Serie wydawnicze

  • Dla bystrzakow
  • Bez kantow
  • Lekarz rodzinny
  • Seriaporad.pl
  • Bezdroza
  • Michelin

Wydawnictwo Helion

Helion SA
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
tel. (32) 230-98-63

informacje o księgarni septem.pl
Program Partnerski
O nas
© Helion 1991-2017
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia...

Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła

Autor: 

Ocena:
   4.7/6  Opinie  (0)
Stron: 288
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka)
Wydawca: Helion

Uwiecznij swoje osiągnięcia kulinarne!

Gdy otworzysz jakąkolwiek książkę kucharską, natkniesz się na atrakcyjne zdjęcia gotowych posiłków. Z pewnością ich autorzy muszą mieć silną wolę, skoro nie pałaszują fotografowanego przedmiotu, zanim nie skończą sesji. Ale silna wola nie wystarczy, żeby zrobić dobre zdjęcie. Co jeszcze jest potrzebne do osiągnięcia rewelacyjnego efektu?

W tej książce znajdziesz bogate menu najlepszych porad, dzięki którym osiągniesz swój cel. Wybierzesz odpowiedni sprzęt, oświetlenie oraz rekwizyty. Ponadto zapoznasz się z możliwościami programu Adobe Photoshop w zakresie obróbki zdjęć oraz technikami maskowania niedoskonałości przygotowanych posiłków. Ta książka jest idealną pozycją dla Ciebie, niezależnie od tego, czy potrzebujesz zdjęć do swojego bloga kulinarnego, czy też chcesz pochwalić się własnymi osiągnięciami przed znajomymi na Facebooku. Jedno jest pewne - jeśli zastosujesz się do porad z tej książki, Twoje zdjęcia sprawią, że wszystkim przyjaciołom ślinka pocieknie wprost na klawiaturę!

Obejrzyj recenzję video od Ziołowy Zakątek:


 

i od Kotlet.tv:

 

 

 

 

 

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat fotografowania żywności:

  • Wybierz odpowiedni sprzęt
  • Oświetl odpowiednio fotografowany posiłek
  • Stylizuj przygotowane potrawy
  • Korzystaj z rekwizytów
  • Ulepsz zdjęcia w Photoshopie

Pamiętaj o jednej zasadzie - najpierw zdjęcia, potem uczta!


Patroni medialni:

WSTĘP (7)

ROZDZIAŁ 1: PODSTAWY FOTOGRAFII (11)

  • Zrozumieć podstawowe zasady fotografii cyfrowej (11)
  • Omawiamy zdjęcie (12)
  • Omawiamy zdjęcie (14)
  • Typy plików: RAW i JPEG (16)
  • Balans bieli (19)
  • Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (23)
  • Zadania na koniec rozdziału (31)

ROZDZIAŁ 2: Sprzęt fotograficzny (33)

  • Narzędzia pracy (33)
  • Omawiamy zdjęcie (34)
  • Omawiamy zdjęcie (36)
  • Aparaty cyfrowe (38)
  • Obiektywy i ogniskowe (43)
  • Statywy i akcesoria (48)
  • Sprzęt oświetleniowy (50)
  • Zadania na koniec rozdziału (53)

ROZDZIAŁ 3: OŚWIETLENIE (55)

  • Techniki oświetlania żywności (55)
  • Omawiamy zdjęcie (56)
  • Omawiamy zdjęcie (58)
  • Zobacz światło (60)
  • Charakter światła (61)
  • Światło tylne jest najlepsze (66)
  • Rodzaje światła (74)
  • Akcesoria do modelowania światła (79)
  • Zadania na koniec rozdziału (86)

ROZDZIAŁ 4: Stylizacja i rekwizyty (89)

  • Sztuka prezentacji potraw (89)
  • Omawiamy zdjęcie (90)
  • Omawiamy zdjęcie (92)
  • Co wziąć pod uwagę podczas stylizacji (94)
  • Zapewnić najlepszą jakość (96)
  • Podstawy stylizacji potraw (99)
  • Wskazówki i sztuczki (104)
  • Stylizacja z użyciem rekwizytów (116)
  • Zadania na koniec rozdziału (123)

ROZDZIAŁ 5: Kadrowanie i kompozycja (125)

  • Udoskonalaj zdjęcia poprzez dobrą kompozycję (125)
  • Omawiamy zdjęcie (126)
  • Omawiamy zdjęcie (128)
  • Odnajdywanie równowagi (130)
  • Perspektywa i kadrowanie (134)
  • Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (142)
  • Ostrość (146)
  • Kształty, linie i kolory (149)
  • Zadania na koniec rozdziału (155)

ROZDZIAŁ 6: Obróbka zdjęć w programie Adobe® Photoshop® (157)

  • Uwydatnianie najlepszych fragmentów zdjęcia (157)
  • Omawiamy Adobe Photoshop (158)
  • Rozpoczęcie pracy (162)
  • Praca z plikami RAW (164)
  • Podstawy Photoshopa (179)
  • Sztuczki i triki w Photoshopie (192)
  • Ostatnie poprawki (203)
  • Zadania na koniec rozdziału (209)

ROZDZIAŁ 7: Za kulisami (211)

  • Fotografia żywności od początku do końca (211)
  • Omawiamy zdjęcie (212)
  • Omawiamy zdjęcie (214)
  • Małże z makaronem linguine (217)
  • Czekoladowe fondue (225)
  • Koszyk z wiśniami (233)
  • Chleb bananowy (243)
  • Sajgonki z krewetkami (249)
  • Tosty francuskie (257)
  • Pierożki z farszem wieprzowym (265)
  • Makaron na widelcu (273)
  • Podsumowanie (281)

SKOROWIDZ (282)

Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Helion prezentuję Wam książkę, która jest jedną z trzech pozycji skupiającej się na fotografii kulinarnej.

Autorką książki jest Nicole S. Young, która połączyła miłość do jedzenia i fotografii, by zostać fotografem żywności.

Już w pierwszych rozdziałach możemy zapoznać się z podstawami fotografii, sprzętem i oświetleniem. Jest to niezwykle istotne, szczególnie gdy ktoś dopiero zaczyna swoją fotograficzną przygodę, bowiem bez względu na rodzaj fotografii jakim się zajmiemy, to określenia takie jak: balans bieli, przysłona, czas otwarcia migawki, czy czułość ISO mają kluczowe znaczenie.



Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, z czego 6 zakończonych jest zadaniami do wykonania, co moim zdaniem jest świetnym rozwiązaniem, gdyż możemy przećwiczyć to, czego dowiedzieliśmy się z danego rozdziału.



S. Young przedstawia również kilka "sztuczek", by jedzenie na zdjęciach wyglądało lepiej, jednak zarówno mnie, jak i pewnie większości blogerów kulinarnych sposoby te nie za bardzo się spodobają, gdyż po ich wykonaniu jedzenie nadaje się jedynie do kosza.



Ze wszystkich rozdziałów najbardziej spodobał mi się ostatni, czyli "Za kulisami", gdzie autorka krok po kroku opisuje poszczególne kroki jakie wykonała, by stworzyć piękne zdjęcie.

Czy warto zainwestować w tę książkę?

Osobiście dowiedziałam się z niej bardzo wiele, więc uważam, iż mimo tych nieszczęsnych "sztuczek", których nie da się nie zauważyć książka jest napisana bardzo zrozumiale i w prosty sposób, czyli nawet początkujący nie będą mieli problemu z lekturą, ponieważ wszystko jest dokładnie opisane, co za tym idzie, polecam tą pozycję zarówno początkującym jak i już doświadczonym fotografom

Zawsze smacznie Jolanta Okonek

    pokaż wszystkie
    logotypy