśli jednak naprawdę gotujesz się do grillowania przez duże "G", ta książka uczyni z Ciebie mistrza rusztu. Cokolwiek postanowisz przyrządzić, z Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II Iw Ci się upiecze.

  • Przygotuj się do grillowania - poznaj grillowy żargon, wybierz odpowiedni grill i naucz się rozpalać oraz podtrzymywać ogień.
  • Żyj ze smakiem - zaopatrz swoją spiżarnię w potrzebne zioła, przyprawy, nacierki, oleje aromatyzowane i marynaty.
  • Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kiełbasek, hamburgerów, szaszłyków oraz żeberek i zachwyć gości ich wspaniałym, oryginalnym smakiem.
  • Rozwiń swoje umiejętności - osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, ryb, warzyw i... owoców.

Z grillem na działce:

  • różnice między zwykłym grillowaniem a powolnym pieczeniem;
  • kolorowe zdjęcia potraw przygotowanych według 130 przepisów z książki;
  • sprzęt i akcesoria do grillowania;
  • instalowanie, użytkowanie i konserwacja grilla;
  • szczegółowy instruktaż bezpośredniego i pośredniego grillowania;
  • wskazówki ułatwiające panowanie nad ogniem i żarem;
  • używanie rożna i wędzarni.

Podróżniku, odkrywco, wolny człowieku...
Seria Dla bystrzaków to niezbędnik każdego poszukiwacza wiedzy. Książki pisane lekkim stylem pełne są humoru, a jednocześnie zawierają czytelne informacje, przygotowane przez specjalistów w swoich dziedzinach. Dzięki nim odkryjesz, że potrafisz chłonąć wiedzę niczym gąbka, dobrze się przy tym bawiąc.

Świetna lektura przy śniadaniu, w łóżku, podróży i na bezludnej wyspie.

O autorach (15)

Podziękowania od autorów (17)

Wstęp (19)

  • O książce (20)
  • Konwencje zastosowane w książce (20)
  • Czego nie czytać (21)
  • Naiwne założenia (21)
  • Jak podzielona jest książka (21)
    • Część I: Zapanuj nad grillem (22)
    • Część II: Życie ze smakiem (22)
    • Część III: Coś dla miłośników klasyki (22)
    • Część IV: Upiec można wszystko (22)
    • Część V: Dekalog (22)
  • Ikony użyte w książce (23)
  • Co dalej (23)

Część I: Zapanuj nad grillem (25)

Rozdział 1: Opanuj grillowy żargon (27)

  • Podstawowe pojęcia: grillowanie bezpośrednie i pośrednie (27)
    • Opiekanie jedzenia na otwartym ogniu (28)
    • Z dala od ognia: grillowanie pośrednie (29)
  • Powolne pieczenie w dużej ilości dymu: udane barbecue (30)
  • Jeszcze wolniejszy proces: wędzenie (31)
    • Wędzenie na sucho (32)
    • Wędzenie na mokro (32)
  • Z grillowego na nasze: minisłowniczek mistrza rusztu (33)
  • Kilka wskazówek na początek (35)

Rozdział 2: Kup wymarzonego grilla i podstawowe akcesoria (37)

  • Wybierz odpowiedni typ grilla (37)
    • Poznaj wszystkie opcje (38)
    • Węglowy czy gazowy? Porównanie podstawowych typów (40)
  • Co masz do wyboru? Przegląd cech grillów (42)
  • Narzędzia i zabawki (43)
    • Dziecko w sklepie z zabawkami - podstawowe akcesoria (43)
    • Przegląd narzędzi i zabawek dla mistrza grilla (47)
  • Jak dbać o grilla? (52)
    • Smarowanie rusztu (52)
    • Czyszczenie grilla w środku i na zewnątrz (52)
    • Przechowywanie grilla (53)

Rozdział 3: Rozpalanie ognia (55)

  • Przygotowywanie grilla do użytku (55)
  • Czym karmić ogień? (56)
    • Propan-butan z butli (56)
    • Po staremu, czyli brykiety węglowe (56)
    • Grilluj jak profesjonalista na naturalnym węglu drzewnym (57)
    • Dodawanie wiórów lub kawałków drewna (58)
  • Rozkładanie węgla na palenisku (59)
  • Niech stanie się ogień: rozpalanie grilla (60)
    • Najlepszy wybór: rozpalarka elektryczna (61)
    • Drugie miejsce: rozpalarka kominowa (62)
    • Stara szkoła: zapalniczka gazowa (63)
  • Kontrolowanie i podtrzymywanie ognia (64)

Część II: Życie ze smakiem (67)

Rozdział 4: Co się kryje w spiżarni mistrza grilla? (69)

  • Mali pomocnicy w puszkach i butelkach (69)
  • Przyprawy stołowe (71)
  • Olej jako przyprawa (72)
  • Odrobina octu do smaku (73)
  • Słodkie dodatki do sosów i marynat (74)
  • Alkohol jako składnik marynat i sosów (75)
  • Grillowy zielnik (75)
  • Wzbogacanie smaku za pomocą owoców i warzyw (79)

Rozdział 5: Nasycanie smakiem: marynaty, oleje, nacierki (81)

  • Parada marynat (82)
    • Wybór składników (82)
    • Przygotowania do marynowania (83)
    • Czas marynowania (84)
    • Używanie marynat do pędzlowania i wykańczania (84)
  • Aromatyzowane oleje (90)
  • Suche nacierki (91)

Rozdział 6: W świecie sosów (97)

  • Ciepłe sosy (97)
  • Zimne sosy (102)
  • Przyprawy stołowe (104)
    • Salsy (104)
    • Majonez (107)
    • Chutneye (107)
    • Inne dodatki (110)
  • Wspaniały dodatek do potraw: masło ziołowe (112)

Część III: Coś dla miłośników klasyki (115)

Rozdział 7: Hamburgery, kiełbaski, hot dogi (117)

  • Wszyscy lubimy hamburgery (117)
    • Wybór mięsa na hamburgery (118)
    • Odpowiedni dobór składników (118)
    • Przygotowywanie kotlecików (119)
    • Co jeszcze włożyć do bułki? (122)
  • Kiełbasy i kiełbaski (123)
    • Czas grillowania (124)
    • Dodatki do hot dogów (125)

Rozdział 8: Kulinarna szermierka, czyli szaszłyki i sataje (129)

  • Wybór odpowiedniej "broni" (130)
  • Zostań mistrzem szaszłyków (130)
  • Warzywa na patyku - świetna zabawa (131)
  • Szaszłyki z wołowiny (133)
  • Szaszłyki wieprzowe (136)
  • Szaszłyki z jagnięciny - coś dla koneserów (138)
  • Szaszłyki z kurczaka (140)
  • Szaszłyki z owoców morza (141)
  • Sataje (144)

Rozdział 9: Może i brudzą, ale są pyszne - żeberka na wiele sposobów (147)

  • Różne sposoby grillowania żeberek wieprzowych (147)
  • Spróbuj żeberek wołowych (155)

Rozdział 10: Rożen na grillu? Tak, to możliwe! (157)

  • Grillowanie bez rusztu, czyli pieczenie na rożnie (157)
    • Wybór najlepszego mięsa na rożen (158)
    • Wskazówki ogólne (158)
    • Wskazówki dotyczące konkretnych rodzajów mięsa (159)
  • Zaczynamy zabawę z rożnem! (161)

Część IV: Upiec można wszystko (169)

Rozdział 11: Wołowina - stworzona do pieczenia na ruszcie (171)

  • Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby upiec wołowinę na ruszcie (171)
    • Różne rodzaje mięsa wołowego (172)
  • Grillowanie steków (173)
    • Delikatność nade wszystko: marynowanie mięsa (173)
    • Na ruszt z nimi! (174)
  • Czas na pieczeń wołową (179)

Rozdział 12: Wieprzowina - królowa grilla (183)

  • To, co najlepsze w wieprzowinie (183)
  • Nacierki do wieprzowiny (185)
  • Czas pieczenia wieprzowiny (185)
    • Kotlety (187)
    • Marynowanie w solance (191)
    • Najdelikatniejsza z delikatnych - polędwica wieprzowa (192)

Rozdział 13: Jagnięcina - bliskowschodni rarytas (197)

  • Podstawowe informacje o jagnięcinie (197)
    • Elementy tuszy jagnięcej (198)
    • Przyprawy do jagnięciny (198)
    • Jagnięcina wymaga czułości (199)
  • Kotlety jagnięce (199)
  • Kilka słów o łopatce jagnięcej (201)
  • Udziec jagnięcy (202)
    • Pieczenie udźca jagnięcego na ruszcie (202)
    • Grillowanie steków z udźca (203)
    • Najlepszy sposób na udziec: rozciąć, zamarynować, upiec (204)
  • Żeberka jagnięce (206)

Rozdział 14: Dania z drobiu - grilluj z polotem (209)

  • Kurczak palce lizać (209)
    • Postępowanie z mięsem drobiowym (210)
    • Grillowanie piersi kurczaka (211)
    • Skrzydełka (213)
    • Smakowite ćwiartki kurczaka (216)
    • Czas na udka i podudzia (220)
    • Grillowanie kurczaka w całości (221)
  • Indyk na różne sposoby (224)
  • Dzikie ptactwo - smaczne i zdrowe (227)
    • Ptaki łowne a hodowlane (227)
    • Gatunki ptaków (228)

Rozdział 15: Owoce morza - smakują nie tylko na wybrzeżu (233)

  • Czy ryb ubywa, czy przybywa? (234)
  • Grillowanie świeżych ryb (234)
    • Steki rybne - grube i łatwe w obróbce (235)
    • Grillowanie całych ryb (238)
    • Z filetami trzeba ostrożnie (240)
  • Wędzenie ryb (246)
  • Pyszne mięczaki - małże, omułki i przegrzebki (248)
  • Kraby (251)
  • Krewetki (252)

Rozdział 16: Warzywa i dodatki - nie tylko dla wegetarian (257)

  • Twoja mama robiła to inaczej (258)
    • Postaw na proste przyprawy i krótkie marynowanie (258)
    • Okaż troskę (259)
  • Po prostu warzywa (260)
    • Bakłażan (260)
    • Brokuł (260)
    • Brukselka (260)
    • Cebula (261)
    • Cykoria (261)
    • Czosnek (262)
    • Dynie (262)
    • Grzyby (264)
    • Karczochy (265)
    • Kukurydza (265)
    • Marchewka (266)
    • Papryka (266)
    • Pasternak (266)
    • Pomidory (267)
    • Pory (268)
    • Słodkie ziemniaki (268)
    • Szparagi (269)
    • Ziemniaki (271)
  • Nie z rusztu, ale i tak dobre: ciepłe i zimne dodatki (272)
  • Orzeźwiające sałatki (274)

Rozdział 17: Coś na wynos - kanapki, pizze i inne przekąski (279)

  • Trzeci wymiar pizzy (279)
    • Wałkowanie i formowanie ciasta (279)
    • Co na górę? (280)
    • Podwędź pizzę (282)
  • Pyszne bruschetty (282)
  • Fajity (283)
  • Quesadille (285)
  • Kanapki (287)

Rozdział 18: Słodycze z rusztu i egzotyczne koktajle (291)

  • Owoce z rusztu?! Jak najbardziej! (291)
  • Masz ochotę na koktajl? (296)

Część V: Dekalog (301)

Rozdział 19: Dziesięć przykazań grillowania (303)

  • Ćwicz cierpliwość (303)
  • Bądź zorganizowany (303)
  • Przyprawiaj jedzenie (303)
  • Nie oszczędzaj na paliwie (304)
  • Pilnuj ognia (304)
  • Twórz różne strefy ciepła (304)
  • Pamiętaj o czynnikach zewnętrznych (304)
  • Sprawdzaj stan jedzenia (305)
  • Nie ociągaj się z podawaniem (305)
  • Odpręż się! (305)

Skorowidz (307)

Najczęściej kupowane razem ebooki:

Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II plus Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Cudowna moc roślinnych koktajli. Blenduj dla zdrowia i urody!
Cena zestawu: 97,48 zł 114,70 zł
Oszczędzasz: 17,22 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Grillowanie dla bystrzaków. Wydanie II

Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:

Dzisiaj rozpoczęliśmy sezon grillowy. Była zamarynowana karkówka, a do tego domowy sos BBQ i pieczone jabłka z rozmarynem. No cóż można więcej dodać- było wyśmienicie! I choć pogoda nie do końca dopisała, jedzenie oraz towarzystwo było idealne.

Jeśli chodzi o nasz repertuar w wyborze produktów na grilla, jest on dość typowy. Najczęściej są to kiełbaski, jakieś szaszłyki lub wspomniana wcześniej karkówka. Od czasu do czasu robimy też z rodzicami pieczonki w garnku żeliwnym. I to by było na tyle jeśli chodzi o nasze eksperymentowanie z piknikowaniem… .

Dlatego ogromnie się cieszę, że wpadła mi w ręce książka „Grillowanie dla bystrzaków”, którą otrzymałam od księgarni internetowej Septem. Okazało się, że zwykłe piknikowanie można zamienić w prawdziwą ucztę. Można przygotować takie wykwintne dania jak: szaszłyki z owoców morza z sosem cytrynowym, łopatkę marynowaną w czerwonym winie czy chociażby grillowane figi z szynką parmeńską. Podczas grillowania można naprawdę popuścić wodze swojej fantazji!

Oprócz tego, że książka jest bogata w niesamowitą ilość interesujących przepisów, jest ona także kopalnią wiedzy odnośnie teorii dotyczącej samego grillowania. Na początku książki zapoznajemy się z terminologią i podstawowymi zasadami dotyczącymi grillowania, by zaraz potem dowiedzieć się jaki sprzęt jest dla nas najbardziej odpowiedni. Warto również przeczytać rozdział poświęcony technikom rozpalania ognia.

Bardzo przypadły mi do gustu strony poświęcone ‘życiu ze smakiem’, w którym zostały opisane dodatki, których można użyć do grillowanych potraw. Znajdziemy tu wiele przepisów na smaczne marynaty, nacierki, sosy, salsy i chutneye.

Każdy przepis zawiera dokładny czas przygotowania danego sosu lub potrawy, czas gotowania/chłodzenia/marynowanie oraz ilość otrzymanej porcji. Znajdziemy również wartość odżywczą dania oraz w wielu przypadkach propozycję podania oraz urozmaicenia poszczególnych smakołyków.

Zarówno na początku jak i na końcu znajdziemy bogaty spis treści oraz indeks, dzięki którym bez problemu znajdziemy to, co nas interesuje.

„Grillowanie dla bystrzaków” nie obfituje w zdjęcia, z czego w tym przypadku akurat się cieszę. Co prawda uwielbiam fotografie kulinarne, ale te zdjęcia, które akurat znajdują się na samym końcu ( w sumie 8)nie powalają, a już na maksa nie podobają mi się te, ze sztucznymi śladami od grilla. Więc w tym przypadku jestem jak najbardziej za tym, że wystarczają mi ilustrowane obrazki i płakać za zdjęciami nie będę.

Książkę polecam wszystkim maniakom grillowania, którzy chcą powalić swoich gości na kolana oraz tym, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w tej dziedzinie.

A dupa rośnie 2013-06-25

    logotypy