Opis ebooka: Ale pyszne! Tata gotuje
Wszystko, co każdy ojciec powinien wiedzieć o kuchni
- Trening sprawnościowy z piekarnikiem, mikrofalówką, blenderem, mikserem i innymi tajemniczymi sprzętami
- Witaminy, w których drzemie moc
- Śniadania z jajem, do łóżka i na jednej nóżce
- Kurczaki uciekające, smażone, pieczone i na zimno
- Wielkie Grillowanie
- Dania prawdziwie mistrzowskie
Uzbrojony w chochlę też możesz być męski!
"Nadzwyczajna książka kucharska. Sloan porusza wszystkie podstawowe kwestie, przedstawiając wspaniałe przepisy na dania, których jedzenie sprawia prawdziwą przyjemność. Gdybym miał tę książkę dwadzieścia lat temu, zaoszczędziłbym sobie mnóstwo frustracji w kuchni"JIM HARRISON, "ESQUIRE"
Pokaż w kuchni, kto tu rządzi
Wyobraź sobie następujący scenariusz - Twoja żona lub dziewczyna przez cały tydzień jest nieobecna, zbyt zajęta albo po prostu nie ma ochoty na gotowanie. Oświadcza: "Teraz Ty zajmiesz się organizowaniem posiłków" albo "Ciekawe, czy z Tobą nasze dzieci nie umarłyby z głodu?". To wystarczy, by ambicja wzięła górę nad obawą przed patelnią. Pierwszego wieczoru coś zamawiasz - wraz z dziećmi siedzicie przed telewizorem, zajadacie pizzę i oglądacie Killera. Maluchy są wniebowzięte, ale Ty czujesz pewien niesmak. Wszakże powinieneś być w stanie coś samodzielnie przyrządzić! Przecież musi istnieć jakieś danie, które potrafiłbyś ugotować; danie, które mógłbyś zaserwować na obiad, nie licząc sałatki z tuńczykiem czy przystawki z mrożonki; coś, co uchroniłoby Twoją rodzinę przed "śmieciowym jedzeniem". Nic jednak nie przychodzi Ci do głowy.
Czy brzmi to znajomo? Widocznie nikt dotychczas nie napisał książki kucharskiej skierowanej właśnie do Ciebie! Pozostałe książki onieśmielają Cię albo pozostawiają zbyt wiele miejsca na domysły. Ich autorzy zakładają, że już wiesz, jak natłuścić patelnię, rozgrzać piekarnik czy oddzielić żółtko od białka.
Podejście przedstawione przez Boba Sloana w jego książce, podobnie jak jego kuchnia, jest bardzo proste i przystępne. Jednak zamieszczone tu informacje, choć przedstawiane w swobodnej formie, są treściwe, dzięki czemu niczego niepodejrzewający mężczyzna, który sądzi, że po prostu przygotowuje posiłek na szkolną imprezę swoich dzieci, zdobędzie cenną wiedzę.
Przepisy ze smaczkiem:- cztery podstawowe odmiany ziemniaków i osiem niezawodnych sposobów ich przyrządzania;
- oficjalny mięsny bochen Taty;
- najlepsze kanapki i drugie śniadania dla Twoich pociech;
- romantyczna kolacja dla dwojga;
- ciasta na słodko, słono oraz pyszne ciasteczka.
KSIĄŻKA NIE TYLKO DLA OJCÓW!
Ebooka "Ale pyszne! Tata gotuje" przeczytasz na:
-
czytnikach Inkbook, Kindle, Pocketbook, Onyx Boox i innych
-
systemach Windows, MacOS i innych
-
systemach Windows, Android, iOS, HarmonyOS
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących formaty: PDF, EPub, Mobi
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Audiobooka "Ale pyszne! Tata gotuje" posłuchasz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP3 (pliki spakowane w ZIP)
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Kurs Video "Ale pyszne! Tata gotuje" zobaczysz:
-
w aplikacjach Ebookpoint i Videopoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych z dostępem do najnowszej wersji Twojej przeglądarki internetowej
Recenzje ebooka: Ale pyszne! Tata gotuje (3) Poniższe recenzje mogły powstać po przekazaniu recenzentowi darmowego egzemplarza poszczególnych utworów bądź innej zachęty do jej napisania np. zapłaty.
-
Recenzja: A dupa rośnie 2013-06-25Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Jest to książka nieco inna od wszystkich. Nie ma w niej kolorowych, apetycznych zdjęć potraw, a zamiast nich są czarno białe miniaturki oraz proste rysunki. Charakteryzuje się oryginalną, dosyć dużą czcionką, a wszystkie przepisy i informacje podane są (za przeproszeniem) ‘jak krowie na rowie’;p Dodam tylko od siebie, że ta książka nie jest tylko i wyłącznie dla ojców. Może z niej skorzystać każdy początkujący kuchcik, który wykazuje się odrobiną dobrej woli, żeby czegoś się w życiu (czyt. w kuchni) nauczyć.
Książka została napisana przez Boba Sloana- gościa, który nie dość, że lubił gotować prosto i smacznie, to robił to tak, że nawet jego dzieciakom smakowało i nie wybrzydzały przy jedzeniu.
Spis treści zajmuje, bagatela, aż 10 stron (wspomniałam już o dużej czcionce?;p). Spis ten jest bardzo szczegółowy, co znacznie ułatwia odszukiwanie zagadnień w książce (znajdziecie go tutaj). Kolejno znajdują się informacje o: robieniu zakupów w sklepie i przez internet, zdrowej żywności i etykietach na produktach. Fajnym pomysłem jest ‘podręczny przewodnik Taty po doprawianiu’, w którym dowiadujemy się po co nam są do szczęścia zioła i przyprawy oraz do jakich produktów pasują.
Na kolejnych stronach został przedstawiony ‘podstawowy sprzęt kuchenny Taty’, ale wydaje mi się, że jest ciut za długi i może nieco przestraszyć kuchennego amatora. Myślę, że o wiele lepiej byłoby pokazać te wszystkie sprzęty graficznie. I ciut skrócić listę. I, co ciekawe, po raz pierwszy spotkałam się w książce kucharskiej z rozdziałem poświęconym kuchence mikrofalowej!
W książce znajduje się mnóstwo przydatnych tabelek, którym warto poświęcić parę minut.
Podane przepisy są opisane w bardzo prosty sposób, bez zbędnych szczegółów. Oprócz wypisanych składników, autor zamieścił także sprzęt potrzebny do wykonania danego zadania. W wielu przepisach znajdują się dodatkowe wskazówki i wariacje na temat danej potrawy.
Pojawiają się również przepisy na specjalną okazję, które uważam za strzał w dziesiątkę. Na początku znajdujemy czarno białe zdjęcie gotowych dań wraz z przygotowaną listą zakupów oraz informacjami kiedy i co należy zacząć przygotowywać. Tym sposobem nawet ktoś, kto do końca na kuchni się nie zna, może wyczarować wyjątkowy posiłek dla swoich bliskich czy znajomych.
Na samym końcu znajduje się przydatny słowniczek, spis potraw oraz kilka pustych stron do własnych notatek.
Książkę polecam przede wszystkim tym osobom, które mają zielone lub średnie pojęcie o gotowaniu i chętnie poznają tajniki wiedzy kulinarnej. Cena jest jak najbardziej przystępna (39,00zł) i zachęcam do jej kupienia. -
Recenzja: odkrywczamama.blogspot.com 2011-11-03Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Gdy miałyśmy z siostrą kilka lat, pewnej soboty nasza mama musiała wyjść na cały dzień. Zostałyśmy w domu z tatą. Wszystko było ok., do momentu pierwszego posiłku. Tata, który nigdy nie wtrącał się w sprawy kulinarne, miał według wskazówek mamy przygotować (po raz pierwszy?) jajecznicę. Niby nic prostszego, niby nie może się nie udać... A jednak... Głodni musieliśmy czekać na powrót mamy (pamiętacie jeszcze, jak nie było pizzy na telefon?!). Od kilku lat gotowanie stało się modne. Gotują gwiazdy na ekranach TV, szefowie kuchni zdradzają swoje kulinarne sekrety, księgarnie i kioski mają w ofercie „kilogramy” książek i czasopism doskonalących umiejętności gotowania. Ale czy dociera to do zapracowanych, zmęczonych (i 100% męskich żeby nie było ;) ) mężów i ojców naszych dzieci? Raczej na zasadzie „O zobacz kochanie, Nigela ugotowała to i tamto. Może zrobimy to w niedzielę na obiad?”. Przychodzi niedziela, cieszysz się, że wspólnie zrobicie coś razem. Wchodzicie do kuchni. Nie wymagasz wiele- niech tylko poda Ci nóż do filetowania. Ale słyszysz „Kochanie, a który to?”. No dobra, to niech sklaruje masło. „YYY co mam zrobić?”- pyta samiec. I już masz dosyć. Niech wyjdzie już z Twojego terytorium i pójdzie oglądać mecz, bo inaczej nie zjecie obiadu do wieczora! I jak tu wyjść w porze obiadowej, zostawiając tatę z dziećmi? Trzymam w ręce jedyny poradnik kulinarny adresowany właśnie do tatusiów! A w nim facet tłumaczy facetom jak robić zakupy produktów żywnościowych, pokazuje i objaśnia funkcjonowanie podstawowego sprzętu kuchennego, wyjaśnia co jak kroić, co to jest deglasacja, klarowanie, blanszowanie i inne. Książka przedstawia zdecydowanie męskie podejście- oto przykład: „Gotowanie jest jak wymiana świec zapłonowych. Początkowo wydaje się, że to zadanie dla ekspertów. Potem, któregoś dnia, ktoś wręcza Ci odpowiednie narzędzia, udziela kilku cennych wskazówek, aż nagle zdajesz sobie sprawę, że wymiana świec to banalna sprawa.”- pisze autor. Poza tym podaje mnóstwo prostych przepisów na pyszne dania dla całej rodziny, na przykład na śniadanie- francuskie tosty czy frittatę. Na drugie śniadanie do szkoły, pracy- kanapkę klubową z indykiem lub sałatkę szefa kuchni. Na obiad- pierś z kurczaka piccata albo brudny ryż. Na deser można przyrządzić ciasto lodowo- lemoniadowe lub muffinki. A na kolację- pumpernikiel z rodzynkami. Brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie, że przepisy są niezwykle proste! I oczywiście jest ich więcej niż wspominam powyżej. Ponadto nasi mężczyźni znajdą tu zdjęcia i wskazówki, jak nakryć do stołu, dowiedzą się krok po kroku jak przygotować kolację na 12 osób lub urządzić przyjęcie urodzinowe dziecka! Czyż nie warto mieć takiej książki na półce w kuchni? Odkładam już ten poradnik i przekazuję go Mężowi. Choć gotuje świetnie i profesjonalnie obsługuje kuchenne sprzęty, jakoś rzadko to robi. Trzeba to zmienić! A krokiem pierwszym do tego jest wręczenie mu książki „Ale pyszne! Tata gotuje”. Jest ona dostępna między innymi tutaj. Muszę jeszcze wspomnieć o moim Tacie! Kilka lat temu okazało się, że drzemie w nim talent kulinarny! Gotuje najlepszy bigos, piecze pyszną pieczeń ze schabu na winie i … mniam mniam! A wyobraźcie sobie jaką ma radochę, gdy się go chwali... Kiedyś nie pomyślałabym nawet, że mój tata potrafi wyczarować takie pyszności. A jednak!
-
Recenzja: Dziennik - Warszawa EK, 10/07/2009Recenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
"Ale pyszne! Tata gotuje" to zabawna i bardzo przydatna książka, która niejednego mężczyznę wyratuje z kuchennej opresji. Trening sprawnościowy z piekarnikiem, mikrofalówką, blenderem i innymi tajemniczymi sprzętami - po takim wstępie można się spodziewać wszystkiego, łącznie z katastrofami rodem jak z Nagiej broni" skrzyżowanymi z pomysłowością MacGyvera i inspektora Gadżeta razem wziętych. I są to przypuszczenia słuszne z tą różnicą, że dzięki Ale pyszne! Tata gotuje" zawczasu największych wtop kuchennych da się uniknąć, a z pomysłów (zaprezentowanych dowcipnie i z dozą ironii, której nie powstydziłby się autor zabawnych bestsellerów Australijczyk Richard Glover) można czerpać garściami (a nie tylko szczyptami). To kuchenna biblia, z której korzystać mogą z powodzeniem nie tylko mężczyźni i nie tylko ojcowie. "Trudno by było wyobrazić sobie bardziej nużące czynności od jedzenia i picia, gdyby Bóg uczynił ich równie przyjemnymi, co koniecznymi" - dawno temu zauważył Voltaire. Autor Ale pyszne! Tata gotuje" Bob Sloan (który oprócz tego, że o jedzeniu pisze, w Nowym Jorku prowadzi własną firmę cateringową) dodaje: "Gotowanie jest jak wymiana świec zapłonowych. Początkowo wydaje ci się, że to zadanie dla ekspertów". Szybko, dzięki poradom zawartym w książce, okaże się, że Jamie Oliver drzemie w każdym facecie. Elementarz serowy, wino dla początkujących, rysunek jak poprawnie nakryć do stołu, grill od A do Z czy demistyfikacja patelni - to tylko niektóre z zachęcających do zabawy w kuchni rozdziałów. Do tego słownik, dzięki któremu już nikt nigdy nie będzie musiał w towarzystwie udawać, że wie, co to znaczy blanszować, poszetować, filetować i ile to jest dokładnie szczypta.
Szczegóły ebooka
- Tytuł oryginału:
- Dads Own Cookbook
- Tłumaczenie:
- Anna Owsiak
- ISBN Książki drukowanej:
- 978-83-246-1450-9, 9788324614509
- Data wydania książki drukowanej:
- 2009-05-26
- Format:
- 180x235
- Numer z katalogu:
- 4504
Spis treści ebooka
- Zakupy (22)
- Zakupy przez internet (23)
- Zdrowa żywność (24)
- Etykiety (24)
- Składniki (25)
- Zioła i przyprawy dla początkujących (26)
- Podstawowy sprzęt kuchenny Taty (28)
- Robot kuchenny (32)
- Kuchenka mikrofalowa (34)
- Bezpieczne przechowywanie produktów żywnościowych (36)
- Zamrażanie (36)
- Jak długo można to przechowywać? (37)
- Prawdziwi mężczyźni dozują (38)
- Jak czytać przepis (39)
- Demistyfikacja patelni sauté (40)
- Sprzątanie (42)
- Śniadanie z jajem (44)
- Jajka gotowane (44)
- Jajecznica (45)
- Jajka smażone (45)
- Jajka w koszulkach (46)
- Omlety (46)
- Naleśniki (48)
- Francuskie tosty (49)
- Śniadanie do łóżka (50)
- Delikatna jajecznica z wędzonym łososiem, kwaśną śmietanką i kawiorem (50)
- Mimoza (51)
- Café au lait (51)
- Gorąca owsianka (52)
- Puszysty naleśnik (52)
- Frittata (53)
- Najlepsze smażone ziemniaczki (54)
- Mufinki (55)
- Porządna filiżanka kawy i filiżanka dobrej herbaty (56)
- Śniadanie z jogurtem i owocami (58)
- Sześć kanapek, które Twoje dzieci naprawdę będą jadły (60)
- Masło orzechowe i dżem (60)
- Kanapka z sałatką z tuńczyka (60)
- BLT (61)
- Kanapka z grillowanym serem (62)
- Kanapka klubowa z indykiem (62)
- Sloppy Joe (63)
- Cztery tradycyjne amerykańskie drugie śniadania (64)
- Hamburgery (64)
- Hot dogi (65)
- Makaron z serem na szybko (66)
- Sałatka szefa kuchni (67)
- Pojemnik na drugie śniadanie (68)
- Szybkie drugie śniadania bez przepisu (69)
- Pizza z angielskich mufinek (69)
- Jogurtowy bufet (69)
- Paszteciki z tuńczyka (69)
- Makaron z serem (69)
- Ekspresowe burritos (69)
- Wykorzystywanie resztek (70)
- Ekspresowe Lo Mein z resztek (70)
- Chilaquiles z kurczakiem, pomidorami i serem (71)
- Minestrone delux (72)
- Kurczak od A do Z (76)
- Kawałki i części (76)
- Porcje (76)
- Przechowywanie (76)
- Kurczak pieczony (77)
- Kurczak opiekany (77)
- Kurczak smażony (77)
- Kurczak podsmażany (77)
- Doskonały kurczak pieczony (78)
- Bliskowschodni "smażony" kurczak z piekarnika (79)
- Pierś z kurczaka piccata (80)
- Kurczak z pomidorami i kiełbaską (81)
- Wołowina od A do Z (82)
- Kawałki (83)
- Porcje (84)
- Przechowywanie (84)
- Wołowina z rusztu (85)
- Duszenie wołowiny na potrawkę lub gulasz (85)
- Duszona wołowina (85)
- Rostbef (85)
- Wołowina i burgery smażone na patelni (85)
- Jak kroić cebulę (86)
- Oficjalny mięsny bochen Taty (87)
- Rostbef (88)
- Pieczeń z garnka (88)
- Faszerowana rolada z łaty (89)
- London broil (90)
- Smażona wołowina i brokuły (91)
- Meksykańska uczta (92)
- Przygotowywanie uczty (94)
- Fajitas ze stekiem (95)
- Burritos z kurczakiem ()95
- Tacos wegetariańskie (96)
- Brudny ryż (97)
- Ciasto lodowo-lemoniadowe (97)
- Jagnięcina od A do Z (98)
- Porcje (98)
- Jagnięcina z patelni (98)
- Pieczeń jagnięca (99)
- Jagnięcina z rusztu (99)
- Kotlety z polędwicy jagnięcej w sosie z czerwonego wina (100)
- Kotlety z łopatki jagnięcej z czosnkiem i rozmarynem (101)
- Wieprzowina od A do Z (102)
- Kawałki (102)
- Porcje (102)
- Przechowywanie (103)
- Pieczeń wieprzowa (103)
- Wieprzowina z patelni (103)
- Pieczona szynka (103)
- Kotlety wieprzowe z rusztu (103)
- Pieczona polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowo-imbirowym z prowincji Hunan (104)
- Kotlety wieprzowe w panierce (104)
- Zapiekanka z ziemniaków i wieprzowiny (105)
- Ryby od A do Z (107)
- Jak kupować ryby (107)
- Porcje (108)
- Przechowywanie (108)
- Ryba pieczona na ruszcie (108)
- Ryba smażona na patelni (108)
- Ryba pieczona (109)
- Ryba pieczona w folii (109)
- Ryba duszona (109 )
- Ryby dla początkujących (110)
- Czerwony snapper pieczony w folii (112)
- Filet z soli z szafranem w sosie pomidorowo-śmietanowym (113)
- Łosoś pieczony po cajuńsku (113)
- Pieczona makrela z suszonymi na słońcu pomidorami i ziołami (114)
- Flądra z patelni (115)
- Skorupiaki dla początkujących (116)
- Krewetki barbecue po cajuńsku (117)
- Smażone przegrzebki z ziarnkami czerwonego pieprzu i kukurydzą mini (118)
- Gotowany biały ryż (120)
- Pilaw podstawowy (120)
- Podstawowy brązowy ryż (121)
- Zapiekany dziki ryż (122)
- Kasza gryczana (123)
- Ziemniak to podstawa (124)
- Ziemniaki gotowane (125)
- Ziemniaki pieczone (125)
- Ziemniaki opiekane na ruszcie w piekarniku (126)
- Tłuczone ziemniaki (126)
- Frytki (127)
- Frytki z piekarnika (127)
- Pieczony ziemniak jako posiłek (128)
- Faszerowane ziemniaki z boczkiem i serem (129)
- Młode ziemniaki pieczone na patelni (130)
- Przyrządzanie podstawowych warzyw (132)
- Gotowanie (132)
- Gotowanie na parze (132)
- Gotowanie w kuchence mikrofalowej (132)
- Smażenie z ciągłym mieszaniem (133)
- Karczochy (134)
- Szparagi (135)
- Buraki (135)
- Brokuły (136)
- Marchewki (137)
- Kalafior (138)
- Kukurydza (138)
- Zielona fasolka szparagowa (139)
- Grzyby (140)
- Groszek (140)
- Szpinak (141)
- Cukinia (142)
- Lekka letnia kolacja (144)
- Harmonogram czynności (144)
- Nakrywanie do stołu (146)
- Tortellini z kurczakiem w kremowym sosie z szynki parmeńskiej i pomidorów (147)
- Pieczony łosoś z ziołową skórką (147)
- Dziki ryż z winogronami (148)
- Mus truskawkowy (149)
- Wino dla początkujących (150)
- Kalifornia (151)
- Francja (152)
- Włochy (153)
- Pożywny posiłek w śródziemnomorskim stylu (154)
- Harmonogram czynności (154)
- Melon z szynką (156)
- Mozzarella z pomidorem i świeżą bazylią (156)
- Filet wołowy z leśnymi grzybami (157)
- Ziemniaczki pieczone w piekarniku z rozmarynem i ząbkami czosnku (157)
- Duszone gruszki z lodami waniliowymi i likierem pomarańczowym (158)
- Bez sałaty ani rusz (160)
- Sałaty liściaste (161)
- Warzywa liściaste z goryczką (161)
- Sosy do sałatek (164)
- Oliwa z oliwek (164)
- Ocet (165)
- Sos winegret a la Tata (165)
- Sałatka z kurczaka (166)
- Sałatka z białej fasolki i bazylii (167)
- Sałatka grecka (167)
- Sałatka Cezara (168)
- Sałatka ze szpinaku (168)
- Sałatka Waldorf (169)
- Sałatka z marchewki i czarnej fasoli (170)
- Sałatka z tuńczyka, ciecierzycy i wędzonego cheddara (171)
- Coleslaw (172)
- Sałatka z czerwonego ziemniaka (172)
- Sałatka z rukwi, groszku chińskiego i melona (173)
- Sałatki stanowiące kompletny posiłek (174)
- Sałatka nicejska (174)
- Sałatka z wołowiną po japońsku (175)
- Chińska sałatka z kurczaka (176)
- Makaron dla początkujących (178)
- Sosy do makaronów dla początkujących (180)
- Sosy śmietanowe (180)
- Sosy na bazie pomidorów (181)
- Sosy na bazie oliwy (181)
- Podstawowy sos pomidorowy (182)
- Klopsiki (183)
- Lasagne bez gotowania a la Tata (184)
- Niezawodna zapiekanka makaronowa (185)
- Osiem kroków do makaronowego nieba (186)
- Fettuccine z pomidorami, kiełbasą i bazylią (188)
- Linguine z owocami morza (189)
- Penne z tuńczykiem, pomidorami i pieczoną papryką (190)
- Spaghetti carbonara (190)
- Makaron z pustej szafki (191)
- Sałatka z tortellini na zimno (192)
- Makaron z masłem orzechowym na zimno (193)
- Makaron azjatycki z kurczakiem i szynką (194)
- Zupy - kanon podstawowy (196)
- Zupa standardowa (197)
- Zupa krem (197)
- Zupa pożywna (197)
- Minestrone (198)
- Zupa z grochu w połówkach (199)
- Rosół z makaronem a la Tata (200)
- Zupa z małży rodem z Nowej Anglii (201)
- Zupa z ziemniaków i endywii (202)
- Zupa marchwiowo-pomarańczowa (203)
- Tradycyjny gulasz wołowy (204)
- Zupa brokułowo-jabłkowa (205)
- Domowy rosół: dla naprawdę zaangażowanych (206)
- Rosół wołowy (206)
- Rosół z kurczaka (207)
- Meksykański gulasz z kurczaka (208)
- Śródziemnomorski gulasz z ryb i owoców morza (209)
- Ciasteczka owsiano-rodzynkowe a la Tata (212)
- Pudding czekoladowy (213)
- Szybkie, dekadenckie batoniki z czekolady, masła orzechowego, musli i kokosu (213)
- Hermits (214)
- Ciasto limonkowe Dave'a (215)
- Jabłecznik a la Tata (216)
- Ciasto a la Tata (217)
- Ciasteczka owsiano-czekoladowe (218)
- Ekspresowe czekoladowe ciastka z rondla (219)
- Brzoskwiniowo-borówkowa brązowa Betty (220)
- Tiramisu (221)
- Najprostsze i najzdrowsze desery (222)
- Pieczone jabłka (224)
- Melon z miodem i limonką (224)
- Duszone gruszki (225)
- Banany smażone sauté z truskawkami (225)
- Kandyzowane cząstki pomarańczy (226)
- Chleb od A do Z (229)
- Biały chleb wiejski (232)
- Chleb z mąki z pełnego przemiału (233)
- Pumpernikiel z rodzynkami (234)
- Chleb kukurydziany (235)
- Irlandzki chleb sodowy (236)
- Pizza a la Tata (237)
- Ciasto (237)
- Pizza (238)
- Angielskie bułeczki (240)
- Gril od A do Z (242)
- Przygotowywanie węgli (243)
- Technika grillowania (243)
- Konserwacja grilla (243)
- Marynaty (244)
- Technika marynowania (244)
- Czas pieczenia (244)
- Steki (245)
- Hamburgery (245)
- Kotlety jagnięce (polędwica) (245)
- Polewanie (246)
- Sos do potraw z grilla a la Tata (247)
- Marynata winno-ziołowa (247)
- Marynata azjatycka (248)
- Kurczak z grilla (248)
- Żeberka z grilla (249)
- Szaszłyki jagnięce (250)
- Grillowane warzywa (251)
- Miecznik z grilla po azjatycku (252)
- Szaszłyki z wieprzowiny lub kurczaka (252)
- Dip z masła orzechowego (253)
- Filety z piersi kurczaka Mary Cleaver z octem balsamicznym i rozmarynem (254)
- Pieczona wędzona szynka (256)
- Chili a la Tata (256)
- Czerwony snapper Vera Cruz (257)
- Piersi z kurczaka z szynką parmeńską i mozzarellą (258)
- Jambalaya z krewetkami i kurczakiem (259)
- Pieczona polędwica wołowa (261)
- Cielęcina, kiełbaski i kurczak z kuskusem po marokańsku (261)
- Kolacja z okazji Święta Dziękczynienia dla dwunastu osób (263)
- Pieczony indyk (264)
- Farsz z jabłek i kiełbasy a la Tata (265)
- Ekspresowy sos żurawinowy (265)
- Glazurowane słodkie ziemniaczki (266)
- Drinki (269)
- Łatwe kąski i etniczne zakąski (270)
- Sajgonki i dim sum (270)
- Guacamole (270)
- Mini quiche (270)
- Pasztet (271)
- Dolmas i spanakopita (271)
- Tapenade i pesto (271)
- Pizza rotolo (271)
- Kawior z łososia (271)
- Pizza-pita z kozim serem (272)
- Grillowane skrzydełka kurczaka (272)
- Hummus lub baba ghanoush z klinami z chleba pita (272)
- Krewetki z sosem koktajlowym (272)
- Ser i krakersy (272)
- Menu na wymyślne przyjęcie koktajlowe dla 25 osób (273)
- Harmonogram czynności
- Lista zakupów
- Crudités (276)
- Dip z suszonych na słońcu pomidorów i pieczonej czerwonej papryki (276)
- Świeża salsa i chipsy (277)
- Jerkowane skrzydełka kurczaka (277)
- Siekany łosoś na listkach cykorii (278)
- Melon z szynką parmeńską (279)
- Serowy elementarz (280)
- Krewetki z sosem koktajlowym (282)
- Przyjęcia tematyczne (284)
- Pomysły na zabawy (284)
- Menu na przyjęcie (287)
- Przekąski (287)
- Pizza (287)
- Tacos z indykiem (287)
- Kanapki (287)
- Grillowane hamburgery i hot dogi (288)
- Lasagne (288)
- Napoje (288)
- Tort urodzinowy (289)
- Podstawowy tort urodzinowy (289)
- Smakowita polewa czekoladowa (291)
- Ekspresowa polewa waniliowa (291)
- Nakładanie polewy na tort (292)
- Dekorowanie ciasta (293)
Przedmowa Mario Batali (17)
Wstęp (19)
Na dobry początek (21)
Śniadanie (43)
Drugie śniadanie (59)
Obiad (73)
Ryż i ziemniaki (119)
Warzywa (131)
Dwa fantazyjne obiady (143)
Sałatki (159)
Makaron (177)
Zupy i gulasze (195)
Desery (211)
Pieczenie chleba i pizzy razem z dziećmi (227)
Gotowanie w plenerze (241)
Gotowanie dla większej liczby osób (255)
Przyjęcie koktajlowe (267)
Przyjęcie urodzinowe Twojego dziecka (283)
Słowniczek (294)
Spis potraw (296)
Oceny i opinie klientów: Ale pyszne! Tata gotuje Bob Sloan (0) Weryfikacja opinii następuję na podstawie historii zamówień na koncie Użytkownika umieszczającego opinię. Użytkownik mógł otrzymać punkty za opublikowanie opinii uprawniające do uzyskania rabatu w ramach Programu Punktowego.